GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Transalpina – un drum minunat
In perioada 27-29 mai 2011 am valorificat premiul obtinut pentru anul 2010 (multumesc Cornel) si am fost la Ranca, unde am stat la pensiunea Valea Mariei. Despre aceasta pensiune nu mai scriu, pentru ca s-au spus destule de-a lungul timpului. Lucruri cunoscute – curatenie, oameni primitori, atmosfera placuta, priveliste frumoasa etc.
Am plecat un grup de 6 prieteni din Bucuresti si am ajuns vineri seara pe la 22.30. A doua zi ne-am trezit cu un cer senin, cu ceva ceata pe varfurile muntilor, dar aceasta s-a risipit pe la ora 9. Dupa micul dejun am plecat cu masinile sa parcurgem celebra sosea ‘’Transalpina’’. Anul trecut s-a inceput asfaltarea acestui drum, iar pe portiunea Ranca-Obarsia Lotrului mai exista doar 2-3 km de drum neasfaltat, dar aceste portiuni sunt pregatite pentru asfaltare, astfel incat nu sunt probleme in parcurgerea lor. Dupa cum banuiti, drumul este plin de curbe si se urca pana la 2145 m in pasul Urdele, de unde se deschid panorame deosebite asupra muntilor din jur.
Zapada mai este prezenta pe cateva pajisti, unde soarele ajunge mai greu sau deloc. Ne-am oprit de mai multe ori pentru a face poze si a respira un aer tare, curat de munte. Am vazut putine masini pe drum si astfel ne-am bucurat si de liniste. Pozele atasate sper sa va ajute sa va formati o idée despre frumusetea nealterata (inca) a locurilor. Sper ca o data cu asfaltarea acestui drum, acesta sa nu se transforme intr-o lada de gunoi, asa cum stim ca exista destule zone unde civilizatia a ajuns si odata cu ea si ‘’lumea civilizata’’.
Apoi se coboara accentuat si la tot pasul veti gasi locuri numai bune de facut poze. Se urca din nou pana in pasul Muntinu la o altitudine de 2103 m. Pe partea nordica a versantilor am gasit din nou zapada, care probabil va mai rezista cateva saptamani. Se lucreaza in mai multe zone la amenajarea canalelor de scurgere care vor prelua apele de pe versanti si la montarea parapetilor. Din pasul Muntinu incepe o lunga coborare pana la Obarsia Lotrului. Pana aici sunt circa 51 de km din Ranca, pe care i-am parcurs in circa o ora si jumatate (opriri pentru poze incluse). Dupa ce treceti podul peste Lotru, veti vedea un indicator la stanga catre Petrosani, si unul la dreapta catre Voineasa. Noi am facut dreapta si dupa circa 1 km se ajunge la alta intersectie (este si o statie de betoane aici) unde apare indicator la stanga catre Sugag/Sebes si inainte catre Voineasa (41 km).
Am facut stanga catre lacul si barajul Oasa. Sunt circa 25 km pana la lac, iar mare parte din drum este asfaltat. Sunt cateva portiuni neasfaltate si putin mai dificile, datorita noroiului si sleaurilor formate de betoniere si camioanele cu……lemne. Se taie intens in zona si in 30 de minute la dus si tot atat la intors am vazut 4 camioane pline ochi cu lemne trecand pe acest drum. Langa lac va puteti opri la cabana Oasa, care arata bine. In fata cabanei sunt cateva bancute si foisoare de lemn unde puteti sa mancati cate ceva (noi am luat carnati Virşli, cu carne de capra – foarte buni, preparati pe plan local). Cabana ofera si cazare. Alte detalii: click aici
La capatul barajului sunt indicatoare catre cateva trasee din zona si daca plecati pe un traseu este nevoie de mai multa atentie – in acea zona veti intalni vipere tolanite la soare. Dupa o pauza de circa 45 de minute ne-am intors cu scopul de a face o oprire pe Valea Frumoasa. Sunt indicatoare catre aceasta vale chiar pe drumul dintre Obarsie si Sugag. Drumul este accesibil, chiar daca primii 50 m arata mai rau. Noi am parcurs circa 2 km pe aceasta vale si ne-am oprit pe marginea inverzita a unui parau de munte. Aici in ciripit de pasarele si vuietul paraului, ne-am oprit pentru circa o ora si jumatate si ne-am relaxat total. Este foarte linistitor, odihnitor sa poti sta mai mult timp fara sa auzi zgomote specifice civilizatiei urbane, fara manele, tipete etc, etc. Voi pune cateva poze din aceasta vale. Pentru cei indrazneti, care vor sa mearga in continuare pe acest drum, le spun ca duce pana in Paltinis (drumul 106N) si sunt circa 40-45 de km.
Cu greu ne-am dezlipit de acest loc si am plecat inapoi catre Ranca. Pe drum am vazut alte panorame frumoase, pentru ca la intoarcere sunt alte unghiuri din care vezi peisajul inconjurator si iar ne-am oprit de cateva ori pentru a face poze. Masa de seara am servit-o la pensiunea Valea Mariei. Duminica dimineata cerul nu mai era asa senin si dupa micul dejun si siesta pe terasa cabanei am facut un traseu de dezmortire pe pantele din Ranca. Atentie la camioanele/betonierele care circula cu viteza prin statiune.
Pe la ora 13.30 am plecat catre Bucuresti cu scopul précis de a ne opri la Manastirea dintr-un lemn, pe care nu am vizitat-o cand am mai trecut prin aceasta zona. Se spune ca a fost facuta din un singur stejar secular, de aici si numele ei. Pe drumul national 67 Ramnicu Valcea-Targu Jiu in localitatea Pietrari se afla un indicator catre aceasta manastire (11 km), iar distanta se parcurge in circa 15 minute.
Manastirea se afla la marginea unei paduri seculare de stejari, iar locul este de o frumusete aparte. Am lasat masina in parcarea din fata manastirii (multi intrau cu ea in curte pana in poarta) si mergeti pe jos circa 150 m pe o alee flancata de salcii pana la intrarea in curtea bisericii din piatra. Aici florile sunt predominante si cladirile vopsite in alb ofera o imagine placuta. Manastirea ofera si cazare. Se urca pe scari catre vechea manastire dintr-un lemn, iar langa aceste scari veti vedea si un stejar secular, in care este sculptata o icoana. Alt stejar fusese doborat de o furtuna puternica. Manastirea este micuta, iar in interiorul ei veti vedea multe icoane vechi. Fiind duminica era destul de multa lume, dar totusi atmosfera era linistitoare. Dupa cateva poze (in interiorul manastirii dintr-un lemn, fotografiatul si filmatul sunt interzise) am plecat catre Bucuresti, multumiti ca am petrecut un sfarsit de saptamana relaxant.
Daca aveti ocazia sa parcurgeti ‘’transalpina’’ nu ezitati sa o faceti pentru ca MERITA.
Drumuri bune sa aveti!
Trimis de BOGDAN DSN in 05.06.11 18:26:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Transalpina este frumoasa in orice anotimp, dupa cate vad! Ma bucur sa aflu si de lacul Oasa pe care sper sa il vad data viitoare, tinand cont ca dorim sa mai facem un sejur la Valea Mariei si apoi sa mergem spre Sebes.
Ai idee in ce stadiu erau constructiile la biserica noua la Manastirea dintr-un lemn? Cand am fost noi in toamna anului trecut erau in toi si sunt curioasa daca cea mai noua biserica din acest complex monahal a fost deschisa.
Magdalena - lucrarile au mai avansat dar inca nu sunt teminate.
webmaster13 - multumesc pentru melodie
Gata, pe mine una m-ai convins. Vara asta vroiam sa pun masina la un test pe munte si ma gandeam la Transfagarasan insa deja am fost de prea multe ori si ma gandeam sa incerc ceva nou. Transalpina pare cea mai buna alternativa.
Am o intrebare: e practicabila portiunea de drum neasfaltat si cu o masina mica?
PS: imi plac la nebunie pozele atasate!
Codryna - portiunile neasfaltate sunt practicabile - am vazut Tico si Matiz trecand pe acolo. Putina atentie si se rezolva. Toate portiunile neasfaltate insumeaza circa 2-3 km intre Ranca si Obarsie si sunt pregatite pentru asfaltare (deci netezite). Dupa Obarsie pana la Oasa sunt tot cam 2 km neasfaltati, iar portiunile ceva mai dificile (din cauza noroiului si sleaurilor) au cam 200 m.
Daca nu ploua cateva zile este mai bine. Cu atentie se trece fara probleme.
Drum bun!
Multumesc frumos pt informatii. Acum nu imi ramane decat sa imi gasesc un week-end in care sa ajung acolo.
si eu la fel vreau sa vad acest nou traseu, care din poze apare superb, multumim bogdan
bogdan in afara de cabana oasa mai sunt si alte unitati de cazare in zona barajului, valea frumoasei? Ca eu m-am hotarat la sfarsitul lui iulie vreau sa vad transalpina.
Ninel, daca vii dinspre Obirsia Lotrului, treci de cabana Oasa, ajungi la baraj, il traversezi si faci stanga spre Luncile Prigoanei 12,5km drum forestier dar practicabil cu viteza a 2-a, rar, a 3-a. La cca 7km ajungi la Manastirea Oasa (merita intrat), apoi drumul urca usor si ajungi intr-o poiana larga cu multe posibilitati de cazare (recomand Cabana Nuta).
Zona este placuta, aerisita, linistita. In zona exista un complex sportiv unde se poate juca si tenis de camp, fotbal, volei, ping-pong, etc. S-au amenajat ceva partii de ski la cca 5km.
Se poate merge pe un traseu (usor) la Cabana si (mai ales) Lacul Surianu 1740m si mai apoi se poate urca la VF. Surianu 2045m.
@BOGDAN DSN
Heeeeei uite cine furase veveritele (e sus la melodie, sa nu negi cumva din Zavoi !
Frumos la Manastire, mai era si buturuga aceea in care obisnuiau oamenii sa "bata" monede?
Iar TA cu siguranta nu trebuie ratata.
Sper ca ati trecut si pe la mine prin Ramnic, e un orasel tare cochet, defapt sunt sigura ca ati trecut, daca mi-ati furat si veveritele
Intr-adevar la Manastirea dintr-un lemn este foarte frumos si este un loc minunat pentru a oferi sufletului cateva clipe de liniste.
Bineinteles ca am trecut si prin Ramnic, dar noi nu am luat nici o veverita... imi place sa le vad in cadru natural, prin copaci
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Pe Transalpina, după 12 ani — scris în 26.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Transalpina via Mănăstirea Obârșia Lotrului — scris în 18.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Transalpina — scris în 14.09.21 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Impresii de pe Transalpina și despre Mărtinie – un sat cum nu credeam ca există în România — scris în 12.08.21 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 O zi de vis pe Transalpina — scris în 17.10.20 de alienad din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Transalpina - un obiectiv mult visat și așteptat — scris în 08.09.20 de cecilia a. din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 O excursie reusită — scris în 13.06.19 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ