ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Vânătarea lui Buteanu 2507metri, Munții Făgăraș

TIPĂREȘTE URM de aici

Date tehnice

Lungimea traseului este de aproximativ 4 km dus/întors.

Diferența de nivel este de 470metri. Durata traseului parcurs de noi, cu pauze a fost de 1h45 minute/sens.

Ultima drumeție programată și realizată anul acesta în planul de cucerire a piscurilor de peste 2500 metri, a fost Vânătarea lui Buteanu.

De ce am lăsat-o la urmă? Pentru că spre deosebire de alte ascensiuni, acesta ne părea a fi cea mai ușoară, pentru că distanța traseului este cea mai scurtă și nu aveam nevoie de așa de mult timp ca în cazul celorlalte vârfuri.

În 20 octombrie, într-o zi minunată de toamnă, am plecat să ne bucurăm de frumusețea neasemuită a munților, de la Cârțișoara, unde am fost cazați vezi impresii.

Drumetia

La ora 9:30 am fost în parcarea amenajată de la Bâlea. Taxa de parcare este de 5lei/oră. Drumeția noastră a durat 5 ore cu o pauză mare la coborâre pentru a ne bucura de peisajul minunat și am plătit o taxă de 25 lei.

Cu o săptămână înainte ninsese, la ora la care am început noi să urcăm era răcoare, cam 2 grade Celsius, dar la prânz se încălzise bine, cam 12 grade Celsius ne arăta termometrul din bordul mașinii. Se simțea mult mai cald pentru că bătea soarele.

Pe parcursul coborârii noastre ne-am întâlnit cu o mulțime de oameni care urcau mai mult sau mai puțin echipați corespunzător, mare parte fiind însoțiți de copii, unii chiar foarte mici. Parcă era luat cu asalt muntele, era ca un bulevard aglomerat... nu cred că aveau de gând să urce la ora aceea până în vârf, mă gândesc că poate doar până la Lacul Capra.

Dacă la urcare se înscrie toată lumea indiferent de încălțămintea din dotare, nu știu ce vor face la coborâre, pentru că pietrele sunt ude și se alunecă bine... dar poate data viitoare vor veni echipați. Bețele sunt utile la coboâre când apare durerea de genunchi.

Noi la prima oră am avut parte de porțiuni cu gheață și zăpadă iar la coborâre o mare parte din traseu era cu noroi și apă, in urma topirii zăpezii.

Am început urcarea pe drumul marcat cu triunghi albastru, indicatorul informându-ne că spre Șaua Caprei trebuie să urmărim marcajul triunghi albastru timp de o jumătate de oră. Noi am urcat până în Șaua Caprei timp de 45 minute cu toate pauzele aferente de hidratare, admirare a peisajului minunat și de fotografiere a acestuia. Lacul Bâlea este superb de la înălțime iar peisajul de la orizont cu serpentinele Transfăgărășanului care urcă spre acesta, este magnific. Pe măsură ce urcam apăreau alte vârfuri care de jos de lângă lac nu se zăreau, tot mai multe piscuri se întreceau să ajungă la cer.

Pe indicator scrie că ne aflăm la 2037metri, deci până la Vârful Vânătarea lui Buteanu 2507 metri, aveam de urcat cca. 470 metri, puțin zic eu.

Prima parte a urcușului până la Șaua Caprei 2315 metri este cea mai solicitantă, aici se urcă cel mai mult și destul de abrupt. Se poate urca pe oricare parte, oricum tot în Șaua Caprei ajungeți. Eu am urcat pe partea dreaptă și am coborât pe partea stângă a muntelui, acolo era apă și noroi, dar dacă pe acolo era marcajul...

Din Șaua Caprei un alt indicator ne informează că urmând marcajul cu cruce albastră ajungem la Vf. Vânătarea lui Buteanu într-o jumătate de oră, de data aceasta așa a fost.

Traseul este unul ușor, pe o cărare care taie muntele, având în permanență imaginea Lacului Capra pe partea dreaptă în vale iar la orizont numeroasele creste ale Făgărașilor. Peisajul este superb, frumusețea muntelui trebuie văzută, simțită, savurată, nu povestită. Îl vom duce anul viitor și pe băiatul nostru cam peste tot pe unde am urcat noi anul acesta, cred că e cel mai frumos cadou pe care noi ca părinți il putem oferi și astfel sa învețe să iubească muntele.

Pe traseu nu este apă, trebuie să luați cu voi în rucsac.

Din Șaua Caprei am zărit o capră neagră cum urca agilă pe peretele stâncos.

Cu zece minute înainte de a ajunge în vârf, se dă proba eliminatorie, trebuie să parcurgeți o porțiune expusă, să intrați printr-o porțiune strâmtă, după care să vă cățărați pe o stâncă uriașă ținându-vă de aceasta. Nu este amenajat nimic ajutător, lanțuri sau cablu de prindere.

Aici eu am spus că nu mai continui pentru că nu sunt învățată să mă țin cu mâinile de stâncă, eu nu am forță în mâini, iar cu picioarele trebuia să găsesc niște locuri din stâncă pe care să mă sprijin. Până la urma am urcat, am găsit/dibuit locurile pentru picioare și mâini. De acolo, de pe stânca pe care eram lipită am rămas nemișcată, pentru că nu vedeam la picioare nimic și nu aveam curajul să înaintez pe bâjbâite. M-am coborât și am spus tare că eu nu pot merge mai departe pentru că nu mi se părea o treabă sigură și mă găndeam cum să cobor dacă nici să urc nu pot. Nororcul meu a fost că de pe partea opusă a venit un bărbat care mi-a spus că e păcat să nu merg până la capăt acum când sunt atât de aproape de vârf, mai erau cca. 10 minute. El m-a încurajat să continui și m-a sfătuit unde să așez piciorele și de unde să mă țin cu mâinile. Datorită lui am reușit să urc. Pentru mine a fost un consum nervos foarte mare, multă adrenalină.

La coborâre am fost ajutată de soțul meu care a coborât înaintea mea și mi-a așezat efectiv piciorul în scobiturile stâncii ca să pot călca.

După depășirea acestui obstacol, traseul continuă pe creastă, cu prăpăstii de o parte și de cealaltă. Am văzut și câteva cruci cu nume, până să ajung în vârf.

Platoul din Vârful Vânătarea lui Buteanu este destul de mic, bine că nu am prins aglomerație. De acolo se văd multe dintre vârfurile de peste 2500m ale Făgărașilor, dar trapezul Moldoveanu – Viștea Mare care domină înălțimile se remarcă imediat, sau l-am recunoscut pentru că am fost acolo?

Recomandarea

Acesta este unul dintre cele mai frumoase trasee pe care le-am parcurs în cucerirea vârfurilor de peste 2500 metri, pentru că este ușor se urcă doar cca. 470 metri cu excepția celor 10 minute de sub vârf, este scurt, se parcurge rapid, panoramele sunt superbe, cele două lacuri Bâlea și Capra încadrate de piscurile Făgărașilor sunt nestematele traseului.

Vom mai merge, dar cele 10 minute din finalul traseului nu știu dacă le vom mai parcurge, pentru că drumeția este o plăcere, nu trebuie să ne fie frică și să riscăm inutil.

Da, vă recomand acest traseu ușor și minunat, chiar dacă nu mergeți până la capăt.


[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 14.11.19 18:31:28
Validat / Publicat: 14.11.19 23:30:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.

VIZUALIZĂRI: 563 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Vânătarea lui Buteanu 2507metri, Munții Făgăraș, vedere din varf
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.11.19 23:50:45]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dana2008AUTOR REVIEW
[15.11.19 06:41:57]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

tata123 🔱
[15.11.19 09:23:38]
»

@Dana2008: Ce combinație frumoasă între peisajele de toamnă și accentele de iarnă! Cred că anul viitor voi aborda și eu acest vârf montan, îmi place cum se văd lacurile de sus.

În ceea ce privește toponimia acestui vârf muntos au existat și încă persistă nedumeriri: e vorba de [vânătarea] sau [vânătoarea lui Buteanu]? Cert este faptul că numele propriu „Buteanu” provine de la un cioban care își păștea oile pe aceste meleaguri. Inițial ar fi existat denumirea de „pășunea lui Buteanu”, apoi într-un act de proprietate se pomenește de „vînătări” sau „seninuri”, un loc în zonă în care pășunea e plină de pietre, nu e propice pășunatului. Treptat actele oficiale și zelul unor funcționari au transformat „vânătarea lui Buteanu” în „vânătoarea lui Buteanu”. Discuțiile continuă!

O excursie frumoasă, mulțumim pentru prezentare.

Dana2008AUTOR REVIEW
[15.11.19 09:42:02]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Nu am insistat pe toponimia acestui vârf pentru că am auzit recent la televizor într-o emisiune că se înclină spre Vânătoarea și că aceasta ar fi varianta corectă. Cealaltă variantă Vânătarea este susținută de semnificația termenului care se potrivește acelui perimetru.

Să mergi neapărat, mie mi-a plăcut foarte mult și abia aștept să merg iar cu băiatul meu, chiar dacă nu facem ultima parte de 10 minute, care este o porțiune expusă, merită din plin ascensiunea.

Călătorii plăcute! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[15.11.19 11:27:12]
»

Felicitări, Dana2008!

Dana2008AUTOR REVIEW
[15.11.19 11:32:56]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc frumos! ????

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.11.19 20:41:59]
»

@Dana2008: Felicitări pentru această nouă ascensiune! Fotografiile sunt pur și simplu minunate! Mă bucur mult că ți-ai învins teama și că ai trecut cu bine peste acel pasaj expus aflat în apropierea vârfului. Într-adevăr, nu trebuie să riscăm pentru că muntele poate fi neiertător, dar -pe de altă parte- porțiunea poate fi abordată cu multă atenție și cu puțină ambiție. Juniorul nostru a urcat aproape lipit de mine (cu un pas înaintea mea) și la fel am procedat la coborâre. Și pentru noi Buteanu a fost o experiență superbă, ne dorim să revenim cândva!

În P 07 se observă alți trei ”uriași” de peste 2500 de metri din Munții Făgăraș (în stânga imaginii), respectiv Lespezi, Cornul Călțunului și Negoiu (vârfurile se văd și în P 10). Parcă ne îndeamnă să pornim spre ei, să ne bucurăm din nou de aerul tare al înălțimilor! Cine știe, poate vara viitoare...

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mika
[16.11.19 15:35:37]
»

@Dana2008: Felicitări! Un traseu foarte frumos și ați avut noroc și de o vizibilitate excelentă. Cu fiecare traseu pe care il faci capeți experiență și abordezi alt tip de trasee. Intr-adevăr nu trebuie să riști dar trebuie să iți cunoști forțele și să nu renunți ușor.

Dana2008AUTOR REVIEW
[16.11.19 17:17:52]
»

@Crazy_Mouse: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Vârfurile de peste 2500 metri din Romania care ne-au mai rămas de urcat sunt toate în Munții Făgăraș. Vârfurile recunoscute de tine în fotografie fac parte dintre cele pe care urmează să urcăm anul viitor, dacă suntem sănătoși și totul este în regulă.

Felicitări pentru urcarea voastră, am citit articolul și l-am dat de exemplu soțului meu... voiam să luăm cu noi juniorul.

Călătorii plăcute și vă urez alte ascensiuni minunate anul viitor! Numai bine!

P. S. A fost singurul vârf care m-a speriat și am vrut să abandonez. Chiar dacă am urcat o dată nu mai vreau să simt frica aceea. Vom merge anul viitor cu copilul doar până la stanca.

Dana2008AUTOR REVIEW
[16.11.19 22:18:48]
»

@Mika: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Am avut mare noroc anul acesta, din 20 august am tot urcat și am avut numai vreme bună pe munți " norocul începătorului ????"

După urcarea la Peleaga m-am convins că pot urca orice pantă.

Rezistenta am căpătat, urcăm mult mai repede acum.

Prăpastiile mă cam sperie daca nu au cabluri sau lanțuri.

Mă cam feresc de Negoiu, dar îl voi face.

Călătorii plăcute! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[23.11.19 17:26:49]
»

@Dana2008: Minunată excursia, frumoase pozele, bucurați-vă de timpul care pentru voi are răbdare!!

Aștept să le vizitezi și cu juniorul și să mai urci pe alte vârfuri de peste 2500 metri, așa cum ți-ai propus!...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mihaelavoicu, Mika, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086749076843262 sec
    ecranul dvs: 1 x 1