ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2021
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 2 zile
Prieteni
10 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

In vizită la Păpușa din Iezer

TIPĂREȘTE

Cred că s-au inversat anotimpurile! Nu știu dacă este din cauza incălzirii globale sau a pandemiei, dar se pare că decembrie a luat locul lunii martie, iar ceea ce se dorea un inceput de primăvară a fost de fapt un adevărat inceput de iarnă.

A nins ca in povesti mai multe zile și nopți, stratul de zăpadă depus in zona montană depășind pe alocuri doi metri.

Nu puteam să rămân nepăsătoare la un asemena dar al naturii și am pornit in câteva drumeții pe crestele inzăpezite ale Carpaților.

Una dintre drumeții a fost in Munții Făgăraș iar cealaltă a fost in Masivul Iezer-Păpușa.

Deși prima dintre drumețiile din primăvara inzăpezită a fost cea din Munții Făgăraș, povestea mea de azi se referă la cea de a doua, din Iezer-Păpușa. Dar, stați liniștiți, voi reveni și cu zăpezile din Făgăraș, nimic nu rămâne nepovestit!

In prima sâmbătă din aprilie am primit o invitație la o drumeție pe Vărful Păpușa, cu urcare de la Cabana Cuca. Vârful era o necunoscută pentru mine, prin Munții Iezer drumețind doar o singură dată, când am urcat la Lacul Iezer și refugiul cu același nume.

Traseul se anunța unul mediu, nu din punct de vederel tehnic ci din punct de vedere al lungimii și al diferenței de nivel.

Dar, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de pe munte, din cauza zăpezii mari și a condițiilor meteo, traseul a fost până la urmă unul dificil, epuizant.

Dar, să lăsăm vorbăria și să pornim la drum!

Ne-am adunat vineri 2 aprilie, pe la orele 18.00, la Cabana Voina. Aici am lăsat mașinile in parcare și am pornit in pas vioi spre Cabana Cuca, unde urma să innoptăm.

Până la Cabana Cuca traseul este de fapt o plimbare ușoară de cca o oră pe un drum forestier. Doar poienile de brândușe și mulțimea de broaște aflate in perioada de imperechere ne-au mai incetinit din ritm, in rest, am mers intins spre cabană.

Nu se lăsase incă intunericul când am ajuns la Cuca. Cabanierii ne așteptau, și, după ce ne-am lăsat rucsacii am mers la masă. Gazdele ne pregătiseră o ciorbă de legume și o friptură la ceaun cu pilaf.

Mancarea bună, nu era loc de mofturi având in vedere traseul greu care ne aștepta a doua zi.

Pentru următoarea zi vremea nu se arăta prea prielnică drumețiilor. Se anunțau ninsori, ceață, vânt dar și o scurtă repriză de soare, pe la prânz.

Și, cum un necaz nu vine niciodată singur, la predicțiile nefavorabile ale meteorologilor s-au alăturat restricțiile determinate de pandemie și obligația de a fi pe la casele noastre până la ora 20.00.

Având in vedere toate aceste mici probleme, am planificat ca a doua zi să ne trezim devreme și să plecăm de la cabană la ora 7.00.

Planul fiind făcut, după ce am mâncat ne-am indreptat spre paturile din camera caldă a cabanei. Am dormit destul de bine până pe la ora 5 dimineața când m-a trezit zgomotul ploii.

Of, asta mai lipsea! Să plecăm pe ploaie! Mă și gândeam că aveam să ajung pe vârf udă și inghețată!

Dar, până la ora de pornire in traseu ploaia s-a mai domolit, iar la șapte trecute fix am pornit in drumeție. De la cabană nu am plecat singuri, ci insoțiți de doi câini buni cunoscători ai traseelor din zonă.

Prima parte a drumului se anunța a fi un urcuș susținut și abrupt, prin pădure. Am urmat marcajul bandă albastră și am pornit la drum. Si dă-i și urcă prin pădurea de molizi, printre picăturile de ploaie care incet, incet, incepeau să se transforme in zăpade. Pe măsură ce inaintam zăpada incepea să iși facă simțită prezența iar la ieșirea din pădure ne aștepta un covor alb și consistent de nea.

Am sperat că urcușul prin pădure să fie cea mai grea parte a traseului dar nu a fost așa, Deși era mai puțin abrupt, urcușul a continuat, aproape la fel de greu, prin zăpadă și vânt.

Dar, se pare că cineva acolo sus ne iubește, și a alungat norii lăsând locul soarelui și priveliștilor de vis.

Până la Șaua Grădișteanu, la 1944 m, nu ne mai săturam de admirat și de fotografiat frumusețea ce ne inconjura. Norii și soarele dădeau un spectacol de zile mari, primii ridicându-se ca niște valuri uriașe pe deasupra crestelor inzăpezite. Era o luptă intre nori și soare, arbitrată de vânt care bătea tăios și rece, alungând pentru moment norii.

Am ajuns la Șaua Grădișteanu unde indicatorul ne spunea că până pe Vârful Păpușa mai avem o oră. Hai că mai este puțin, mi-am spus. Dar ce greu a fost! Părea că nu se mai termină. Urcam și iar urcam prin vântul rece și zăpada inghețată dar vârful parcă fugea de noi. Nu era foarte frig, dar vântul rece imi inghețase fața. Nu mai puteam să imi mișc buzele, ochii mă usturau, eram pedepsită pentru că mi-a fost greu să mă opresc și să scot din rucsac ochelarii și cagula.

Până la urmă am ajuns! Păpușa cea capricioasă m-a primit la ea acasă dar a chemat repede și norii ca să acopere toți munții din jur și toate priveliștile frumoase. Cand am ajuns pe vârf nu am mai văzut aproape nimic. Pe vreme bună am fi văzut Piatra Craiului și Bucegii, dar acum toate aceste priveliști erau ascunse de nori.

Din cei doi căței ghizi cu care am plecat de la Cuca, doar unul a rămas cu noi până pe vârf. Era săracul de el epuizat și se odihnea pe cornișa de la marginea vârfului.

Nu am zăbovit prea mult pe vârf pentru că vântul ne cam lua pe sus. Impreună cu insoțitorul nostru patruped am pornit inapoi spre Șaua Grădișteanu.

Ca prin minune vântul s-a potolit lăsând loc unei ceți dense și albicioase. Am intrat intr-un white out complet. Urmele pe care urcasem erau deja acoperite cu zăpadă, stâlpii indicatori nu se vedeau, nu vedeam decât alb in fața ochilor. In astfel de momente nu te poți descurca fără o busolă sau o aplicație GPS. Deși de câteva ori am luat-o pe lângă potecă, Ilinca și cățelul ne-au readus pe calea cea bună, prima cu ajutorul tehnologiei iar cel de al doilea cu simțurile lui innăscute.

De la Șaua Grădișteanu am avut de ales intre a coborî spre Cuca pe același traseu sau de a continua spre Refugiul Găinațu Mare și să coborâm pe alt drum spre Cabana Voina.

Până la urmă am ales varianta pe la Refugiul Găinațu Mare. Nu mai aveam de urcat decât foarte puțin dar traseul a fost ingreunat de zăpada mare și apoasă in care intram până la șold. Ar fi fost foarte bune rachetele, dar nu le-am luat pentru că primisem informația că ar fi potecă bătută. Asta e, din greșeli invățăm mereu!

Din păcate nu se mai vedea nimic in jurul nostru, vedeam numai zăpada cu care ne luptam și ceața albicioasă. Obosiți am ajuns la Refugiul Găinațu Mare la 1810 m altitudine.

Aici am făcut o pauză mai mare, am mâncat ceva și ne-am hidratat. Cățelușul ne-a insoțit credincios fiind răsplătit cu câte ceva de mancare.

După ce am mai prins puteri am plecat mai departe, spre Cabana Voina. De aici a urmat o coborâre de aproape două ore, pe marcajul bandă roșie, mai intâi prin golul alpin iar mai apoi prin pădure, până la drumul forestier din Valea Largă. Am mai mers aproximativ 3 Km și am ajuns la podul care trece peste Râul Târgului după care am virat la dreapta și, după câtve aminute, ne aflam in parcarea din fața Cabanei Voina.

Am parcurs 16 Km cu 1300 m diferență pozitivă de nivel in 9 ore. A fost un adevărat tur de forță.

Traseul nu este unul tehnic, este doar solicitant. Poate fi parcurs in orice anotimp, dar iarna este bine de avut in vedere starea și grosimea stratului de zăpadă. Zona este foarte frumoasă, se poate ajunge și pe Vârful Iezer sau chiar mai deparete spre Munții Făgăraș sau Piatra Craiului.

Pentru cei care insă vor doar să petreacă câteva ore in natură, există posibilități de cazare la Cabana Voina și se pot face plimbări ușoare pe potecile din jur.

Aceasta a fost vizita mea la Păpușa cea capricioasă pe care vă invit să o vedeți și in fotografii.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Masivul Iezer-Păpușa, munți frumoși, având cea mai inaltă altitudine la Varful Roșu, 2469 m. Sunt mai multe trasee care ii străbat - spre lacul Iezeru Mare, Vârful Păpușa, Vârful Găinațu Mare, etc.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Orice plimbare in natura inseamnă relaxare.


[fb]
---
Trimis de Mika in 05.04.21 23:37:42
Validat / Publicat: 06.04.21 07:46:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII IEZER-PĂPUȘA.

VIZUALIZĂRI: 348 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 A ieșit soarele!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.04.21 08:19:47]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MikaAUTOR REVIEW
[06.04.21 09:02:28]
»

@webmaster:  Mulțumesc! ​

k-lator
[06.04.21 14:08:51]
»

@Mika:  Wow, wow wow!! Foarte îndrăzneață drumeție prin ploaie, zăpadă, vânt... tot tacâmul pentru a-i descuraja pe cei mai puțin antrenați pentru astfel de escapade. Dar tu, Mika, ești o neînfricată!  

Mi-au lăcut tare mult pozele de pe coama munților... ca de Mont Blanc... urme pe zăpadă și petece de cer printre nori pufoși... superb!

Ce mai pot să comentez în fața unei așa aventuri... m-a cam furnicat puțin pe șira spinării... și nici măcar nu am fost acolo să simt pe pielea mea

Toate bune și la cât mai multe aventuri cu final feicit!

Dan&EmaPHONE
[06.04.21 15:51:27]
»

Mika a cucerit Vf. Papusa! Iarna! ???????????? Bravo! Felicitari! ​​

​​Parerea mea este ca drumul clasic Papusa - Cuca adica cel pe care ati urcat este mai degraba de catalogat drept unul dificil, chiar daca nu are portiuni tehnice, este abrupt si obositor la urcare si solicitant la coborire. Daca mai adaugi conditiile de iarna in care ai drumetit, atunci doar ????????????. ​​

Am si eu un Iezer in plan cand s-o duce zapada. ​​

​​Sa stii ca restrictia aia cu ora 20 imi da si mie batai de cap in ce priveste deplasarile, noi intorcandu-ne la ora 21:30 in ultimul weekend dinaintea acestei restrictii cu emotii ca nu ne era clar de cand se aplica. ​​

Daca te intereseaza un Leaota pe 17... ​​

​​Numai bine! ????

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[06.04.21 19:21:41]
»

@k-lator:  Mulțumesc, dar, fără sa ma laud, asta a fost cea mai cuminte aventură montana a mea din această iarnă. Dar nu recomand decât celor pregătiți fizic și cu echipament adecvat. Peisajele de iarna însă nu au egal. As merge numai iarna oe munte, atât este de frumos!

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[06.04.21 19:27:26]
»

@Dan&Ema:  Mulțumesc! A fost într-adevăr neașteptat de greu. A doua zi m-am  resimțit și nu mi s-a mai întâmplat de mult asta. Am prins gustul turelor de iarna, au un farmec aparte și te pun serios la încercare. As veni în Leaota dar pana pe 18 stau în BUC ca îmi vin copiii din Austria. Trece-ma pe lista pentru viitoarele ture.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008PHONE
[07.04.21 07:49:45]
»

@Mika:  Felicitări, Mika!

Fotografiile sunt senzaționale, minunate, spectaculoase... Bravo!

Ești neînfricată, de neoprit... un fel de Ana lui Manole pe munți.

Pe mine mă cam sperie muntele iarna, totul este foarte imprevizibil, iar white out m-ar panica, nu e de mine​.  

Am făcut acum în primăvară prima drumeție cu poțiuni relativ scurte acoperite pe la umbră de zăpadă, și am văzut diferența de urcuș cu alt mers, cu genunchii la piept. E mult mai greu, și apreciez și mai mult persoanele care se străduiesc și reușesc să parcurgă kilometri prin zăpadă... efortul este mult mai mare.

​ Toată stima, Mika!

Sănătate și drumeții frumoase! ​​​

MikaAUTOR REVIEW
[07.04.21 09:16:38]
»

@Dana2008 Ana lui Manole!? Mulțumesc, dar nu sunt chiar așa de neinfricată, am și eu temerile mele. Crde că trebuie sa incerci sa mergi iarna, mai intai pe portiuni mai usoare, apoi pe zapada mai mare, ajutată de rachete. O sa vezi ca este cu totul altceva, o sa te cucereasca. Peisajele sunt de neegalat, mai ales daca prizi vreme frumoasă.   Eu sunt convinsă că tu poți să mergi iarna pe munte. White out-ul este intr-adevar o mare problema, trebuie sa stii foarte bine sa te orientezi cu ajutorul  unei aplicatii.   Inca o dată mulțumesc de aprecieri și să ne revedem cu bine la un moment dat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008PHONE
[07.04.21 09:54:39]
»

@Mika:  Da, mergem iarna pe munte în locurile fără zăpadă... anul acesta ne-am plimbat mult prin Apuseni pentru că a fost singurul loc aproape de casă unde nu era zăpadă sau era mică.

De schiul de tură, rachete​ și altele mă apuc mai încolo... încă sunt tânără și până pe la 80 de ani, cât intenționez să activez prin munți  mai am timp.  

Noutățile trebuie introduse treptat în viață nu? ​ Să lăsăm loc de ceva nou la orice vârstă... poate voi face asta cu nepoții.

Numai bine! Ține-o tot așa! Pupici! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[07.04.21 10:12:11]
»

@Dana2008:  Ha... ha... Sa stii ca schiul de tura este foarte greu asa ca daca vrei sa te apuci eu spun sa incepi acum. Rachetele te ajuta sa mergi pe zapada mai mare, sa nu te afunzi, si iar ar trebui sa incepi de acum ca sa fii in forma la 80 de ani

Dana2008PHONE
[07.04.21 12:35:22]
»

@Mika:  ok mă apuc mai devreme.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, k-lator, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin M-ții Iezer-Păpuşa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094227075576782 sec
    ecranul dvs: 1 x 1