GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De la Valea Zânelor ne-am întors spre Sibiu, dar pe drum mai aveam de făcut o oprire la un alt obiectiv pe care vroiam de mult să îl vedem, reședința de vară a Baronului Samuel von Brukenthal de la Avrig.
Venind pe DN 1 din direcția Brașov am intrat în Avrig la prima intersecție spre această localitate și am mers spre palat care se află pe Str. Gheorghe Lazăr la nr. 39. Aici am găsit loc de parcare în fața acestuia, dar sunt puține locuri de parcare și sâmbăta este foarte aglomerat pentru că vin mulți tineri căsătoriți să îți facă poze în grădinile palatului. Mai este o parcare puțin mai mare în apropiere la școală.
La intrare sunt afișate prețurile pentru cele trei locuri care se pot vizita aici. Este vorba despre Expoziția bunurilor săsești din Transilvania, Expoziția Medievală și Parcul palatului. Intrarea la fiecare dintre acestea costă 10 lei/adult și 5 lei/copil. Dacă vreți să luați bilet pentru toate trei se pot combina și biletul costă 20 lei/adult și 10 lei/copil.
Dacă tot ne-am dorit așa mult să ajungem până aici, bineînțeles că am luat biletul combinat. Doamna care ne-a vândut biletele ne-a explicat unde se află fiecare expoziție și ne-a lăsat să mergem singuri mai departe spunând că dacă avem nevoie de ceva să o anunțăm.
Dintr-un pliant pe care l-am găsit pe aici am aflat următoarele: Baronul Samuel von Brukenthal a deținut timp de 13 ani funcția de guvernator al Transilvaniei. Impulsionat de clădirile contemporane ale barocului târziu, a construit un palat în Sibiu, unde în 1817 a fost amenajat primul muzeu public din Europa de Sud-Est. Pe lângă palatul din Sibiu a mai construit Herghelia de la Sâmbăta de Sus, un conac la marginea Sibiului și îndrăgita sa reședință de vară de la Avrig.
Reședința de vară de la Avrig este singurul parc baroc de asemenea dimensiuni care s-a păstrat în România. Are o suprafață de 15,5 hectare și în secolul al XVIII-lea era cunoscut peste hotare drept „Edenul transilvănean”, datorită bogatei sale grădini și a așezării de excepție la poalele Carpaților Meridionali.
După moartea ultimului moștenitor al familiei Brukenthal, proprietatea a trecut prin mai multe mâini iar în anul 1908 a intrat în posesia parohiei evanghelice sibiene. După cel de-al doilea război mondial, palatul a fost naționalizat și folosit ca sanatoriu. În prezent de îngrijirea și întreținerea palatului și a parcului se ocupă Fundația Samuel von Brukenthal, care nu deține capital propriu ci este finanțată prin donații și închirieri.
Partea de sus a palatului este compusă din clădirea principală și două aripi în formă de Z iar în partea de jos se întinde parcul și grădina. Aici se află o clădire unde sunt spații de cazare și restaurante. În partea din spate a parcului este amenajat un cort pentru evenimente.
Noi am intrat pentru început la Expoziția medievală. Aceasta este amenajată în aripa din stânga a clădirii principale și constă într-o sală mare în care sunt aranjate pe pereți, pe mese sau pe umerașe, veșminte, arme, steaguri, blazoane și multe alte lucruri cu temă medievală. Partea interesantă a acestei expoziții este faptul că aici totul este pus la dispoziția vizitatorilor pentru ca aceștia să se transpună în acea perioadă. Sunt două suporturi mari cu haine puse pe umerașe de unde puteți să vă alegeți ce doriți să îmbrăcați, apoi vă alegeți podoabele și armele și puteți ieși afară în curtea înverzită a palatului pentru a vă fotografia. Credeți-mă că ies niște fotografi memorabile. Bineînțeles că lucrurile de acolo sunt de recuzită și nu niște obiecte originale și prețioase cărora să le puteți face vreo stricăciune, așa că partea frumoasă și interactivă a acestei expoziții nu e admirarea acestora ci distracția de a te costuma în diferite ținute din acele vremuri.
Un loc unde să poți proba cât mai multe rochii și să te închipui prințesă sau regină. Vă închipuiți ce greu am reușit să o dezlipesc pe nevastă-mea de acolo.
A urmat vizita la Expoziția bunurilor săsești din Transilvania. Aceasta este amenajată în trei încăperi ale construcției principale. Sunt prezentate aici bunuri din locuințele săsești de la sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900. Foarte frumoasă și bogată în exponate această expoziție. Ne-a plăcut foarte mult și am stat îndelung aici pentru a admira în detaliu cam toate lucrurile. Sunt niște motive cusute pe lenjeria de pe paturile despre care spunea soția că sigur că i-ar plăcea foarte mult prietenei noastre @Mihaela Voicu. Partea frumoasă e că aici ești lăsat să te bucuri de expoziție singur. Așa poți să întârzii cât vrei tu în fiecare încăpere și în fața fiecărui obiect.
Am mai admirat din exterior palatul și am rămas dezamăgiți de starea în care este lăsată partea exterioară a acestuia și am pornit spre parc și grădini.
De aici de sus se vede superb imensitatea și frumusețea acestora. Grădina este gândită după modelul pășunilor englezești din secolul XVIII. În acea vreme aceasta era expresia unui nou curent politic și filozofic.
Pe scările și aleea care se întinde de aici și până în grădina din spate era întinsă o mochetă roșie. Ne-am plimbat și noi pe „covorul roșu” simțindu-ne adevărate vedete și am străbătut aproape toată grădina. Am mers apoi la restaurantul amenajat aici dar nu am poposit la mese ci ne-am continuat plimbarea prin parc. Am văzut o chestie faină aici la restaurant. Pe iarba de lângă terasele de acolo erau așezate la soare 10 borcane de aprox. 10 litri cu flori de soc puse la fermentat pentru a face socată naturală.
Am părăsit cu greu această superbă locație dar aveam în plan să urcăm și până la Păltiniș în acea zi. Din păcate ne-am grăbit degeaba pentru că vremea imprevizibilă din această perioadă nu ne-a ajutat deloc să facem și această excursie. Rămâne pe altă dată.
Dacă ajungeți prin zona Avrigului și aveți parte de o zi frumoasă, nu ratați acest palat.
Călătorii frumoase!
Trimis de ungureanica in 02.06.19 16:38:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.72899200 N, 24.37711300 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesant și instructiv reviewul tău. Iar pozele sunt o splendoare! Ai luat interioarele bucată cu bucată, cu mobilierul pictat în stilul lor săsesc, ceramica, velințele, fotografiile și exponatele medievale din muzeu. Nu mai spun de pozele cu ”domnița Brukenthal”, care sunt mortale.
E prima oară că văd interioare de la acest palat și-ți mulțumesc!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@mihaelavoicu: Multumim pentru apreciere. Vă salutăm cu drag!
@ungureanica: Am vizitat reședința de vară a baronului Brukenthal din Avrig cu mulți ani în urmă, când abia se desființase Sanatoriul de boli profesionale care funcționase în clădire. Palatul era închis, expozițiile de azi au apărut în ultimii ani, grădina era îngrijită și arăta bine și atunci.
Mocheta aia roșie nu dă tocmai bine în grădina baroc, parc terasat amenajat se pare de generalul Bucow care a deținut proprietatea între anii 1761-1764. Baronul Brukenthal, proprietar înainte și după generalul Bucow, a extins și îmbogățit această grădină.
În ultimii ani se marjează foarte mult pe restaurantul care poate găzdui evenimente simandicoase. Restaurantul ocupă clădirea fostei Orangerii - loc unde Brukenthal a cultivat plante exotice (ananas, lămâi, portocale, cafea) și soiuri de condimente.
@tata123: Mulțumesc pentru completare. O zi faină!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2021 Palatul de vară Brukenthal și grădina lui frumoasă! — scris în 13.06.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Pe urmele lui Samuel von Brukenthal... în Avrig — scris în 14.12.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Palatul de Vara vs Palatul Brukenthal Sibiu sau 'un ochi plange, altul rade' — scris în 17.02.15 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Edenul Transilvaniei, parcul şi palatul Brukenthal din Avrig — scris în 20.10.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Muzeul BRUCKENTHAL AVRIG - 'Armonia simfonica a lalelelor din copac' — scris în 21.10.14 de danadana* din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 O oaza de liniste — scris în 04.08.13 de audit_slobozia din SLOBOZIA (IL) - RECOMANDĂ