EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Unde am mâncat în Rethymno
Pentru sejurul din Rethymno văzusem pe Tripadvisor câteva localuri, așa că în prima zi, după cazarea de la Loggia Traditional Suites, vezi impresii, am plecat în plimbare prin oraș, spre una din tavernele apropiate recomandate de gazda noastră.
Taverna Othonas
A fost cea aleasă pentru prima seară, este un local de familie, domnul Othonas fiind administratorul și bucătarul șef care a dus tavernă pe locul 4 în topul restaurantelor din oraș, cu 4,5 puncte din peste 1.600 de recenzii. Se află în Orașul Vechi, la numărul 27 în Piața Asia Mică, Plateia Mikrasiatwn pentru ei, are telefon și email care se găsesc pe FB. Este amenajată la parterul unei clădiri și în fața ei sub un palmier imens, fiind deschisă zilnic de la ora 12 până noaptea la 24:30 și oferă la prânz, cină sau gustări, mâncare tradițională locală, mâncare grecească și europeană, cu opțiuni vegane, fără gluten sau vegetariene.
Un domn din personalul tavernei ne-a condus la o masă de două persoane, ne-a oferit Meniuri în franceză și germană și ne-a lăsat la studiu.
Oferta cuprinde salate, aperitive, multe feluri principale, deserturi, băuturi de toate felurile, ... Mi-au atras atenția două capitole, Mezze, gustările ce se consumă alături de un pahar de vin, ouzo sau raki, dar pot fi servite și ca fel principal și Bucătăria Cretană-Grecească cu preparate ce nu mai au nevoie de prezentare.
Am optat pentru Brânză friptă, Ciuperci cu usturoi, Kleftico de miel și Pui în sos dulce-acrișor, la care am adăugat Apă minerală. Domnul care ne întâmpinase a preluat comanda și foarte repede a sosit un tânăr cu două ceșcuțe cu „Supă cremă de roșii” , cu două boluri, unul cu „Fasole boabe” , altul cu „Măsline Kalamatha” și un platou cu „Pâine” . Au fost gustoase și binevenite până a sosit și mâncarea comandată.
„Brânză feta friptă” însoțită de lămâie a fost plăcută văzului și gustului, crocantă și aromată, „Ciupercile cu usturoi” , fierbinți și foarte bune. Au sosit „Apa minerală Samaria” și felurile principale, „Kleftico de miel” , carne de miel cretan copt în folie împreună cu brânză feta, legume și condimente, „Puiul în sos dulce-acrișor” , bucăți de piept de pui cu piure de cartofi și sos de roșii cu mai multe condimente au fost, pot spune, delicioase….
A sosit și Nota de plată, 36,20 euro, însoțită de o sticluță cu „Raki” și două „Prăjituri” cu cremă, bune, am achitat cash, dar se poate achita și cu carduri, ne-am mulțumit reciproc cu gazda noastră, câteva poze și am plecat spre cazare, plimbare de circa 150 de metri.
Restaurantul O Psaras
Pescarul în română la care am mers a doua seară, este un local de familie fondat de un pescar ce livra pește proaspăt la mai multe taverne care s-a gândit că și copiii lui pot pregăti peștele prins de el….
Se află la circa 120 de metri de cazarea noastră, pe Strada Arampatzóglou numărul 69, vizavi de Biserica Maica Domnului, telefonul și email-ul se găsesc pe FB, taverna fiind amenajată la parterul unei clădiri și, normal, în fața ei. Deschisă zilnic de la ora 10 dimineața până noaptea la 24:30 oferă, la mic dejun, prânz, cină sau gustări, mâncare tradițională locală și mâncare grecească, cu opțiuni vegane, fără gluten sau vegetariene și, ceva deosebit, meniuri pentru copii și meniuri pentru două persoane.
Un tânăr din personalul tavernei ne-a condus la o masă de două persoane, ne-a oferit Meniuri tipărite în franceză și germană, ne-a spus că internetul Wi-Fi este parolat, dar parola este pe șervetul personalizat de pe masă și s-a retras. Oferta cuprinde salate, aperitive, multe feluri principale, deserturi, băuturi de toate felurile, ... Mi-au atras atenția Aperitivele și, ca de obicei, Bucătăria Cretană despre care am mai vorbit.
Am optat pentru Saganaki, Kleftico și Stifado, pentru băut Apă plată, la care soțul a adăugat o Carafă cu vin!?!? , m-am mirat pentru că preferă berea și am pozat prin sala goală și pe terasa destul de goală și ea la acea oră. Era destul de devreme pentru ca grecii să iasă la un local, când am plecat terasa se cam umpluse...
Când am revenit la masă sosise vinul, „Vin roșu la butoi” și „Apa plată” , amândouă în nota cunoscută, a sosit și „Saganaki cu brânză” , o tigaie mică (saganaki) în care brânza topită până la clocot și apoi solidificată condimentată cu lămâie și piper este servită cu pâine, foarte plăcută. Au urmat „Kleftico de miel” , file de miel copt în cuptor și „Stifado de vită” , tocană de vițel cu cartofi prăjiți și orez, bune rău cum e o veche vorbă românească, delicioase cu am mai spus eu.
A sosit și Nota de plată, 34,50 euro, însoțită de o sticluță cu „Raki” și o farfurie cu bucăți de pepene roșu, am achitat cash, dar se poate achita și cu carduri, ne-am mulțumit reciproc cu tânărul nostru amfitrion, câteva poze și am plecat spre cazarea noastră, pentru ultima seară petrecută în Creta. Deja nostalgia mă cuprinsese…
Concluzii
Aceste două localuri sunt recomandabile celor ce vor mâncare gustoasă tradițională cretană servită de personal amabil, profesionist. Mi-au plăcut mâncărurile servite, mi-au plăcut mâncărurile cretane, mergeți acolo și nu veți regreta!!
despre SERVICII
Servire promptă, personal amabil, profesionist
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Mâncare variată, porții medii dar suficient de mari, preț bun...
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Amplasament bun în centrul orașului vechi...
Trimis de mprofeanu in 11.01.22 18:15:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mprofeanu: Ce poftă mi-ai făcut cu kleftiko!!!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Carmen Ion: Și eu la fel! Mi-a plăcut atât de mult cum gătesc mielul încât aș fi mâncat numai așa ceva! Cred că unde eram pentru prima dată acolo în Grecia după foarte mulți ani și m-am năpustit pe salată și miel... Bine că nici brânza nu e de lepădat!!
Cu mare drag, !
@mprofeanu şi @Carmen Ion: Mă alătur şi eu comunităţii celor care se declară încântaţi de kleftiko. Şi eu sunt fan al acestui preparat pe care îl caut mereu în vacanţele din Grecia. L-am găsit gătit mai bine sau mai puţin bine, dar oricum ar fi, rămâne favoritul meu. De când l-am descoperit, mielul a înaintat mult şi în preferinţele mele culinare.
Zi frumoasă!
@irinad: Ai dreptate și mie îmi place cum este gătit mielul aici în Creta, în altă parte am fost acum mulți ani și pe atunci nu prea știam eu despre arta culinară grecească. Kleftiko mi-a plăcut fără tăgadă și, bine ai zis, l-am găsit preparat în mai multe moduri, dar tot nu se poate refuza. Cel mai bun mi s-a părut cel preparat în Chania la Restaurantul To Xani, este adevărat că mie îmi place dacă are și brânză mai multă, depinde de gusturile fiecăruia... oricum este fraged și gustos și nu se simte gustul de miel... vezi impresii.
Cu mare drag !
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 [Taverna Karavostasi [Bali]] Taverna Karavostasi — mâncare delicioasă și peisaje uimitoare — scris în 23.10.23 de alinafulg din OţELU ROşU [CS] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Trei cârciumioare la margine de mare — scris în 16.12.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 [Takis Place - Beeraria (Dabarias)] Un restaurant bun — scris în 28.09.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 [Taverna Arhaia Lappa (Ancient Lappa) [Argyroupoli]] Un pic din vechea Creta — scris în 23.09.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 [Restaurant PETRINO Grill House] Mergeti cu incredere! — scris în 19.09.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Un rău necesar, tavernele grecești — scris în 28.09.17 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Palios Milos Taverna – Argyroupoli Rethymno — scris în 15.08.17 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ