ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.06.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 23.09.20
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Același weekend la vecini, în Bulgaria – altă zi (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

Eram la Park Hotel Raya Garden – dacă vă amintiți (scriu asta mai mult pentru mine ????) și trecuse peste noi încă o noapte, deci devenisem mai înțelepți!

Făcusem nani destul de bine, doar trezirea fusese cam cu cocoloașe că lumina de dimineață intra în jurul draperiilor blackout scurte, mai ceva ca la eclipsa de soare.

După ce ne-am strâns la micul dejun, pe care l-am savurat cu plăcere deosebită grație atât hranei, cât și view-ului de pe terasă, ne-am pregătit de plecare... că nu degeaba făcusem brainstorming seara trecută și ne lămurisem către ce mergem și pe unde ne-ntoarcem, să nu călcăm aceleași locuri e două ori.

Întrucât doar pentru traseu trebuia să alocăm peste 3 ore (dus-întors), pe la 9 și jumătate ne-am fixat GPS-urile și-am luat-o din loc. În ziua aceea de sâmbătă aveam să mergem pe ruta Veliko Târnovo - cascadele Krushuna – peștera Devetashka – orașul Lovech - retur la Veliko Tarnovo.

Navigația (adică waze, dacă vreți mai pe română ????) ne-a dus pe E772, așa că am ieșit din Veliko Târnovo spre vest până la un moment dat când ne-a pus să facem dreapta pe drumul 303 și ne-a condus așa vreo 60 și ceva de km. Câmpuri lucrate, lanuri de rapiță, șoseaua ondulată peste dealuri și văi, vegetație de-o parte și de alta, din când în când arborele lui Iuda înflorit – pată de culoare.

Bre, bulgarii ăștia au ceva glagore-n căpuțul lor, mă gândeam eu așa, mergând pe drumurile acelea străjuite de arbori și verdeață. Ei nu și-au tuns copacii de pe margine, cum s-a întâmplat de prea multe ori pe șoselele din România pe motiv de modernizare... a drumurilor, desigur! Apoi nu s-a mai plantat nimic în loc. Ce-i drept, drumurile bulgărești secundare nu erau lățite și nici asfaltate de curând, dar erau decente, iar perdeaua de pomi stătea în calea vânticelului și făcea umbră. Poate d-aia nu nu ne-am dat seama care erau pete întunecate și care gropi ????.

Înaintând cu o viteză de croazieră ajustată de limitele impuse, am avut timp să luăm aminte la multe. La un moment dat ne-am dat seama de senzația ciudată de păr-zbârlit-pe-ceafă, că mergeam prin țara bulgară ca și cum eram ultimii locuitori ai planetei: mașini n-am prea întâlnit, oameni nu, animăluțe... cred că deloc. După câmpuri lucrate dar pustii, venea câte o așezare tot pustie, apoi iar dealuri și văi, iar o așezare pustie și asta s-a tot repetat așa... parcă îți venea să strigi: hei, copii... unde v-ați ascuns?! la Levski însă, surpriza a picat ca un trăsnet: măi, da! aici stăteau pitiți toți cei pe care nu-i întâlnisem pe drum - după o curbă apărută brusc! La piața de vechituri!

Pe trotuare și pe spațiile verzi, niște oameni care nu dispuneau de un portbagaj al vreunei Lada-antică, întinseseră pe țoluri și prelate mărfurile, iar alții se mutau de la o” tarabă” la alta, într-o viermuială continuă care umplea inclusiv carosabilul. Tot ce-ți trece prin cap puteai să găsești acolo, de la șuruburi și țevăraie veche sau ruginită, până la sticlărie ciobită, vase, haine, bibelouri sau mileuri, unelte de toate felurile, obiecte de decor desperecheate... cam asta e ce-am putut să cuprindem cu privirea în mersul mașinii! Am fandat de cîteva ori stânga-dreapta, ca să ne strecurăm prin mulțimea care se scurgea paralel cu noi, dar greu ne-am extras de acolo. Am rătăcit drumul, pe amicii de excursie i-am pierdut din vedere, iar waizele nostru a intrat în buclă.

Am depășit după un timp momentul și ne-am continuat drumul spre periferia orășelului Levski cu case și clădiri modeste, cu câteva bloculețe de 3-4 etaje, destul de anost - cu excepția animației de la piața de vechituri – prea anost, pentru numele sonor al marelui om pe care-l poartă (Vasil Levski, eroul național al Bulgariei).

Am revenit iar la senzația păr-zbârlit-pe-ceafă, dar doar pentru vreo 20 de km, apoi am ajuns la locul faptei, primul din acea zi - cascadele Krushuna.

La ora aia zona imensă de parcare neamenajată, din afara intrării în rezervație, era aproape goală.

Taxa de intrare în rezervație s-a mărit (față de ceea ce s-a scris despre acest loc până anul trecut) la 5 BGN/adulți, 3 BGN/elevi; pentru copiii sub șapte ani, intrarea era gratuită.

Deși pentru parcare era afișat 3 BGN/zi/mașină, nu ne-au cerut – poate plata era pentru parcarea din dreapta intrării, unde am zărit o barieră și o alee curbată – habar n-am unde ducea.

Și așa am intrat pe poarta sculptată din lemn, străjuită de un imens castan înflorit.

Puțină geografie locală: Cascadele Krushuna din Parcul Natural Maarata, aparțin de râul Maarata, care izvoraste din peștera Vodopada. Înălțimea cascadei principale este de aproximativ 20 de metri și se despletește în multe cascade mai mici, formează mici bazine cu apă verde-albastră și limpede, niște peisaje numai bune pentru fotografii memorabile.

Sunt cele mai mari cascade de travertin din țara vecină și sunt foarte apreciate de mulți turiști care bântuie drumurile bulgare. Fiind aproape de România (nici 80 de km în linie dreaptă de la graniță), le poti vizita într-o zi ori te poți opri la ele dacă te duci sau te întorci de la Bansko, de la Borovets, de la Sofia, de la greci... sau chiar de la litoralul bulgăresc, dacă sălășluiești în vestul țării noastre.

Este adevărat tot ce au scris @Aurici, @crismis, @irinad, @vasilica, ???? pentru că am găsit aceleași trasee (unul roșu și unul albastru), vegetație luxuriantă, cascade spectaculoase, bazine-cădiță clădite din travertin, peșteri pe sub pereții dramatic de verticali, cărări care sfârșesc în malul abrupt, trepte din rădăcinile arborilor, trunchiuri acoperite de iederă și… bineînțeles susurul apelor. Modul minunat în care au povestit despre această rezervație mă face să vă invit să le citiți articolele. Vă jur că merită!

Un pic din experiența noastră: Ne-am străduit cu toții (12 câți eram) să fim cât mai punctuali așa că nu ne-am așteptat unii (care intraseră în rezervație) pe ceilalți (care căscau gura pe la tarabe), mai mult de jumătate de oră ????. Ne-a trebuit cam 2 ceasuri cu totul: să parcurgem aleea lungă umbrită, să facem ambele trasee la pas destul de lejer, să atârnăm un pic pe la tarabele de lângă restaurantul de la baza traseului roșu și să revenim la mașini.

În rezervația asta umedă ne-am umplut plămânii de aerul verde-crud și am ascultat muzica apei ba clipocind ba susurând. Din când în când, șuvoaiele curgătoare se arată printre perdelele dese de foiase, de liane și trunchiuri îmbrăcate în iederă, alteori doar se aud. Am urcat și coborât pe cărări, am stat sub stânca de travertin și am imortalizat izvorul cu albia în culori schimbătoare, am trecut peste podețe și am admirat toate nuanțele de verde-turcoaz.

După traseul albastru în care am dat de peștera cu izvorul și de cascada Misterioasă, la capătul traseului roșu am ajuns la vedetă – căderea cea mai mare de apă, cascada Kushuna - ne-am dat seama după puzderia de oameni ce se zăreau pe podețul de lemn. De unde apăruseră toți? Că la intrare abia dacă am numărat câteva mașini. Ne-am zbătut și noi printre ei, să prindem un loc mai în față, să facem câteva poze din care să nu fim nevoiți să decupăm duduile care aveau ședințe de selfie cu cascada ☺️.

Ca și ultime detalii, vă mai spun doar că punctul info-turistic era închis, dar nici nu a contat, citisem deja tot ce era de interes, hărțile afișate pe traseu erau explicite iar direcțiile sunt oarecum intuitive. Te rătăcești doar dacă vrei să scapi de cei care îți țin companie ????.

Locul este curat și îngrijit, există coșuri de gunoi dar și pubele imense pentru colectare separată a deșeurilor, toalete și băncuțe pentru odihnă.

În zonă wifi-ul este gratuit, cel puțin așa zicea afișul de la casă, dar nu l-am încercat.

Dacă ți se face foame sau sete, ți le poate stâmpăra restaurantul de la baza traseelor, terasa de la mijlocul aleii late care te conduce la cascade sau chioșcurile de la intrare. Ca la orice obiectiv turistic, nu lipseau suvenirele în forme foarte variate dar și cele aromate, chiar și câte-un chilipir cu parfum de trandafir ????)

Prețurile erau de toate felurile, de la 2-3 BGN la magneți, la 40-50 BGN la articole vestimentare și șepci. Apa și cafelele erau de 1,5-4 BGN, iar berile diverse ca brand dar și ca preț, astfel că se găseau de la 2 la 6 BGN.

Pe la doi’șpe jumate-unu, parcarea se aglomerase, era deja neîncăpătoare pentru toate mașinile care ajunseseră în zonă, dar cele ale românilor le întreceau cu muuult pe cele ale bulgarilor. Am zăbovit și noi cât să ne hidratăm un pic și să gustăm ceva din traistă - a celor din grup, care aveau merindele de drum din ziua precedentă și le-au împărțit cu noi ceilalți, că doar nu era să se întoarcă cu ele înapoi acasă!

Am strâns tabăra și am pus cap-compas peștera Devetashka, până la care nu sunt decât vreo 15 km.

De pe un drum-fără-de-nume care trece prin Aleksandrovo, un orășel mai mult sat, faci brusc la stânga în unghi de 90 de grade pe 301 și pe el mergi fix până la grotă.

La peștera Devetashka parcarea este la liber pe un teren bătătorit. Cât te uiți cu ochii, vezi un soi de dealuri împădurite, dar nu prea înalte. Mai mult o întindere verde. Bine-bine, dar munții cu peștera? Păi ce poze văzusem io despre asta… mă înțepa puțin inima că nu nimerisem unde trebuie.

Intrarea e pe lângă casa de bilete (4 BGN bilet întreg, parcă – a plătit cineva din grup și pentru noi), tarabe cu suvenire, trecătoarea peste Opt (adică râul Осъм), harta punctelor de interes, panoul-liliac, apoi iaca… acolo mai spre stânga, intrarea printr-un portal scobit în stâncă și cu verdeață deasupra.

De departe, ce să zic… comme ci, comme ça. Ei bine, când ajungi să intri … woow, ce să vezi… peștera OZN! Tavanul e spart în șapte locuri, vegetația a invadat prin găuri, norii te urmăresc prin ferestre, pereții cavernoși sunt rotunjiți și înaaalți-înalți, pârâul e la picioarele tale, iar tu rămâi mic și gură-cască în fasciculele de lumină sub care demiurgul te privește… Doamne, sunt eu, mă mai știi? ...

Spectacolul este grandios! De ce credeți că au ales ăștia să filmeze scene de prin The Expendables 2, taman la Devetashka?

Am explorat toate colțișoarele grotei pe care ești liber să le cercetezi, ne-am cocoțat și ne-am coborât, apoi copleșiți de măreția locului pe care natura l-a creat, așa cum numai ea este în stare, ne-am îndreptat către ieșire cu alte imagini de neuitat în priviri.

À-propos, se spune că urmare filmărilor din 2011, populația liliecilor a scăzut de la peste 30.000 până la 8.000 de exemplare. Altundeva am citit că după 2012, liliecii s-ar fi întors. După ce au atârnat prin alte părți… le-o fi venit mintea la cap! ????

În plus, pe lângă lilieci, Devetashka este adăpost pentru alte specii de animăluțe și păsări, unele dintre aceste specii fiind din cele incluse pe lista roșie – deci protejate de lege.

Aaaahh… vezi, roza-scleroza: uitam să vă spun că în timpul sezonului de reproducere al viețuitoarelor grotei, de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lunii iulie nu se permite accesul vizitatorilor! În rest, de la 8:00 la 20:00 puteți să mergeți.

Trecuse bine de tot de amiază, dar până la Lovech mai aveam cam juma de oră, deci vreo 20 de km. Ne-am pus coada pe spinare, adică pe drumul ăla 301 și nici n-am terminat bine discuțiile de maximă încântare despre ce văzusem că am și intrat în oraș. L-am străbătut de la nord la sud și ne-am dus ață la cetate (Hisarya), pe care o aveam la pachet cu podul acoperit - cele două obiective pe care ni le propusesem pentru ce mai rămăsese din acea zi.

La Fortăreața Hisarya am urcat cu mașina până la platoul pe care neobosit, monumentul lui Vasil Ivanov Kuncev (aka Levski/ca un leu) străjuia cetatea și orașul. Ne-am îndreptat către casa de bilete, unde am găsit tariful de 6 BGN de persoană (cu reducerile aferente la jumătate pentru elevi/studenți și pensionari, dar 10 BGN pentru familii).

Am urcat panta lină de pe lângă zidul cetății și am pătruns. Restaurată și întreținută, fortăreața din timpul ocupației romane, arată foarte bine. Este întinerită cu porți noi și ziduri proaspete, o scenă pentru ceremonii și spectacole diurne și nocturne, precum și sisteme moderne de iluminație.

Ne-am învârtit de colo-colo pe aleile pietruite printre ziduri și portaluri, ne-am odihnit pe băncuțele din fața scenei și ne-am străduit să identificăm locurile fostelor biserici, care ar fi avut arhitecturi diferite. Cățăratul pe ziduri este interzis. Nu-i de mirare că au rămas buruienile neplivite pe coame ????. Dintr-un punct de belvedere, opus intrării, am privit din nou către Lovech și chiar mai departe, în zare.

Era vremea de plecat în pas lejer către mașini. Ne-am coborât în oraș până la malul drept al Osam-ului, unde am trecut podul din amonte de cel acoperit. Imediat în dreapta, am găsit o parcare cu câteva locuri libere, lângă clădirea unui magazin. Ne-am abandonat acolo vehiculele și după vreo 50 de metri mai la dreapta am intrat pe Podul Acoperit – emblematic deja pentru Lovech și cu o istorie de peste 150 de ani. Normal că am căscat gura la toate prăvăliile din interior, până am ajuns pe partea cealaltă, spre cartierul Varosha din orașul vechi. Am mâncat o cupă de înghețată așa, la botul calului, să ne mai amăgim poftele până la cină, apoi am părăsit acest orășel cu regretul că n-am avut timp să vedem mai mult.

(Dacă n-ați făcut încă acest lucru, vă îndemn să le citiți și pe @Michi și @iulianic, să vedeți ce frumos au scris despre Lovech și comorile istorice și culturale ascunse aici).

Întoarcerea la Veliko Târnovo am făcut-o de data asta pe drumuri mai din sud (401 și 403) până când, pe la Sevlievo, l-am întâlnit pe cunoscutul E772, pe care l-am ținut până spre casă. Și pentru că ne plăcuse mult în seara trecută la Arbanassi, am revenit pentru cină. Eram așa de entuziasmați de tot ce văzusem peste zi, că nu ne-a tăcut gura toată seara, ba chiar vorbeam unii peste alții de nu ne mai înțelegeam om cu persoană... ziua noastră fusese cu adevărat minunată.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de k-lator in 09.06.22 22:48:25
Validat / Publicat: 10.06.22 07:53:52

VIZUALIZĂRI: 2098 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Cetatea Hisarya - cu flamura alb-verde-rosie în vânt
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49250 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

neimportantPHONE
[10.06.22 09:37:37]
»

@k-lator: descriptio bulgarae ca de-nceput de week-end, lejer și energizant totodată...

În ceea ce privește "À-propos, se spune că urmare filmărilor din 2011, populația liliecilor a scăzut de la peste 30.000 până la 8.000 de exemplare. Altundeva am citit că după 2012, liliecii s-ar fi întors", umblă zvonuri potrivit cărora stolurile de înaripate au primit permise de ședere pe meleaguri americane și vest-europene, cumva ca o compensare la pătimirile din timpul jocului filmat. După 2012, atunci când permisele au expirat, o mică parte din stol s-ar fi întors la obârșie, ăia ațoși, unii s-au pierdut prin marile restaurante și bucătării cu specific asiatic, îmbogățind rețetele chefilor capitaliști, iar restul mai bântuie și acum peisajele absconse, cu ecolocația în derivă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][11 voturi]
k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[10.06.22 09:55:58]
»

@zapacitu: Să știi că ai dreptate. Am auzit chiar că unii au ajuns și mai în sud de vecinii noștri, pe la greci și pentru că nu știau ce-i cu ei și de unde să-i ia, le-au zis batmanakis. Eu, dacă m-aș duce anul ăsta în Grecia, aș fi foarte atentă la ce împachetează ei în gyrosele alea!!!

Dacă am reușit să-ți fac ziua mai senină, este tot ce contează... că doar nu era să te las să începi uikendu' strâmb.

Merçi de apreciere și de completări... utile, as usual.

Aurici
[10.06.22 09:58:46]
»

Ce plăcere mi-a făcut să citesc articolul tău și să revăd locurile, care și pe mine m-au bucurat. Lovech merita o zi, aveați ce face pe acolo, dar și eu am ajuns la concluzia că nu avem timp să batem pasul pe loc, când sunt atâtea de văzut în lumea asta.

Week-end-ul trecut au fost și 2 perechi din grupul nostru la Lovech, perechi care nu merg niciodată singure în afara României. Eu eram plecată în vacanță, dar le-am făcut un word cu liniuțe și le-am scris tot ce aveau de făcut. Cum pleacă din București, cum fac dreapta la Byala, cum ajung peste tot, cum abordează Krushuna, unde mănâncă, ce mănâncă, unde mănâncă desert, ce vizitează, ... pe 3 pagini de word le-am scris absolut tot. Le-am rezervat cazarea la Lovech, le-am făcut rezervare la Shtastiveca din Veliko, pentru masa de prânz de la întoarcere și au fost haioși tare pentru că mi-au spus că au mers cu hârtiile alea în buzunar tot timpul și bifau de pe ele. Cel mai tare a fost că le scrisesem că, la ieșirea de la Krushuna, dacă le va ploua în gură de la grătarele alea, pot să mănânce un cârnat din acela tradițional bulgăresc cu ardei copți, care nouă ne place. Și mi-au spus că nu le era foame pentru că era prea de dimineață, dar că au mâncat cârnatul pentru că era trecut pe listă.

Parcă mai avem o zi, nu? Hai că sunt curioasă pe unde ați mai umblat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
neimportantPHONE
[10.06.22 10:03:08]
»

@k-lator :... parcă trebuie să ajungi în "Ielada" ca să papi șocâte la chiflă... avem supize destule și pe plaiul nost' . Dacă o fi să fac pe eroul grec, iau muniție grea la mine, ca să nu simț vampiru' , usturoiu' , ceapa și trăscăul. Sănătoși le-om duce tăte!

k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[10.06.22 10:09:40]
»

@Aurici: ???????? pai cu cate le-ai scris pe A4-lea alea, mai făceai un MG și-l publicai aici, mai beneficiau și alții de cârnați. Ce-i drept, și cand am fost noi grătarele ne-au gâdilau nasul, dar naah, nu era să ne lăsăm prietenii la greu, că mai aveau juma de kil de babic și lipii și chec... și cred că mai mult de mirosul cârnaților ne-am apucat și noi de ele ????.

În altă ordine de idei, da! Ne-a plăcut tot și chiar de vă citisem pe voi, tot am avut momente de încântare și uimire.

Multumesc pentru că te-ai oprit să citești.

elenaadinaPHONE
[10.06.22 13:37:53]
»

Ce locuri interesante!

Mi-au plăcut în special Peștera OZN și Cascada Misterioasă!

Felicitări pentru experiență și articolul complex scris intr-o notă de umor!

????????

k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[10.06.22 14:26:09]
»

@elenaadina: Am descoperit și eu că Bulgaria este plină de tot felul de locuri naturale foarte frumoase, altele pline de istorie, cu vestigii romane și cu relicve de la toate neamurile care i-au călcat.

De asemenea, s-au păstrat multe dintre tradiții și obiceiuri și le întâlnești pe oriunde ajungi la bulgari. Ce să mai vorbim de gastronomie? ... papa bun-bun și mai ieftin decât la noi, de multe ori.

Sper că te-am convins. De nu, cei ce au scris înaintea mea te vor ajuta să-ți consolidezi imaginea ????

Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

MaraMuraPHONE
[10.06.22 16:22:12]
»

Foarte frumos! Multumesc pentru informații si voi citi sau reciti neapărat si celelalte articole mentionate, referitor la aceste locuri. Intentionam sa mergem si noi acolo la întoarcerea din Grecia si imi pare rău sa aflu ca nu vom putea vedea peștera, întrucât va fi la sf lunii iulie...

Vacante frumoase in continuare! ????

k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[10.06.22 16:40:07]
»

@MaraMura: Nu te necăji prea tare! Despre Veliko Târnovo s-au scris doar pe acest website 62 de articole, iar despre zona Lovech (care include cascada și peștera), 23... și ambele sunt în calea drumurilor la greci. Ai de unde alege, părerea mea!

Multumesc pentru aprecieri.

Vacanță de vis pe tărâmuri elene și să auzim de bine!.. și de tine, când vii cu feedback-ul ☺

iulianic
[10.06.22 17:48:03]
»

@k-lator:

Dacă n-ați făcut încă acest lucru, vă îndemn să le citiți și pe @Michi și @iulianic, să vedeți ce frumos au scris despre Lovech și comorile istorice și culturale ascunse aici.

In primul rand multumim pentru ca ai amintit de noi si in al doilea rand cum am fi putut scrie altfel decat frumos despre Lovech si despre comorile istorice si culturale de acolo?

La cat de multe incursiuni am facut pe taram bulgaresc, cred uneori ca am vazut tot ceea ce era de vazut. Dar, nu! Mereu descoperim cate ceva care ne ia ochii, care ne vrajeste intr-un fel sau altul. Si e bine ca este asa. "Cine a pus carciuma-n drum" s-ar traduce in cazul nostru prin "Cine a pus Bulgaria in drum" pentru ca ori de cate ori mergi in Grecia sau in Turcia (tari abordate cu predilectie de romani) nu poti sa nu treci prin Bulgaria. In afara de asta, noua, celor care locuim in sudul tarii, ne e mult mai usor sa trecem Dunarea la bulgari pentru un weekend, decat sa mergem pe Valea Prahovei.

Foarte frumos, instructiv si deconectant articol! Felicitari!

irinad
[10.06.22 18:49:58]
»

@k-lator: Articolul tău mi-a produs frumoase aduceri aminte despre zona aceasta. E drept, este vorba de o minivacanţă de acum şase ani, dar din câte îmi dau seama, atracţiile au rămas la fel de captivante. Asemenea ţie, atunci am combinat un pic de Veliko Târnovo cu Lovech şi celelalte, inclusiv la întoarcere către ţară, cu cetatea Cerven şi peştera Orlova Chuka, despre cele din urmă nereuşind să mai scriu vreodată nici măcar câteva rânduri. Recunosc că şi eu, la rândul meu, mă inspirasem din experienţa altui user care fusese înainte pe acolo şi "bătătorise căile": @Testosu.

Lovech şi zona înconjurătoarea sunt foarte ofertante când vine vorba de obiective turistice, lucru de care ne-am convins cu toţii.

Felicitări pentru excursie şi vacanţe cel puţin la fel de frumoase pe viitor!

k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[10.06.22 19:21:12]
»

@iulianic: Absolut adevărat în ceea ce privește ușrința cu care ajungi la vecini comparativ cu mersul pe valea Prahovei... sau chiar în alte zone dacă este să vrei să treci munții la noi în țară de la este la vest sau invers.

În fefinitiv, de ce nu? Oferta este bogată!

Mulțumesc mult pentru aprecieri. Toate bune și un weekend minunat!

k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[10.06.22 20:01:50]
»

@irinad: Ce s-a spus s-a spus... locurile din natură nu se prea schimbă ușor... poate doar vreun ghinion de calamitate naturală să strice peisajul... cum s-a întamplat cu Fereastra albastra din Malta, pe care culmea, o vazusem fix în acel an, anterior prăbușirii... dar, pușchea pe limbă! ????

Cum spuneam și mai devreme, material de inspirație există, slavă Domnului! Mulțumesc pentru vorbe și te mai aștept să dezbatem, poate chiar în curând, dacă mie îmi iese ce nu ți-a ieșit ție ????.

Michi
[11.06.22 06:48:47]
»

@k-lator: Frumos review, frumoase poze. Draga de tine, mulţumesc că ai citat modestul meu review. Am fost cu o prietenă la Lovech în 2019, înaintea pandemiei. Vizitasem Plevna iar grupul era programat să urce prin cartierul Varosha apoi la peştera Devetashka. Oraşul ne-a plăcut mult dar când să plecăm, ne-am proptit amândouă în restaurantul Drakata unde am mâncat pe cinste la preţuri de pensionari. Cred că n-aşi fi putut urca în Varosha şi nici merge prin pesteră.

k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.22 08:46:31]
»

@Michi: După ce am citit articolele pe care le-ați scris despre Plevna și Lovech, văzând că ați fost acolo cu autocarul, am început și eu să caut informații despre excursiile organizate de români.

Am rămas foarte uimită să aflu câte agenții organizează excursii în acele zone, cât de bătută este Bulgaria de autocarele românești.

Ați fost foarte simpatică cu testele acelea de anduranță... pe care considerați că nu le-ați trecut, dar eu mi-am spus: dacă ajung la vârsta pe care o are mama Michi, asta aș vrea să mi se întample! ????

Multă sănătate și toate gândurile bune!

Michi
[11.06.22 09:10:47]
»

@k-lator: Nu exagera, atunci în 2019 eram tinerică, aveam numai 85 de anişori.

k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.22 09:35:15]
»

@Michi: Și ati rămas același spirit tânăr! ???????????? Toată admirația!

mprofeanuPHONE
[11.06.22 20:15:46]
»

@k-lator: Cu mare plăcere am citit articolul tău și ți-am văzut și pozele. Am fost și eu acolo cam tot la început de iunie dar anul trecut. Nu am mai apucat să scriu despre cascadele Krushuna ce mi-au plăcut mult, plouase de curând, aveam bocanci însă. Mi-am adus aminte cum au urcat și apoi au coborât trei tinere ce se pozaseră la Cascada Misterioasă sub perdeaua de apă... cu pantofi cu toc... ????

k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.22 20:40:11]
»

@mprofeanu:

Nu am mai apucat să scriu despre cascadele Krushuna ce mi-au plăcut mult

... Da, dar au compensat toate celelalte articole scrise, despre acele locuri.

Dacă mai aveau tocuri au ba, nu știu... dar ce-or fi zis gleznele lor despre asta!?

mishu
[14.06.22 21:28:26]
»

@Aurici:

Eu eram plecată în vacanță, dar le-am făcut un word cu liniuțe și le-am scris tot ce aveau de făcut. Cum pleacă din București, cum fac dreapta la Byala, cum ajung peste tot, cum abordează Krushuna, unde mănâncă, ce mănâncă, unde mănâncă desert, ce vizitează, ... pe 3 pagini de word le-am scris absolut tot.

mai ai lista, o vreau si eu , si promit sa ma opresc sa mananc si carnatii chiar daca nu mi-e foame .

Ca sa vezi cata putere au vorbele tale. Te imbratisez cu drag.

mishu
[14.06.22 21:31:32]
»

@k-lator: La vecinii bulgari am fost si noi la sfarsit de mai si as fi stat mai mult decat cele 4 zile, insa m-am bucurat din plin de fiecare zi. Au fost si lucruri care mi-au dat de furca, dar fiecare lucru la vremea lui.

Mi-a placut plimbarea voastra, o sa imi programez si eu o iesire in zona, prea o descrie lumea atat de frumos iar pozele o dovedesc.

Felicitari, votat cu mare drag.

k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[14.06.22 22:26:26]
»

@mishu: Vocea pe care o aud eu în căpuțul meu, cică ai fi umblat pe litoral, dar nu pun pariu că este așa; mi-am mai luat țeapă...

Da, musai să vezi în viu care-i treaba și mai spre vest! Mai mult, calea-i așa de bătătorită, că și legată la ochi și tot le nimerești la fix... asta ca să nu spun vorba cu Brăila, c-o să zică @Zoazore că te trimit acolo și posibil să nu te fi invitat!

Pozele mele sunt modeste, pe lângă ce se află live, așa că n-are rost să mai stai pe gânduri.

mishu
[15.06.22 07:47:40]
»

@k-lator:

Vocea pe care o aud eu în căpuțul meu, cică ai fi umblat pe litoral, dar nu pun pariu că este așa; mi-am mai luat țeapă...

cam asa e , nu am fost pe litoral pentru ca nici eu nu stiam sigur ce vreau, voiam doar sa evadez din oras. Am pus degetul pe harta si am spus ca vreau cam in centrul tarii si sa si pot vedea ceva in jur. Aveam 4 zile pe care le-am umplut frumos in final, voiam sa ma si odihnesc, in final a iesit bine. Daca reusesc, poate azi sau maine sa "crosetez" si eu ceva si sa-mi incep povestile.

Cat despre Braila, colega si prietena @Zoazore asteapta orice prieten cu sau fara invitatie sa-i treaca pragul. Sper sa reusesc si eu asta insa nu stiu cand.

Sa ne auzim de bine si calatorii frumoase in continuare.

Aurici
[15.06.22 10:25:02]
»

@mishu: Cum să nu mai am lista, te-ai amuza copios. Tu pune Lovech pe tapet că eu trimit word-ul.

Te îmbrațișez și eu, numai bine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, elenaadina, irinad, iulianic, k-lator, MaraMura, Michi, mishu, mprofeanu, neimportant
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lovech și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083477020263672 sec
    ecranul dvs: 1 x 1