ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: PLOIESTI
    ÎNSCRIS: 02.07.11
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    SEP-2014
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    98.75%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    la PMM* = 24 EUR
    *PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Muzeul BRUCKENTHAL AVRIG - 'Armonia simfonica a lalelelor din copac'

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Unul din obiectivele turitice pe care ni le-am propus spre neaparata vizitare in cadrul excursiei noastre in ARDEAL — despre care am povestit aici — a fost Muzeul Brukenthal despre care am auzit vorbindu-se mult.

    Muzeul Brukenthal - una dintre principalele atractii turistice din Sibiu -reprezinta un obiectiv ce merita pe deplin vizitat, in primul rand pentru diversitatea colectiilor detinute si a informatiilor complexe din diverse domenii. Muzeul are mai multe sectiuni:

    - Gradina-Palat din AVRIG

    - Muzeul de pictura Sibiu

    - Muzeul de istorie naturale Sibiu

    - Muzeeul de arme si vanatoare

    - Muzeul de farmacie

    Din nefericire timpul nu ne-a permis sa vizitam decat Gradina palat, Muzeul de pictura si Muzeul de istorie naturala, insa vizita la aceste muzee ne-a incantat pe deplin.

    GRADINA PALAT DIN AVRIG

    Muzeul se afla in centrul localitatii Avrig chiar vis-a vis de biserica, pe strada Gheorghe Lazar 39. Intrarea la acest muzeu este gratuita, orarul de vizitare a muzeului fiind 10-18. Odata ce patrundeti prin portile de fier ce imprejmuiesc muzeul vi se dezvaluie privirii o curte interioara, mica din punct de vedere al dimensiunii, pe ale carei laturi se afla cladirile Palatului cu o arhitectura baroca deosebita dar care din nefericire reflecta urmele trecerii timpului (oficialitatile considerand ca restaurarea muzeului implica un efort material urias, prea mare in raport cu importanta muzeului (!!!???) -apreciind a fi necesar pentru reconsolidare peste 18 miliarde lei). Oare de de niciodata nu gasim fondurile necesare pentru a salva obiectivele noastre de patrimoniu ale caror pierdere ulterioara degeaba o vom regreta??? Oare de ce se pot gasi fonduri pentru alte destinatii gen "teren de fotbal in panta" sau "sali de sport in comune ««no name»», iar pentru zestrea culturala a Romaniei niciodata nu sunt bani disponibili???

    Dar sa revenim la muzeu. Odata ce treceti de curtea interioara, un pasaj grandios cu scari late de piatra face trecerea catre Gradina Palatului. In partea inferioara inferioara a pasajului, la intrarea in gradina, troneaza o superba fantana arteziana, martora a opulentei vremurilor trecute. Superba gradina a palatului este strabatuta de o alee transversala si doua alei longitudinale, perpendiculara pe prima. Pare-se ca aceasta a gazduit pe vremuri si o bogata gradina botanica plina de plante si flori rare ce si-au gasit sfarsitul de-a lungul vremii nefiind, bineinteles, ingrijite. Aceste specii, aduse de baron din toate zonele de pe glob pe unde a calatorit au delectat pe vremuri nobilimea ce participau la balurile organizate de gazda.

    Dati-mi voie sa va prezint principala atractie a gradinii:TULIPANUL-, acesta fiind un copac ale caror flori, asemanatoare cu lalelele, infloresc odata la 4 ani. Cele 5 exemplare ale acestei plante rare considerata monument al naturii, plantate de baron in urma cu aprox 250 de ani, au fost aduse tocmai din America de nord si impresioneaza prin dimensiune si longevitate. La maturitate tulipanul ajunge la 30 metri inaltime si pana la un metru in diametru. Infloreste, la sfarsitul lunii mai si isi pastreaza inflorescentele aproape o luna. In tara mai pot fi gasiti arbori de lalea doar in zona RESITEI, iar in EUROPA aflandu-se doar cateva zeci de exemplare. Lalelele din copac infloresc cu aceeasi exuberanta odata la 4 ani, uimind de fiecare data cu frumusetea si capriciul lor.

    Cateva lucruri despre suuperbul tulipan:

    Aspect si prezentare: Este poate unul din cei mai deosebiti arbori, in ce priveste dimensiunile pe care le poate atinge la maturitate, aspectul si culoarea florilor si a frunzelor. Foarte rezistent la conditiile de mediu, are o crestere rapida si continua. In regiunile de origine, unele exemplare pot ajunge si la 200 sau chiar 300 de ani, cand pot atinge 30 m inaltime si peste un metru in diametru.

    Ceea ce impresioneaza foarte mult la acest arbore, este aspectul florilor, de cca 4-5 cm, ce seamana foarte bine cu niste lalele. Acestea pot fi complet galbene sau pot avea nuante de galben-verzui cu o dunga de un portocaliu intens, ce strabate ca o centura toate petalele. Frunzele au forma de lira si culoare verde intens.

    Conditii de ingrijire/cultivare: S-a adaptat de-a lungul timpului la zone cu conditii de clima relativ diverse, suportand pe tot arealul, in care creste in mod spontan, si frig extrem, dar si caldura excesiva.

    Se dezvolta bine intr-o locatie bine luminata, dar fara soare direct. Exemplarele foarte tinere, care nu au inflorit, au nevoie in primii cativa ani de lumina difuza. O usoara umbra a arborilor mai inalti, care sa filtreze razele arzatoare ale soarelui, il va proteja de arsuri pe frunze.

    Arborii maturi tolereaza usor si soarele puternic, cu conditia ca temperatura sa nu depaseasca 30 de grade Celsius. In privinta rezistentei la frig, si aici e vorba de o gama variata de temperaturi, limita minima suportata de Liriodendron tulipiferum situandu-se la cca 8 grade Celsius.

    Inflorirea are loc in perioada aprilie - iunie, florile rezistand intre 3 si 6 saptamani, functie de varsta, dimensiunile arborelui si mai ales de conditiile de mediu. Interesant este faptul ca acesti arbori nu infloresc in primii ani de cultura. Pot trece pana la 15 ani inainte ca primele flori sa apara pe ramuri, dar dupa aceea va continua sa infloreasca in mod constant cca 200 de ani.

    In tara noastra se gasesc foarte putine exemplare de Liriodendron tulipiferum. Trei astfel de arbori se mai afla in satul hunedorean Paclisa, in curtea castelului baronului Poganny, construit de familia acestuia, in secolul IX.

    In parcul de la Florica din judetul Arges, in care este situata Vila Bratienilor, diversitatea dendrologica este subliniata si de prezenta unor specii rare, precum Ginkgo biloba, tisa (Taxus baccata), Gymnocladus dioicus, chiparosul de balta (Taxodium distichum), de asemenea, Rhus typhyna, Maclura, Castanea sativa etc, alaturi de Liriodendron tulipifera.

    Un alt Tulipan se poate observa pe DN 66A, la cca 1 Km de soseaua Lupeni (Targu Jiu), iar alte cateva exemplare se mai gasesc doar la gradinile botanice sau serele de profil din marile orase, cum ar fi Decoflora Bucuresti.

    Dar sa revenim la gradina imensa, numita pe vremuri "EDENUL TRANSILVANIEI" care este impartita de alei in mai multe sectiuni: Zona florilor, pastorita de terasa actualului hotel Bruckenthal, fiind zona de relaxare a clientilor hotelului., zona livezii, unde copacii se unesc intr-o geometrie perfecta cu aleea in capatul careia troneaza fantana arteziana, ; gradina cu flori, strabatuta de un paraias ce murmura in, tinand isonul spectacolului naturii.

    Terasa hotelului, mobilata cu masute si scaune din fier forjat ce doreste sa imite moda vremii este strajuita de un corp de cladire construit in acelasi stil baroc (cladire renovata datorita pozitionarii in acest areal a hotelului), cladire impartita simetric de" stalpi" din iedera ce sporesc grandoarea si frumusetea peisajului. Din loc in loc, felinarele, ce odata luminau seratele si balurile, arunca o lumina fantomatica, sporind simfomia mistica a naturii.

    Mirosul multitudinii florale de la terasa (unde iti poti potoli si setea si foamea in voie), in duet cu mirosul de iarba proaspata se combina armonic cu linistea ce desavarseste acest spectacol. Acestea toate creeaza un cadru idilic, lasandu-ti senzatie de impacare cu natura si esenta vietii. Poti intelege astfel de ce baronul Brukenthal a creat acest loc mirific in care se relaxa dupa oboseala calatoriilor si a activitatilor sale politice-se spune ca era locul sau preferat. (nota:documentare de la sediul muzeului) Credeti-ma, pe mine personal, senzatia de liniste launtrica inspirata de acest loc a persistat multa vreme -senzatie pe care nu am mai simtit-o niciodata.

    Trebuie mentionat, spre final, faptul ca aceasta gradina serveste in prezent drept gazda a unor activitati mai... pamantene. Aici, intr-un cort amplasat intr-o laterala a hotelului se organizeaza nunti, prezentari de moda sau activitati artistice.

    Puteti pune, fara preget, acest Muzeu pe lista locurilor musai de vizitat macar odata in viata, pentru a va face drept cadou inegalabil un moment de respiro, de relaxare, de fuziune cu natura, intr-un loc unic din ROMANIA.

    Dar, totusi, cine a fost faimosul BARON SAMUEL VON BRUKENTHAL???

    Date bibliografice ale BARONULUI SAMUEL VON BRUKENTHAL (documentare din Muzeul din SIBIU):

    - 26 IULIE 1721 se naste la Nochrich, in apropiere de Sibiu, al saselea copil al judelui regal Michael Breckner

    - Studiaza la Gimnaziul Evanghelic din Sibiu si la Colegiul Unitrian din Targu Mures, unde isi insuseste temeinic limba maghiara,

    - 1743-1745 Urmeaza studii juridice la universitatile din Yale si Jena

    - 1743 Devine membru al lojei francmasonice "Aux Trois Canons "din Viena, insusindu-si pefect limba franceza, a saloanelor si a elitei culturle europene.

    - 1744 infiinteaza la Halle o noua loja frncmasonica "Aux trois Clefs d'or "cu permisinea imparatului Friedrich II, mare maestru al lojei "Zu den drei Weltkuglen" din Berlin -cu aceast ocazie a batut monede din aur si argint cu portretul sau ca maestru al lojei pe avers-considerat a fi primul sau portret (la varsta de 23 ani).

    - 1745-se intoarce in Transilvania si se casatoreste la 26 oct cu Sophie Katarina von Klockner -fiica primarului orasului Sibiu, primind astfel cetatenia orasului.

    - 1745-1752 ocupa functiile de secretar adjunct si apoi secretar al tribunalului Sibiu, primind apoi functia de vice -notar.

    - La 8 martie 1753 isi da demisia din functia de vie -notar a in acelasi an, la 25 martie sa fie primit in audienta de imparateasa MARIA TERESIA ca membru a unei delegatii din partea NATIUNII SASESTI din Transilvania, aceastaa primire marcandu-i deisiv cariera fiind deosebit de appreciat de suverana.

    - 1761 devine consilier gubernial

    - 1762Primeste titlul de baron si este numit cancelar provincial

    - 1765 Este numit de catre Maria Terezia presedinte al Cancelariei Aulice a Transilvaniei. Devine membru al Ordinului Sfantului Stefan, primind crucea mica.

    - 1773 In acest an se face prima mentiune a colectiei de pictura a baronului Brukenthal, in Almanach de Viena

    - 1777Este numit guvernator al Principatului Transilvania.

    - 1784 Izbucneste rascoala condusa de Horia, Closca si Crisan -BAronul Bruckenthal fiind guvernator initiaza tratative cu rasculatii in vederea opririi extinderii rascoalei. Odata cu inceperea represiuniiintervine (fara succes) pentru "crutarea multimii dezlantuite".

    - 1787 Baronul primeste ceamai inalta dinstinctie a Ordinului SF Stefan-CRUCEA SI COLANUL DIN AUR

    - 1790 Apare la Sibiu intr-un ghid al orasului tiparit de Martin Hockmeister prima mentiune privind posibilitatea vizitarii galeriei de pictura a BAronului Brukenthal, situatala etajul2 al PAlatului.

    - 1802 Samuel Bruckenthal isi face testamentul, prin care lasa cea mai mare parte a averii (inclusiv colectiile, biblioteca si Palatul) in posesia Gimnaziului evanghelic din Sibiu

    - 9 aprilie 1803 se stinge din viata la Sibiu, in resedinta sa din Piata mare, actual palat si muzeu ce-i poarta numele

    -1817 Are loc deschiderea festiva a muzeului Brukenthal, ca muzeu public.

    -

    Nota: documentare bibliografica - palatul Bruckenthal.

    Va multumesc pt rabdarea de a citi acest rewiu si va invit sa vizitati neaparat acest muzeu.


    [fb]
    ---
    Trimis de danadana* in 21.10.14 10:20:15
    Validat / Publicat: 21.10.14 11:59:57
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.

    VIZUALIZĂRI: 2622 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danadana*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P17 gradina -o oaza de verdeata
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 24.30 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    danadana*AUTOR REVIEW
    [21.10.14 10:21:28]
    »

    D-le webmaster rog un fond sonor https://www.youtube.com/watch?v=2apa5uCOjQA

    webmasterX
    [21.10.14 10:27:03]
    »

    @danadana - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

    Michi
    [21.10.14 13:48:18]
    »

    @danadana: Ce coincidenţă să scriem în acelaş timp despre palatul Brukenthal din Avrig. Ai scris un review foarte documentat care completează ce am scris eu despre baronul Brukenthal şi tulipan. Parcă ni s-ar fi dat o tematică. Este bine că ai semnalat frumuseţea Edenului Transilvaniei care deocamdartă e puţin vizitat. Noi, dacă nu s-ar fi nimerit să dormim o noapte în hotel, n-am fi ştiut de această grădină barocă unicat.

    O singură precizare fac. La un moment dat scrii:

    Oare de de niciodata nu gasim fondurile necesare pentru a salva obiectivele noastre de patrimoniu ale caror pierdere ulterioara degeaba o vom regreta??? Oare de ce se pot gasi fonduri pentru alte destinatii gen "teren de fotbal in panta" sau "sali de sport in comune ««no name»», iar pentru zestrea culturala a Romaniei niciodata nu sunt bani disponibili???

    Palatul şi parcul sunt restituite ca proprietate privată a Fundaţiei Samuel Brukenthal şi a fost câştigată în 1999 în urma unui proces de retrocedare. Această Fundaţie încearcă să atragă fonduri europene şi locale prin primăria Sibiu dar domeniul nu mai face parte din patrimoniul naţional. Este o situaţie generalizată în Transilvania. Trebuie să mulţumim lui Samuel Brikenthal, un iluminist al sec. XVIII care prin testament a hotărât ca în muzeul din Sibiu să aibă acces publicul şi probabil şi în parcul din Avrig.

    danadana*AUTOR REVIEW
    [21.10.14 14:15:38]
    »

    @Michi - Da, multumesc mult, mama Michi pentru completare. E o onoare sa va citesc rewiurile. Chiar era in lucru rewiul meu cand l-am citit si pe al dvs.

    Numai ca eu nu am stat intamplator acolo, mi-am dorit demult sa il vizitez dar acum sotul mi-a oferit aceasta ocazie drept cadou pt aniversarea multor ani de casnicie (am calatorit prin ARDEAL - cu itinerariu bine stabilit).

    Despre restaurarea PALATULUI DIN AVRIG am stat de vorba cu personalul angajat acolo. Chiar ma tot miram de ce o asa minunatie sa nu fie conservata (bine pastrata). De la personalul de acolo am aflat faptul ca nu prea sunt sanse de restaurare recenta... In privinta fondurilor europene toata lumea stie cate impedimente se ivesc pana sa se reuseasca accesarea... Poate ca, daca noi ce o vizitam scriem mereu despre aceasta locatie superba (pentru care cu adevarat trebuie sa-i multumim post -mortem baronului BRUKENTHAL_D-ZEU sa il odihneasca) poate vom atrage atentia asupra gradinii -palat si poate lucrurile se vor urni din loc cat de cat. Acesta a fost si scopul pentru care am scris acest rewiu (si va multumesc si dvs pt ca ati scris despre el). Sper sa fie vizitat de cat mai multa lume. E un loc de care m-am indragostit iremediabil si pe care vi-l recomand din tot sufletul!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmasterX
    [21.10.14 17:32:47]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Reşedința de vară Brukenthal" (deja existentă pe sait)

    webmaster
    [21.10.14 20:03:07]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    danadana*AUTOR REVIEW
    [25.10.14 18:18:04]
    »

    @webmaster - Multumesc mult!

    calatorul
    [15.09.15 21:04:08]
    »

    De retinut, o sa il includ pe viitoarele mele drumuri prin zona.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    calatorul, danadana*, Michi
    Alte impresii din această RUBRICĂPalatul (reşedința) de vară Brukenthal:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074498891830444 sec
    ecranul dvs: 1 x 1