GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
'Valea Frumoasei' denumită astfel de Sadoveanu cu Lacul și Barajul Tău Bistra, Lacul și Barajul Oașa
A sosit și ziua în care trebuia să ne îndreptăm spre casă. Aveam drum lung de făcut de la Baia de Fier până la Tîrgu-Mureș.
Am pornit de dimineață, pentru a treia oară pe Transalpina, nemâncați, cu lecția învățată de data asta, cu planul că vom lua masa pe undeva după ce trecem de virajele Transalpinei ca să nu-i mai fie rău juniorului.
De data acesta am străbătut distanța integrală a Transalpinei, de la Novaci până la Sebeș. Ne-am bucurat de frumusețea munților Parângului și Munților Căpățânii care se unesc cu cerul, de imaginea norilor care-i îmbrățișau vrând să le păstreze grandoarea semeției lor doar pentru ei. Când am traversat Pasul Urdele, care este la cea mai înaltă altitudine de pe șoseaua Transalpina, am trecut cu mașina pe deasupra norilor, la înălțimea de 2145m. Peisajele de vis ne-au fermecat din nou. Șoseaua ne-a purtat pe lângă munții Lotrului și Cindrel situați pe o parte și a munților Șureanu de partea cealaltă a sa.
Transalpina, cea mai înaltă șosea din România te uimește cu frumusețea și sălbăticia munților pe care-i străbate.
După un timp am ajuns la Lacul si Barajul Tău Bistra, la Lacul Oașa și la Barajul Oașa unde am oprit pentru fotografii și ca să mâncăm.
La Barajul Oașa am mâncat de la o toneta la care se făceau clătite pe lespede la prețul de 8 lei cu diverse umpluturi: caș, dulceață, fineti. Tot ce aici am cumpărat și înghețată, cu 2 lei/glob, sucuri, apă. Cam asta a fost toată mâncarea noastră până am ajuns acasă.
După ce am mâncat, ne-am plimbat pe deasupra barajului, am admirat frumusețea peisajului. Lacul Oașa este imens, cu o lungime de 6 km. și are o suprafață de 441 ha. fiind cel mai mare dintre lacurile de acumulare de pe râul Sebeș. Acesta este situat la altitudinea de 1255m. în Munții Șureanu.
Ambele maluri ale lacului pot fi străbătute cu mașina. Malul drept poartă denumirea de Oașa Mare iar malul stâng se numește Oașa Mică.
Barajul Oașa se află în Defileul Oașei. Este primul baraj construit cu hidrocentrala aferentă și este unul dintre cele mai mari din România. Acesta funcționează din anul 1979. Este imens, are înălțimea de 91m., lățimea la baza de 250m. și lungimea de 300 m.
Este o construcție impresionantă. Amplasarea barajului în Munții Șureanu încărcați de verdele brazilor, împreună cu albastrul lacului Oașa creează un peisaj care merită savurat.
Am văzut câțiva viteji care coborau pe scările amenajate pe pereții barajului.
În apropierea barajului se află Mănăstirea Oașa, pe care noi nu am avut timpul necesar să o vizităm de această dată.
Lacul Tău Bistra este un lac de acumulare cu o suprafață de aprox. 81ha. Acesta s-a format prin construcția Barajului Tău la confluența râului Sebeș cu râul Bistra. Barajul are o înălțime de 78m. și a fost dat în exploatare în anul 1984. Acesta este cel de al doilea complex hidroenergetic de pe Valea Sebeșului.
Râul Sebeș a fost inclus în primul plan de electrificare a României între anii 1951-1960.
Barajul și Lacul Oașa, Barajul și Lacul Tău aflate la mică distanță unele de celelalte, merită câteva minute să fie admirate și fotografiate.
Trimis de Dana2008 in 30.12.17 20:18:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dana2008: România este frumoasă, România merită promovată mereu, iar AFA ne ajută pe noi toți să facem acest lucru. Mi-a făcut plăcere să citesc aceste noi impresii despre Transalpina, de data asta despre o parte a drumului pe care noi nu am străbătut-o (am ajuns doar până în coada lacului Oașa, după care ne-am întors către Obârșia Lotrului și apoi Rânca). ”Valea Frumoasei” își merită cu prisosință numele, asta reieșind și din fotografiile pe care tu le-ai atașat. Combinația dintre munte, pădure și lacuri este întotdeauna fascinantă, te îmbie la visare și la fotografie!
Poate că 2018 va aduce și pentru noi o Transalpina de la un capăt la altul (ne-ar plăcea și o cazare de o noapte în zona Rânca sau Obârșia Lotrului; ne face cu ochiul o drumeție spre lacul Gălcescu). Hmm, deja apar planurile pentru viitoare vacanțe!
Îți mulțumesc pentru că ne-ai prezentat încă o dată câteva dintre frumusețile meleagurilor românești! La mulți ani cu sănătate și împliniri (la cât mai multe sejururi reușite în 2018) !
@Crazy_Mouse: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Ne-am cam învârtit prin aceleași locuri în vacanța de vară. Ai observat că de ceva timp am scris articole de acolo pe unde am o decât că ați trecut și voi. Am vrut să închei vacanța de vară anul acesta de aceea am scris un ultim articol din iulie cu Barajul și lacul Oasa.
Nu știam dacă prezintă interes Barajele dar mie mi-a plăcut și am citit despre ele si am aflat lucruri interesante despre țara mea. Dacă nu ar fi fost AFA nu știam atâtea despre România și nu căutăm informații despre locurile prin care am trecut.
În concluzie România este minunată.
Călătorii plăcute!
@Dana2008:
Pe Transalpina nordica la Oasa si Bistra nu am fost, asa ca mi-ai aruncat o provocare interesanta. Felicitari pentru toate articolele tale si pentru poze!
La multi ani! Un 2018 excelent! Numai de bine! ????????????
@Dan&Ema: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
La mulți ani! Un an nou fericit!
@Dana2008: Peisaje superbe, cea mai frumoasa promovare a Romaniei.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Ai dreptate, țara noastră este foarte frumoasă.
Călătorii plăcute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Pe Transalpina, după 12 ani — scris în 26.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Transalpina via Mănăstirea Obârșia Lotrului — scris în 18.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Transalpina — scris în 14.09.21 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Impresii de pe Transalpina și despre Mărtinie – un sat cum nu credeam ca există în România — scris în 12.08.21 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 O zi de vis pe Transalpina — scris în 17.10.20 de alienad din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Transalpina - un obiectiv mult visat și așteptat — scris în 08.09.20 de cecilia a. din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 O excursie reusită — scris în 13.06.19 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ