ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.05.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-1991
DURATA: 2-3 zile
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumetii Mtii Fagaras - Spre cabana Podragu

TIPĂREȘTE

Am lucrat doi ani la Combinatul Chimic de la poalele Fagarasului inainte de 1960. Orasul nu oferea alta distractie decat un cinematograf muncitoresc in care pe langa filmul sovietic se dadeau jurnale de actualitati cu tov. Gheorghiu-Dej si o bomba de restaurant in care in zilele de leafa oamenii se imbatau si spargeau paharele.

Am vazut de cateva ori Balada Siberiei si Taunul. Televiziunea abia aparuse dar nema releu. Singura noastra relaxare erau excursiile pe munte. Nu ne incantau chefurile de la Fata Padurii pentru ca acolo totdeauna se gasea cineva sa traga cu urechea la ce ai vorbit dupa care te raporta. Acolo insa sarbatoream sfintii: Gheorghe, Ion, Nicolae. Cum trei sferturi din salariati purtau aceste nume, fata padurii programa aniversarile, astfel incat Sf. Ion cu toti al lui ajungea sa fie sarbatorit prin martie.

Secretarul de partid, un inginer cu facultatea facuta la Moscova nu inghitea sa se sarbatoreasca sfinti in colonie dar inchidea ochii chiar participa la petrecerile de la cabana. Noi, eram trei familii, mai mergeam la Sambata sa mancam raci pe care baietii ii fierbeau intr-o galeata asezata pe pirostrii pe foc de vreascuri iar noi fetele pregateam cartofii de Fagaras copti pe taciune si mujdeiul de usturoi.

Cel mai mult ne placea insa sa urcam pe munte sambata dupa amiaza sau duminica disdedimineata, uneori doua-trei zile de recuperari, cu rucsacul cu conserve in spate, luand in piept cararile pieptise care duceau la cabana Turnuri (1500 m) sau mai sus, la Podragu, cea mai inalta cabana din muntii Fagaras (peste 2100 m). Diferenta de nivel era mare, orasul avand altitudinea de doar 600 m. Un baiat din grup care era inginer sef mecanic pe Combinat aranja sa fim dusi cu camionul pe valea Arpasului, cat putea inainta acesta 7-8 km pe drum forestier (de unde autobuze dragii mei? iar cuvantul autocar nici nu-l cunosteam, era ceva cosmopolit care nu trebuia pronuntat).

Distanta din oras pana la cabane era de 15 respectiv vreo 20 km cu diferenta de nivel foarte mare si daca tineai seama ca baietii veneau cu anexele-sotiile-, nu puteai parcurge drumul dus-intors intr-o zi juma’ ca luni sa fi luat de proaspat in tura. Urcam din greu pe valea Arpasului sau pe culmea Taratei dar efortul era rasplatit cu deschiderile din fata ochilor: coame si varfuri inalte, vai care se terminau in satele de la baza muntilor, acea liniste de Olimp sfasiata doar de zgomotul unui joagar in aval, susurul unei cascade pe care o ghiceai cu zeci de metri inainte de a ajunge la ea, o capra neagra care sarea din chiant in chiant pierzandu-se ca o naluca in spatele stancilor inainte de o putea poza (aveam un aparat Smena cu care pozam intotdeauna figuri caci fundalul era confuz). Faceam cam trei-patru ore pana la cabana Turnuri dar dupa ce sorbeam un ceai din bujori de munte cu o aroma de neuitat cu o bucatica de zahar din dotarea personala (de unde altceva dragii mei in desagele magarilor care aduceau alimente? ) porneam inca o ora juma’- doua pana la cabana Podragu.

Cabana era mare, construita de BNR si data in functie cu cativa ani inainte, in 1950. De la cabana Podragu unde ne cazam si unde mancare se gasea pe sponci pentru ca la fel, era carata cu magarii, faceam o plimbare pana la lacul glaciar Podragu. Tacut, sobru, deobicei intunecat de umbra muntilor care se reflectau in oglinda sa iti crea o stare de calm, de echilibru, cum s-ar zice astazi "iti incarca bateriile" pentru a duce mai departe o viata anosta si plina de privatiuni.

Daca aveam vreo zi de recuperare sau de concediu ne avantam pana la varful Moldovanu, cel mai inalt munte din tara, in disputa permanenta la masuratori cu Negoiul. N-ar fi fost multe ore de mers dar proba de foc o dadeai urcand pe Vistea Mare, tot peste 2500 m. Spre deosebire de muntii Bucegi unde odata ajuns pe platou nu mai ai diferente de nivel semnificative, in muntii Fagaras ce urci, cobori, prêt de 4-500 m inaltime si asta pe 4-5 culmi. Asta m-a facut ca, cu toata dragostea mea pentru munte, sa ma asez lata pe poteca ce urca pe Vistea Mare si sa spun ca "duca-se dracu’, nu mai pot". Eu nu am avut niciodata o constitutie fizica favorizanta, nu am fost sportiva, am fost mica de inaltime si de fapt drumetiile le faceam din iubire si prin vointa stiind ca rasplata va fi in minunatiile pe care le vedeam, in senzatia ca sunt mai aproape de dumnezeire.

Cine a muscat din dragostea de munte, stie la ce ma refer. Cu sosele si momele, cu o bucatica de zahar si o Eugenie m-au determinat sa ma ridic si sa ajung pe varful Moldovanu. Era magnific cum sub noi, caldarile atrageau si respingeau nori de mica altitudine prin sparturile carora zaream sate, orase dar Dunarea nu am vazut-o cum se spunea. Aveam timp sa ne simtim stapanii lumii, sa ascultam linistea dimprejur dupa care coboram cuminti, fiind atenti numai cum punem pasul ca sa ajungem acasa pana seara.

De doua-trei ori am ajuns la Balea fiind atrasa acolo de amintirea unei intamplari ciudate petrecute cu ani in urma. O singura data am facut aproape toata creasta Fagarasilor timp de o saptamana, mers opt ore/zi de la Urlea- Sambata- Podragu- Balea- Negoiul- Suru pornind de la Voila si coborand aproape de Turnu Rosu. Intentia mea era ca odata si odata sa trec din Bucegi in Piatra Craiului si apoi in Fagaras dar viata cu intamplarile ei care au navalit peste mine nu mi-au mai dat ragaz.


[fb]
---
Trimis de Michi in 01.05.10 17:00:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ. A mai fost în/la: De mai multe ori in muntii Fagaras
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3796 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5000 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[01.05.10 17:55:01]
»

mutat la sectiunea "M-TII FAGARAS, LACUL CAPRA, VF. VANATOAREA LUI BUTEANU" - sectiunea in care grupam review-urile de calatorie referitoare la aceasta zona.

din pacate pozele atasate au dimensiuni mult prea mici pt a putea fi validate.

calatorul
[07.09.19 14:12:47]
»

@MIchi: Frumoase amintiri, atat despre locurile vazute, cat si despre viata acelor ani care si mie/mi aminteste de vremuri de mult trecute, dar placute, cu toate minusurile lor. INteresante si curajoase excursii pentru niste fete neantrenate, dar tineretea le invinge pe toate. Multumim pentru informatiile si impresiile impartasite si vacante frumoase pe mai departe, desigur mai blande si mai intelepte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061800003051758 sec
    ecranul dvs: 1 x 1