ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
LUNA
SEP-2020
Cuplu
2 ADULȚI
PREȚ 39-58
Raport PREȚ/CALITATE:
REEZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
98.33%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 10 MIN

Trei cârciumioare la margine de mare  

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Pe parcursul sejurului de o săptămână petrecut în Rethymno, am luat de câteva ori cina în oraș și de fiecare dată am optat pentru locuri apropiate de „casă” . Mai mult decât atât, toate restaurantele la care am poposit sunt situate la mică distanță unele de altele pe aceeași stradă - Sofokli Venizelou -, adică pe faleză. Căci ce poate fi mai plăcut decât să te holbezi la lumea ieșită seara la plimbare pe malul mării în timp ce stai comod la masă și te înfrupți din delicatesele grecești?!! 😁

Nu numai din comoditate am recurs la această soluție, ci și pentru a evita riscul infectării cu coronavirus în anul nenorocit 20-20. Ne-am ferit să mergem în Orașul Vechi, unde micile taverne de pe aleile înguste nu ofereau distanțare iar localurile înșirate pe țărm începând de la New Marina până la Vechiul Port venețian erau asaltate după lăsarea întunericului de tineri localnici puși pe distracție.

Nu am consultat niciun site de specialitate pentru a găsi cele mai recomandate restaurante din Rethymno, ci ne-am orientat la fața locului, mergând pe ideea, ades verificată pe parcursul a aproape 30 de ani de când frecventăm Grecia, că la capitolul taverne nu prea poți da greș. Și nu ne-am înșelat!

Totuși, în pregătirea acestui review, am avut curiozitatea de a verifica pe Tripadvisor restaurantele la care am mâncat și am descoperit că toate erau bine cotate, cu scoruri de 4,5-5 (din nota maximă 5) obținute din sute de reviewuri. Deci flerul meu a funcționat și de această dată... 😉

Agrilia Restaurant - Strada Sofokli Venizelou nr. 62, https://www.facebook.com/agriliarestaurant. rethymno/? rf=215876651770914 a fost alegerea primei seri, și mărturisesc că am ajuns acolo nu numai obosiți după zbor, transferul cu autobuzul la aerogara din Chania, drumul cu mașina de acolo până la Clio Apartment vezi impresii și instalarea, ci și foarte înfometați.

Înainte de a studia meniul, mi-am luat totuși răgazul de a aprecia cum se cuvine decorul elegant și de bun gust, în nuanțe pale de maro și bej, pereții lambrisați cu cărămizi aparente, mesele cu blat alb, scaunele tapițate și confortabile, iluminatul discret și cele câteva ghivece și tablouri care înveseleau un pic atmosfera parcă un pic prea sobră pentru un restaurant la mare.

Cum ne era nu numai foame, ci și sete, am comandat pentru început câte o halbă de bere mare pentru Adrian și una mică pentru mine, după care am purces la frunzărirea meniulului. O operațiune care s-a dovedit a lua mai mult timp decât mă așteptasem din cauza ofertei cuprinzătoare: supe, aperitive reci și calde, salate, pește și fructe de mare, specialități grecești, pizza, grătare de porc, miel, pui, vită. Au și ceva deserturi, gen înghețată sau cheese cake, nimic deosebit, dar după ce mă îndopasem, nu mai prezentau interes pentru mine. Meniul era prezentat într-un mod mai mult decât satisfăcător, sub forma unei cărțulii cu texte în greacă, engleză și rusă, însoțite de poze edificatoare.

Prețurile erau destul de măricele, așa după cum veți putea observa din pozele atașate, nu chiar de speriat, dar suficient cât să te facă să chibzuiești bine înaintea luării deciziei.

Comanda noastră a constat din: tzatziki și dolmadakia (sărmăluțe în foi de viță) la antreuri, apoi pește (lavraki) cu legume înăbușite pentru mine iar pentru Adrian stifado (tocană de vită) cu garnitură de orez, cartofi și dovlecei. Am ajutat mâncarea să alunece pe gât cu un litru de vin alb sec și o stică de soda water iar la final am primit din partea casei câte un păhărel de ouzo. Total consumație 58 euro; cam multișor - peștele a fost cel care ridicase costul.

Mie mi-a plăcut tot ce am mâncat. Adrian a avut însă ceva reproșuri la adresa sosului din stifado, dar ca bucătar iscusit precum se află😄, e mai pretențios decât mine...

Încă de când ne-am așezat la masă ne-a fost adus câte un pachețel cu șervețele umede pentru dezinfectare, apoi încă unul la plecare. Interacțiunea cu personalul regulamentar mascat a fost foarte bună: am remarcat promptitudinea și atenția cu care am fost serviți iar cu chelnerița aproape că ne-am împrietenit: cum treceam zilnic prin fața Agriliei în drum spre plajă și înapoi, ne saluta de fiecare dată și ne poftea la masă - aveau, într-adevăr, în meniu niște sandvișuri, salate și alte gustări care arătau bine, plus cocteiluri frumos colorate🍸... Numai că noi abia așteptam să ajungem la amiază la apartamentul nostru pentru a frige peștele proaspăt pe grătarul din curte.

Taverna Thalassa - Strada Sofokli Venizelou nr. 67 https://www.facebook.com/ThalassaTevernaRethymno/ ne-a întâmpinat cu o atmosferă ușor diferită de cea de la Agrilia, mai familiară și mai prietenoasă. Se autoproclamă „Steak House” și „Cretan traditional meze place” și am înțeles că ar fi o afacere de familie, ceea ce explică probabil aerul mai destins al ospătarilor (patronilor?) puși pe glume, care au băut cot la cot cu noi câte un păhărel de ouzo oferit la final on the house și au fredonat tot timpul cuvintele melodiilor ce răsunau (ce-i drept discret) în restaurant. 🤪

Aici meniul este mai puțin stufos, prezentat în mai multe limbi (greacă, engleză, germană, rusă și cred că norvegiană), dar tot acompaniat de fotografii. Accentul e pus pe carne la grătar (pește, vițel, porc), dar au și aperitive, supe, fructe de mare și salate. Plus niscai înghețate! Prețurile sunt categoric mai mici decât la Agrilia.

Decorul mi s-a părut foarte inspirat: în ton cu denumirea localului, predomină albastrul și albul, o combinație foarte potrivită, după părerea mea, pentru un restaurant situat pe malul mării. Mi-a plăcut și ideea expunerii sticlelor de vin în vitrine încastrate în pereții zugrăviți în bleu vălurit, precum și scaunele comode și micile accente de culoare date de văzuțele cu flori de pe mese.

Pentru început am împărțit o porție de tzatziki și una de scoici înăbușite (steamed mussels), după care Adrian a cerut la felul principal șnițel de porc cu garnitură de cartofi prăjiți și legume iar eu am dorit pastitsio. Numai că se terminase, așa că mi s-au propus drept înlocuitor linguini la cuptor, serviți fierbinți de tot în bol de ceramică și nemaipomenit de gustoși, la fel ca aperitivele, de altfel😋.

S-a nimerit ca în ziua aceea să fie aniversarea unei nepoate (fata cumnaților mei), care împlinea o vârstă rotundă. Vorbind despre ea cu Adrian, ne-am amintit cum, în 1991, în excursia făcută împreună cu familia ei în Singapore, micuța Silvia (11 ani la acea vreme), fire foarte conservatoare și acum în materie de mâncare și mare mofturoasă, nu a consumat pe tot parcursul sejurului de două săptămâni decât „chicken in the basket” (aripioare de pui prăjite, așezate într-un coșuleț de răchită pe un șervet de hârtie absorbantă) și banana split.

În cinstea ei - și numai din acest motiv 😜 -, am poftit și eu la desertul favorit al nepoatei, pe care l-am dat gata cu mare plăcere. Și i-am trimis pe WhatsApp poza cu înghețata împreună cu urările noastre de bine. S-a amuzat foarte tare!

Am adăugat consumației o jumătate de litru de vin local (alb sec - noi asta comandăm întotdeauna) și două sticluțe cu soda water și la final nota s-a ridicat la suma de 40 euro. Un preț corect, aș zice.

Și la Thalassa am fost foarte bine tratați, cu un plus din partea mea pentru atmosfera relaxată și veselă imprimată de chelneri.

Beeraria Takis Place Restaurant - Strada Sofokli Venizelou nr. 48 https://www.bestofrestaurants. gr/rethymno/sites/restaurants/takis/? l=en a fost ultima tavernă testată, în chiar seara dinaintea plecării.

Abia la întoarcerea acasă am găsit pe AFA un review despre acest restaurant scris în urmă cu doi ani de colegul @iulian68 vezi impresii. Dacă l-aș fi citit înainte, poate că m-aș fi orientat și eu spre pizza.

Pe de altă parte, vizionând pozele postate de Iulian, am sesizat că între timp localul s-a reinventat și s-a îndreptat mai degrabă spre conceptul de sports bar, cu multe televizoare setate pe diverse canale de specialitate. La unul din ele se dădea un meci din Bundesliga, ceea ce explică prezența destul de masivă a unor clienți nemți.

În rest, localul este decorat în stil vintage anii ’60, cu reproduceri după afișe de epocă ilustrând în majoritate reclame la bere și băuturi răcoritoare, iar mesele și scaunele sunt într-o nuanță maro nu prea ademenitoare. Meniul este prezentat sub formă de pliant cu text numai în engleză, fără ilustrații, și cuprinde gustări reci și calde, salate, paste, pizza, specialități la cuptor, carne și pește la grătar. Surprinzător poate pentru o berărie, prețurile sunt mai mari decât la Thalassa. ☹

Am comandat o porție de calamari prăjiți pe care am împărțit-o (mai mult eu 😂), după care pentru mine gyros de pui cu cartofi prăjiți, salată, pastă de iaurt cu usturori și pita, iar pentru Adrian capră gătită la cuptor cu anghinare și sos de lămâie. Mâncarea fost bine pregătită și gustoasă. Am băut o jumătate de litru de vin și două sticluțe cu soda water și la final, odată cu păhărelele de raki, pepenele roșu și strugurii on the house, am primit nota în valoare de 39 de euro. Cam nejustificat de mult, zic eu. 🙁 Cât privește serviciul, n-am însă nimic de reproșat.

Era ultima seară a sejurului petrecut la Rethymno și acesta este ultimul meu review din seria Creta 2020. A fost o săptămână plină cu de toate, în care am alternat zăcutul la plajă și băile în mările azurii cu excursii frumoase în care am văzut dealuri, munți, defilee, izvoare și lacuri, peisaje și panorame spectaculoase, biserici și mănăstiri vechi și multe altele. Să dea Dumnezeu să fim sănătoși și să revenim pe insulă în toamna lui 2021, așa cum ne-am propus.

Căci dacă (pentru a mă autocita - vai, Carmen, câtă înfumurare pe capul tău! 🤣) în Grecia „la capitolul taverne nu prea poți da greș” , țara aceasta în ansamblul ei, cu tot ceea ce înseamnă, nu te va dezamăgi niciodată! 🥰🥰🥰

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 16.12.20 12:11:58
Validat / Publicat: 16.12.20 13:06:56
VIZUALIZĂRI: 2788INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Agrilia Restaurant - lavraki
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55300 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster [16.12.20 13:26:55] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.​​

ovidiuyepiscris / TELEFON [16.12.20 13:30:35] »

Start vot!

Foarte bine detailat articolul. Nu am ajuns in aceste locuri, dat m-ati convins sa incerc in vara anului 2021. Sanatosi sa fim pana atunci si sa trecem cu bine peste criza.

Aveti dreptate, Grecia nu te dezamageste niciodata! ​​

krisstinnascris / TELEFON [16.12.20 17:32:31] »

@Carmen Ion:  Delicios articolul tău, nici nu mai contează prețurile mari grecești, când ești in vacanța meriți un pic de răsfăț culinar. ​​ 

​​Adevarul e că sunt extrem de multe taverne in Rethymno, nici nu știi la care să te oprești, dar așa cum ai spus și tu, oricare tavernă va fi o reală încântare, nu vei da greș.  

​​Să va fie de bine! ​​

​​Să înțeleg că la anul mergeți iar in Creta? Bravo vouă! Noi nu sperăm nimic, nu am planuri și nici dorințe pentru la anul, in afară de sănătate și noroc nu aș îndrăzni să cer nimic altceva ​​

Toate cele bune vă doresc!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.12.20 18:20:23] »

@webmaster:  Mulțumesc mult.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.12.20 18:23:09] »

@ovidiuyepi:  Mulțumesc pentru aprecieri. M-aș bucura dacă reviewurile mele te-ar inspira să vizitezi Creta.

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.12.20 18:33:59] »

@krisstinna:  Trebuia să ajung anul acesta în Creta cu cazare lângă Heraklion, am luat un sejur prin AFA Travel care a fost însă amânat pentru septembrie 2021. Sper să se materializeze, că de văzut și făcut nu mă îndoiesc că mai avem multe pe insulă.

Așa e, în Rethymno sunt multe taverne, ai de unde alege, chiar dacă prețurile sunt cam mărișoare. ​

Sincer, m-am așteptat să reacționezi mai degrabă prin ecouri la reviewurile mele despre orașul Rethymno, Lacul Kournas, Argyroupoli, Agia Galini sau Matala, unde știam că ai ajuns și eram curioasă să aflu dacă opiniile noastre coincid. ​

Cât despre planuri pentru anul viitor, în afară de Creta Heraklion și o altă destinație unde nu am putut să recuperez banii dați pe hotel și am amânat sejurul pentru sfârșitul lui septembrie 2021, în rest stau cuminte în expectativă, ceea ​ce mă enervează teribil: de obicei, la jumătatea lui decembrie eu aveam deja planurile făcute pentru anul următor, uneori chiar cu bilete de avion luate și rezervare hotelieră deja făcută.

Asta e, 20-20 ne va rămâne tuturor în memorie drept anul nenorocit al pandemiei.

Mulțumesc pentru comentariu și aprecieri.

Multă sănătate! Să ne vedem și să ne auzim cu bine! ​​​   

krisstinnascris / TELEFON [16.12.20 20:24:50] »

@Carmen Ion:  Draga mea, am citit tot ce ai scris despre vacanța voastră in Creta dar timp de doua săptămâni nu am scris niciun ecou, abia reușeam sa intru pe sait (o dată pe săptămâna) și sa citesc, de pe telefon.  Când o sa mă liniștesc o sa reiau articolele despre Rethymno, o sa revăd și pozele, sper sa am timp sa scriu și câteva vorbe ​​

Am o perioada foarte grea, aglomerata, nici cu sănătatea nu am stat prea bine, aștept sărbătorile ca sa mă odihnesc. ​​

Toate cele bune vă doresc!

mishu [16.12.20 21:22:55] »

@Carmen Ion:  Tocmai am luat masa cu @krisstinna asa ca de ce nu m-as bucura si de bucatele tale? Inghit in sec in continuare, dar si tie iti spun sa iti fie de bine, felicitari, votat cu mare drag.

Carmen Ionscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.12.20 22:06:37] »

@mishu:  Mulțumesc pentru urări, Mishulica,   toate cele bune și ție!

Mă bucur că ți-am făcut poftă! ​

k-lator [16.12.20 23:30:26] »

@Carmen Ion:  

Woow, ce de bunătăți!... și ce poze sugestive prin meniurile aleaaaa... Nu cred că există cineva să nu-i placă mâncarea grecească... ar fi mare fraier

Eu una, iubesc de-a dreptul mâncarea grecească la ea acasă, dar și pe la noi prin românica, dacă se ivește ocazia. Și ca să dezvălui un secret, câteodată îmi cumpăr dolmadakia și la conservă (ce se găsește la prietenul Lidl) doar ca să-mi mai amintesc un pic de gustul lor delicios. ​

Foarte bune toate cele trei restaurante, dar nici nu este de mirare, la cat de bogată este oferta în Creta. Un articol cu savoare, într-adevăr.

Toate cele bune! ​​

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [17.12.20 09:29:10] »

@k-lator:  Da, și eu cred că nu se poate să nu-ți placă bucătăria grecească. Este atât de simplă și de gustoasă! Dar parcă cel mai bine o savurezi la ea acasă, eventual pe malul mării, în zgomotul valurilor ce se izbesc de țărm.

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

Toate cele bune! ​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, k-lator, mishu, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.090646982193 sec
ecranul dvs: 1 x 1