ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.11.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Pitești
    ÎNSCRIS: 15.07.14
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    SEP-2015
    DURATA: 2 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Escaladarea uriasilor Romaniei (III)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    V-am povestit in review-urile anterioare despre escaladarea celor 8 varfuri din Muntii Fagaras care fac parte din uriasii Romaniei. Avand in vedere ca celelalte 6 varfuri ramase fac parte din trei masive muntoase diferite, respectiv Muntii Parang, Muntii Retezat si Muntii Bucegi, voi fi nevoit sa le abordez separat in sectiunile deja create pe site.

    In acest nou review va voi povesti despre cum am urcat inca unul din varfurile din Romania care depasesc inaltimea de 2500 m, respectiv despre escaladarea celui mai mare varf din Muntii Parang, Varful Parangul Mare.

    Varful Parangul Mare – Muntii Parang, Coordonate GPS 45°20′23.98″N-23°32′22.63″E este pe locul cinci ca inaltime intre cele mai inalte varfuri montane din Romania, avand inaltimea de 2519 metri fiind cel mai inalt din masivul Parang.

    Cel mai rapid acces pe varful Parangul Mare se face prin creasta principala, din zona turistica Telescaun-A. N. E. F. S. in 4 ore sau de pe TransAlpina-Pasul Urdele, in maxim 5 ore.

    Noi am optat pentru traseul mai scurt care incepe de la Teleferic Petrosani - A. N. E. F. S. Dupa o noapte la volanul autoturismului trecand prin Brezoi, Voineasa, Obarsia Lotrului, ajungem la telescaun Petrosani la ora 8 cand acesta incepe sa functioneze, afland ca va functiona in acea zi decat o ora si ca urmeaza sa intre in revizie.

    Cateva indicatii de orientare sunt necesare pentru a ajunge la telescaun. Astfel, pentru cei care veniti dinspre Obarsia Lotrului, la iesirea din chei, unde este o intersectie cu un pod peste rau la dreapta, virati la stanga in directia Hotelului Rusu (este un panou indicator spre hotel). De aici in cativa km se ajunge la statia de plecare telescaun. Mare atentie, este vorba de telescaunul vechi. Cel nou, care pleaca de la hotel Rusu, functioneaza decat in sezonul de iarna, pe timpul verii fiind pus in functiune decat cel vechi cu care am urcat si noi. Varianta a doua de a ajunge sus pe platou este pe jos pe un traseu marcat pe sub telescaun in maxim o ora sau cu o masina cu garda putin mai inalta pe un drum forestier care e putin mai ocolitor.

    Incantati ca am ajuns la timp, ne imbarcam cu tot cu rucsaci in telescaune si in 30 minute ajungem la statia terminus (1800 m), acolo unde incep partiile. Avand rezervare din timp la cabana Telescaun, aflata la 20 m de statia terminus, ne cazam in 10 minute, bucurandu-ne de alegerea facuta, cabana avand o locatie deosebita pe platou. Ne pregatim rucsacii cu strictul necesar pentru o tura de 7-8 ore si purcedem la drum spre varful Parangul Mare, traseu marcat integral cu Banda Rosie BR.

    De la cabana, urmam partia cca 10 minute in sus, la capatul careia intalnim un punct de belvedere fantastic, unde se afla si o masa cu bancute pentru servit masa. Drept in sus se observa varful Parangul Mic, inaltime 2074 m, pe care avem de gand sa-l urcam la intoarcerea din tura, daca timpul ne permite.

    Noi urmam poteca pe curba de nivel la dreapta care ne poarta incet dar sigur pe creasta masivului Parang, un traseu foarte accesibil si usor dupa parerea mea, obisnuit cu traseele din Muntii Fagaras, foarte dificile. Ajungem in doua ore la refugiul Carja, un refugiu parca din alte timpuri, construit din pietre de munte, dupa care abordam primul urcus al zilei spre varful Carja, inaltime 2405 m, pe o poteca in zig-zag care nu pune mari probleme. In 20 minute ajungem pe varful Carja, unde facem o binemeritata pauza. De aici, creasta masivului se observa mult mai bine, in departare la indicatia unui alt muntoman aflat langa noi zarim si Parangul Mare, tinta noastra din acea zi, un varf care parea foarte departe, pierdul in norii de la orizont.

    Dupa 10 minute de trandavit la soare si o gustarica, ne continuam traseul de creasta pe acelasi marcaj, depasind usor cateva varfulete iar dupa fix o ora si 45 minute ajungem in final pe varful Parangul Mare, cel de-al cincilea varf ca inaltime al Romaniei, la 2519 m. Durata traseului 4 ore de la telescaun pana pe varf.

    Aici, pauza facuta a fost una scurta, datorita unor fulgere ivite din senin la mai putin de 100 de metri de noi, dupa care incepem sa alergam usor la vale pentru a ne departa de zona respectiva. Dupa 10 minute de mers nu mai era nici urma de nori, soarele stralucind cu putere.

    Pe varf ne-am imprietenit cu un patruped superb, un ciobanesc urias, care era mort de sete saracul, avand limba scoasa afara de un cot. Ni s-a facut mila de el si am impartit frateste cu acesta proviziile noastre de apa si gustarile, pe drumul de intoarcere devenind cei mai buni prieteni.

    La intoarcere am facut foarte multe pauze, chiar am tras un pui de somn molesiti fiind de caldura soarelui, dam o fuga si pe varful Parangul Mic, dupa care coboram la cabana Telescaun, unde eram cazati. La aceasta cabana petrecem o seara nemaipomenita, despre care e musai sa scriu un review.

    Durata totala a traseului este de 7-8 ore. Atentie la apa, trebuie sa luati cu voi suficienta, pe traseu negasind nici un izvor. De asemenea, trebuie sa va calculati timpul, telescaunul coborand decat pana la ora 16.00. In caz ca ajungeti inapoi mai tarziu, urmati traseul marcat care coboara pe sub telescaun, ajungand in 20-30 minute inapoi la autoturisme.

    In dimineata urmatoare am coborat la masina pe jos pe sub telescaun si ne intoarcem acasa pe Transalpina, putin tristi ca weekendul acela superb s-a terminat atat de repede.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de wolf2001* in 05.11.15 09:32:01
    Validat / Publicat: 05.11.15 14:21:56
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PARÂNG.

    VIZUALIZĂRI: 3102 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (wolf2001*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P22 fericire
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [05.11.15 16:19:07]
    »

    Deşi face parte dintr-un serial, subiectul distinct şi fain-dezvoltat justifică selectarea, prin excepţie de la cutumă, ca mic MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie

    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [05.11.15 16:23:36]
    »

    @webmaster - Multumesc

    robert
    [06.11.15 12:16:08]
    »

    @wolf2001 - Foarte tare seria dedicată munților noștri ("escaladarea uriașilor României" așa cu ai denumit-o tu) !

    Îmi aduc aminte cu plăcere de tinerețe, de vremea când cuceream si eu aceste vârfuri. Mie cel mai mult mi-a placut aici în Parâng unde am colindat vreme de două săptămâni, doar eu și cu prietena mea. Ba nu mint mai era cu noi și un pui de ciobănesc mioritic!

    E drept erau alte vremuri (1988) și nu exista telescaun!

    Felicitări și la mai multe!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dan&Ema
    [08.11.15 13:38:46]
    »

    Un foileton la inaltime la propriu si la figurat!

    Tura asta a ramas unul din visurile mele neimplinite - ma refer la atingerea 2500-arilor in acelasi an!

    Admiratie si respect!

    Dana2008
    [06.09.19 14:00:34]
    »

    @wolf2001: Superb! FELICITĂRI pentru drumeție!

    Felicitări pentru articol si fotografiile minunate!

    Apusul soarelui este ireal de frumos!

    Acum ne îndreptăm spre aceeași destinatie.

    Mulțumesc frumos pentru articol și sfaturi! Mâine vom urca pe Vf. Parangul Mare. Sper să decurgă totul bine, săpt trecută am fost pe Vf. Moldoveanu.

    Drumeții minunate!

    Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, Dana2008, robert, wolf2001*
    Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Parâng:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055838108062744 sec
    ecranul dvs: 1 x 1