ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Pitești
    ÎNSCRIS: 15.07.14
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    AUG-2015
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Escaladarea uriasilor Romaniei (I)

    TIPĂREȘTE

    In vara acestui an am demarat un proiect ambitios alaturi de prieteni dragi, acela de a escalada pana la sosirea iernii cele 14 varfuri muntoase care formeaza acoperisul Romaniei.

    Muntii Carpati de pe teritoriul Romaniei depasesc inaltimea de 2500 m prin 14 varfuri situate in 4 masive muntoase: Fagaras, Bucegi, Retezat si Parang, dupa cum urmeaza:

    1. 2.544 m --- Vârful Moldoveanu, Munții Făgărașului; cel mai înalt vârf din Munții Făgărașului și din România;

    2. 2.535 m --- Vârful Negoiu, Munții Făgărașului;

    3. 2.527 m --- Vârful Viștea Mare, Munții Făgărașului;

    4. 2.519 m --- Vârful Parângul Mare, Munții Parâng; cel mai înalt vârf din Munții Parâng;

    5. 2.517 m --- Vârful Lespezi, Munții Făgărașului;

    6. 2.510 m --- Vârful Cornul Călțunului, Munții Făgărașului;

    7. 2.509 m --- Vârful Peleaga, Munții Retezat; cel mai înalt vârf din Munții Retezat;

    8. 2.508 m --- Vârful Păpușa, Munții Retezat; al doilea din Munții Retezat;

    9. 2.507 m --- Vârful Vânătoarea lui Buteanu, Munții Făgărașului;

    10. 2.507 m --- Vârful Omu, Munții Bucegi; cel mai înalt vârf din Munții Bucegi;

    11. 2.506 m --- Vârful Hârtopul Darei, Munții Făgărașului;

    12. 2.503 m --- Vârful Bucura Dumbrava, Munții Bucegi;

    13. 2.501 m --- Vârful Capul Morarului, Munții Bucegi;

    14. 2.500 m --- Vârful Dara, Munții Făgărașului;

    Acum va voi povesti despre escaladarea acestor 14 varfuri, proiect pe care am reusit sa-l duc la final in doar 2 luni si jumatate, profitand de fiecare weekend liber pentru a mai urca cate un varf-doua.

    1. Varful Moldoveanu – Muntii Fagaras, Coordonate GPS 45°35′57.98″N - 24°44′10.36″E este varful muntos cel mai inalt din Romania, avand inaltimea de 2544 metri si este situat in masivul Fagaraș.

    Cel mai rapid traseu de escaladare a acestui prim varf este traseul prin Valea Rea, traseu care incepe din comuna Nucsoara, judetul Arges.

    Am plecat la ora 4 din Pitesti iar in doua ore eram deja la capatul comunei Nucsoara, acolo unde incepe drumul forestier pe Valea Rea. Pentru o masina cu garda putin mai inalta, de exemplu un Logan, drumul este super ok. Am parcurs cei 40 km ai drumului forestier in alte doua ore, iar la ora 8 am ajuns la Stana lui Burnei, capatul drumului forestier.

    Echipati doar cu rucsaci de tura in care ne-am pus ceva merinde si apa, am inceput urcusul spre Caldarea Vaii Rele pe marcaj Triunghi Rosu TR. Panta foarte abrupta ne-a scos limba de un cot, dar cu ceva dulce la bord ne-am recapatat energia si in mai putin de o ora si jumatate am ajuns in caldare, un adevarat platou numai bun de parcurs pentru relaxarea muschilor.

    Ajunsi in fundul caldarii deja observam in fata noastra celebrul trapez Vistea-Moldoveanu, vederea acestuia dandu-ne parca aripi. In capatul caldarii am inceput sa urcam o panta usoara pana am ajuns in Portita Vistei, unde intalnim marcajul de creasta Banda Rosie BR. In dreapta noastra observam refugiul Vistea, un adapot in creasta numai bun pentru vremea rea.

    Aici ne tragem sufletul, infulecam cate un sandvis dupa care incepem sa urcam cel de al treilea varf al Romaniei, Varful Vistea Mare-2527 m, aflat in drumul nostru spre acoperisul Romaniei. Astfel impuscam doi iepuri dintr-un foc, escaladand doua din cele 14 varfuri intr-o singura tura.

    In 30 minute reusim sa urcam cu chiu cu vai, mai mult in maini, o panta care parca nu se mai termina, ajungand in final pe varful Vistea Mare, cea de a doua tinta a turei din acea zi.

    Bucuria a fost si mai mare zarind in apropiere varful Moldoveanu pe care se aflau deja la acea ora o gramada de montaniarzi.

    De aici, traseul marcat cu Punct Rosu PR, devine mult mai periculos, nerecomandat persoanelor cu frica de inaltime.

    Poteca ne poarta pe o adevarata custura, cu hauri adanci pe ambele parti, pana in despicatura Moldoveanului, o traversare foarte expusa unde au fost montate lanturi de asigurare. Dupa ce trecem cu bine catarandu-ne ca niste caprite pe lanturi, in cateva minute ajungem in final pe acoperisul Romaniei, varful Moldoveanu.

    Marcam momentul cu binemeritata poza de varf, scriem cateva cuvinte in ceaslovul aflat intr-o cutie protejata chiar pe varf, dupa care servim o masa copioasa si ne odihnim 30 minute pe varf, bucurandu-ne de o priveliste uimitoare. Creasta Fagarasului ni se dezvaluie in toata maretia ei, nefiind nici o urma de nor, putand observa in departare varfurile Negoiu si Lespezi care vor face obiectul unor alte ture.

    Durata totala a traseului de la masina si pana pe varf a fost parcurs de noi in 3 ore si jumatate. In opinia mea este cel mai rapid traseu de escaladare a celor doua varfuri. Din Sambata sau de la Balea se face mult mai mult fiind nevoie chiar si de o noapte dormita la vreun refugiu sau la cort.

    Coborarea o facem in mai putin de 3 ore, ajungand la masina extenuat dar fericit ca am reusit sa punctez doua din cele 14 varfuri intr-o tura extraordinara alaturi de prieteni dragi sufletului meu.

    2. Varful Negoiu – Muntii Fagaras, Coordonate GPS – 45°35′8″N-24°33′27″E este al doilea varf muntos ca inaltime in Romania intre cele mai inalte varfuri montane de peste 2500m si are inaltimea de 2535 metri, fiind situat in masivul Fagaras. Pana in anii ‘30 era considerat cel mai inalt varf montan din Carpati pe teritoriul Romaniei. Este cunoscut drept fiind polul instabilitatii atmosferice din Romania. Cel mai facil acces pe varful Negoiu se face urcand de la cabana Negoiu sau din zona Balea Lac.

    Noi am ales din nou o tura de o zi, urcand pe varf din zona Balea Lac, la dus optand pentru traseul “ Mos Grigore”, iar la intoarcere mergand pe creasta pana in caldarea Balea. Am prezentat in alte review-uri vezi impresii, vezi impresii,vezi impresii trasee spre varful Negoiu.

    Durata totala a traseului a fost de 10 ore, un traseu epuizant care necesita o buna conditie fizica, dar care se poate face cu usurinta intr-o zi de vara, daca ajungeti la prima ora in caldarea Balea.

    3. Varful Vistea Mare - Muntii Fagaras, Coordonate GPS45°36′10.7″N-24°44′9.5″E este al treilea intre cele mai inalte varfuri montane de peste 2500m din Romania, are inaltimea de 2527 metri si este situat in masivul Fagaras. Varful Vistea Mare reprezinta principala cale de acces catre varful Moldoveanu, din traseul ce strabate creasta Masivului Fagaras, alcatuind impreuna cu acesta o formatiune muntoasa asemanatoare unui trapez, astfel fiind extrem de identificabili din departare si din aproape orice unghi de privire. Astfel formatiunii Moldoveanu-Vistea Mare i se mai spune “Marele Trapez”. Cel mai rapid acces pentru acest varf se face din creasta principala, venind dinspre Valea Rea, ajungand pe varf in maxim 3 ore de la Stana lui Burnei. Am descris in acest review traseul pana pe varf la punctul 1, ascensiunea varfului Moldoveanu.

    4. Varful Lespezi -Muntii Fagaras, Coordonate GPS – 45°34′41.8″N-24°34′2.5″E este al patrulea varf montan ca inaltime din Romania intre cele mai inalte varfuri montane de peste 2500m din Romania, avand inaltimea de 2517 metri (dupa ultimele masuratori 2522 m) si este situat in masivul Fagaras. Este recunoscut prin masivitatea sa vizibila cu precadere dinspre partea nordica. La poalele sale se afla lacul glaciar Caltun, precum si refugiul montan cu acelasi nume-Refugiul Caltun.

    Cea mai usoara abordare a acestui varf precum si a varfului sau geaman, Cornul Caltunului, este cu plecare de la complexul Piscu Negru.

    Am ajuns in parcarea complexului la prima ora a diminetii fiind dornici de a pleca in traseu. Ne echipam rapid pentru obisnuita tura de o zi si incepem sa urcam prin padurea deasa pe marcaj Punct Rosu PR. Dupa 30 minute de mers prin padure ajungem intr-o frumoasa poienita unde se afla stana din Lespezi. Cu putina teama de dulaii de la stana care ne-au aratat coltii de cateva ori ne continuam urcusul pe langa stana si incepem sa urcam pe Piciorul Lespezilor pe acelasi marcaj.

    Urcusul este foarte solicitant, uneori extenuant, mergandu-se prea putin pe curbe de nivel.

    La o pauza de hidratare ma asez comod langa un bolovan urias la umbra, moment in care observ langa mine la distanta de cca 1 m vreo 5-6 piei de vipera, haine schimbate in acel loc de periculoasele taratoare. La vederea pieilor prind aripi si ii depasesc in goana pe ceilalti, povestindu-le abia sus despre sursa energiei mele.

    Dupa 4 ore de urcus abrupt ajungem in final pe varful Lespezi, locatie in care este montata o frumoasa roza a vanturilor. In partea nordica, un perete vertical de 300 m ne pune gheata pe sira spinarii, fiind nevoiti sa ne culcam pe burta pentru a face cateva fotografii de mare efect cu lacul si refugiul Caltun.

    In imediata vecinatate dar despartite de o spintecatura foarte adanca si colturoasa vedem varful Cornul Caltunului, geamanul varfului Lespezi, despre care va voi povesti in review-ul urmator.

    Durata totala a traseului de la masina pana pe varf a fost de 4 ore. La intoarcere am facut cam 3 ore si jumatate, fiind foarte obositi deja de urcusul extrem.

    Acestea sunt aventurile traite pe primele 4 varfuri ale Romaniei. Voi continua intr-un alt review cu noi aventuri pe urmatoarele varfuri care fac parte din Uriasii Romaniei. Pe curand :)

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de wolf2001* in 03.11.15 17:24:08
    Validat / Publicat: 03.11.15 20:10:09
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.

    VIZUALIZĂRI: 3438 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (wolf2001*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P05 Portita Vistei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68800 PMA (din 54 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    16 ecouri scrise, până acum

    webmaster70
    [03.11.15 20:09:51]
    »

    @wolf2001 - Mutat, la reorganizare, în rubrica "Redescoperă masivul Făgăraș, MASIVUL FĂGĂRAȘ" (deja existentă pe sait)

    webmaster
    [03.11.15 20:33:48]
    »

    Articolul (împreună cu urmările sale) a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    marocanu21
    [03.11.15 21:37:18]
    »

    Vârful Omu nu are 2505?

    urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [03.11.15 21:59:08]
    »

    @marocanu21 - Cu scuzele de rigoare că intervin, îmi permit să vă răspund eu.

    Într-adevăr, altitudinea de 2505 metri apare cel mai des menţionată în dreptul vărfului Omu. Dar acest vârf are şi 2504, şi 2507, şi 2511 chiar şi 2514 metri (depinde cine face măsurătorile). Sună cam ciudat dar... asta e. E vârful cu mai multe altitudini şi probabil nu vom avea prea curând una singură, clară şi "oficială". Ce să mai zic şi de faptul că nu s-a lămurit încă dilema: "cu bolovan sau fără?"

    Iar treaba asta duce la situaţii ieşite şi comun. De ani de zile există o neconcordanţă între cifre căci deseori şi vârful şi cabana figurează la aceeaşi altitudine, ceea ce este imposibil. Nici nu vreau să mă gândesc că dacă e să luăm pentru vârf altitudinea de 2505 metri (cea mai cunoscută) şi să o corelăm cu altitudinea care este scrisă pe cabană (2507 metri), vă daţi seama că deja vorbim de un caz de domeniu SF-ului. Dar... iată că se poate şi aşa

    Dan&Ema
    [04.11.15 07:07:39]
    »

    Felicitari lupule! M-am delectat cu drumetia ta la inaltime la o ora matinala, in amintirea vremurilor cand aveam si eu asemenea planuri. Pozele sunt pe sufletul meu. Astept continuarea.

    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [04.11.15 07:48:57]
    »

    @marocanu21 - Dupa ultimele masuratori, Varful Omu are 2507 m. S-a montat si o placuta in acest sens in punctul geografic stabilit ca fiind varful Omu, care este in spatele statiei meteo de pe Omu, si nu langa cabana unde este acel bolovan urias, acela fiind doar varful "comercial". Voi scrie mai multe detalii in partea a 3-a a review-ului cand voi ajunge cu povestirile la acest varf. Multumesc

    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [05.11.15 19:02:04]
    »

    @Dan&Ema - Multumesc! Am postat tot serialul (5 parti). Aveti de citit in fiecare dimineata toata saptamana

    urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [06.11.15 09:31:37]
    »

    Dupa ultimele masuratori, Varful Omu are 2507 m. S-a montat si o placuta in acest sens in punctul geografic stabilit ca fiind varful Omu

    @wolf2001 - Da, dar depinde cine şi cu ce a făcut "noile" măsurători şi cine a montat acea plăcuţă. Că dacă or fi fost tot ăia care s-au ocupat de remarcarea traseului de pe Clincea... (dacă aţi fost mai recent pe acel traseu, probabil ştiţi la ce mă refer) aş vrea să am ceva reţineri cu privire la corectitudinea noilor informaţii - sau poate ca, cine ştie, or exista şi pe-aici nişte interese. Defapt dacă tot suntem într-o continuă "mişcare", atunci... să-i dăm înainte.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    marocanu21
    [06.11.15 11:49:23]
    »

    @urjanclaudiu - @wolf2001 : multumesc pt lamuriri!

    liviu49
    [09.12.15 15:56:31]
    »

    Superb articol! Spre rusinea mea nu am reusit sa urc pe nici un varf din Fagaras, peste 2500 m, exceptand Negoiu. Sper ca nu fac nici-o confuzie, dar in 1962, am fost intr-o excursie de care imi aduc aminte doar ca am dormit o noapte la cabana Negoiu. Nu ma intrebati cum am ajuns acolo, unde am plecat de-acolo, pentru ca nici memoria mea nu imi este de ajutor. Singurele ascensiuni in muntii Fagaras au foste ocazionate de multele excursii si drumetii pe Transfagarasan. Atunci cand timpul ne-a permis am urcat pe munte, mai ales in zona lacului Balea. Scriu aceste randuri inainte de a vedea pozele, dar sunt convins ca voi gasi multe poze pe care sa le votez.

    Constat cu acest prilej un fapt imbucurator si anume ca mai exista in randul tinerilor oameni iubitori de munte (mai ales la segmentul de varsta 30 - 40 de ani) care admira si respecta muntele, natura si mai mult decat atat transpun pe hartie (vorba vine!) ce au vazut, ce au simtit, acolo in natura, poate salbatica, dar adevarata. Si daca natura am primit-o salbatica sa o pastram si sa o lasam si altora la fel.

    Inca o data respectul meu!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    dorgo
    [15.01.16 21:51:39]
    »

    @urjanclaudiu - Varful Omul, unde am urcat si eu din Busteni, pe valea Cerbului, are 2504 metri in pivnita cabanei si 2507 metri, in podul ei. Ceea ce e interesant e faptul ca ascensiunea pe munte mi s-a parut mai grea decat cea in fruntea saitului.

    calatorul
    [01.07.16 15:32:50]
    »

    Oare de ce nu intra ZB ul daca am trecut de votul 50?

    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [01.07.16 21:14:21]
    »

    @calatorul -Multumesc de sesizare. O sa contactez moderatorii. Ma bucur ca v-au placut impresiile

    traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [01.07.16 22:38:01]
    »

    @calatorul -

    Oare de ce nu intra ZB ul daca am trecut de votul 50?

    Pentru că lipsea votul meu! Glumesc, desigur! În realitate votul meu este al cincizecilea (între timp doi colegi de site şi-au retras voturile).

    calatorul
    [02.07.16 10:09:16]
    »

    @traian. leuca - Ma bucur ca lucrul in echipa a dat roade si de data aceasta si relatarea si-a capatat in sfarsit punctele meritate.

    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [02.07.16 20:00:29]
    »

    @traian. leuca - Multumesc pentru voturile acordate. Este primul meu ZB (mereu ma opream la 47-48 voturi). Sper sa nu fie si ultimul

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    calatorul, Dan&Ema, dorgo, liviu49, marocanu21, wolf2001*
    Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08846116065979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1