ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 29.11.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Dacă-i caniculă mergem la munte - TRANSALPINA

TIPĂREȘTE

Un sfârşit de săptămână liber şi nimic planificat din timp. Vremea deosebit de frumoasă şi foarte călduroasă. Încotro să pornim. Se vorbea mult despre TRANSALPINA. Până în Valea Frumoasei am mai fost. Ce ar fi să mergem şi mai departe?

... şi uite aşa am pornit la drum de la Alba Iulia, pe Valea Sebeşului – Oaşa – Obârşia Lotrului – TRANSALPINA – Rânca – Novaci şi am poposit la Baia de Fier. A doua zi, după ce am vizitat peştera Muierilor, apoi peştera Polovragi, ne-am îndreptat către Horezu – Rîmnicu Vîlcea – Valea Oltului şi... spre casă.

Drumul, refăcut în cea mai mare parte (mai sunt de montat parapeţii şi câteva amenajări) este foarte bun, se circulă destul de bine.

În prima parte a traseului, pe Valea Sebeşului, drumul este în urcare până la barajul lacului de acumulare Oaşa, apoi după trversarea barajului, coboară uşor spre “coada lacului”, unde întâlnim intersecţia cu VALEA FRUMOASEI, atât de frumos descrisă de marele scriitor Mihail Sadoveanu.

Urcăm spre Obârşia Lotrului. În apropiere de acest loc se “întâlnesc” judeţele Alba, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Hunedoara şi tot aici este intersecţia de drumuri ce duc, pe lângă Lacul Vidra, spre EST la Voineasa, spre VEST, la Petroşani (aproximativ 30 km) şi spre SUD, la Novaci, pe Transalpina. Aici se întâlneau odinioară ciobanii din partea nordică, Mărginimea Sibiului (Jina, Poiana Sibiului, Tilişca), de pe valea Sebeşului (Şugag, Săsciori, Loman), cu cei din sud (Novaci), din est (Vaideeni) Vâlcea, şi din est, de pe valea Jiului. Acum, în acest loc am întâlnit zeci de corturi, mai mult sau mai puţin improvizate, ale “ciupercarilor” – culegătorilor de ciuperci de pădure. De aici începe “drumul oierilor” cum i se spunea în trecut, apoi Drumul Regelui, acum – TRANSALPINA.

După un parcurs relative uşor, încep serpentinele, din ce în ce mai dese, mai abrupte şi mai strânse, până sus pe creastă, unde, lăsând pădurile în urmă, ajungem în golul alpin, presărat în rare locuri cu jnepeniş. În dreapta, pe sensul nostru de mers (SV), Masivul Parâng, cu vârful Parângul Mare (2519m), se vede în toată splendoarea lui. În stânga, către est, Valea Latoriţei cu Rezervaţia Iezerul Latoriţei. Facem un popas în Şaua Ştefanului, unde este plin de maşini, ca de fapt pe tot traseul, apoi urcăm pe jos spre Vârful Cărbunele (2172m), aproape de nori. Un fenomen foarte ciudat în şaua de lângă Vârful Iezer – norii ce veneau dinspre Muntenia, ajunşi în această şa se ridicau pe vertical parcă opriţi de un paravan.

Coborâm apoi spre Muntinu Mare (2062m) de unde se vede toată, în toată spendoarea, Valea Latoriţei şi puţin din Lacul Galbenu. Ne întoarcem din nou la şosea. Pasul Urdele (2145m) este în ceaţă. Ajungem şi noi acolo, tot în ceaţă. Speram să se împrăştie cât de cât, norii. Lăsăm maşina şi urcăm spre Vârful Urdele (2228m). Spre bucuria noastră, norii s-au mai împrăştiat şi am reuşit să fac nişte poze.

Frigul ne-a făcut să grăbim pasul şi am început coborârea spre staţiunea Rânca, o staţiune nouă cu vile şi pensiuni foarte frumoase. Mă gândesc, oare cum o fi iarna în această staţiune montană? Aş merge la schii la Rânca, dar acum avem şi noi, mai aproape, Domeniul schiabil Şureanu cu 8 pârtii de schii, în apropiere de Oaşa. De aici spre Novaci şi până la Baia de Fier, la pensiunea Andreea, unde am înnoptat. A doua zi am pornit la drum spre alte obiective turistice de vizitat.

Las pozele să spună ce mai era de spus...


[fb]
---
Trimis de Vasile S in 20.09.12 20:39:17
Validat / Publicat: 20.09.12 22:21:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.

VIZUALIZĂRI: 3239 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Vasile S); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul pe Transalpina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

iulianic
[20.09.12 23:11:08]
»

@Vasile S: Foarte frumos traseu si foarte bine descris! Felicitari! Despre poze ca sa mai zic? Norii aceia albi sunt fantastici si completeaza grozav imaginea.

Am fost si noi anul trecut in septembrie la Ranca si am facut Trasalpina. Am avut noroc de vreme frumoasa. Cred ca asta este cheia unei drumetii reusite pe Transalpina. Cerul sa fie cat mai degajat pentru a cuprinde zarile cat mai mult cu privirea. Cred ca in pustietatile alea, la altitudine, e cumplit sa te prinda furtuna sau sa fii invaluit in ceata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Vasile SAUTOR REVIEW
[21.09.12 23:51:06]
»

@iulianic: Mulţumesc de aprecieri! Dacă nu erau norii, chiar dacă m-au încurcat puţin la poze, nu era atât de frumos. A fost splendid. Drumuri bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Vasile S
Alte impresii din această RUBRICĂTransalpina - cel mai înalt drum din România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045393943786621 sec
    ecranul dvs: 1 x 1