GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Urcare de seara de la Bâlea-Lac pe Vârful Vânătarea lui Buteanu (2507)
Nu mai ajunsesem pe Transfagarasan de vreo 25 de ani, si credeam ca nu mai am ocazia tot vazand stiri saptamanal cu coloane de zeci de kilometri de masini acolo in cele 3 zile de weekend. Dar o joi dupa-amiaza dupa programul de lucru s-a dovedit momentul oportun, si si cu timp suficient de intoarcere in aceeasi zi.
Am pornit in jur de orele 18:00 de la lacul Bâlea pe langa cabana in sus pe versantul abrupt (peste 45 de grade).
Prima portiune de acolo pana la Șaua Caprei se observa de jos cam ce este de urcat. Traseul pana la lacul Capra nu este dificil (triunghi albastru), are doar urcus (cam 200-300m diferenta de nivel), cu ocoliri mici printre bolovani, dar este extrem de extenuant. Asa pornit direct din drum si deloc incet chiar terminasem toata energia la jumatatea lui dupa 20 de minute si eram aproape sa renunt de tot. Noroc ca se vedea cam unde se termina de urcat.
Ajuns in șa, privelistea spre cele 2 lacuri, Bâlea si Capra este de vis. La intoarcere am vazut si apusul din acelasi loc - ceva unic. Daca aveti timp merita lacul Capra si un mic ocol in jurul lui... In Șaua Caprei semnul de doar 1/2h - 1h pana la Vf. Vânătarea lui Buteanu mi-a dat energia necesara sa ajung de aici fara probleme.
De aici drumul (cruce albastra) nu se mai compara cu ce-a fost de urcat pe primul traseu: putin de urcat, mai mult de mers pe creste, intr-adevar pe poteci strampte si cu prapastii in una sau chiar ambele parti. Nu-ti mai trebuie energie, doar atentie la drum, si cat mai putina teama de inaltime. Cu tot cu raul meu de inaltime n-am avut nicio problema. Cam in jumatate de ora am ajuns in apropierea destinatiei.
Din greseala am luat-o un pic spre dreapta si am adaugat nevoit inca un varf la palmares, Vf. Capra (2494m). Dar m-am redresat si am ajuns la stancile celebre in impresiile de urcare la Buteanu (singura portiune ce era mentionata cu adevarat dificila si cu videoclipuri YouTube destul de terifiante). Totusi este vorba doar de un perete de cam 3m, cu prapastie serioasa chiar langa baza lui, dar cu suficiente puncte de prins cu mana sau pus piciorul, asa ca in cateva secunde eram trecut de el, si mi s-a parut floare la ureche daca ai mobilitate mare. La fel si coborarea peretelui, caci sigur prima impresie va fi "cum mai cobor eu pe aici?".
De-acolo, 2 minute pe creasta pana la locul de oprire pe varf, la placa personalizata. E destul spatiu acolo in varf, dar si cu vant relativ slab tot nu te simteai prea in siguranta mai spre margine.
Cu 40 de minute pana la apusul ce vroiam sa il vedem acolo, am preferat sa nu raman si sa evit prea mult de coborat pe noapte. Inapoi la șa, se poate urca si pe varful Netedu (2348), are doar o portiune de urcat serios, incomparabil de mica ce fusese de urcat pana la Capra. Tot am apucat sa vad si apusul clar de la Capra spre Bâlea, si a fost extraordinar.
A urmat coborarea la lacul Bâlea unde iti trebuie mai multa atentie ca la urcare, si a fost destul de obositor pentru picioare. Iar bezna de care mi-era frica inainte de plecare s-a lasat doar dupa 1h de la apus, deci a fost timp sa cobor si fara sa aprind o lanterna.
La 21:30 eram jos, si de acolo Transfagarasanul a fost complet liber, asa ca am ajuns rapid si acasa complet multumit de aventura si reusita, si cu imagini revenind in minte si dupa cateva zile. Nu mai urcasem atat de mult asa scurt (2034-2507), doar varfuri cu aprox. 100m diferenta de nivel (Babe-Caraiman, Cota2000-Furnica), si a fost probabil cel mai greu lucru ce l-am facut la nivel de efort, dar si cel mai satisfacator dupa Crucea de pe Caraiman.
 
In concluzie, va recomand acest traseu. Se poate face intr-o zi a saptamanii, chiar si dupa lucru daca ajungeti la Balea dupa-masa spre seara. Am facut 1h30m pana sus in varf (si pauze mici), 1h pana jos fara graba. Si aveti sansa sa urcati pe minim 3 varfuri de 2300-2500m intr-un interval scurt.
Doar luati ghete de munte, chiar daca ati reusit alte trasee si in adidasi. Aici e de urcat serios pe portiuni scurte, plin de pietre pe care n-ar fi bine sa-ti alunece talpa, si nu m-as fi aventurat la fel fara ghete serioase. In plus e cam frig, cam 2-5 grade a fost prognoza pe acel interval orar la Balea, si s-a simtit serios.
Trimis de mariusii in 26.08.17 08:52:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariusii); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Superb
,,chiar daca ati reusit alte trasee si in adidasi,,
ba! NICIODATĂ în adidași pe munte!!! Obligatoriu bocanci!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Răsărit de soare pe Vârful Moldoveanu — scris în 22.09.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Brândușele de sub Fereastra Mare — scris în 09.04.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Lespezi Reloaded — scris în 10.02.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Nebun de alb pe Vârful Lespezi — scris în 02.02.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 De la vest spre est, pe Creasta Făgărașilor — scris în 25.09.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 La lumina lunii spre Barcaciu și cu soarele spre Platoul Scărișoarei — scris în 14.04.21 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Bârcaciu — scris în 05.06.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ