ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
88.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 24 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 7 MIN

Pe urmele lui Samuel von Brukenthal... în Avrig

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Asa cum am pomenit in titlul articolului, va fi vorba doar despre Palatul de vara al baronului Samuel von Brukenthal guvernator al Transilvaniei. Si pe langa palat care este principalul obiectiv turistic in localitatea Avrig voi enumera inca cateva obiective care merita a fi vizitate.

Avrigul cu atestarea documentara din anul 1364 si cei cca 12000 de locuitori in prezent a fost declarat oras doar din anul 1989. Dar atat inainte cat si dupa 1989 pentru mine Avrigul reprezenta punctul de plecare spre Muntii Fagaras, mai exact Cabana Barcaciu dupa ce am trecut de Poiana Neamtului, si de acolo mai departe spre Lacul Avrig un lac glaciar situat intr-o zona alpina si binecunoscutul traseu de creasta.

Din punct de vedere geografic Avrigul se afla pe Valea Oltului la poalele muntilor Fagaras cele mai inalte din Romania. Altitudinea la care se afla Avrigul deasura marii este de cca 400m altitudine asemanatoare la care se afla Sibiul.

Accesul rutier este E68, DN1, distanta rutiera fata de Sibiu 26km. In prezent exista o centura de ocolire dar o perioada foarte lunga (de fapt de cand ma stiu pana s-a construit centura) DN1 trecea prin centrul oraselului si implicit prin fata palatului Brukenthal.

Ca si istoric cu mult inaintea atestarii documentare au fost romanii aici, dar unde nu au fost romanii aceasta putere imensa de la inceputul erei noastre? Dar s-au descoperit obiecte chiar si din epoca bronzului si asta a fost chiar inainte sa apara romanii pe aici.

Dar sa revenim la primul obiectiv turistic de vazut pe aici. Dupa parasirea centurii ocolitoare (dinspre Brasov dupa excursia la Abatia Carta unica manastire cisterciana din Romania) dupa cca 1km se observa cladirile palatului Samuel von Brukenthal. Parcarea laterala am realizat-o ca intotdeauna in dreptul palatului, nu se percepe taxa.

Samuel von Brukenthal (1721-1803) originar din Nochrich (jud. Sibiu) dintr-o familie de judecatori, a ajuns jurist pe urma guvernator al Transilvaniei. Ca sa ajunga aici a trecut prin toate treptele ierarhiei din vremea respectiva. De pe urma lui au ramas Muzeul Brukenthal din Sibiu impreuna cu obiectele de arta pe care le-a colectionat/achizitionat.

Palatul de vara Samuel von Brukenthal din Avrig s-a construit in 1771 dupa ce baronul a cumparat terenul in 1756... Arhitectul desemnat a fost Johann Eberhard Blaumann, iar stilul arhitectural este cel baroc. Familia Brukenthal nu s-a putut bucura prea mult de proprietate, fiind vandut iar numarul fostilor proprietari nu se pot numara pe o singura mana. Din 1948 proprietarul a devenit statul roman, iar din 1999 Fundatia Samuel von Brukenthal.

Complexul este format din Palat (cladirea principala) in forma de U, un parc imens si Orangerie. De ce se numeste asa? Deoarece pe vremea lui Samuel von Brukenthal aici se cultivau tot felul de plante exotice dar predominant citrice. In prezent aceasta Orangerie adaposteste Info Kiosk, restaurant, terasa, cazare si este un complex de cladiri situata in imediata vecinatate a parcului renovat fata de palat care in ochii mei se afla in paragina.

Dinspre parcare se intra pe una din portile de langa palat si se ajunge in curtea palatului. Atat curtea cat si exteriorul palatului nu arata prea bine, ar trebui facute investitii majore. Doua expozitii permanente se pot vedea in cladirile palatului prima este expozitia bunurilor sasesti iar la cealalta expozitie putem vedea tot felul de obiecte medievale de la costume (cu care ne putem imbraca si fotografia) cat si arme+armuri.

Dupa ce am dorit sa vizitez ambele expozitii intrand in incinta si negasind pe nimeni sa-i platesc cei 10 ron/adult bilet de vizitare am dorit sa abandonez dar m-a gasit un nene mai in varsta (cel care s-a dovedit a fi atat casier cat si ghid) si n-am mai scapat de el. Imediat m-a introdus in tema si a inceput sa explice fara pauza despre toate bunurile sasesti prezentandu-le. Totul a fost ceva interactiv deoarece ma intreba fara incetare despre exponate (ceva de genul daca ghicesc sau nu despre ce obiect este vorba si la ce se foloseste) Cateva exemple:Mi-a prezentat un obiect ciudat din sticla iar eu am ghicit ca a fost folosit la fierberea vinului. Pe urma m-a intrebat de ce sint paturile atat de inalte (patul prezentat cred ca este accesibil doar cu scara sau cel putin cu ajutorul unui taburet te poti urca in ea), nu am ghicit dar raspunul corect era: deoarece jos este frig iar la inaltimea respectiva temperatura mai ridicata. Si asa mai departe dupa care am trecut dincolo in cealalta cladire cu exponatele medievale. Acolo mi-a dat in mana o sabie de era sa o scap din mana atat de grea a fost. Prima expozitie este amplasata in 3 camere mari iar a doua expozitie intr-o sala mai mare. Recomand expozitia+ghidul, cei rabdatori (eu n-am avut atata rabdare) poate sa afle mai multe, omul este disponibil sa zica povesti intregi si are si simtul umorului.

Dupa parasirea curtii interioare de langa palat am ajuns la acele scari din parc care se vad in toate pliantele si prezentarile pe web al palatului. Dupa coborare dam de fantana arteziana originala, in prezent nefunctionala din cauza sezonului rece. Vara am gasit broaste testoase in fantana. Acum iarna putin mai jos de fantana am gasit un patinoar de marime medie plin de amatori de patine, iar langa patinoar un bufet unde se poate servi masa si o bautura + un centru de inchiriat patine. Bilet de intrare 15 ron adulti, 10 ron copii, fara specificrea duratei.

Cortul de evenimente imens am zarit-o putin mai departe de patinoar langa o alee marginita de brazi. Sint multi care isi aleg sa-si organizeze nunta aici in special in perioada de vara atunci cand si parcul arata altfel. La dreapta de patinoar intram pe aleea unde se afla complexul de cladiri numita Orangerie. Aici pe langa cladirile frumos renovate si parcul pare mai ingrijit. Fiind duminica la pranz am vazut numerosi oaspeti in interiorul restaurantului. De aici am urcat inapoi la palat dar am folosit alta alee. In acea parte a parcul este ca o padure, vegetatia mai salbatica si complet neingrijita.

Pe scurt: este nevoie de investitii masive in renovarea cladirilor principale, si o investite medie standard la intretinerea gradinii. In ochii mei nu este pusa suficient in valoare. Inca nu este tarziu.

Dupa iesirea din palat m-am indreptat catre biserica fortificata de confesiune evanghelica aflata peste drum de palat. Aceasta biserica a fost construita in secolul 13 in perioada de cand exista si Avrigul. Stilul arhitectural din acea vreme este bineinteles cel romanic. Ziduri groase fortificate cu contraforturi si o poarta semicirculara cam asta este exteriorul, dupa deschiderea portii se aude un clopot montat pe poarta probabil pentru anuntarea celui care locuieste aici/administreaza biserica/trage clopotele. Asa l-am gasit in turn tocmai tragea clopotele. Intrarea in turnul clopotnita se face lateral printr-o alta usa decat cea principala de la biserica. Mi-am adus aminte ca la biserica fortificata din Cristian tot asa era accesul in turn intr-o usa laterala. Pana nu a coborat din turn nu am indraznit sa intru in biserica de si cheia imensa (zici ca era cheia lui Sf Petru) era in usa trebuia doar rotita. Dupa ce administratorul a coborat mi-a descuiat biserica, m-a lasat sa fac foto si a explicat cate ceva despre biserica. Asa cum multe biserici fortificate din Transilvania din exterior par voluminoase din, din interior parca totul este mai mic, parca a intrat la apa. Va dati seama ce ziduri groase existau aici? Interiorul ca orice biserica evanghelica este simpla, orga functionala este din secolul 19 dar clopotele si ceasul din secolul 18. Sa nu uitam faptul ca ceasul a fost donat de catre Samuel von Brukenthal. Langa biserica in dreptul palatului de vara Brukenthal se gaseste un mic parc cochet cu loc de joaca pentru copii.

Alte obiective turistice din Avrig si din imprejurimi ar fi casa memoriala Gheorghe Lazar, biserica ortodoxa construita in anul 1762, zona turistica Valea Avrigului, diferite trasee turistice spre muntii Fagaras, si fortificatia medievala Avrig-Racovita. Acesta din urma cred ca este cea mai interesanta destinatie pentru cunoscatori. Accesul este dificil si se poate ajunge prin Valea Marsei dar mai exista inca 2 variante. Altitudinea acolo unde se afla fortificatia este de cca 840 m si se afla pe unul din versantii Varfului Suru (2283m)

Valea Avrigului asa cum am descris este o destinatie turistica. Pe aici curge si raul Avrig. Pana in prezent au crescut numeroase cabane si case de vacante precum ciupercile, exista si pensiuni cu diferite servicii oferite, printre care si echitatie. Drumul pana la Poiana Neamtului este asfaltat. Cabana Poiana Neamtului a existat si inainte de 1989, de aici pleaca trasee spre muntii Fagaras. Cel mai cunoscut traseu probabil este pana la Cabana Barcaciu un traseu mediu spre usor accesibil oricui, de aici avem deja o panorama deosebita asupra muntilor. De la cabana Barcaciu se poate urca pana in zona alpina si implicit lacul glaciar Avrig (pe aici este si traseul de creasta) sau pe un alt traseu care ajunge pana la cabana Negoiu (si eventual vizitand in drum cu un ocol de cca 30 min. Cascada Serbota asemanatoare Cascadei Balea) Imi aduc aminte ca in tinerete parurgeam cei 14 km de drum forestier de la halta CFR Avrig pana la Poina Neamtului, ajungand acolo cu un cm de praf pe noi (de la drumul forestier si de la masinile care treceau pe acolo) Dupa drumul epuizant de 14 km de mers pe jos incepeam catararea spre muntii Fagaras.

Ca si cazare pot recomanda posibilitatea de innoptare chiar in palatul Brukenthal (de fapt pensiune amenajata in orangerie) iar Booking.com arata in acest moment un pret fantastic de 20 eur/dubla. Dar daca nu se gaseste aici pe Valea Avrigului sint multe locatii la preturi asemanatoare. Iar posibilitati de luat masa la sint multe, incercati chiar la restaurantul din palat

Rog WM sa ataseze la inceput, multumesc.

youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 14.12.16 23:44:30
Validat / Publicat: 15.12.16 08:43:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.

VIZUALIZĂRI: 3140 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Fantana arteziana din parc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 24.30 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    webmaster45 [15.12.16 06:20:53] »

    @AZE:

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    ===

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    AZE [15.12.16 09:10:10] »

    @webmaster45: Da este corect.

    tata123 🔱 [17.12.16 21:32:46] »

    @AZE: O prezentare practică a domeniului Brukenthal din Avrig, dar și o enumerare utilă a obiectivelor din zonă. Am vizitat palatal baronului din Avrig pe vremea când încă nu se deschisese pensiunea din Orangerie. Deși clădirea palatului nu era bine întreținută (de fapt era închisă), iar grădinile nu aveau strălucirea de altădată, domeniul reflecta încă frumusețea epocii lui de glorie.

    Despre expoziția săsească am citit atunci când am venit pentru un weekend la Sâmbăta de Sus - Avrigul și obiectivele sale erau pe lista „de vizitat”, dacă timpul ar fi fost mai milos.

    Cred că în curtea bisericii ortodoxe din localitate se află mormântul cărturarului Gheorghe Lazăr. În oraș există un centru de informare turistică, iar Valea Avrigului a fost promovată prin proiecte turistice (de exemplu: „Cultură şi religie pe Valea Avrigului”). Sunt atât de multe de explorat în zonă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    AZE, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂPalatul (reşedința) de vară Brukenthal:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061886072158813 sec
    ecranul dvs: 1 x 1