ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.12.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
LUNA
JUL-2022
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Arome orientale în centrul Râmnicului

TIPĂREȘTE URM de aici

Când v-am povestit despre hotelul Ramada by Wyndham din centrul oaşului Rămnicu Vâlcea, (vechiul Alutus, renovat, modernizat şi trecut în rândul hotelurilor cu pretenţii - vezi impresii), am promis că voi scrie despre un restaurant libanez care ne-a lăsat o impresie foarte bună. A fost o surpriză gastronomică, binevenită la final de concediu, într-o seară caniculară de vară!

Vă invit să mă însoţiţi la Levant, un local cu savuroase bucate orientale, situat la parterul hotelului Miraj, pe Aleea Castanilor nr. 3C. Ne aflăm în centrul urbei vâlcene, în imediata vecinătate a Arhiepiscopiei Râmnicului, în apropierea Muzeului de Artă "Casa Simian" şi a vechii biserici ortodoxe "Toţi Sfinţii". De la intersecţia străzii Carol I cu Aleea Castanilor, din dreptul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, urcăm circa 200 m pe străduţa liniştită, puţin circulată, mărginită pe partea dreaptă de livada Arhiepiscopiei.

Noi am ajuns pe jos la restaurant, într-o plimbare plăcută prin centrul oraşului, de la hotelul Ramada unde eram cazaţi până la hotelul Miraj fiind o distanţă lesne de parcurs pentru oricine. Pentru cei care vin cu automobilul din dotare, există destule locuri de parcare pe partea cu livada. Hotelul Miraj are parcare subterană dar nu ştiu dacă este destinată exclusiv turiştilor cazaţi la hotel sau pot parca şi oaspeţii restaurantului.

Restaurantul Levant se află la parterul hotelului de trei stele Miraj, un hotel căutat de turişti datorită poziţionării excelente, în centrul oraşului, în apropierea principalelor obiective turistice şi instituţii publice dar în acelaşi timp, într-o zonă liniştită şi pitorească. În plus, condiţiile de cazare sunt bune şi tarifele destul de prietenoase pentru vremurile pe care le trăim (200 lei pe noapte camera dublă plus 35 lei de persoană micul dejun, pentru cine doreşte). Am vrut să rezerv două camere la Miraj dar hotelul era ocupat de un grup mare de turişti care a sosit cu autocarul, chiar în timp ce noi răsfoiam meniul cu multe preparate, care mai de care mai tentante.

Pentru că se însera şi căldura sufocantă din timpul zilei se înmuia treptat, domolită de adieri răcoroase venite dinspre pădurea din apropiere, ne-am aşezat la o masă pe terasa restaurantului Levant. Prevăzători din fire, făcusem rezervare telefonică dar erau suficiente locuri libere în interiorul restaurantului, în cazul în care n-am fi încăput pe terasă. Noi n-am avut vedere spre oraş dar nici nu ne trebuia, odată ce masa s-a umplut cu bunătăţile comandate, toată atenţia noastră s-a concentrat spre farfuriile cu mâncare! Eram înfometaţi, trecuseră multe ore de la micul dejun copios de la pensiunea care ne găzduise la Voineşiţa iar la prânz nu mâncasem mare lucru, doborâţi de oboseală şi de caniculă.

Înainte de a trece la descrierea festinului culinar libanez, aş vrea să precizez că restaurantul Levant se află la parterul hotelului Miraj dar clădirea este construită în pantă şi se urcă o scară abruptă până la restaurant. Poate există o variantă mai comodă pentru oamenii cu diverse afecţiuni locomotorii dar eu n-am văzut-o... Cu ani în urmă nu mă interesau asemenea aspecte dar de când mama mea are probleme serioase la urcarea şi coborârea scărilor, am devenit mult mai atentă la detalii de acest fel care pot fi extrem de importante pentru mulţi oameni, indiferent de vârstă. Mama nu era cu mine la restaurantul Levant dar pentru că ne însoţeste de multe ori, m-am obişnuit să fiu atentă la scări, rampe, lifturi, chiar şi atunci când nu este cu mine...

Restaurantul Levant dispune de vreo 60 de locuri în interior la care se adaugă 30 de locuri pe terasa acoperită ce poate fi închisă în sezonul rece. În luna iulie nu era niciun client în interior, am aruncat doar o privire prin uşile larg deschise şi am observat sala spaţioasă, simplu decorată. Levantul este un spaţiu geografic atât de interesant, de colorat, o lume cu tradiţii milenare care s-ar putea regăsi în decorurile din interiorul restaurantului. Ar fi încă un punct de atracţie, pe lângă preparatele culinare!

Revenim la subiectul principal... mâncarea libaneză excelent pregătită după reţete tradiţionale, cu ingrediente proaspete, de cea mai bună calitate. Foarte importante sunt condimentele specifice bucătăriei libaneze care dau bucatelor aroma şi gustul inconfundabil.

Meniul cuprinde multe preparate tradiţionale libaneze, o bună parte dintre ele întâlnite şi în bucătăria turcească dar şi a altor ţări din această parte a lumii. Desigur, fiecare popor îşi pune amprenta asupra mâncării, la acelaşi preparat pot diferi condimentele, chiar şi unele ingrediente, după gusturi şi tradiţii.

În meniul restaurantului Levant găsim o mulţime de aperitive sau mezze cum sunt numite antreurile de popoarele din Orientul Mijlociu dar şi din Balcani sau din unele ţări africane. Hummus de mai multe feluri (simplu, cu carne, cu muguri de pin, cu boia picantă), salată de vinete în două variante (baba ghanouj şi moutabal), labneh pe bază de iaurt gras de bivoliţă, sambousek (pateuri) cu carne de vită, brânză telemea sau spanac, ezme (un soi de zacuscă cu mentă şi sos de rodie), falafel, halumi la grătar, yalangi (sărmăluţe cu orez în foi de viţă) şi alte minunăţii. Dacă sunteţi poftcioşi din fire sau doar vă hotărâţi greu, puteţi comanda platouri care combină cele mai populare mezze, calde sau reci, din care pot gusta toţi mesenii.

La felurile principale avem în meniu shaorma de vită sau de pui, kebab, kafta de vită, frigărui, rasasfour, rasol de miel, aripioare la grătar, ficăţei de pui şi multe alte preparate din carne de pui, raţă, vită, miel sau oaie. Unele feluri de mâncare din carne includ garnituri de orez sau bulgur, legume, salată dar se pot comanda şi separat preparate din legume - cartofi (cu usturoi şi coriandru, picanţi, prăjiţi, piure sau la cuptor cu diverse mirodenii), kabis (murături) şi salate proaspete, la loc de cinste fiind Tabouleh, salata Levantină sau Libaneză.

Ce mai găsim în meniu? Un singur fel de ciorbă (de berbecuţ) şi supă cremă (de linte sau de legume), trei feluri de paste şi ceva peşte, la acest capitol, nimic deosebit, oferta cunoscută de la majoritatea cârciumilor.

Tentante sunt deserturile, mai ales pentru mine care sunt o mare iubitoare de dulciuri. Da... nu e bine, dar fiecare om are viciile lui... Libanezii olteni prepară, după reţete de la mama lor, clasicele dulciuri orientale, cunoscute de toată lumea (baclava, kataif cu tăieţei, cu brânză sau cu nucă) dar şi deserturi pe care le întâlnim mai rar în meniurile restaurantelor de pe la noi, cum ar fi Namura şi Kilimanjaro.

Ce am ales noi din mulţimea de preparate apetisante prezente în meniul restaurantului Levant? în primul rând, trebuie să recunosc că am comandat mult prea mult faţă de cât mâncăm în mod obişnuit. De vină au fost foamea dar şi pofta greu de înfrânat în faţa atâtor bunătăţi, mai cu seamă că mâncarea libaneză ne place mult de tot! Pe de altă parte, n-am fost atenţi la gramajele trecute în dreptul fiecărui preparat şi ne-am trezit cu porţii greu de dovedit. Nu-i bai, am luat mâncarea rămasă la pachet, am hrănit câteva pisicuţe, am mai ronţăit şi noi câte ceva...

Fiind zi de post, soţul meu a comandat hummus Beirutti, Batata Cuzbara (cartofi cu coriandru şi usturoi), falafel şi salată Tabouleh. Fiul nostru s-a decis repede, alegând clasicul Adana kebab. Ar fi fost mai mult decât suficient pentru toţi trei dar nu m-am putut abţine şi am mai cerut o shifa cu brânză. Am mai adăugat câteva lipii cu susan şi trei limonade reci, menite să ne răcorească după plimbarea prin oraşul încins.

Mâncarea a venit mai repede decât ne aşteptam. Chelnerii care ne-au servit, doi tineri arabi politicoşi şi zâmbitori, au fost rapizi şi eficienţi. Absolut delicioasă mâncarea, probabil cele mai bune preparate de care am avut parte la restaurant în ultima vreme! Lipiile fierbinţi, coapte în cuptor cu lemne, presărate cu susan din belşug, au mers de minune cu hummusul cremos (cu usturoi şi pătrunjel) şi cu salata Tabouleh care are în compoziţie roşii, pătrunjel, bulgur, ceapă, mentă şi rodie. Cartofii cu coriandru n-au fost pe gustul meu, mi s-au părut prea condimentaţi dar chifteluţele de năut, servite cu sos de susan, au fost perfecte pentru o zi de post, şi nu numai.

Băiatul meu a fost încântat de porţia generoasă de kebab, preparat din cărniţă gustoasă de oaie şi vită, însoţită de cartofi prăjiţi, salată, bulgur, lipie şi un sos iute. Ne-a spus că este pe primul loc în clasamentul personal, la egalitate de puncte cu kebabul pregătit de turcii de la restaurantul Green Grill din Sinaia.

Mi-a plăcut mult shifa fierbinte cu brânză, de fapt o pizza cu caşcaval, telemea de vacă, ceapă verde şi mentă. Un preparat atât de simplu dar cu o savoare aparte, exact pe gustul meu...

Deşi ne săturasem, am cedat insistenţelor chelnerului şi am comandat o porţie de Namura, un desert delicat, aromat şi răcoritor, ideal pentru o seară călduroasă de vară. Minunată această prăjitură preparată din iaurt, griş, unt, lămâie, migdale, servită cu îngheţată cremoasă de vanilie! Am împărţit-o cu fiul meu, a fost destul pentru amândoi. N-am regretat nicio clipă caloriile în plus!

Am fost încântaţi de mâncarea de la restaurantul Levant şi de chelnerii atenţi care s-au ocupat de noi. Totalul notei de plată a fost cam pe la 180 lei, achitat cu cardul plus un bacşiş în numerar, pe drept meritat de personalul restaurantului. Convenabil, ţinând cont de calitatea preparatelor dar şi de evoluţia preţurilor din ultima vreme. E drept, din iulie până acum, sigur au mai crescut preţurile de la Levant...

Cum drumurile noastre trec în fiecare vară prin Râmnicu Vâlcea, vom reveni cu siguranţă la Levant. Dacă vă place mâncarea libaneză, vă îndemn să-i treceţi pragul, atunci când veţi ajunge în oraş! Mi-aş dori să găsim restaurantul mai colorat, decorat în ton cu povestea pe care o spun aromele orientale ale bucatelor delicioase!


despre SERVICII

Tinerii chelneri arabi au fost politicoşi, amabili, zâmbitori, foarte rapizi. Ne-au făcut cele mai bune recomandări, mai ales în cazul preparatelor de post.


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Meniul restaurantului cuprinde, în ceamai mare parte, mâncare libaneză, preparată după reţete tradiţionale. Priceperea bucătarilor şi ingredientele de cea mai bună calitate dau mâncării o savoare aparte. Porţiile sunt mari, preţurile mai mici decât în multe alte restaurante de acest fel.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Restaurantul Levant se află la parterul hotelului Miraj, în centrul oraşului Râmnicu Vâlcea, pe Aleea Castanilor care urcă dealul pe lângă livada Arhiepiscopiei Râmnicului, până la poalele pădurii.


[fb]
---
Trimis de Floria in 11.12.22 17:13:23
Validat / Publicat: 11.12.22 17:54:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 1322 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Restaurant Levant din Ramnicu Valcea. Shifa cu branza sau altfel spus, o delicioasa pizza libaneza cu branza, cascaval, menta si patrunjel.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

doinafil [11.12.22 18:55:31] »

Să vă fie de bine și felicitări pentru alegerea făcută!

Să mergi la un restaurant cu specific libanez aici, în România, oriunde în țară, este o alegere inspirată! Bucătăriei libaneze i s-a dus „buhul” , cum se spune! De ce spun asta?!

Pentru că am fost și eu la unul aici, în București și n-am uitat cât de bine și de gustos am mâncat! Dar, nu numai atât: am mai citit și aici, pe AFA, articole laudative despre mâncarea libaneză.

Deşi ne săturasem, am cedat insistenţelor chelnerului şi am comandat o porţie de Namura, un desert delicat, aromat şi răcoritor, ideal pentru o seară călduroasă de vară. Minunată această prăjitură preparată din iaurt, griş, unt, lămâie, migdale, servită cu îngheţată cremoasă de vanilie! Am împărţit-o cu fiul meu, a fost destul pentru amândoi. N-am regretat nicio clipă caloriile în plus!

Nici eu n-am să uit desertul pe care l-am mâncat la ei! Nu mai știu cum se numea, dar a fost ceva „de vis” !

Încă odată felicitări pentru articol, poze și...

mishu [12.12.22 17:18:53] »

@Floria: Tu-ti dai seama ca mi-ai facut cu acest articol? sunt proaspat sculata de la masa, dar cat am vazut pozele si am citit textul am inghitit in sec si te cred pe cuvant, nici eu nu m-as fi uitat la gramaj, ci la ce sa mai comand din lista, si dupa ce am acordat votul binemeritat l-am si trecut la favorite, e foarte clar, trebuie sa ajung pe acolo asa ca anul viitor poate voi programa un weekend de petrecut in zona.

Toate mi se par minunate, mi-as dori sa ajung si cu flacaii sa comandam cat mai multe , asa ca nu pot spune decat felicitari, votat cu mare drag.

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [12.12.22 20:25:09] »

@doinafil: Mulţumesc, Doina! Aşa este, mâncarea libaneză este foarte gustoasă, bazată pe ingrediente naturale care combină o mare varietare de gusturi şi arome. Restaurantul Levant din Râmnicu Vâlcea a fost o surpriză plăcută pentru noi. Mâncarea excelentă, servire impecabilă, preţuri de bun simţ! Mai au de lucru un pic la aspectul restaurantului, nu e nimic deranjant acolo dar nu se ridică la nivelul calităţii produuselor culinare.

Sărbători cu sănătate, linişte şi multe bucurii vă doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [12.12.22 20:38:06] »

@mishu: Mulţumesc, Mişullică! Nu-mi rămâne decât să vă doresc să ajungeţi cât mai curând la Râmnicu Vâlcea! Primăvara aduce oraşului o explozie de culoare, ar fi grozav să ajungeţi acolo spre sfârşitul lunii mai...

. Zona turistică ce înconjoară oraşul oferă o mulţime de atracţii pentru toate vîrstele. Salina Ocnele Mari, mânăstirile Govora, Surpatele, Dintr-Un lemn, Bistriţa şi Arnota, schiturile Iezer şi Pahomie, Horezu cu atelierele din satul Olari, mânăstirea Hurezi şi păstrăvăria Romani din vecinătatea ei, trovanţii de la Costeşti, cheile Bistriţei, sunt doar câteva sugestii pentru scurte excursii în apropierea Râmnicului.

Sărbători de iarnă cu multe, multe bucurii alături de cei dragi!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Floria, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Rm Vâlcea?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045464038848877 sec
    ecranul dvs: 1 x 1