GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rezervatia naturala este localizata la 1,5 kilometri de Cetatea Rasnovului (vezi impresii), la o altitudine de 800 de metri pe panta vestica a Masivului Postavarul (inaltime: 1800 de metri). Se poate ajunge pe DN 1E din Brasov-Rasnov, urmand strada Cetatii pana la confluenta cu Valea Fundata -Coordonate GPS: 45°34'57"N 25°29'46"E.
Din comuna Moieciu, loc in care mi-am petrecut sejurul, pana la pestera, am parcurs aproximativ 20 de kilometri, pe drumul DN 73/E574.
Din pacate, in zona de mai sus, se lucra pe terasamentul soselei si a fost o adevarata aventura off-road sa treci pe acolo.
Odata ajunsi la obiectivul turistic cu valoare speologica, am constatat ca locul dispune de parcare amenajata, acolo unde se afla intrarea principala in drumul spre caverna.
Accesul se face pietonal pe un drum pietruit in panta, cu locuri amenajate pentru a-ti trage sufletul pe distanta celor aproape 500 de metri, prin Poienita Dracului.
Peisagistica deosebita, impadurita cu arbori seculari si omniprezentii brazi, contribuie la un adante melancolic prin covorul trecator colorat, dat de frumusetea caderilor frunzelor ruginii, un suras al anotimpului acestei vizite din toamna.
Pestera Valea Cetatii (fosta Fundata) - pestera-valeacetatii.ro, a fost deschisa pentru prima data in anul 1949, cand o viitura a destupat gura pesterii. Incepand din anul 2010, aria naturala a pesterii a intrat sub custodia Ministerului Mediului, fiind protejata in procesul de deterioarare a formatiunilor ramase neatinse de mana omului, incepand demersurile pentru o amenajare cu tehnologie de ultima generatie.
Dupa ce am platit la casa 15 ron pentru adulti si 10 ron pentru copil, am intrat prin turnichetii ce serveau o mai buna monitorizare a turistilor!
In functie de sezon, orarul de vizita difera, astfel ca in perioada: - octombrie - martie, te poti bucura de galerie intre orele 10-18;
- in aprilie-iunie, programul se desfasoara intre 10-20;
- iulie-septembrie 10-19.
Am fost insotiti de un ghid, care probabil avea stipulat in contract, conditii de stima mutuala! El n-a vorbit, iar noi... l-am ascultat! :)
Dupa o incursiune relativ scurta, pe o poteca iluminata de led-uri, un sistem special ce nu dauneaza mediului subteran, ne-am oprit in Sala Mare, acolo unde insotitorul nostru a inceput sa se manifeste in viata!
Din peroratia sa, am inteles ca pestera este amenajata pe o portiune de 330 de metri, iar portiunile ce asigura protectia vizitatorului (rampe, scari) sunt confectionate dintr-un material ecologic ce nu afecteaza microclimatul cavernei. Sincer, n-am observat in ,,goana '' indrumatorului, toata aceasta tehnologie!
Pestera ar avea o lungime de aproape 1000 de metri, cu multe poteci pentru o vizita speo-turistica. Aceasta se face cu programare, doar in grup maxim de 5 persoane si cu costum de protectie (tarif 50 ron/pers.).
Cu prisosinta, spatiul cel mai important ramane sala care ne-a incantat, unde s-au pastrat aproape intact o gama variata de stalactite fistulare sau cu o forma excentrica, ornate de perlele de caverna, coralite, stalagmite in forma de lumanare, coloane si domuri, formate de milenii.
Toate aceste scurgeri de calcit, reprezinta un important fenomen endocarstic, care dupa spusele specialistului, au nevoie de sute de ani pentru a se forma ca ,,turture'', prin acumulari sedimentare.
Atentie la pardoseala umeda, unde se pot remarca o serie de cavitati acoperite de apa, ce oglindesc laculete de diferite dimensiuni, chiar in apropierea locului special amenajat unde se desfasoara concerte inedite de muzica clasica, avand o acustica incredibila.
Concertul se tine sambata si dureaza aproximativ 45 de minute, fiind format dintr-un cvintet academic al Filarmonicii din Brasov, ce interpreteaza la clarinet piese ce transforma sala, intr-o catedrala melo-terapeutica, unde ne putem acutiza perceptia.
Pentru aceste minute de relaxare, numarul de spectatori/vizitatori este limitat si se plateste 50 ron/ pers.
De asemenea, vizitatorului i se propune la fiecare tur, o aventura vizuala unica in intunericul deplin al pesterii, bazata pe tehnologia secolului XXI, o experienta unica de spectacol de lumini, proiectat in 3D.
O firma privata a investit aici, pentru o adordare pozitiva in reprezentatia data de laserele colorate, transpuse in proiectii de exceptie, prin stroboscop, imagini rulate pe toate elementele din interiorul pesterii.
Folosind aceste video-proiectoare, imaginile miscatoare starneste in mintea privitorului o redare holografica, relativ complicata.
Fotografiile inserate acestui articol, va vor edifica asupra acestor proiectii pe stalactite si stalagmite enigmatice sau pe podeaua si tavanul de poveste al pesterii.
De mentionat faptul ca, toata acesta experienta speo-turistica, s-a petrecut intr-un spatiu de timp ingust, de maxim 25-30 de minute, un interval laconic, avand in vedere ca jumatate din acest moment a apartinut evenimentului luminos!
Trimis de Marian Preda in 25.02.14 20:13:04
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.58565500 N, 25.49418000 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Reviewul ăsta se potriveşte ca o mănuşă sejurului pe care-l vom face la Moeciu şi în care este programată şi o excursie la peşteră. De poze, ce să mai spun? Profesioniste, făcute de un profesionist. În legătură cu pasajul ilustrat de primele fotografii expuse:
Accesul se face pietonal pe un drum pietruit in panta, cu locuri amenajate pentru a-ti trage sufletul pe distanta celor aproape 500 de metri, prin Poienita Dracului.
cred că m-am edificat. Astă vară am fost la Peştera Muierilor unde tot aşa trebuia urcat până la intrare şi mi-am cam dat sufletul. Bine măcar că am văzut pozele postate de tine.
@Michi La Pestera Muierilor parca este mult mai abrupt si se tot urca pe scari de-ti iese sufletul. In schimb aici, la Pestera Valea Cetatii panta nu este atat de abrupta, dar se merge putin mai mult. Dar pentru ce veti gasi acolo, merita tot efortul.
Noi la sfarsitul lui octombrie am prins o toamna superba, dupa cum ilustreaza si pozele lui Marian. Parca niciodata n-am intalnit o toamna mai frumoasa, cu asa splendid covor de frunze ruginii, ca in acel sejur de vis.
@Marian Preda Un review impecabil si remarcabil. Ai umblat la cufarul cu amintiri... Off, ce toamna tarzie dar spelndida am mai prins la sfarsit de octombrie. Cu asa covor de frunze ruginii ce mi-l amintesc si acum, pot spune ca a fost cea mai frumoasa toamna din ultimii 45 de ani...
@Michi:
Sunteti persoana care stie sa incante sufletele noastre... AFA-iste!
Cea mai mare rasplata va fi sa va cunosc, iar varsta dumneavostra n-o sa va protejeze de dovezile mele de respect... cuntificate!
,,Cuvintele frumoase pot fi scurte si usor de spus, dar ecoul lor tine vreme indelungata''!
Ma aplec cu multa consideratie! Pe curand!
@dananecula:
Draga prietena, cu adevarat toamna trecuta ne-a umplut de bucurie, prietenie si frumusete!
Intr-adevar a meritat un drum pana acolo, avand in vedere spectacolul natural, cu frunze aramii ce imbracau poienita, lasand arborii golasi, formand acel covor fosnitor multicolor.
A meritat sa ne bucuram si de aventura vizuala unica, a proiectiilor 3D, care m-au invatat sa respect misterul acestei caverne!
,,Ma bucur ca traiesc intr-o lume in care exista Octombrie" - Maud Montgomery
Pe curand!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Explorând Misterul și Splendoarea Peșterii Valea Cetății — scris în 29.11.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Râșnov - peștera „Valea Cetății” — scris în 02.09.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Pestera Valea Cetatii - mica dar frumoasa! — scris în 08.06.17 de ElenaP din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Neașteptat de frumoasă — scris în 31.08.15 de Mircea P din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Peștera Valea Cetății — scris în 15.08.15 de Faannnyyyy din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 La Peştera Valea Cetăţii — scris în 13.08.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 O peșteră frumoasa dar mititica — scris în 18.07.14 de bogdan78 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ