ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 18.06.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Traseu Balea Lac - Vf Moldoveanu (2544 m) si retur in aceeasi zi. O experienta memorabila!

TIPĂREȘTE

Traseu: Balea Lac - Saua Caprei - Lacul Capra - Portita Arpasului - La trei pasi de moarte - Saua Vartopului - Iezerul Podul Giurgiului - Saua Podragului - Vf Vistea Mare - Vf Moldoveanu si retur

Durata traseu : 14 ore

Marcaje: Balea Lac-Saua Caprei : triunghi albastru

Saua Caprei - Vf Vistea Mare : banda rosie

Vf Vistea (2527m) - Vf Moldoveanu (2544 m): punct rosu

Dificultate : foarte greu

Orice om care iubeste muntele si drumetiile isi doreste la un moment dat sa faca si acest traseu, spre Varful Moldoveanu (2544 m), cel mai inalt varf al tarii noastre. Era pe lista de ceva vreme asa ca in weekend am hotarat sa incercam sa ajungem si noi acolo.

Pentru a accesa varful, exista mai multe variante ca punct de pornire. Una din ele este chiar de pe Transfagarasan, Balea Lac (traseu de creasta, foarte lung, solicitant) sau plecare de la Stana lui Burnei, pe partea opusa a Muntilor Fagaras (se merge pe forestier pana acolo), cu trecere apoi prin Valea Rea, traseu mult mai scurt.

Venind din Timisoara, ne-a fost mai la indemana sa pornim de pe Transfagarasan, chiar daca drumetia in sine stiam ca o sa fie foarte grea, un adevarat tur de forta. Noi ne-am dorit sa ne intoarcem in aceeasi zi si inapoi. O varianta mai usoara ar fi sa luati corturile in spate si sa faceti pauza la jumatatea traseului sau sa ramaneti peste noapte la Cabana Podragu si sa continuati a doua zi. Creasta Fagarasului este naravasa, toata un suis si un coboras, nu e loc de plimbare relaxanta. Recomand sa faceti tura cu oprire la cort sau la Podragu. Pentru a va bucura efectiv de traseu, fara graba.

Daca alegeti totusi varianta pe care am mers noi, cu retur in aceeasi zi, trebuie sa stiti urmatoarele lucruri: este un traseu pentru persoane cu conditie fizica buna (credeti-ma, nu ajunge doar sa fiti pasionati cum credeam ca o sa fie suficient pentru mine), sa aveti bocanci buni, sa nu aveti rau de inaltime, rezistenta foarte buna. Sunt cateva zone de urcare si coborare pe lanturi. Neaparat sa aveti la voi frontale, jacheta impermeabila, ceva de pus pe cap pentru ca noi am prins vant puternic tot traseul, apa (se poate lua si de la izvoare de pe traseu daca ramaneti fara), mancare suficienta.

Stiam si eu aceste aspecte de dificultate a traseului, dar optimista fiind din fire, facand si alte trasee destul de grele, am crezut ca ma incadrez si eu, asa ca impreuna cu sotul meu si inca un prieten am pornit spre Moldoveanu. Pe placute timpul estimativ este 14-15 h, alte persoane au facut si 12 h doar (cum au fi facut sigur Cosmin si Radu fara mine).

Am pornit in traseu la ora 6:30 min de la Balea Lac, cu urcare sustinuta pe triunghi albastru pana in Saua Caprei. Cu cat urcam mai sus, cu atat se vedea tot mai frumos Lacul Balea si Transfagarasanul. Pana acolo am facut 40 min. Coboram usor spre Lacul Capra, un lac glaciar foarte frumos si usor de ajuns la el. Loc de campare foarte fain, multi au ales sa isi puna corturile pe malul lacului. Pe traseu deja ne intalnim cu multi drumeti, multi din ei cu acelasi gand ca si noi, sa ne intoarcem in aceeasi zi inapoi la Balea Lac.

Schimbam impresii, povestim despre alte trasee facute, unii ne insotesc in continuare pe poteca, voie buna, ca la inceput de traseu cand inca ai bateriile incarcate. Dupa urcarea de la Balea, ne bucuram ca acum coboram din Saua Fundul Caprei, neavand timp sa ne gandim ce greu o sa fie sa o urcam la intoarcere, dupa atatea ore de efort.

Ajunsi la Fereastra Zmeilor (o gaura sapata de vant in stanca) o luam fara sa stam pe ganduri spre Arpasul Mare si ajungem parca destul de repede la Portita Arpasului, vazand oameni in urcare pe la Trei Pasi de Moarte. Nu mi s-a parut atat de periculoasa urcarea aceasta pe lanturi, mie chiar imi plac aceste provocari, ele practic sunt puse sa te ajute sa urci pe stanca pentru ca nu sunt foarte multe gauri in stanca unde sa pui mana si piciorul.

Traseul este din ce in ce mai frumos, incepem sa zarim si oile care isi iau linistite micul dejun, vremea este buna, cativa nori pe cer si vant ca in nici o alta drumetie. Ne dam seama ca fiind nori ne este putin mai usor sa urcam decat daca ar fi fost soare putenic. Ne obisnuim si cu prezenta vantului si nu ne mai deranjeaza atat. Poteca ingusta ne duce pe Arpasul Mare de unde zarim trapezul Vistea-Moldoveanu, pentru prima data. Pare atat de departe.

Am ajuns cam la jumatatea traseului. Pauze scurte am mai luat din cand in cand dar prea putine pentru cata nevoie aveam. Pacat ca nu putem sa ne bucuram de traseu asa cum am vrut, datorita presiunii timpului. In continuare ajungem la coborarea spre Lacul Podul Giurgiului, abrupta si care necesita atentie. Deja epuizata, imi si imaginam ce fain trebuie sa fie cand ne intoarcem pe aici si trebuie sa urcam. La lac, foarte frumos din orice unghi il priveai, multi s-au campat. E un loc bun de unde sa pornesti a doua zi spre varf in caz ca alegi aceasta varianta.

Continuam traseul de creasta. E atat de frumos tot ce vad! Nu imi vine sa cred la ce altitudine ma aflu si ca practic ma catar pe spinarea dragonului. Prapastii imense se afla si in stanga si in dreapta cararii inguste pe care pasim. Vai frumoase si verzi, ne surad din vale. Ajungem apoi in Saua Podragului unde zarim jos cabana si lacurile glaciare. Aici se poate cobora si dormi la Cabana Podragu sau cu cortul. Un loc de vis, de sus arata incredibil totul. Facem poze si continuam traseul banda rosie.

In sfarsit ajungem la baza Varfului Vistea Mare. Mie chiar nu imi vine sa cred cat e de urcat chiar pe ultima parte a traseului. E un munte imens si pe oamenii care au ajuns acolo deja, ii vad atat de miiiiici. Nu mai aveam vlaga multa, oboseala isi spune cuvantul. M-am gandit serios sa renunt, pentru a nu ii incetini atat pe baieti, efectiv mi se parea mai mult decat pot duce. De obicei, imi venea sa plang daca nu reuseam sa duc un traseu pana la capat, Dar acum, am incercat sa fiu realista, si m-am gandit ce bine mi-ar prinde o pauza lunga pana ajung ei pe varf si inapoi. Dar ei mai sa ma bata ca m-am gandit sa renunt asa ca am tras adanc aer in piept si am inceput urcarea. Cea mai grea parte a traseului este aceasta. Incet, incet ajungem in varf dar nu zabovim prea mult si facem pasi spre Moldoveanu. Din nou zona cu lanturi, prapastia chiar langa noi, o zona periculoasa, oameni care asteapta la rand sa ajunga in cel mai inalt punct al Romaniei. Spintecatura dintre cele doua varfuri imi da emotii, nici nu mai e carare la un moment dat.

Cam la 20-30 min de pe Vistea Mare ajungem in sfarsit pe Vf Moldoveanu. Dupa 7 ore de la pornirea de la Balea Lac. Ma incearca niste trairi ciudate, de extaz, de agonie, incantare la maxim dar efort fizic prea mare pentru conditia mea fizica. Plin de omuleti in haine colorate pe varf, o stare de bucurie generala. Se facuse coada la facut poze cu placuta care indica 2544 m. Am parte de un view incredibil in orice parte, vad Iezerul Moldoveanului, un lac turcoaz in forma de triunghi chiar jos de tot. O nota de prospetime in peisajul dramatic format de tone de stanci, varfuri imense, ascutite care imi dau senzatia de asprime. Cine m-o fi pus sa iubesc atat muntele? Nu puteam sa imi gasesc si eu un hobby care nu ma doboara fizic? Nope. Prea banal si monoton ar fi fost. Imi dau seama cat imi place aventura, necunoscutul, natura.

Ne luam vreo 15-20 min de pauza, mancam ceva rapid si incepem coborarea. Speram din suflet sa ajungem odata jos la baza lui Vistea, sa scapam de coborarea abrupta fara sa ne rupem ceva. Ne bucuram cand uneori poteca e mai indulgenta si mai mergem si drept, nu tot in urcare sau coborare. Dar prea rar se intampla asta.

In mod normal noi trebuia sa facem tot cam 7 ore pana jos. Am facut 10 ore. Mi-a fost rau la un moment dat si restul m-au asteptat. Nu imi mai trecea starea aceasta de epuizare, rau la stomac, care ma dobora si nu ma lasa sa urc fara multe opriri. Am mers mult asa, vedeam ca toti avem aceeasi fata de infrangere, pe un baiat il vad ca varsa efectiv de la atata efort.

Usor, usor ajungem la jumatatea drumului, eu imi dau seama prea tarziu ca de fapt imi este rau pentru ca nu am mancat de foarte mult timp nimic. Crezusem ca am acea stare de la efort, si desi imi era greata ma straduiesc sa mananc ceva si apoi ma simt brusc mai bine. Desi genunchii nu ii mai simteam niciunul si aveam bataturi la picioare.

Stiam ca o sa ne prinda noaptea pe munte, daca mancam la timp si nu imi era rau sigur ne-ar fi prins doar pe o portiune mica de tot. Speram sa ajungem la zona numita La trei pasi de moarte inainte sa cada noaptea peste noi, pentru ca ar fi fost greu pe lanturi in intuneric. Chiar cand ajungem la cea mai mare provocare, la lanturi incepe un vant si mai puternic. Genul acela de vant care te poate dezechilibra, mai ales in starea noastra. Ne tinem mereu de stanci sa nu cadem cumva. Si reusim, le coboram in siguranta, dar nu mai mergem mult si suntem nevoiti sa aprindem frontalele. Ne-am mai grupat si cu alti drumeti de pe traseu, eram mai multi in aceasta situatie.

Am bajbait prin intuneric 3 ore pana la Balea. Vedeam cu frontalele in fata noastra, dar nu e acelasi lucru cand faci drumetia in plina zi. In acest traseu a fost prima data cand mi-a fost frica putin pe munte. In acea bezna, cu varfurile uriase luminate doar de luna. Paream atat de mici si neputinciosi in fata muntelui. Noi glumeam si radeam dar stiam ca mai avem mult. Si era suficient sa ne uitam drept inainte, si vedeam alte frontale aprinse undeva sus de tot. Deci iar avem un munte de urcat.

Ajunsi apoi la Lacul Capra am rasuflat usurati, se aud rasete din corturi, ce fain trebuie sa se simta oamenii aceia. Lacul Capra era incredibil in noapte. O dara de lumina de la luna il atingea pe toata suprafata. Hai ca e bine. Mai o usoara urcare spre Saua Caprei. Doamne, ce frumos se vede Sibiul in noapte de acolo! Si apoi o coborare abrupta spre Balea Lac. Si gataaaa!

E 12 noaptea. Greu de acceptat. E prima data cand ne prinde noaptea pe munte. Ma simt atat de prost ca i-am incetinit atat. Nu mai s-a intamplat niciodata si mi-e greu sa accept ca mi s-a intamplat mie dar pana la urma a fost o lectie. Sa imi stiu limitele, sa nu ma arunc fara sa stiu exact ce ma asteapta.

A fost cea mai intensa experienta a mea pe munte din toate punctele de vedere. Cel mai frumos traseu de creasta pe care l-am parcurs. O libertate pe care nu stiu cum sa o descriu mai bine. Nu imi e frica de inaltime, niciodata nu mi-a fost. Pot spune ca ma fascineaza cand vad cat mai e pana jos, cat gol. Creasta Fagarasului o sa imi ramana mult timp in minte. Ascutita si impunatoare cum nu mai e alta in Romania. Si toate lacurile glaciare albastre rasfirate printre stanci, ca niste stropi mici.

Nu regret nimic. E genul acela de tura care te stoarce de orice strop de energie. Dar dormi o noapte dupa, si stii apoi ca trebuia sa o faci. Ca altfel nu iti da pace gandul ca nu ai ajuns acolo. Ca nu ai incercat. Macar o data.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de noi doi in 01.09.20 12:47:37
Validat / Publicat: 01.09.20 13:32:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.

VIZUALIZĂRI: 5730 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Hai ca nu mai e asa mult!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

pitiPHONE
[01.09.20 13:43:45]
»

Felicitări!

Bine scris. Am urmărit calatoria voastră bine dozată în vorbe. Căci efortul... ăla a fost imens. ​

noi doiAUTOR REVIEW
[01.09.20 13:54:09]
»

@piti:  Multumesc! Eu asa am resimtit traseul, exact cum l-am descris. Chiar citeam undeva ca daca reusesti sa faci acest traseu dus-intors in aceeasi zi, te poti numi montaniard.  

Mika
[01.09.20 14:00:40]
»

@noi doi:  Am fost și noi pe acest traseu, chiar săptămâna trecută. Noi neam oprin insă la Podragu. am vrut să ne bucurăm mai mult de munte. Fagărașii te cam storc de puteri, cu nenumăratele suișuri și coborâșuri, care par că nu se mai termină. Dar efortul iti este răsplătit prin peisaje.   Felicitări pentru această tură cu adevărat extenuantă și dificilă!

noi doiAUTOR REVIEW
[01.09.20 14:18:43]
»

@Mika:  Multumesc! Daca stiam ca e chiar asa dificila, ne opream si noi peste noapte la Podragu. Se face rezervare din timp, nu?

Mika
[01.09.20 14:22:04]
»

@noi doi:  Da, noi nu am reușit și in prima noapte am dormit pe mese. In a doua noapte, pentru că era duminică, a fost aproape goală cabana.   Dar e mai bine cu oprire, altfel este cam extenuant. Ce ai pățit tu am pățit și eu in Crai, unde am fost inainte de Făgăraș. La sfârșitul turei, după 10 ore pe un traseu dificil,   eram epuizată și mi-a fost foarte rău.

noi doiAUTOR REVIEW
[01.09.20 14:33:15]
»

@Mika:  Pana la urma trebuie si cate o lectie din asta, sa invatam si sa stim in continuare ca nu te poti juca cu muntele.

Drumetii frumoase sa ai!

Dana2008PHONE
[01.09.20 17:03:10]
»

@noi doi:  Felicitări!

Parcă cu cât obții ceva mai greu, cu atât este mai valoros obiectivul și bucuria reușitei este imensă.

Ieri am făcut o treabă hard, cu urcare pieptiș două ore și jumătate. Eu am vrut să scurtez traseul și dintr-o drumeție medie de 4 1/2 ore am reușit să o transform în una grea de 7 ore, prin jnepeni și iarbă. Diferența de nivel 1000m. Ne-am rătăcit un pic.

La final am fost mândră de mine, că am făcut un astfel de traseu dificil. Cu o zi înainte am mai urcat 800m.

E ft frumos pe munte. Cu timpul nici nu sesizezi ce rezistența capeți.

Drumeții plăcute! Numai bine!

noi doiPHONEAUTOR REVIEW
[01.09.20 17:51:46]
»

@Dana2008:  Multumesc! Asa e. Cu cat mergi mai mult pe munte inveti ce sa nu mai faci data viitoare De multe ori ai impresia ca poti scurta, ca poti pacali cumva, si se dovedeste ca ai incercat degeaba, in plus depui si mai mult efort.

Drumetii insorite sa aveti! Sa va poarte cararea prin locuri superbe.

mishu
[01.09.20 21:35:45]
»

@noi doi:  WOW! am citit cu mare emotie pana la final, desi, scriind articolul era clar ca totul s-a terminat cu bine , ai pus insa atata emotie in tot ce ai scris ca dupa ce am vazut si pozele treceam direct la ecou sarind votul atat de muncit.

Ai dreptate​, fiecare experienta (de oricare fel) iti aduc noi invataminte.

Pozele superbe, drumetia minunata, felicitari, votat cu mare drag. ​

noi doiPHONEAUTOR REVIEW
[02.09.20 07:00:54]
»

@mishu:  Multumesc frumos! Ma bucur ca a ajuns emotia unde trebuie. Si ca am ajuns cu bine din traseu sa pot scrie jurnalul de calatorie! ????

Dan&EmaPHONE
[02.09.20 08:36:19]
»

Splendid! O tura de forta, care de obieci se face in doua zile, voi ati comasat-o intr-una. Intr-adevar iti trebuie conditie fizica foarte buna sa duci cele 13-15 ore Balea - Moldoveanu, asa ca ????????????⛰​​​​

Urcusul pe Vistea este bestial. De cand am calcat prima data acolo, nu am putut sa il mai uit. Tin minte si acum ca mi-am propus sa il urc fara oprire megand insa cu pasi mici si incet pornind ultimul din grup si ajungand intre primii sus ca apoi sa avem ceata pe portiunea Vistea - Moldoveanu. ​​

​​M-a bucurat mult articolul tau, mi-a rascolit amintiru faine de munte si daca anul asta s-a strecurat bine de tot ideea unui Fagaras in creierasul meu, exista sanse mari ca la anul sa revin pentru o tura vest - est Turnu - Rudarita. ​​ Am acum alta incredere dupa povestea din Retezat insirata de curand pe aici.

Mi-ai dat energie pentru ziua de azi! Multumesc si numai bine! ????

noi doiAUTOR REVIEW
[02.09.20 11:12:51]
»

@Dan&Ema:  Multumesc! Portiunea Vistea-Moldoveanu a fost da, cea mai grea portiune dar si cea mai intensa. Acelasi sentiment l-am trait si cand am mers pe Portile Inchise in Retezat! Pe o poteca mica, mica, care te ducea parca spre nori.

Drumetii memorabile va doresc! Ma bucur cand intalnesc oameni cu aceeasi dragoste fata de munte.

tata123 🔱
[04.09.20 17:57:03]
»

@noi doi:  O experiență de neuitat, atât prin prisma peisajelor spectaculoase, cât și prin forțarea la limită a capacității fizice. Cred că înainte de a porni într-o astfel de incursiune montană dificilă trebuie analizate cu atenție toate condițiile de desfășurare (prevăzute și neprevăzute) și rezistența fizică a propriei persoane.  

O curiozitate: presupun că după ce ați coborât la Bâlea Lac pe întuneric​ aveați cazare pe acolo, nu? Ori ați pornit la drum cu autoturismul spre Timișoara?

noi doiPHONEAUTOR REVIEW
[04.09.20 22:02:44]
»

@tata123:  Asa e, chiar a fost o lectie pentru mine si cu siguranta nu ma mai avant in nici un traseu fara sa stiu sigur ca il pot duce pana la final, preferabil pe lumina????​​

​​Imi vine sa ma tavalesc de ras la gandul ca da, noi vroiam sa plecam spre Timisoara daca ajungeam la o ora rezonabila la Balea. Dar fiind cazati de vineri la Cartisoara si spunandu-i doamnei de la pensiune ce avem de gand sa facem, ea a spus ca ne tine o camera pentru orice eventualitate????​​

Altfel cred ca dormeam pentru prima data in masina!

elenaadina
[15.04.21 19:26:01]
»

Asa frumuseti la noi in tara?

Da eu unde am trait pina acum? ​

Avem o tara extraordinar de frumoasa!

Acum cu pandemia parca mi s-a luat un voal de pe ochi si in fiecare zi mai descoper ceva minunat!

Peisajele sunt superbe, se vede  mirific de sus!

Bravo voua ca sunteti temerari si va incumetati sa atingeti cerul cu mina! ​

Un articol complex scris cu placere​. Felicitari! ​

​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
noi doiAUTOR REVIEW
[22.04.21 11:15:39]
»

@elenaadina

​Multumesc frumos!

Muntii nostri aur poarta... E minunat sa ii descoperi. Noua ne-a fost de ajuns un prim traseu pe munte in urma cu multi ani, si de atunci nu ne-am mai putut opri!

Sunt trasee in fiecare masiv si pentru incepatori, mai scurte, mai sigure.

Deci, trebuie doar sa vreti si sa stiti ca niciodata nu e prea tarziu.

Calatorii de neuitat sa doresc! ​​​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elenaadina, Mika, mishu, noi doi, piti, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066851854324341 sec
    ecranul dvs: 1 x 1