GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Transalpina 2015 si inca cate ceva
Cum am auzit ca s-a redeschis Transalpina oficial, am hoatarat ca in primul weekend liber sa mergem sa-o revedem. Am vazut ca tata123 ne-a luat-o in fata cu o saptamana, dar mergem si noi dupa el. Ca si tata123, am fost pe Transalpina de mai multe ori si de la Novaci la Obarsa Lotrului, sau pana la Jina, si o data pana la Sebes. De cate ori am fost pe Transalpina traseul l-am inceput de la Novaci spre Obarsa Lotrului, traseul invers de la Obarse la Novaci nu l-am facut niciodata find considerat mai periculos sau mai bine zis mai plin de adrenalina (masina merge pe partea cu prapastia).
Se spune ca Transalpina a fost construita prima data de catre ciobanii din Marginimea Sibiului care au migrat spre Oltenia, apoi a fost refacuta de catre germani in timpul primului Razboi mondial, dupa razboi regale Carol al II a modernizat acest drum (de aceia i se mai zice si drumul regelui). In timpul comunismului drumul nu a prea fost folosit iar dupa revolutie cei de la CNADR s-au hotarat in anul 1999 s-al asfalteze. Gata cu istoria.
Deci si de acesta data am pornit de la Ramnicu Valcea spre Novaci. Drumul spre Novaci trece prin Horezu (aici se poate vizita Manastirea Hurezu), apoi la Polovragi se poate vizita manastirea cu acelasi nume si daca mai aveti timp cheile Oltetului. Aceste chei despart muntii Capatanii de muntii Parang, in anumite locuri distanta dintre acesti doi munti fiind de 4 metrii. Tot aici puteti vizita si pestera Polovragi (sau pestera lui Zamoxe). Dupa Polovragi urmeaza Baia de Fier (aici puteti vizita Pestera Muierii). Am ajuns la Novaci, de aicea incepe transalpine drumul care urca la cea mai mare altitudine din Romania (2100 metrii). Transalpina face legatura dintre Oltenia si Ardeal mai precis dintre Novaci si Sebes, un drum cu o lungime de 135 kilometrii.
Primul segment Novaci – Ranca. Pe acest segment drumul este bun, si apar primele peisaje montane si primele curbe la 180 de grade.
Ajunsi in Ranca aicea gasim o statiune in plina dezvoltare, plina de turisti, cu varful Papusa (2136 metrii) veghind asupra statiunii. Am trecut incet ‘tiptil’ pe langa turisti si am continuat urcusul spre nori. Am ajuns la primul punct de oprire, aici am gasit un minitarg de unde putea cumpara diserse produse alimentare (branza, unt de casa, cascaval, tuica, dulceata) de casa. De aicea se putea observa foarte bine Ranca, si crestele muntilor care te inconjurau.
Inapoi in masina si continuam urcusul si urcam, urcam, urcam pana ajungem in varf (pasul Urdele), aicea inaltimea este peste 2100 metrii, de aicea ajungem la al doilea punct de oprire, aici tragem aer curat in piept, facem poze, zabovim pe iarba, si privim la ‘Alpii’ nostrii. Ne pornim iarasi la drum, trecem de varf si incepem coborarea, si aicea peisaje frumoase, vreo doua stane unde se vand produse, turme de oi pascand iarba eco pe pasunile alpine. Bineinteles ne intalnim si noi cu celebrii magarusi de pe Transalpina, oprim, coboram le facem poze si continuam coborarea, iar curbe spectaculoase, incepe padurea, apare Lotru in dreapta, si ajungem la Obarsa Lotrului.
Aicea te intampina celebrii culegatori-vanzatori de ciuperci si fructe de padure, vedem ca sa terminat si constructia Manastirii si la intersectia spre SUGAG noi parasim Transalpina si continuam drumul spre Vidra.
Portiunea de drum dintre Obarsa Lotrului si Vidra este foarte proasta, denivelari, gropi, portiuni lipsa asphalt (mici). Ajungem incet la coada barajului de la Vidra si observam ca nivelul apei in baraj este foarte mic (seceta), dupa cativa kilometrii ajungem si in statiunea Vidra care binenteles este parasita chiar daca in apropiere s-a construit o moderna partie de schii.
De la Vidra spre Voineasa drumul mai bunicel putin, oprim in Voineasa ne plimbam prin statiune. De Voineasa pot sa zic ca e asa si asa. Hotelurile comuniste sunt parasite dar in zona se dezvolta multe pensiuni, deci nu e o statiune parasita, (iarna chiar este destul de aglomerata).
De la Voineasa am continuat drumul spre casa, am mai oprit la barajul Bradisor, am facut poze, ne-am uitat la pastavi, am admirat peisajul, inapoi in masina si drumul spre casa.
Cam atat despre acesta portiune din Tranalpina.
Trimis de zlatna in 01.09.15 14:34:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna - Mulțumesc pentru menționare călătoriei mele. Într-adevăr de data aceasta am parcurs și eu Această porțiune a Transalpinei în sensul Obârșia Lotrului - Rânca - Novaci - și din această perspectivă drumul pare mai greu și mai spectaculos circulând pe partea cu prăpăstiile. Chiar și serpentinele par mai greu de abordat.
Transalpina e frumoasă și după prima traversare ești atras mereu și mereu către o nouă escapadă pe cea mai înaltă șosea alpină din România.
Cred că vrei să spui "Obârșia " Lotrului, nu Obarsa. Obârșie înseamnă punct de plecare, început, origine. Și corect este METRI, KILOMETRI, NOȘTRI, SCHI, cu câte 1 i, nu doi. Încerc să te ajut să te corectezi, că spuneai ca asta intenționezi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Pe Transalpina, după 12 ani — scris în 26.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Transalpina via Mănăstirea Obârșia Lotrului — scris în 18.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Transalpina — scris în 14.09.21 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Impresii de pe Transalpina și despre Mărtinie – un sat cum nu credeam ca există în România — scris în 12.08.21 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 O zi de vis pe Transalpina — scris în 17.10.20 de alienad din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Transalpina - un obiectiv mult visat și așteptat — scris în 08.09.20 de cecilia a. din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 O excursie reusită — scris în 13.06.19 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ