GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Băile Szejke și Galeria Porților Secuiești
Programul circuitului turistic pe care îl efectuam în Ținutul Secuiesc, includea - după popasul la Odorheiu Secuiesc pentru turul pietonal în oraș și pentru vizita la Atelier Foto Kováts - o oprire "La doar un pas distanță, în Băile Szejke unde ne așteaptă o galerie a porților secuiești prin a căror arc triumfal suntem invitați să pășim. "
Ici și colo, în drumul nostru mai văzuserăm porți secuiești, dar pentru că despre Băile Szejke nu știam nimic, a urmat o documentare ultrarapidă. Așa am aflat că la Băile Szejke sau Seiche (în maghiară Szejkefürdő), aflate pe drumul spre Sovata, la vreo 4 km de Odorheiu Secuiesc, se află mai multe izvoare (Szejke, Orbán Balázs, Izvorul, nr. 3) bicarbonatate, sodice, carbogazoase și ușor sulfuroase a căror apă este folosită în tratarea unor afecțiuni. Nu știu ce condiții oferă. Cineva spunea că nu mai este nimic acolo. Popasul nostru în zonă urma să fie făcut nu pentru stațiunea în sine despre care legenda spune că apele sale minerale au fost descoperite în 1766 de un păstor care și-a vindecat picioarele bolnave după ce le-a spălat în izvorul din care își adăpa turma. Scopul nostru era muzeul în aer liber - Galeria Porților Secuiești și Monumentul Orbán Balázs situat la capătul galeriei.
Într-un peisaj frumos, de un verde proaspăt în luna iunie, pe un teren ușor în pantă șerpuiește aleea pardosită cu trunchiuri de copaci în secțiune transversală. Trecând pe sub cele 16 porți dispuse la distanțe aproximativ egale, aleea sfârșește la Monumentul funerar al lui Orbán Balázs. La capătul de jos al aleii se află indicatoarele spre Muzeul Porților Secuiești și Monumentul funerar al lui Orbán Balázs (dreapta) și spre Parcul Mini-Transilvania (stânga). De asemenea, un panou mare, pe care sunt marcate toate cele 16 porți, prezintă succinte informații despre acestea. Intrarea în complexul muzeal este liberă.
Muzeul Porților Secuiești
Așa cum poarta maramureșeană este specifică Maramureșului, tot astfel poarta secuiască tradițională, gravată în lemn și adesea pictată în culori vii, este caracteristică Ținutului Secuiesc. Văzuserăm astfel de porți chiar din prima zi a parcursului nostru în Ținutul Secuiesc, dar Muzeul Porților Secuiești, cele 16 porți monumentale, pictate, salvate din diverse sate secuiești, restaurate și amplasate aici sunt ca un rezumat a tot ceea ce am văzut și încă mai urma să vedem.
Construite din lemn de strejar, porțile au câte trei stâlpi de susținere, alcătuind poarta mică și poarta mare, uniți printr-o grindă care susține un acoperiș de șindrilă. De cele mai multe ori, sub acoperiș se află un porumbar, dar rolul acestuia este doar unul estetic. Poarta mare este mai înaltă astfel încât o căruță încărcată cu fân să poată trece. Poarta mică este doar cu puțin mai înaltă decât un stat de om. Ornamentate cu motive geometrice și florale, adesea cu desene simbolizând luna, soarele și stelele, porțile secuiești au grinzi frontale care prezintă diferite inscripții - anul construirii, numele gospodarului și al soției sale, uneori și versuri sau mesaje biblice. Ni s-a spus că toate acestea sunt desenate pe lemn, cu mâna, apoi cioplite, meșterul trebuind sa fie și dulgher și tâmplar și sculptor, toate în același timp. Pentru construirea unei porți, 5-7 oameni trebuie să lucreze aprox. 2 luni.
Desigur, în afară de porțile migălos lucrate, împodobite cu sculptură și pictură, există și porți mai simple, denumite "porți legate". Ca structură sunt ademănătoare, dar nu au decoruri și nici simbolicul adăpost pentru porumbei. Doar numele meșterului și data construirii porții.
Galeria Porților Secuiești din Băile Szejke a fost inițiată de iubitori ai artei tradiționale - prof. Mihály Kovács care, începând cu 1973, a ridicat aici trei porți secuiești, apoi prof. György Vofkori care i-a continuat munca. Expoziția este întreținută și popularizată de Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc.
Monumentul funerar Orbán Balázs
Cine a fost Orbán Balázs?
Născut în satul Poloniţa situat în apropierea oraşului Odorheiu Secuiesc, într-o familie cu adânci rădăcini secuiești, Balázs Orbán (1829 - 1890) scriitor, etnograf, istoric și om politic, din 1887 membru corespondent al Academiei Maghiare de Științe, a fost supranumit "cel mai mare dintre secui".
Cutreierând Ținutul Secuiesc, vizitând fiecare localitate, studiind fiecare ruină și fiecare raritate naturală, fotografiind, notând și documentându-se, în perioada 1868 - 1873, Orbán Balázs a publicat cele şase volume ale lucrării "Descrierea Ținutului Secuiesc pe criterii istorice, arheologice, naturale și etnice" lăsând posterității cea ai amplă și cea mai documentată monografie a zonei natale.
A murit la Budapesta, dar - conform dorinței sale - Orbán Balázs a fost înmormântat la Szejke unde, în 1871, cumpărase proprietatea de 22 ha pe care se aflau băile. Am aflat că datorită evenimentelor care au urmat după Primul Război Mondial, precum și a alunecarilor de teren, cripta a fost distrusă, iar în 1921 Orbán Balázs a fost reînhumat în fața criptei. Monumentul din piatră, cu un medalion în relief realizat de sculptorul Orbán Áron, datează din 1969.
În faţa mormântului putem vedea astăzi o alee pardosită cu lemn și 16 porți tradiționale, sculptate și pictate - Galeria Porților Secuiești. Se spune că prima poartă (cea de lângă mormânt) este poarta casei lui Balázs Orbán, cioplită în 1888, postată inițial în fața Casei Kossuth din Băile Szejke.
După cum ușor se poate constata, Băile Szejke sunt strâns legate de numele lui Balázs Orbán, "cel mai mare dintre secui", care și-a petrecut o bună parte din viață aici și care a și fost înmormântat aici. De menționat că de mai mult de trei decenii, la Băile Szejke se organizează un festival folcloric, prilej de întâlnire și mare sărbătoare pentru secui.
Parcul Mini-Transilvania
Nu am vizitat și Parcul Mini-Transilvania aflat în partea stângă a aceluiași areal. Poate pentru faptul că grupul nostru era alcătuit preponderent din seniori, poate pentru faptul că programul primei zile a circuitului prin Ținutul Secuiesc era destul de condensat, nu a fost alocat timp și pentru acest obiectiv. Din autocar, am văzut foarte puțin din parcul cu miniaturi. Mai văzusem acest gen de reprezentări prin alte orașe europene, dar, dacă timpul ne-ar fi permis, n-aș fi spus "nu" nici acestei provocări.
Dacă sunteți cu copiii, nu ratați acest obiectiv! Mai mult decât Galeria Porților Secuiești sau Mormântul lui Balázs Orbán, ei vor fi încântați să vadă - în miniatură, toate în același loc - cele mai frumoase castele ale Transilvaniei, conace și cetăți, biserici fortificate și biserici maramureșene din lemn, dar și centrele istorice ale unor importante orașe transilvănene.
Trimis de iulianic in 28.06.23 07:15:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ODORHEIU SECUIESC.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Chiar interesant, merită văzut/e
-
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Odorheiu Secuiesc și împrejurimi, ODORHEIU SECUIESC" (deja existentă pe sait)
Frumoasă ieșire, păcat că nu ați vizitat și Mini Transilvania. Am fost acolo anul trecut și chiar m-am bucurat că acest concept de mini "ceva" a fost preluat și în România. Vezi impresii. Ca și vizitatori, pot spune că erau vizitatori din toate categoriile de vârstă, nu doar copii. Locația este foarte faină, având și o zonă unde se poate servi masa cu preparate gătite.
Tot aici lângă parc este un alt obiectiv de neratat, Muzeul Apelor Minerale, vezi impresii
Votat cu drag.
@⭐ValentinB_88⭐: Mulțumesc pentru ecou și pentru completări!
Din documentările anterioare, dar și văzând indicatorul, știam de celelalte obiective din zonă, dar... știi cum e... Atunci când pleci într-un circuit în grup, organizat de o agenție turistică, urmând un program prestabilit, trebuie să te ții de program, de ghid și de ceilalți membri din grup. Altfel... rămâi de căruță (a se citi "autocar").
În circuitul în Ținutul Secuiesc pe care tocmai l-am încheiat, am avut atât de multe obiective de vizitat, atât de variate, de diferite între ele încât mă întreb dacă voi mai avea putința de a scrie despre toate. De altfel, mă întreb dacă mai merită.
@all -In urma cu o saptamana si ceva, am trecut si eu pe acolo, am fost "ghid turistic" la un grup de prieteni.
Baile Szeike (bazinul si microbaza de tratament) sunt o ruina de mai bine de un deceniu, a disparut si cladirea mofetei de vis-a-vis de bai. A ramas in picioare doar numele de "Baile Szeike".
Mini-Transilvania care e vecina cu "Muzeul portilor secuiesti", e extraordinara!
Circuitul nostru de-o zi, a inceput la Reghin, am poposit in Sovata, unde am vizitat in fuga... Lacul Ursu, Lacul Negru, Rosu, Paraschiva si munticelul de sare de langa Lacul Rosu.
Apoi, fuga la Praid sa vizitam Canionul sarii. Deceptie mare! Taxa de intrare e de numai 5 lei, dar nu mai vezi nimic!... ploile din ultima vreme, au acoperit cu noroi toate formatiunile saline. Turistii se intorceau din drum. Noi, la fel.
Ne-am oprit la Corund in pacul Hanului Arcso (inchis) si am "picnicat" si am baut o apa excelenta de la izvoarele sale minerale. Apoi, shoping la Corund.
In final, am vizitat Odorheiul si am aruncat ancora la o cabana de vanatoare a unui amic al grupului, unde am fost serviti cu preparate de vanat (iepure, mistret, caprioara), (bueah!) eu n-am mancat decat garnitura.
@dorgo: Dacă în drumurile tale, "în urmă cu o săptămână și ceva", ai întâlnit un grup în care erau mulți seniori - unii mai blazați, alții mai vorbăreți, mai glumeți, unii lenți în deplasare, alții mai rapizi - să știi că noi eram.
Și noi am vizitat Sovata cu lacurile sale, Praid, Corund, Odorheiu Secuiesc și încă multe altele. Despre Băile Szejke știam că au ajuns o ruină deși potențial ar mai fi. Dacă Tușnadul mi-a lăsat o impresie de pustiu și abandon, la ce m-aș fi putut aștepta de la Băile Szejke?
Nu regret foarte mult că nu am vizitat și Mini-Transilvania. Am mai văzut în alte orașe europene acest gen de parc și știu că viitorul îmi va oferi și alte ocazii de a reveni în Ținutul Secuiec.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Insect Park – o nouă atracție în România — scris în 29.08.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Atelier Foto Kováts - un muzeu inedit — scris în 25.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 La Odorheiu Secuiesc după 10 ani — scris în 21.06.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Prin Galeria Porților Secuiești spre mormântul lui Balázs Orbán — scris în 17.08.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O mică incursiune în lumea apelor minerale — scris în 17.08.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 2 zile pe tărâm ronguresc :) — scris în 26.02.22 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Porțile secuiești de la Satu Mare – comori etnografice — scris în 12.02.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ