ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: galati
ÎNSCRIS: 28.06.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 4 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Minivacanta Transalpina judetele Gorj-Valcea

TIPĂREȘTE

Am descoperit recent zona judetelor Valcea si Gorj, inclusiv cea mai inalta sosea din Romania – Transalpina, si am simtit nevoia sa impartasesc si altora frumusetile intalnite.

Traseul rutier a fost: Galati-Slobozia-Bucuresti (autostrada) -Pitesti-Ramnicu Valcea-Novaci-Ranca-Voineasa-Brezoi-Avirg-Fagaras-Brasov-Intorsura Buzaului-Buzau-Galati.

Primul popas l-am facut la manastirea Bistrita-judetul Valcea, unde ne-am luat portia de pace interioara ajutati din plin si de peisajul superb din zona. Din lipsa de timp nu am vizitat pestera Liliecilor si nici Cheile Bistritei.

Am pornit la drum descoperindu-ni-se casele cochete si atmosfera relaxanta total diferita de forfota oraselor mari. Am ajuns in Horezu de unde am cumparat cateva cadouri, atrasi fiind de renumitele vase de lut frumos pictate.

Urmatoarea oprire a fost in Polovragi-judetul Gorj. Aceasata asezare mie mi s-a lipit de suflet. Manastirea Polovragi te intampina cu o poarta frumos sculptata pe care scrie: "Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului", iar pe aleea manastirii, maicile roiau precum albinele sa faca curatenie inaintea marii sabatori- Sf. Maria. Manastirea este pictata in stil brancovenesc, iar curtea plina de flori parca te poarta in alta lume. O maica tanara binevoitoare, care fredona un cantec bisericesc ne-a ajutat sa cumparam diverse carti si iconite de care s-au bucurat tare copii nostri. In spatele manastirii se deschid cheile Oltetului unde se afla pestera Polovragi din muntii Capatanii lunga de 10 km dar vizitabila doar 800m. In pestera intararea se face la ore fixe, biletul este 5 lei si poate fi vizitata de copii fiind larga, inalta, fara pericole, iar d-na speolog e plina de viata si face vizita mai placuta. In interiorul pesterii apa filtrata si acumulata in mici lacuri este potabila ajutandu-i pe cei care s-au adapostit de-alungul timpului sa supravetuiasca. Tot aici am descoperit o impresionanta pictura realizată de către un călugăr, în tehnica negru de fum, reprezentând simbolul morţii.

Ne-a fost greu sa nedesprindem de aceasta zona mirifica, unde se imbina pajisitile verzi cu padurile de foioase, dar telul nostru era sa ajungem pe transalpina asa ca am pornit din nou la drum.

Ajunsi in Baia de Fier nu am putu rata pestera Muierii unde intrarea este tot la ore fixe iar biletul costa 10 lei de persoana. Este lunga cam de 3600m, vizitabila doar 900m, dispusa pe 4 niveluri, mai spectaculoasa decat pestera Polovragi. Pe alocuri tavanul coboara sub 1m asa ca mare atentie la cap. Sunt impresionante coloanele si formele diverse pe care le descoperim (Domul mic, Candelabrul Mare, Turcul, Mos Craicun) mai ales ca le-a trebuit milioane de ani pentru a se forma. Tot aici s-a descoperit fracmente de craniu apartinand unei femei, datate de către cercetători ca ar avea o vechime de aproximativ 30.000 ani.

Despre cazarea din zona nu pot sa ma pronunt deoarece am stat la particular nu la pensiune (nemaigasind locuri). Pentru cei care vor sa faca un concediu in zona sunt pensiuni frumoase plus ca mancarea e super gustoasa fiind din productie proprie. Costurile sunt mult sub cele practicate in valea Prahovei.

Dimineata dupa ce soarele ne-a indemnat la drum am pornit catre transalpina. Cu cat inaintam pe sosea cu atat opririle erau mai dese. Soarele lumina culmile dupa fiecare curba si nu mai stiai unde sa te mai uiti. Am fost si pe transfagarasan dar nu le pot compara. Ambele au farmecul lor, peisajele sunt diferite si le-am gustat din plin pe amandoua. Am avut noroc de un cer senin plin de nori albi pufosi ce se asezau intre culmile muntoase. Am constat ca sunt mai putine izvoare dar nu afecteaza cu nimic peisajul mioritic cu multe pasuni. Sunt stani in zona de unde am cumparat o telemea de oaie adevarata de-mi ploua in gura si acum cand scriu. Am vazut din masina statiunea Ranca unde sunt amenajate telescaune pentru schi si patinoare. Dupa Ranca urmeaza o usoara coborare apoi urcare pana la o altitudine de 2144. Aici peisajele iti taie rasuflarea, asa ca se cer multe popasuri. Si masinile pareau sa ceara pauza, toate fiind trase pe dreapta cu capotele de la motor ridicate. Pare un drum mult mai solicitant pentru masina si sofer decat transfagarasanul, asta din spusele sotului. Fiind destul de aglomerat am hotarat sa ne indreptam catre Voineasa pentru a gasi cazare. Peisajele se schimba uluitor de repede trecand de culmi cu pasuni la culmi impadurite. Sunt portiuni de drum cu gropi dar este practicabil. Ajunsi in zona lacului Vidra am vazut ca se deschide o vale superba, buna de campare, unde spre nemultumirea noastra rasunau diferite muzici. Asa ca am pornit in cautarea unui loc mai linistit de luat masa, dar fiind foarte aglomerat nu am gasit pana in Voineasa. Aici vremea s-a schimbat brusc si a inceput o ploaie care ne-a gonit in cautarea unui loc de cazare. Zona Voineasa si dupa ea s-a dezvoltat mult, construindu-se pensiuni in zona, care mai de care mai frumoase, care, din pacate pentru noi erau ocupate. Am retinut insa locurile pentru a ne intoarce cu copii. Fortati de imprejurari, de la Brezoi ne-am indreptat catre Avrig descoperind astfel o alta zona deosebita cea a muntilor Lotrului. Aici am gasit cazare la cabana vanatoreasca (click aici) cu 70/noapte camera dubla. Curatenia cam lasa de dorit dar curtea este super amenajata nefiind uitat nici un detaliu de la blana de urs pana la tablouri sculptate in lemn. In gradina am descoperit foarte multe soiuri de conifere, pe unele din ele vazandu-le prima data. De la proprietar am inteles ca urmeaza sa fie data in circuit, cabana fiind recent clasata cu 2*. Caiinii de acolo ne-au impresionat placut si pe mine si pe sot noi nefiind mari amatori de animale. Mai multe imagini puteti vedea pe site-ul lor. Este o locatie buna pentru grupuri de familii cu copii.

Dupa o dupa amiaza placuta, petrecuta la cabana din Rau Vadului, ne-am pornit catre casa. Am hotarat sa o luam pe la Intorsura Buzaului stiind ca vor fi foarte aglomerate autostrazile. Desi am mai fost in zona de fiecare data oprim sa admiram lacul de acumulare de la Siriu, luand o ultima portie de aer de munte.

Minivacanta a fost scurta dar concentrata in peisaje deosebite asa ca ne-am incarcat bateriile pentru mult timp de acum incolo.

Mentionez ca a in aceasta vara am fost si in alte tari dar am simtit relaxare totala la noi in tara.


[fb]
---
Trimis de nvali in 19.08.11 10:36:16
Validat / Publicat: 19.08.11 11:15:09
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2650 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nvali); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Bistrita unde se afla moastele Sf. Grigorie Decapolitul.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9450 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂTransalpina - cel mai înalt drum din România:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044098854064941 sec
    ecranul dvs: 1 x 1