ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Un sfert de vizită la palatul culturii din Târgu Mureș

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Palatul Culturii din Târgu Mureș, acest edificiu important din municipiu ar trebui să se afle pe lista tuturor vizitatorilor. Gândit, zis și făcut doar socoteala de acasă nu se potrivește totdeauna. Am avut ghinion de această dată clădirea se află într-un amplu proces de renovare interior-exterior lucru observat deja la sosire în oraș. Totuși am încercat m-am dus la infocenter și casă de bilete și am aflat că se mai poate vizita aproximativ 25-30 % din cele vizitabile și din acest motiv biletul este mult diminuat la 7 lei.

Deci o să încep să scriu un sfert 1/4 de articol :) cu ceea ce am văzut iar restul să fie complectat din amintiri din trecut (am fost cu mulți ani în urmă) iar fotografiile mele complectate cu fotografii din mediul online sau dacă le caut ale mele din trecut. Clar mi-am făcut promisiunea că data viitoare... o voi vizita din nou orașul nefiind prea departe de Sibiu. Și chiar merită având în vedere câte am pierdut acum. Dar deocamdată să așteptăm finalizarea renovării care poate să dureze foarte mult.

M-am mai tot gândit dacă să nu pun articolul la secțiunea avertizări dar nu este cazul. Dacă se intră în pagina oficială a Palatului Culturii bing.com/ck/a?!&&p=9ac054 ... mlpLnJvLw&ntb=1

mesajul cu renovările/restaurările nu apar chiar în prima pagină dar totuși apar (așteptam să apară un banner, ceva) La secțiunea planifică vizita apare la sfârșit textul cu litere mici la obiectivele închise temporar și da sînt cca 70 % închise!

Localizare Palatul Culturii

Palatul culturii își arată silueta imediat ce intrăm în Piața Trandafirilor (din direcția Brașov/Sibiu) Ca și repere apropiate sînt Palatul Administrativ, biserica Buna Vestire, primăria Târgu Mureș, hotel Grand. Clădirea de colț se află cu o latură la Piața Trandafirilor și o latură la Piața Victoriei. Clădirea se remarcă în primul rând după acoperișul colorat și pe urmă prin bogăția ornamentelor fațadei.

Casa de bilete se află cu intrare dinspre Piața Trandafirilor iar intrarea în palat dinspre Piața Victoriei.

Adresa exactă este: Piața Victoriei nr 1,540052 Târgu Mureș tel. 0365451034

Orar de vizitare/prețuri

Palatul Culturii din Târgu Mureș se poate vizita marți-vineri între orele 9.00-16.00 iar sâmbătă-duminică între orele 9.00-14.30. Luni este închis

Costul unui bilet conform site oficial este: adulți 15 lei, pensionari 7 lei, elevi/studenți 3 lei, persoane cu dizabilități nu plătesc.

Costul biletului meu a fost 7 lei (conform explicație casier că palatul se află în renovare și se pot vizita puține obiective) iar dacă nu era în renovare casierul a spus că era 22 lei. Ei aici observ o diferență între site și casă de bilete. (probabil cei 22 lei erau împreună cu galeriile de artă? Habar nu am...

Tot conform site există o taxă de fotografiere de 40 lei și o taxă de filmare de 50 lei. Bănuiesc că sînt pentru profesioniști. La evenimente această taxă urcă la 80/125 lei. Personal am fotografiat ce am putut cu telefonul chiar în prezența paznicului și nu a zis nimeni nimic.

Lista celor vizitabile și celor nevizitabile noiembrie 2023

-Foaierul și scările-vizitabil

-Sala de concerte (sala mare) -vizitabil

-Sala mică-nevizitabil, închis temporar (pe site apare ca vizitabil)

-Sala Oglinzilor-nevizitabil, închis temporar

-Sala Secession-nevizitabil, închis temporar

-Galeria de artă modernă maghiară-nevizitabil, închis temporar

-Galeria de artă românească-nevizitabil, închis temporar (conform site vizitabil)

-Galeria Ion Vlasiu-nevizitabil, închis temporar

-Cameră memorială Bernádi-nevizitabil, închis temporar

-Cameră memorială Dandea-nevizitabil, închis temporar

Scurt istoric al Palatului Culturii din Târgu Mureș

Ideea apărută în 1907 și aprobată de primarul de atunci Győrgy Bernády s-a materializat între anii 1911-1913.

Clădirea belle epoque în stil arhitectural seccession a fost proiectat de către arhitecții Marcel Kommor, Dezső Jakab și inginerii frații Grünwald.

În prezent așa cum se observă este o clădire multifunțională dar toate activitățile au legătura cu cultura.

Alte detalii despre Palatul Culturii

Clădirea multicoloră și fotografiată de toți turiștii care se află în zonă este o bijuterie în sine începând de la țigla multicoloră de pe acoperiș și până la bazoreliefurile, mozaicurile din bronz și piatră, vitraliile și frescele elemente decorative de pe fațadă și interior.

Structura de interior este împărțit în felul următor. Există o sală mare de spectacole/concerte/alte evenimente culturale. Există o sală mică pentru aceleași activități. Există o sală a oglinzilor. Clădirea mai găzduiește Muzeul de Artă, Filarmonica de Stat Târgu Mureș, diverse săli memorial enumerate mai sus, Sala Secession pentru expoziții, diverse săli pentru expoziții temporare.

Vizita mea

Dacă tot am fost în zonă mi-am planificat și aici vizita de unsfert :)

Am văzut jumătate din exterior (jumătatea spre Piața Trandafirilor este acoperită cu plasă personalizată pentru renovarea fațadei), foaierul, toate scările, holurile, sala mare. Atât. Aaa și plus toaleta, am fost și acolo :) Ghinionul a mai făcut în plus că la momentul vizitei avea loc Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj Alter-Native ediția 31 transilvaniabusiness.ro/2 ... teste-editia-31

. Rulau practic filme în sala mare timp de 10 ore un maraton pentru cei interesați. În principiu nu trebuia să iau nici măcar biletul de 7 lei, la intrare nici dracu nu m-a întrebat de sănătate dar m-au invitat la film :)

După vizitarea tutror coridoarelor, holurilor, scărilor care chiar sînt de vizitat/admirat/vizualizat, decorațiunile, frescele, vitraliile, oglinzile, amenajările sînt superbe și le-am fotografiat din toate unghiurile am intrat în Sala Mare. Rulau filmele dar am putut observa toate elementele decorative, imensa orgă, decorul, corpurile de iluminat și pot susține din nou: absolut superb.

În rest am încercat absolut toate ușile unele le-am găsit deschise dar în interior era șantierul iar operele de artă fie mutate fie acoperite.

Am luat loc și am vizionat așa vreo 2 scurtmetraje mai mult așteptând pauzele dintre ele sperând că se aprinde lumina pentru scurt timp și pentru a face măcar o singură fotografie la sala mare. Dar din păcate nu s-a făcut lumină nici între scurtmetraje tehnologia proiecta în mod nemilos în continuare filmele. Nu zic că nu erau bune erau chiar reușite doar că eu nu pentru asta mă aflam acolo. Mi-am adus aminte că în afară de alte proiecții cu alte scopuri (în muzee de ex) nu am fost la cinema de 20 de ani :)

Am mai revenit încă o dată în ziua respectivă în palatul culturii (cum am zis intrarea nu era o problemă) dar la fel rulau filmele. În trecutul mai îndepărtat (înainte de 2014) am vizitat Palatul Culturii și am văzut toate sălile. Și asta de mai multe ori.

Cam asta a fost vizita mea de un sfert la Palatul Culturii, sfatul meu pentru viitorul vizitator: să caște ochii la site atunci când dispare fraza cu închis temporar la toate obiectivele, și la webcamurile Târgu Mureșului pentru a fila momentul când dispare prelata de pe fațada clădirii. Și atunci poate merge acolo să viziteze. Webmaster rog acest video la început, mulțumesc.

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 22.11.23 21:09:25
Validat / Publicat: 22.11.23 22:08:05

VIZUALIZĂRI: 206 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Palatul Culturii din Tîrgu Mureș,intrarea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37700 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX [22.11.23 22:04:59] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [22.11.23 22:15:59] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

AZE [23.11.23 08:04:08] »

@webmaster: mulțumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Culturii - Muzeul de Artă:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.06341290473938 sec
  ecranul dvs: 1 x 1