ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Epava de la Costinesti

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Prin anii ’70, comunistii au hotarat ca tabara tineretului de la Costinesti are nevoie de un simbol. Au ales un Obelisc cu un “iades”, ceea ce semnifica, in mitologie, o anume forta destructiva. Acest lucru s-a si vazut ceva mai tarziu, in timpul inundatiei din iunie 2010, cand Obeliscul a fost distrus. Dar, se pare ca “in orice rau exista si un bine”, cu aceasta ocazie, s-a mai investit pe ici, pe colo, intr-o statiune litorala care cadea in desuetitudine. Insa, cel mai bine a rezistat “potopului lui Noe”, celalalt simbol al sau, vaporasul din Costinesti, nimic altceva decat o vesnica “mare de rugina” scufundata pe jumatate, intr-o mare adevarata. Dar, cu sau fara potop si rugina, marea are farmecul ei irezistibil…si cum sa nu te bucuri zarind-o, cand singurele accelerate ce ne poarta pe noi provincialii la mare, sunt doar doua si pornesc din extremul Vest al tarii dupa masa iar, a doua zi dimineata, dupa multe, multe ore de nesomn si inghesuiala, ajung la destinatie …dar, ce mai conteaza golgota transportului in comun, ea dispare subit cand vedem in sfarsit, spre dimineata, marea…ah, marea!... oricat de gri, “algoasa” sau furtunoasa ar fi ea, imaginea marii, dupa o noapte de calvar, ni se pare formidabila, ne relaxeaza si ne ia, cu o mana nevazuta, toata oboseala si foamea! …ne cazam in graba, dar ce? parca ne intereseaza cazarea? ... important e sa iesim odata pe plaje…. intram cu picioarele in apa, ne balacim, ne bucuram, apoi obositi, seara ne plimbam pe faleza sau prin nisip ca sa culegem scoici…si ce daca dormim la camping sau in casute de lemn? …si ce daca impingem tava la cantina? …si ce daca? ... si ce daca? ... totul ni se pare grozav, caci marea e langa noi…

Pe vremuri, Uniunea sindicatelor socialiste studentesti, ne dadea bilete gratis…astazi, termenul de “gratis”, a disparut…atunci, la Costinesti, cea mai solicitata era discoteca…”la mare nu dorm! , ... la mare nu dorm! ”…discoteca Vox Maris urla intreaga noapte, dar nu se supara nimeni…astazi unele statiuni de litoral din alte tari, “ce-au vrut sa impace si capra si varza”, au avut ideea sa puna discotecile pe mici insulite artificiale, evitand astfel, poluarea sonora nocturna pentru cei ce doreau sa inchida un ochi, caci ambii ochi, in astfel de statiuni ale tineretului, e aproape imposibil…dar la Costinesti, unde sa pui discoteca? Pe vaporul ruginit? Vaporul e-o permanenta sursa de venit pentru hotii de fier vechi, vei intra fara-ndoiala in conflict cu ei…”Pai ce ne faceti domnilor, ne luati painea de la gura pirandelor si a puradeilor? Noi muncim aicea, nu se vede? ”

Se pare ca al doilea simbol al Costinestiului, epava sa cea ruginita, care seamana intr-un fel cu cea de la Navagio, doar ca acolo aceasta a fost “trasa” pe mal si protejata drastic, a rezistat mai bine furtunilor, vantului si inundatiilor decat Obeliscul. Si, hai sa fim sinceri, vaporasul are farmecul lui, chiar si-asa ruginit cum e! …ati incercat vreodata sa inotati pana la el, calare pe-o saltea pneumatica? …eu am facut-o, dar, ajuns la triborduI ros de apa sarata si de vreme, si privind in sus, abordarea mi s-a parut dificila, plus ca m-a speriat cineva ca epava e mereu inconjurata de meduze urzicatoare…

In acest an, cuprins de nostalgie, am intrat, cale de “o cafea”, pana la Costinesti…

Costinestiul mi s-a parut insa mult schimbat, “chicizat”, o lung bazar cu "de toate", de la cirese pana la creme de plaje, apoi am mai vazut si un parc de distractii cam “second hand”, si multe cladiri peste care s-a tras doar o spoiala…exista insa si unele constructii moderne…

Singurele lucruri care m-au relaxat si remontat la Costinesti, dupa un lung drum cu masina, au fost marea, cafeaua turceasca “la nisip” si vaporasul cel ruginit…

Iata pe scurt istoria acestui vaporas.

Cred ca fiecare satean din Costinesti are varianta lui proprie in legatura cu esuarea vaporasului, caci din 1968, anul naufragiului si pana in prezent, circula o sumedenie de legende iar adevarul e greu de scos la suprafata. Vaporasul se numea “Evanghelia”, naviga sub pavilion grecesc si se afla in proprietatea celui mai bogat om al secolului trecut, Aristotel Onassis, ramas celebru prin vorbele sale de duh…"Daca femeile n-ar exista, banii n-ar mai avea nici un rost". Se zice ca Onassis, s-ar fi inteles cu capitanul vasului, sa esueze in mod deliberat nava, care mai avea doar doi ani drept de navigatie si sa incaseze astfel banii pentru asigurare. Pare plauzibil, mai cunoastem noi si azi niste exemple de oameni care si-au dat foc propriilor lor masini de lux, in vederea incasarii banilor de asigurare.

O alta varianta ar fi vizibilitatea redusa pe o zi cu ceata, capitanul s-a apropiat prea mult de tarm crezand ca se afla langa Constanta si a patruns cu carena intre doua stanci in forma de “V”. Nava a fost abandonata, intrand astfel in patrimoniul statului roman. Vaporul transporta deseuri de cupru si portocale. In ziua naufragiului, se spune, ca intreaga mare din jurul vaporului, era acoperita cu portocale. Bucuria satenilor din Costinesti, caci in vremea comunistilor, portocalele erau un produs ce lipsea de pe piata autohtona. Alta varianta ar fi ca vasul a fost initial fabricat pe santierele britanice si apoi, vandut grecilor.

Tot in acea zona, dar mai inspre adancuri se stie ca a mai existat un naufragiu al unui vas ce transporta din Turcia obiecte de artizanat din cupru, satenii gaseau adeseori la mal, ibrice, sfesnice, alambicuri si alte vase frumos pirogravate din arama, aduse de valuri. In Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta, exista aproape 100 de kg de astfel de vase de arama, gasite de echipa de scufundatori profesionisti ai profesorului de arheologie Caraivan.

Dar, in lipsa unei decizii ferme a autoritatilor locale sau nationale, epava, ajunsa azi paradisul hotilor de fier vechi si cupru, risca sa dispara…

Nu pot sa inchei fara sa aduc anumite argumente si exemple despre cum au reusit altii sa transforme niste banale povestiri sau legende mai mult sau mai putin veridice despre epave, in obiective turistice adevarate…

Epava Navagio din insula Zakynthos

Este punctul forte de atractie al oricarei mini-croaziere optionale din jurul insulei. Legenda epavei este afisata la vedere in unele agentii de turism ce-ti vand bilete de croaziera. Vasul a fost esuat in mod deliberat de un traficant de tigari de contabanda in anul 1983 pe o plaja pustie din nord vestul insulei. Acesta era urmarit de politia de coasta elena. A incercat sa se ascunda intr-o grota, dar vremea nefavorabila si o defectiune la motor, i-a dejucat planurile. A doua zi, localnicii din apropierea epavei au vazut o imagine asemanatoare “portocaliadei” de la Costinesti…intreaga mare era acoperita cu pachete de tigari…De o frumusete fara egal, plaja Navagio numita si “Shipwreck beach”, loc unde stanci de calcar verticale inalte de 500 de metri tasnesc direct din mare, poate usor intra in “TOP TEN”-ul celor mai frumoase plaje din lume.

Naufragiul Meduzei

“Pluta Meduzei”, tablou existent in prezent la Luvru, pictat de Theodore Gericault in anul 1718, evoca prin intermediul penelului sau de maestru, un fapt real. Am admirat acest tablou si cand acesta era o vedeta a muzeului, fiind asezat singur intr-o sala numai a lui si anul trecut, cand era pus pe un lung coridor, “la gramada”, alaturi de alte tablouri, “vedeta” “Mona Lisa”, luandu-i locul.

Poate ca in intreg muzeul cel mai vizitat din lume, nu exista un tablou mai dramatic decat “Pluta Meduzei”.

Pe la inceputul secolului XVIII, un grup de colonisti francezi se intorc din Senegal, spre casa, la bordul fregatei franceze “Meduza”. Dar corabia lor ramane prizoniera unui banc de nisip numit “Banc d’Arguin”. In fiecare zi, fregata, se scufunda cate putin. Zilele treceau iar proviziile se imputinau vazand cu ochii. In acel moment disperat, capitanul lua o decizie curajoasa si inteleapta. Din resturile epavei, el dadu ordin marinarilor sai, sa construiasca o pluta. Pluta si alte cateva barci de salvare, o pornesc la drum, pe marea cea mare. Echipajul era format din 152 de oameni dar numai 12 vor ajunge la destinatie. Ca provizii, pe pluta, se afla un butoi cu rom si cativa saci cu biscuiti, care, datorita umezelii, aveau in curand sa se mucegaiasca. Pluta era la discretia curentilor marini, precum e si o meduza la “mana” valurilor.

In tablou veti vedea un pui de negru catarat pe o piramida umana, care zareste in departare o corabie de pirati somalezi, acesta agita o esarfa, dar piratii nu vor sa opreasca. Pe pluta Meduzei, incepe foametea, disperarea si, implicit, canibalismul. Ramasi fara provizii, oamenii incep sa consume carnea fiecarui om “proaspat decedat”. Pentru a fi mai veridic, Gericault viziteaza morga Parisului, pentru a reproduce cat mai fidel cadavrele din tablou.

In final, o duzina de oameni ajung acasa, mai mult morti decat vii si povestesc intreaga lor tragedie, fara de care, astazi Luvrul nu s-ar lauda cu una dintre cele mai expresive si dramatice picturi din lume. Tabloul a starnit un scandal national in presa vremii, in primul rand datorita faptului ca capitanul si-a abandonat nava.

Am prins si un an “de Luvru” in care aceasta pictura era inaccesibila publicului, ea fiind in renovare. Gericault, folosise mult gudron in cocteilul sau pictural si acesta incepuse sa se degradeze, dar in doi ani de munca migaloasa a restauratorilor de arta, capodopera a fost complet refacuta.

Epava vikingilor din insula Tatihou

In insula Tatihou din nordul Normandiei, se gaseste, bine conservat, scheletul unui “drakkar”, vechi de un mileniu! . Vikingii, marinari vestiti, au speriat nordul Europei si poate, au ajuns pe la anul 1000 e. n., chiar si-n America, cu cinci secole inaintea lui Columb. Acest lucru se datora si corabiilor lor lungi si dinamice (drakkar-uri) ce spintecau apa, strabatand distante imense si surprinzand alte corabii mai lente. Neam de razboinici feroce, vitregiti de o tara in care nu crestea mai nimic decat “zapada si paduri”, vikingii, astazi disparuti din istorie, atacau mai ales comunitatile umane din nordul Europei. Ora de atac? Pe la 4 dimineata cand somnul e cel mai dulce. Pradau, ucideau si plecau cu iuteala fulgerului. In fiordurile din Norvegia s-au gasit cateva corabii vikinge aproape intacte, “lignificate”, adica impregnate cu siliciul nisipului de pe fundul apei. Iar daca veti vizita vreuna dintre ele, bine-nteles ca ghidul, va va spune ca in acel “drakkar” a pus piciorul si Ragnar sau Einar, sau insusi Eric cel Rosu, cea mai de temut capetenie vikinga a tuturor timpurilor. Poate demonstra cineva contrariul?

Dar…pe departe, cea mai celebra epava a tuturor timpurilor, ramane Titanicul, care zace inca si azi, rupt in doua, in intunericul rece al Atlanticului, la 3800 de metri adancime. Descoperit de Bob Ballard, dupa indelungi cautari, acesta a reusit sa-l localizeze, cu un scanner, iar apoi, a reusit, cu un robot teleghidat, sa patrunda pana in maruntaiele celebrei epave.

Din pacate, imagini “live” ale acestei epave inca n-am putut sa va ofer pentru ca inca nici o agentie de turism nu a incercat sa organizeze un “batiscafosejur” pana acolo. Iar eu, oricat m-am straduit sa-mi imbunatatesc prin gimnastica yoga performantele respiratori subacvale, mai mult de 2 minute, inca n-am reusit sa stau sub apa…

Dorgo

@Web, te rog videoclipul “vapoare scufundate”

http://www.youtube.com/watch? v=ENjyaS6n-HQ


[fb]
---
Trimis de dorgo in 22.08.12 12:31:39
Validat / Publicat: 22.08.12 15:20:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COSTINEȘTI. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5335 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Iata-ma ajuns si la Costinesti!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.08.12 15:45:46]
»

Un review excelent! Initial, cand am vazut titlul, ma gandisem la o gluma... Epava de... Costinesti . Insa, pe masura ce am savurat frumoasele slove ale autorului, mi-a parut rau de glumita rautacioasa ce mi se ivise -n minte.

Inca o data, multumim pentru aceasta frumoasa scriere (review e prea putin spus)!

dorgoAUTOR REVIEW
[22.08.12 23:09:44]
»

@johnnyredlabel: multumesc pentru frumoasele cuvinte, nici pe mine Costinestiul nu ma mai incanta... scuza ora tarzie la care-ti raspund, dar "eu vara nu dorm! "

MCM
[23.08.12 11:42:41]
»

Cred ca fac parte dintre putinii oameni, care prin anii '85-'86, primii ani ai studentiei, au urcat efectiv, pe epava. Am ajuns acolo cu barca unui salvamar dragut (tineretea, bat-o vina). Erau niste scari care duceau pe punte, destul de greu de abordat, dar le-am dovedit. Daca as putea face fotografii dupa imaginile ramase amintiri, ce grozav ar fi. Si parca atunci epava era mai aproape de mal.

Si, draga colega @Dorgo, se poate sa uitati de disco Ring, discoteca aflata langa cantina cu sala enorma (unde stateam la niste cozi de 15-20 m) unde mancam? Disco Ring unde se desfasura si discoteca de la pranz? Se poa'!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[23.08.12 16:01:32]
»

@MCM... da! , cum sa nu-mi aduc aminte de Disco Ring? noi ii ziceam Disco Ringo Starr... cat despre epava, am vesti triste... hotii de fier vechi au luat si niste tije ce tin vaporasul ca sa nu se desfaca in bucati si el s-a crapat deja in doua!... pacat ca cine trebuie din tara asta nu citeste AFA si nu ia masuri ca sa salveze ce se mai poate!... marea era mai aproape de vaporas, acum ea e mai aproape de tarm si il erodeaza, ingustand plaja... pacat, de trei ori pacat!... am vazut cu ochii mei la bulgari si la greci cum se creaza o plaja artificiala... cum se cara camioanecu de 14 tone pline de nisip si se desarta in locurile unde plaja se ingusteaza...

Hei, usei AFA, ce mai stati, de ce nu ma alegeti odata Ministrul litoralului romanesc?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dabator
[23.08.12 16:43:27]
»

Excelent review. Mi-a placut tot, inclusiv caracterizarea actuala a Costinestiului care nu mai are legatura cu Costinestiul. Aproape de fiecare data cand am ajuns la mare la noi am dat si o fuga pana la Costinesti. Incepand cu a X-a si toata studentia eram la Costinesti. Ce formatii cantau la Terasa Tineretului! O tempora!

Am fost si eu la epava de cateva ori si era cu adevarat interesant. Ma gandeam de ce nu fac nimic cu epava aia sa o foloseasca - dar aia erau comunisti - nu stiau sa faca construiasca afaceri.

Din pacate nici ulterior nu a facut cineva pozitiv in acest sens.

MCM
[23.08.12 22:36:33]
»

@Dabator: Si ce spectacole cu Motu Pittis, Mircea Vintila, Divertis, Holograf, Brenciu si altii, la Teatrul de Vara, unde ne duceam imediat dupa pranz sa lasam haine pe treptele de beton, ca sa tinem ocupat pentru seara.

Dar de Serbarile Marii va mai aduceti aminte? De proba "cu cercul"? Cand peste tot se vedeau perechi sigilate de cerc cu cate o sfoara de max 50cm, si castiga cine rezista cel mai mult. Sau statul in pari langa Obelisc

Dar de "La Copertina" va mai amintiti? Acolo s-a lansat Compact-ul.

Ce vremuri!

Cum sa mai merg acum in Costinesti, cu toate amintirile intiparite bine, bine pe retina memoriei?

Multumesc @dorgo pentru "rascolirea" amintirilor

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dabator, dorgo, johnnyredlabel, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Costineşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051666021347046 sec
    ecranul dvs: 1 x 1