ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.11.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 3 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Alternativă excelentă la Valea Prahovei

TIPĂREȘTE URM de aici

Sătic-Podu Dâmboviței poate reprezenta o alternativă excelentă la valea Prahovei sau zona Bran-Moeciu. Aceste două localități se află pe două văi paralele - prin Sătic curge râul Dâmbovița (valea Dâmboviței), iar Podu Dâmboviței este pe valea Dâmbovicioarei, unde curge pârâul cu același nume. Este o zonă mai puțin cunoscută și frecventată, situată la 4 km de Rucăr și la aproximativ o oră de Brașov pe DN73 Pitești-Brașov. Din București, distanța este de circa 3 ore - 3 ore jumătate (contează și cartierul din care se pleacă).

În această zonă sunt câteva obiective de văzut, dintre care menționez - cheile Dâmbovicioarei, peștera Dâmbovicioara, cabana Brusturet dar și căteva trasee ușoare cu plecare din Sătic, de la peșteră sau de la cabană. În cheile Dâmbovicioarei există și o păstrăvărie de unde puteți cumpăra păstrăvi. Pe ambele văi sunt mai multe pensiuni drăguțe, unde vă puteți caza pentru câteva zile. Am stat în Sătic, la o casă particulară, neinclusă în circuitul turistic, astfel că nu pot scrie despre cazare.

Peisaje rurale pitorești, case vechi, căpițe de fân, liniște și priveliști frumoase - astfel vor fi răsplătiți toți cei care caută așa ceva. Sper ca pozele atașate să vă convingă să vizitați zona. Am mai fost pe aici în 1995 și 1997 când drumul nu era asfaltat și la o simplă plimbare prin sat, erai plin de praf – atunci mi-am spus că până nu va fi asfaltat nu voi reveni. În 2020 miracolul s-a produs - drumul spre cele două sate Sătic (de Jos și de Sus) a primit straie de sărbătoare, deci și praful a fost eliminat.

Mergeți prin Sătic până la o mică hidrocentrală (unde se termină asfaltul), apoi faceți dreapta peste pod și parcați mașina. Spațiul este destul de mare astfel că încap destule mașini. De aici încep două trasee ușoare, fiecare având o durată de circa 60-80 min/sens, funcție și de condiția fizică a fiecăruia. Unul ne duce spre cabana Garofița Pietrei Craiului, celălalt spre cabana Dragoș Bejan/Valea lui Ivan.

Ambele trasee ne poartă către masivul Piatra Craiului - de la fiecare cabană încep alte trasee către creastă. Noi am parcurs primul traseu, prin pădure, în ușoară urcare, dar nimic dificil. Se parcurge un drum forestier, folosit probabil destul de rar. Traseul este atractiv și pentru bicicliști, dar este interzis pentru ATV-uri (de lăudat acest fapt).

Pe drum am văzut o mulțime de flori, care încântă privirea și fac traseul mai atractiv. De la cabană se deschide o priveliște frumoasă către Piatra Craiului, mai precis către Cerdacul Stanciului. În fața cabanei sunt câteva băncuțe unde vă puteți odihni, dar și un foișor. De menționat faptul că, deși suntem la doar 1100 m altitudine, la cabană nu veți găsi nimic - în afară de ceai și apă, astfel că ar bine să aveți ceva în traistă. Este trist pentru că nu ar fi greu să pregătești ceva pentru turiști - acu și eu compar cu ce am văzut prin Italia și Austria, la altitudini mult mai mari... poate că nu e cea mai fericită comparație. Dacă aceste cabane ar fi fost afaceri de familie (așa cum este în Italia), lucrurile ar fi stat, cel mai probabil, altfel.

Peștera Dâmbovicioara - aici se poate ajunge cu mașina sau puteți face o drumeție de circa o oră prin cheile Dâmbovicioarei, având ca punct de plecare Podu Dâmboviței. Fiind parc natural, la intrarea în chei se plătește o taxă modică. Vizitarea peșterii se face cu ajutorul benevol al copiilor din zonă - la ieșire îi puteți răsplăti cu cât considerați. Este un fapt lăudabil, prin implicarea copiilor dornici să vă povestească despre această peșteră.

De la peșteră ați putea merge pe jos, tot cam o oră, până la cabana Brusturet - traseul este pitoresc și trece prin alte chei. Fiind drum forestier se poate ajunge și cu mașina, dar ar fi păcat să nu faceți o plimbare prin natură. Cabana Brusturet este situată la o altitudine de 1000 m - aici puteți mânca (ciorbe, preparate la grătar) sau doar să vă relaxați cu o bere sau o băutură răcoritoare, în curtea cabanei. Alte căteva trasee pornesc de la cabană către cealaltă față a masivului Piatra Craiului - acesta este unul din cele mai spectaculoase masive din România.

Pentru vizita următoare mi-am propus să parcurg și alte trasee pentru a descoperi locuri și peisaje atrăgătoare - de fapt toată zona este propice pentru încărcarea bateriilor, pentru a ieși din rutină și pentru a te deconecta de la stresul zilnic.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Peisaje rurale pitorești, case vechi


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Trasee montane ușoare, plimbări relaxante prin natură

## end review sc

[fb]
---
Trimis de BOGDAN DSN in 02.11.20 20:34:32
Validat / Publicat: 02.11.20 21:12:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA CRAIULUI.

VIZUALIZĂRI: 3394 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Drumul spre Brusturet este spectaculos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Bujie [02.11.20 22:38:53] »

O zona foarte frumoasa - Satic - ocolita pana acum de majoritatea turistilor, pe nedrept, doar din cauza starii drumului de pana acum 5-6 luni... Poate era mai bine sa nu fie asfaltat... Poate gospodarii din zona vor reusi sa stopeze "bizonii"...  

As adauga cateva lucruri! De la Centrala Electrica pomenita, la stanga, se poate continua pe drumul (forestier) spre Barajul Pecineagu ​cu masina sau, mult mai placut, cu bicicleta. In drum gasiti o veche cabana - Cascoe - pentru amatorii de rustic... Locul unde este amplasata cabana este minunat si extrem de linistit. Nea Gica ofera tot necesarul pentru a putea gati fiecare sau poate oferi ceva de mancare chiar el.

Pana-n Centrala Electrica se gaseste o pastravarie uriasa si un mic manej unde se poate invata calaria, atat pentru copii dar si pentru adulti.

  Atentie! In zona sunt ursi - este bine sa aveti ceva "galagioase" la voi (macar un clopotel sau un fluier). De asemeni puteti intalni cerbi si ciute... ​​

  Foarte bine venit review-ul tau! ​

tata123 🔱 [03.11.20 13:29:15] »

@BOGDAN DSN:  Frumoase fotografii! Am descoperit și eu valea superioară a râului Dâmboviței și cheile Dâmboviței la început de vară. Surpriza a fost dublă: peisajul neasemuit de frumos și șoseaua asfaltată. Deși zona Sătic pare mai puțin cunoscută eu am întâlnit acolo mulți turiști în iunie, multe autoturisme care circulau cu viteză pe drumul destul de îngust și aglomerație mare în punctul de plecare spre cele două cabane de lângă Centrala Electrică. Nu mi-a plăcut faptul că pe parcursul celor 12 km, din DN 73 până la Hidrocentrala Clăbucet, aproape că nu există loc unde să poți poposi, totul e îngrădit cu garduri (deh, proprietăți private), drumul e îngust și încurci circulația dacă parchezi aiurea... asta e!

Nu ați urcat în chei la peștera Colțul Surpat (vezi P07-P11 din acest articol: vezi impresii) ​, loc unde s-au filmat scene din serialul „Cireșarii” ?

Sănătate și numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
BOGDAN DSN CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [03.11.20 20:24:18] »

@Bujie:  Mulțumesc pentru completări - acel manej oferă și plimbări cu calul (o atracție mai ales pt. copii).   Noi am fost pe la jumătatea lunii iulie, dar în cursul săptămânii (miercuri-sâmbătă) astfel că nu am avut parte de aglomerație, era chiar foarte puțină lume pe aici. Cu siguranță în weekend este mai aglomerat.

Cabana Cascoe am trecut-o pe listă... mulțumesc pentru pont. Drumul până la baraj am înțeles că este....de evitat, dar până la această cabană sunt doar vreo 2 km de la hidrocentrală... deci merge.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
BOGDAN DSN CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [03.11.20 20:33:48] »

@tata123:  Mulțumesc pentru aprecieri! . Noi am fost în iulie, dar de miercuri până sâmbătă - astfel am avut parte de liniște și de mașini puține. Sfârșiturile de săptămână cu siguranță sunt mult mai aglomerate, dar dacă nu ai încotro...

Noi am fost joi la cabana Garofița Pietrei Craiului - în spațiul amenajat de lângă hidrocentrală, erau vreo 20-25 de mașini (cred că încap peste 50).

Nu am urcat la acea peșteră (am citit articolul tău) - aveam și copii în grup.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
k-lator [04.11.20 12:14:32] »

@BOGDAN DSN:  Frumos, frumos, frumos!

Cu vreo douăzeci de ani în urmă când am călcat prin acele locuri, am mers pe jos prin cheile Dâmbovicioarei și apoi am intrat în peșteră. Prezentatorii copii din vremea aceea m-au amuzat foarte mult pentru că presărau printre textele în română despre peșteră - învățate ca pe apă - câte un ”Attention à la tête!” sau ”Attention aux pied!”

” Vizitarea peșterii se face cu ajutorul benevol al copiilor din zonă - la ieșire îi puteți răsplăti cu cât considerați. Este un fapt lăudabil, prin implicarea copiilor dornici să vă povestească despre această peșteră.”

Nu mi-a venit să cred când am citit că tradiția asta se păstrează și acum!

Tot prin zona aceea (dar nu îmi mai aduc aminte la ce restaurant) am mâncat cel mai delicios păstrăv prăjit cu mămăliguță!   

Felicitări pentru excursie și pentru pozele grăitoare cu ape curgătoare și stânci, cu pajiști pieptănate, cu căpițe, cu floricele… deci cu de toate!

Drumeții frumoase în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
BOGDAN DSN CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [04.11.20 20:11:13] »

@k-lator:  Mă bucur că ți-a plăcut - mulțumesc. Acum 23 și 25 de ani am fost acolo - exact ca și tine, am parcurs pe jos tot drumul din satul Podu Dâmboviței până la Brusturet. Implicarea copiilor din sat este o inițiativă extraordinară și este admirabil faptul că această tradiție s-a păstrat. Aceleași cuvinte din franceză se folosesc și acum

Zona este minunată, merită vizitată și mai ales trebuie păstrată curată! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Bujie, k-lator, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Sătic (Săticu de Jos, Săticu de Sus):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07602596282959 sec
    ecranul dvs: 1 x 1