GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul Brancovenesc - Mogosoaia
Am mai scris eu despre Targusorul brancovenilor din Mogosoaia dar am scris strict despre parc si parca acum cand memoria imi este mai vie dupa o scurta plimbare asa pentru dezmortie dupa o covalescenta prelungita am zis sa adaug pe sait cateva randuri si despre palat.
Duminica apartinatorul m-a luat la o plimbare in Parcul Mogosoaia si pentru ca dupa un tur de parc mai eram inca pe picioare zic hai sa intram si in palat. Caldura mare dar inauntru racoarea zidurilor groase te ademenea parca sa mai zabovesti.
Intrarea in palat se face prin coltul din dreapta cum te uiti dinspre Poarta Targovistei, biletul costa 6 lei pentru un adult, iar daca vrei sa fotografiezi, respectiv sa filmezi in interiorul palatului achiti o taxa de 15 lei. Program de vizitare a muzeului:
marti- duminica intre orele 10 -18 (mai- septembrie)
marti - duminica intre orele 9- 17 (octombrie -aprilie) inchis in timpul sarbatorilor legale.
Administraerea muzeului o are Centrul Cultural Palatele Brancovenesti - Primaria Municipiului Bucuresti. Daca doresti ghidaj contra unei taxe se poate.
Dupa plata biletului am urcat la etaj pe o superba scara de marmura colorata in alb si negru care mi-a adus aminte de filmul 1001 dalmatieni.
Doamna ghid care statea in momentul acela la poalele scarii ne-a ajutat cu cateva precizari, astfel ca am aflat ca infatisarea actuala a palatului este de fapt opera Marthei Bibescu care a dat jos podaua de lemn de la etaj si a turnat placa pe care a acoperit-o cu diverse tipuri si jocuri de marmura si mozaicuri care mai de care mai interesante.
Salile de la etaj mi s-au parut foarte fade si golase, bine este de inteles gandindu-ma si la cate grozavi a trait palatul in ultima suta de ani. Mi-au atras atentia exponate care in general au fost achizitonate de catre muzeu si care nu au facut parte in trecut din patrimoniul palatului: multe tablouri, tapiseri cu diverse motive nationale, cateva scaune si mobilier, o vitrina bidermaier, multe lazi de zestre traditionale romanesti, cateva manuscrise (Bibile).
In afara de podeau deosebita din marmura la etaj gasim si ceva ornamente din piatra foarte frumoase cu simbolistca diversa, chiar si o stema veche romaneasca.
Per ansamblu etajul mi s-a parut interesant si prin prisma faptului ca aici se gaseste o terasa tip logie imensa.
Am coborat apoi pe o scarita stramta si rasucita la parter unde un artist plastic are in acest moment o expozitie temporara.
Istoria palatului incepe undeva pe la 1681 cand Constantin Brancoveanu achizitioneaza mosia de la Mogosoaia si Chitila, prin1688 se construieste biserica Sf, Gheorghe iar prin 1702 se ridica deja palatul de la Mogosoaia intr-o forma diferita de cea de azi.
In anul 1830 banul Grigore Brancoveanu prin casatoria fiicei sale adoptate uneste toate propietatile Brancovenilor si le transmite familiei Bibescu.
Prin 1911 printul George Valentin Bibescu achizitioneaza mare parte din mosia Mogosoaia si odata cu ea palatul pe care printesa Martha Bibescu incepe sa-l reconditioneze.
In vremea comunistilor palatul este chiar amenajat ca muzeu de arta brancoveneasca si in repetate randuri parti din ansamblu brancovenesc vor fi reconditionate
Istoria locului este de fapt foarte zbuciumata dar acum important este ca totul arata foarte bine si se vede ca cineva se preocupa de bunastarea locului. Toate corturile insirate pe pajistile domeniului au fost demontate, parcul s-a extins vizibil si arata foarte bine. De la ghida muzeului am aflat ca bucatile de fresce demontate de la manastirea Vacaresti sunt adapostite dupa mai bine de 40 de ani intr-o cladire din ansamblu si in curand vor fi expuse spre vizitare.
Va doresc numai bine si sa aveti in aceasta vara vacante frumoase.
Rog Web. daca sunteti dragut sa atasam si filmuletul Palatul brancovenesc de la Mogosoaia , jud Ilfov, momente 360.
Trimis de adrianbogdan in 24.07.17 15:48:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.52838300 N, 25.99729800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)
@adrianbogdan:
”daca sunteti dragut sa atasam si filmuletul Palatul brancovenesc de la Mogosoaia, jud Ilfov, momente 360.
Îl atașăm, dacă ne indici te rog linkul spre acest videoclip. (Altfel nu știm care e)
@adrianbogdan: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)
@webmaster26: Este corecta harta acolo unde scrie Palatul Mogosoaia este Palatul Brancovenesc (muzeul) cel pe care l-am prezentat in review.
@adrianbogdan: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@adrianbogdan: Imi tot propun si eu sa ajung acolo insa inca nu am reusit. Pana atunci insa ma bucur de ceea ce citesc asa cummeste si articolul tau. Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: va asteptam cu mare drag, suntem experti in brancovenism, cunoastem zona destul de bine.
@adrianbogdan:
Sper sa-l mai vad si eu anul asta, e atat de aproape de noi totusi. Frumoasa invitatie spre un loc aparte ce merita promovat.
O zi excelenta va doresc la amandoi!
@adrianbogdan: Un superbonus pentru descrierea unui ansamblu brâncovenesc superb. Palatul Mogoșoaia se află la doar trei pași de Capitală, dar mulți bucureșteni nu l-au vizitat și nu s-au plimbat pe aleile umbroase ale parcului. Este o invitație bună de weekend pentru cei care doresc să pășească pe urmele elitei interbelice (Martha Bibescu a atras acolo mulți oameni importanți).
@elviramvio:Buna! Cred ca o punem de o intalnire la palat, avem si o terasa...
@tata123: am spus, o punem de o intalnire la palat
@adrianbogdan:
Ce buna ai fi de ghid, stii sa convingi si sa promovezi!!
Voi fi atenta pe aici, daca suntem liberi la momentul acela, cu foarte multa placere venim!
@adrianbogdan:
Mie parcul îmi place mult. Sau îmi plăcea când mă plimbam pe acolo, deoarece nu am mai ajuns în ultimii ani.
@nicole33: Buna!
S-au schimbate multe lucruri in bine cel putin in ultimii 5 ani asa ca mai mult curaj sa aveti!!
- lacul are probleme dar important ca nu miroase.
- locul este ideal pentru o iesire si in zilele mai calduroase
- se gasete si ceva racoritor, suc, inghetata, berica
- ceva gratare
- mai de fite o locatie cu terasa in cladirea care apartinea Uniunii scriitorilor (caldirea cu sere in spate).
- vechea biserica unde poti asculta o sluja la umbra.
Cu bine!
@adrianbogdan: Serele Palatului Mogoșoaia sunt construite din oțel la sfârșitul secolului al XIX-lea în Franța după planurile unor arhitecți francezi. Ele au fost aduse în România la comanda prințului Nicolae Bibescu - acum serele poartă numele acestuia. Cele 7 sere au fost restaurate în perioada 2002-2004. Nu știu dacă se pot vizita sau dacă adăpostesc flori în momentul de față.
@tata123: da, stiu sunt foarte faine, duminica m -am uitat pe geamuri si am vazut mese, scaune ramasitele restaurantului.
Am inteles ca o sa faca ceva si cu serele dar pentru mine mai importante sunt resturile salvate de la manastirea Vacaresti.
Sper ca imi dai dreptate.
@adrianbogdan: Corect! Știu despre frescele Mănăstirii Văcărești adăpostite la Mogoșoaia de la lansarea Lapidariumului de la Muzeul Vârstelor din București. Acolo sunt expuse o parte din frescele de mici dimensiuni, salvate și restaurate. Directorul Muzeului de istorie a Bucureștiului a vorbit atunci despre proiectul de restaurare și despre planul de a expune la Mogoșoaia restul frescelor, unele de mari dimensiuni.
@adrianbogdan:
Informaţiile tale de dată foarte recentă mă fac să-mi planific o vizită în zonă. Chiar nu am mai fost de mult timp şi mi-e dor. A fost o perioadă în care mă plictisisem de Mogoşoaia la propriu, dar sunt ani de atunci.
Ştiu şi bisericuţa de acolo. Am fost de două ori acolo la slujba de Înviere. Acum îmi petrec Sărbătorile Pascale prin Bulgaria .
Foarte curat si bine ingrijit.
Acces liber in parc si in zona Palatului.
Este unul dintre multele locuri importante si frumoase din tara unde istoria se impleteste cu cultura si cu ospitalitatea.
Acolo, de regula se organizeaza foarte multe evenimente culturale: concerte, expozitii, spectacole.
Totul foarte curat si bine ingrijit (in parc, pe alei, in curtea palatului, gradini foarte frumoase si bine ingrijite). Recomand!
Este locatia de langa Bucuresti unde mergem deseori, datorita frumusetii, curateniei, a bunului gust, a oamenilor foarte amabili.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia - peste 300 de ani de istorie — scris în 31.03.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin curtea Palatului Mogoșoaia — scris în 29.08.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Vizită la ”Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” — scris în 18.01.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Palatul Mogoșoaia – istorie, relaxare și distracție într-un singur loc — scris în 17.08.16 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 O zi la Palatul Mogosoaia — scris în 06.04.16 de Silvia30* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Lectii de istorie in aer liber — scris în 01.07.15 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2015 O vizita mult asteptata — scris în 02.06.15 de Gabi Georgeta din BRAșOV - RECOMANDĂ