GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul de Arta Romaneasca Moderna din Tg. Mures - Palatul Culturii – un secol de cultura si arta romaneasca
Pentru cei care iubesc cultura si arta romaneasca, Tg. Muresul are mai multe optiuni, din pacate unele dintre ele sunt in restaurare altele sunt mai putin puse in evidenta.
Una din expozitiile artistice pemanente se gaseste in cadrul Muzeului de Arta din Tg. Mures, o galerie noua, inaugurata vineri, 21 octombrie 2011.
Muzeul ne prezinta picturi celebre ale romanilor din toata tara si de pe plaiurile muresene din ultimii 100 de ani. Pinacoteca mureseana a fost realizata in anii 1935-1940, de catre Aurel Ciupe, responsabilul pinacotecii, sustinut de primarul Emil Dandea, astfel ca s-au achizitionat multe lucrari de arta romaneasca, dar care nu stiu daca au fost vrreodata expuse intr-o expozitie permanenta. Toate aceste lucrari ale unor celebri pictori romani, unele dintre ele inedite, au stat zeci de ani in depozitele Muzeului Judetean Mures. In prezent au fost scoase la lumina si prezentate publicului in prima Galerie de Arta Romaneasca Moderna din Tg. Mures, cu tema “Un secol de arta romaneasca”, sub genericul “Traditie, Avangarda, Modernism”. Din pacate, din cate am inteles, nu sunt expuse toate lucrarile din lipsa spatiului, dar sunt promisiuni ca in viitor acesta (spatiul) se va mari sau se vor gasi alte metode pentru a se putea expune toate lucrarile.
Se stia de existenta acestor lucrari, dar nimeni nu le-a putut admira decat in expozitii periodice prin tara. Nume grele romanesti “ne trec” printr-un secol de pictura moderna romaneasca. Nu trebuie sa fii un profesionist sau un bun cunoscator al picturii si artei pentru a vizita un astfel de loc.
Ceea ce conteaza este sa recunosti frumosul si sa incerci sa simti ceea ce vrea sa transmita pictorul in lucrarea sa.
Astfel, am fost “analizata” de privirea directa a “Batran”-ului lui Emanoil Bardasare, am zambit la vederea florilor lui Stefan Luchian (“Flori in cana”, “vaza cu trandafiri albi”), am admirat “Portret de batran” – Sf. Luchian, am “dansat” alaturi de tarani in “Hora” lui Th. Aman si am admirat expresivitatea si profunzimea din “Pepica Aman”, mama artistului, una din marile sale creatii.
“Fata cu ulcior” si “Apus de soare”, lucrari ale pictorului Nicolae Grigorescu sunt alte doua picturi celebre care impresioneaza prin simplitate si realism. Este expus si un Car cu boi – “Printre dealuri si muscele” si peisaje ale diversilor pictori.
Nicolae Tonitza este si el prezent cu lucrari importante ca “Portret de femeie”, “Muza pamfletarului”, “Saltimbancul” si impresionantele chipuri de copii, atat de expresive, care transmit gingasie, candoare, nevinovatie, dar parca privesc tristi spre viitor in “Portret de fata” si “Portret de baiat”.
Theodor Palady are si el un numar de lucrari, dintre care “Nud sezand” si “Nud in fotoliu”, “Natura moarta” si “Natura statica”.
Alte nume ca Nicolae Darascu, Stefan Dimitrescu, Ct. D. Stahi (“Italianca”), Ion Tuculescu sunt nume importante iar cateva din lucrarile lor pot fi admirate aici.
Nu lipsesc pictorii ardeleni, Ion Vlasiu, Aurel Ciupe si Eugen Gasca, fiecare dintre ei avand un stil aparte, original.
Lucrarile lui Ion Vlasiu (dar nu doar ale lui) mi-au atras atentia in mod special, datorita contrastelor prezentate, a extremelor surprinse in aceeasi imagine, a stilului neobisnuit de lucru si a durerii care izvoraste din anumite lucrari ale lui. Astfel, florile galbene, culori vii, care sugereaza voiosie, pictate pe fondul negru, aratand necazul, nenorocirea, intreg ansamblul sugerand parca un strop de fericire in negura vietii, o bucurie a unui om chinuit (in “Galbene pe negru”).
In “Satul uitat”, casele mici, albe, pe fondul unui cer cenusiu, innorat arata durerea locului, a unui... sat uitat.
Nu are rost sa enumar aici picturile, ele trebuie vazute. De altfel, sentimentele fiecaruia sunt diferite atunci cand admira un tablou, fiecare intelege si simte altfel mesajul transmis.
Ion Vlasiu este originar din Lechinta de Mures, Ogra, jud. Mures, de aceea am sa ma opresc putin asupra lui, deoarece atunci cand cunoastem omul, altfel vedem si lucrarile lui artistice. De fapt, creatia reprezinta gandirea si simtirea unui pictor, transpuse pe panza, iar cine nu intelege omul, poate nu intelege nici anumite creatii ale lui.
Ion Vlasiu si-a iubit mult locul natal, Transilvania in general si a incercat sa redea bucuria si durerea acestui pamant romanesc, a oamenilor, a traditiilor, pe care le-a ilustrat pe panza. Ion Vlasiu a fost in primul rand sculptor, avand creatii in mai toate muzeele din tara, a realizat foarte multe monumente sau figuri memorabile din istoria si cultura romaneasca (Ion Creanga din Piatra Neamt, Horia, Closca si Crisan din Cluj, Monumentul Unirii de la Blaj, etc.). Dar Ion Vlasiu a fost si pictor si scriitor.
In Targu Mures exista si o Galerie de Arta Ion Vlasiu, realizata dintr-o donatie a artistului ce consta din 120 de lucrari. Galeria se gaseste la etajul I al Bibliotecii Teleki, dar momentan biblioteca este inchisa pentru renovare, cel putin asa ne informeaza afisul de la intrare (e posibil ca aceasta sa fie inchisa din cauza furtului celor peste 500 de volume importante de carte veche din cadrul bibliotecii, constatat la sfarsitul anului trecut). Cateva lucrari sunt expuse si in Muzeul de Arta descris aici, iar celelalte urmeaza sa fie expuse in cadrul galeriei la redeschiderea bibliotecii, in cazul in care administratia locala nu doreste sa gaseasca alt loc de expunere. Despre Ion Vlasiu puteti citi mai multe aici: cultura.inmures.ro/biogra ... ion-vlasiu.html
Intreaga colectie din cadrul Muzeului de Arta Romaneasca - Palatul Culturii Tg. Mures este un amestec de culoare, de caldura, de expresie, ilustrand trairile unor personaje surprinse, dar si ale artistilor care au recunoscut acele trairi interioare, colectia ilustreaza frumusetea naturii, frumusetea locului, linistea interiorului simplu, totul fiind cuprins in lucrarile expozitiei.
Muzeul detine si un catalog trilingv (roman, englez, maghiar), care poate fi cumparat cu 50 lei, in acest catalog fiind prezentata intreaga colectie.
Intrarea la muzeu este de 10 lei pentru adulti, in acest pret putandu-se vizita intreg Palatul Culturii din Tg. Mures. Despre Muzeul de Arta Tg. Mures aici: tirgumureseanul.ro/detali ... ul-de-arta.html si aici:
In Tg. Mures mai exista si ‘Galeria “Unirea” a artistilor plastici, aici putand fi admirate lucrari ale artistilor contemporani. Despre programul expozitiilor si adresa galeriei se poate citi aici: aap-mures.blogspot.com/p/ ... ria-unirea.html
Trimis de biancuta in 22.10.11 22:37:34
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.54322890 N, 24.55855250 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
@biancuta
Gata, m-ai convins!
Următorul city-break pe care am să-l fac este la Târgu Mureş, este singurul mare oraş ardelenesc pe care nu l-am văzut decât în treacăt.
Nu credeam că într-un muzeu judeţean să fie expuse lucrări ale atâtor pictori români renumiţi...
Am o singură nelămurire: pictorul Eugen Gasca, despre care vorbeşti în review este, de fapt, Eugen Gaşcă, sau Eugen Gâscă?
Fotografiatul în muzeu este permis? Dacă da, este gratuit, sau se plăteşte?
Brava biancuta, simplu si la obiect...
Simteam nevoia de ceva diferit de prezentari de camere, meniuri si altele...
De cand reprezentantul de seama al urbei muresene a fost "trecut la cele vesnice" (o da el in avatar odata si odata), partea asta de tara are un exponent de incredere in persoana dumitale.
P02 a fost "vaduvita" de expresivitate datorita unghiului de surprindere a fotografului. In rest, pozele completeaza rotund intregul review.
Cu stima,
Z.
Frumos si interesant! Orasul tau e primul pe lista mea de "must see"...
Un review excelent si deosebit de util!
Nicolae Grigorescu are vreun "car cu boi" prezent in muzeu? La muzeul din Campina am aflat ca are peste 500 de astfel de tablouri prin toata tara, ma intrebam daca si pe la Targu Mures este expus un astfel de tablou.
Multumesc webmaster si webmaster pentru aprecieri si pentru melodie!
@costi, este vorba despre Eugen Gâscă, un alt pictor original. Are un stil abstract, picturile expuse au o nota visatoare, incarcata de speranta, iar culorile predominante sunt alb - albastru. El reda personajele intr-o nota generala, de aceea chipurile personajelor sale nu se refera la o persoana anume, nu reda "fidel" chipul uman. Intreg personajul e stilizat, fara ochi, nas, gura, etc. E deosebit la randul lui prin stil. ma opresc aici fiindca nu ma pricep. In poza P22, ultima, am cateva picturi semnate Eugen Gâscă, cea din dreapta se numeste "Liniste". Alte detalii despre pictor am gasit aici:
observatorcultural.ro/ART ... es_details.html.
Taxa foto este de 15 lei iar taxa de vizitare este 10 lei.
@zapacitu, ai dreptate in legatura cu poza P02, e una din picturile preferate. Din pacate doar acasa am remarcat ca poza nu e buna.
@magdalena, Un "car cu boi" este expus si la Tg. Mures, vezi poza P05 - "Printre dealuri si muscele". Eu nu stiu cate asemenea tablouri are, dar am vazut ca sunt in mai toate muzeele romanesti dar sunt multe si in colectii particulare din strainatate. Zilele trecute s-a vandut un exemplar la o licitate din New York la pretul de 155.000 €. realitatea.net/carul ... 53185.html
@costi si @magdalena, daca veti ajunge la Tg. Mures va rog sa-mi dati de veste!
P05 mi-a scapat din cauza reclamei care mi-a sarit in ochi... Oricum, eu un tablou micut, in muzeul din Campina se afla insa cel mai mic astfel de tablou.
Sa nu iti imaginezi ca ajung in oras fara sa iti dau de veste!
Intr-adevar, e un tablou mic, dar... mare! "Micul gigant! "
@biancuta: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Mutat în rubrica "Palatul Culturii - Muzeul de Artă, TÂRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Un sfert de vizită la palatul culturii din Târgu Mureș — scris în 22.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2020 2 stele Michelin si Palatul Culturii din Targu Mures — scris în 20.08.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș - artă, cultură și istorie — scris în 29.05.17 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- May.2010 Palatul Culturii din Tg. Mures - comorile ascunse — scris în 19.05.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ