BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După marmote și capre negre pe potecile dintre Podragu și Bâlea
Pentru intoarcerea la Cabana Bâlea, ca să evităm monotonia, ne-am decis să nu mai mergem pe traseul de pe creastă ci să il parcurgem pe cel caremerge prin văi, sau căldări. Să nu credeți insă că acest traseu ete mai ușor, ba chiar sunt culmi mai inalte de urcat și de coborât. Diferența este că acest traseu nu are porțiuni dificile, și, cu o singură mică excepție, nu prezintă niciun fel de dificultate tehnică. Și mai este un mare avantaj in parcurgera acestui traseu – nu este așa de circulat, iar in timpul săpămânii ai toate șansele să nu intâlnești țipenie de om. Poți in schimb să teintâlnești cu marmote sau cu turme de capre negre, aflate in număr mare in această parte a muntelui.
Dar, ajunge cu vorbăria și să pornim la drum.
După o a doua noapte petrecută la Cabana Podragu, ne-am trezit pe la ora șapte dimineața, am luat micul dejun și am pornit la drum. Până la Bâlea Lac aveam de parcurs aproximativ șase ore, teoretic nu prea aveam motive de grabă. Doar prognoza meteo ne cam impingea de la spate, prognoză care anunța ceva ploi cu descărcări electrice după prânz.
De la Cabana Podragu am pornit pe marcaj cruce albastră, intr-un urcuș de aproximativ 30 de minute, până pe Șaua dintre Lacuri, la 2269 m altitudine. Denumirea șeii este dată de cele două lacuri aflate de o parte și de cealaltă a ei – Lacul Podragu și Podrăgel. Odată ajunși sus in șa, a urmat, așa cum ii stă bine unui traseu din Munții Făgăraș, o coborâre accentuată și dificilă, cu multe porțiuni alunecoase. Această parte a muntelui este in cea mai mare parte a zilei in umbră, culmile muntoase din jur blocând razele soarelui să incălzească și să usuce valea. Din acest motiv iarba și pietrele erau umede și extrem de alunecoase. Am ajuns in Căldarea Podrăgelului pe care o parcurgem cu ușurință până sub Coama Vârtopului. Aici este, după părerea mea, cel mai dificil urcuș din acest traseu. A fost a treia oară când l-am urcat, și, deși de fiecare dată mi s-a părut mai ușor decât data precedentă, in continuare spun că este o porțiune dificilă, un horn pietros și inalt, cu porțiuni de grohotiș și cu o inclinație mare. Acest urcuș ne-a dus la Strunga Podrăgelului, la 2135 m altitudine, unde am făcut un prim scurt popas. De aici am pornit spre stânga, mai intâi pe o curbă de nivel apoi intr-o coborîre ușoară pe fața Căldării Vârtopului. Țipetele marmotelor ne insoțeau permanent dar nu reușeam să vedem niciuna. Am trecut peste un pârâu și o porțiune de zăpadă am urcat in Căldărușa Frunții și prin Portița Frunții am trecut in Căldarea Pietroasă. Pe tot parcursul traseului peisajul era de vis. Nori albicioși se jucau pe munți, se ridicau din văi și acopereau vărfurile ca mai apoi să plece repede lăsând soarele să strălucească. In timp ce urcam am intâlnit o gaură in munte, puțin mai mică decât o minge de fotbal. Era intrarea in apartamentul unei marmote, puțin mai sus găsind și cealaltă ale de acces. Am mai intâlnit câteva” apartamente” ale marmotelor, dar nici urmă de ele. Era foarte greu să le observi in marea de pietre albicioase printre care se ascundeau. Doar țipătul lor ne insoțea, semn că ne văzuseră și atenționau intregul cartier de marmote că sunt intruși in zonă. Dar, până la urmă am avut noroc. O impușcătură (probabil a unor vânători) a răsunat in intreaga vale. Imediat o marmotă s-a speriat și s-a mișcat din zona pietroasă, moment in care am reușit să o vedem. Am văzut-o și mai bine cu ajutorul unui binoclu dar nu am reușit să o fotografiem, pentru asta ne-ar fi trebuit un aparat foto cu un obiectiv mai mare. Tot uitându-ne după marmotă am văzut mai jos, in vale, o turmă de șapte capre negre, care pășteau liniștite. Cred că nu ele au fost ținta vânătorilor, nu păreau deloc speriate.
Dar nu numai marmotele și caprele negre ne-au oprit din drum, ci și peisajul care ne inconjura. In partea stângă se vedea creasta zimțată pe care o traversasem cu două zile inainte, când mergeam spre Podragu, iar in dreapta șirul de vârfuri ascuțite ale Muchiei Albota. După incă un mic urcuș, am ajuns trecut prin Portița Arpașului și am ajuns din nou, in Fereastra Zmeilor. Nici acum nu era vreun zmeu acasă. I-am căutat pe ambele părți ale ferestrei, ba chiar m-am cocoțat și pe fereastră, dar degeaba. Zmeii erau plecați in vacanță!
De la Fereastra Zmeilor am intrat pe drumul spre Lacul Capra, marcat cu bandă roșie, drum pe care venisem cu două zile in urmă. Norii incepuseră să se adune amenințători, acopreind crestele. Am grăbit pasul, sperând să ajungem inainte de a incepe ploaia. Dar nu am avut noroc. O ploaie puternică insoțită de tunete și fulgere a inceput exact când eram la Lacul Capra. Nu aveam ce să facem, am continuat drumul spre Lacul Bâlea deși ne cam tremurau picioarele de câte ori vedeam lumina fulgerelor. Am ajuns in Șaua Capra de unde am inceput repede coborârea spre Bâlea, scurtând cât mai mult timpul de staționare in zona de creastă.
Coborârea spre Lacul Bâlea in timp ce plouă cu găleata este departe de a fi ușoară sau plăcută, dar, nu prea aveam de ales. Am coborât cât de repede am putut și am ajuns intr-un final la Cabana Bâlea, uzi dar fericiți că reușisem să stăm trei zile pe munte.
Ne-am schimbat, am băut o afinată, am mâncat câte o ciorbă fierbinte, și am pornit spre casă cu gândul la viitoarele drumeții.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Munți inalți, creste zimțate, lacuri cristaline, pășuni incă verzi cu câteva flori de munte, marmote și capre negre. Doar atât am reușit să vedem in drumeția noastră ????
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Ne-am distrat la Cabana Podragu dormind o noapte pe mese și alta pe un pat vechi și denivelat. Apoi ne-am relaxat urcând și coborând câteva culmi, ascultând țipătul marmotelor, urmărind caprele negre și căutând zmeii la fereastră. La final am avut și un spectacul de sunet și lumină dat de mama natură, ajungând la Cabana Bâlea uzi și relaxați ????
Trimis de Mika in 22.09.20 22:00:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Mika: Ce aventura! Sunteți tari! Felicitări!
Eu aș fi început cu foto Nr 10 și nr. 30, preferatele mele.
Sunt minunate toate fotografiile, dar acestea au acel ceva altceva special.❤️
Ați trecut cu bine prin furtună, fenomenul de care sper să nu am niciodată parte pe munte pentru că mi-e frică de tunete și fulgere.
Sâmbătă am fost și noi prin Făgăraș dar am prins ceață densă până la Fereastra Sâmbetei, atât la urcare cât și la coborâre, astfel că nu am văzut mai nimic... abia îmi vedeam soțul... apărea și dispărea prin ceață... magie... iaca este iaca nu-i ????
Călătorii plăcute! Te admir! ????
tânar vreau mereu să fiu, să traiesc așa cum stiu!!! La fel ca-n tinerețe (a mea cel putin) ați dormit pe mese la cabană! Super! Nu stiu dacă aș mai putea face asta acum, da de nevoie cine stie!
Traseul ales e foarte frumos! Felicitari!
De la lacul Capra până la Bâlea Lac am coborât si noi pe o ploaie torențială și știu foarte bine cât de greu și neplăcut a fost! Da după ce bine intră o țuiculiță și o ciorbă fierbinte!
Bravo! Votat cu drag!
Super minunate pozele! ????
Asteot sa revad Podragu - cabana, lacul si caldarea, fratiorul Podragel si creasta Fagarasului. Mi-au placut imaginile cu Ferastra Zmeilor.Cu ploaie sau fara ati scos de 3 zile minunate in Fagaras. Bravo voua!
Numai bine! ????⛰
@Dana2008: De obicei mai aranjez fotografiile, dar acum am fost cam obosită și le-am lăsat așa cum le-am selectat. Și mie mi-a fost puțin frică de fulgere și yunete, mai ales când am ajuns in creastă, dar am coborât cât de repede am putut. Oricum am avut noroc că nu a inceput mai devreme ploaia, că ne prindea chiar pe o porțiune expusă. Am văzut că ați fost pe la Sâmbăta, un loc care imi place mult. Păcat că ați prins ceață, dar așa e in Făgăraș. Rar ai norocul de a prinde o vreme perfectă. Astept impresiile tale din Făgăraș. Drumeții frumoase in continuare! Mulțumesc de vizită!
@robert: Ha... ha... Ce nu face omul la nevoie, doarme și pe masă! Nu prea aveam de ales, eram fericiți că nu dormim afară . Mai amuzant a fost pentru prietena noastră, nemțoaică de origine și stabilită in Elveția. Pentru ea, dormitul pe masă in cabană chiar a fost o experiență. Și are doar puțin peste 60 de ani . Important este să iei partea frumoasă din toate intâmplările. Mulțumesc de aprecieri și vot! Iți doresc drumeții autumnale cât mai frumoase!
@Dan&Ema: O să le revezi anul viitor, când vom face creasta Făgărașilor. Sper să nu uiți să mă treci pe listă? Drumeții frumoase in continuare și mai ales vreme bună!
@Mika: Acum ca sa fiu cinstita nu stiu daca as fi dormit pe masa, mi-ar fi fost frica sa nu cad si sa provoc o avalansa .
Acum fara gluma, peferam sa dorm pe js, pe masa sigur nu as fi inchis un ochi. Nu pot insa sa nu te apreciez din toata inima pentru toate aceste drumetii minunate pe care le-ai facut acest an.
Sper ca vremea sa mai tina cu voi si sa mai faceti cate ceva anul acesta.
Felicitari, votat cu mare drag.
@Mika: Felicitări! Ai muntenit anul ăsta cât altul în şapte vieţi. Şi să mai zică cineva că pandemia n-a adus absolut nimic bun! Unii şi-au cunoscut ţara, alţii pe munte, când ar mai fi fost timp de aşa ceva? Totuşi, gata, e timpul să se oprească pentru că oamenilor le e dor de Italia, Spania, Franţa. La anu´dacă v-o ajuta Dzeu.
@mishu: Să știi că masa era foarte lată și am apropiat-o de bancheta pe care dormea Cristi. Dacă mă rostogoleam cădeam peste el . Mulțumesc de aprecieri și vot!
@Michi: Să știți că mai am de muntenit și in toamna asta și probabil și in iarnă. Chiar dacă aș fi plecat pe alte meleaguri tot mi-aș fi făcut timp pentru câteva drumeții. Și mie mi-a dor de plecat prin lume, este primul an după foarte mulți in care nu am ieșit. Sper să vină vremuri mai bune!
pff, cand am citit cum ai dormit pe masa, mi-am adus aminte de aventuri din liceu, cand am dormit la Diham in anexa, aveam un resou in camera, dar zapada de pe bocanci era langa resou bine merci, asa era de cald. Si la Gura Diham am dormit in sala de mese a ocolului silvic, la Pestera in bucataria schitului, pe jos. Ce amintiri frumoase mi-ai starnit!
Ultima urcare serioasa a fost in practica, la facultate, la Creasta Cocosului, nu se compara cu ce ati facut voi.
felicitari.
@valentinag: Mulțumesc! Toate aceste intâmplări dau culoare drumețiilor și rămân in amintirea noastră.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Răsărit de soare pe Vârful Moldoveanu — scris în 22.09.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Brândușele de sub Fereastra Mare — scris în 09.04.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2024 Lespezi Reloaded — scris în 10.02.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Nebun de alb pe Vârful Lespezi — scris în 02.02.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 De la vest spre est, pe Creasta Făgărașilor — scris în 25.09.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 La lumina lunii spre Barcaciu și cu soarele spre Platoul Scărișoarei — scris în 14.04.21 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Bârcaciu — scris în 05.06.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ