ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Saschiz - un loc frumos

TIPĂREȘTE URM de aici

Imediat ce am servit micul dejun la pensiunea Maria si Elena (vezi impresii), am pornit sa vizitam principalele obiective turistice din Saschiz.

Saschizul este o frumoasa comuna din judetul Mures care numara putin peste 2000 de locuitori. Comuna are in componenta 3 sate si anume: Saschiz, Mihai Viteazu si Cloaşterf. Satul Saschiz este atestat documentar inca din anul 1305. La inceput a fost populat de catre secui iar mai apoi de catre sasi. Sasii, dupa revolutia din ’89, au parasit localitatea, acum mai exista aproximativ 20 de persoane de aceasta etnie.

Principalele obiective turistice ale satului sunt: Biserica Evanghelica Fortificata si Cetatea Taraneasca.

Spre biserica ne-am indreptat pasii si noi. Biserica evanghelica se afla chiar in mijlocul satului, langa primarie. In fata bisericii este o parcare mare care are urmatoarele coordonate GPS : N – 46.194186 si E – 24.960498.

Am ajuns la poarta bisericii, dar aceasta spre surprinderea noastra era inchisa. Langa biserica se afla un Centru de informare turistica, am intrebat-o pe doamna de acolo cand se deschide biserica, raspunsul ei a fost la ora 10. Era ora 10 fara un sfert, asa ca ne-am pus pe treptele de la intrare si am asteptat. Cum stateam noi cuminti si asteptam, am vazut ca opreste langa noi un autocar din care au coborat o multime de asiatici. Acestia nu au venit inspre poarta de la intrarea in curtea biserici, ci au mers in cealalta parte, si dupa vreo 10 minute s-au urcat in autocar si au plecat. Cum era trecut de ora 10 si doamna cu cheia nu mai venea si vazand ca asiatici au plecat, am crezut ca nu se mai deschide biserica. M-am dus iar la Informatii, si doamna de aici mi-a zis ca asiatici erau japonezi, iar acestia de obicei pozeaza doar exteriorul obiectivelor turistice nu si interiorul si de aceea au plecat. Intre timp a sunat-o si pe doamna cu cheia bisericii care a zis ca ajunge in cinci minute. Dupa acele 5 minute, ajunge si doamna mult asteptata care zice „intarzii si eu odata cinci minute si atunci am turisti care ma astepta, iar cand vin mai repede ma plictisec pana apare primul turist” – ce sa facem doamna, dorim si noi sa vizitam multe obiective intr-o zi.

Deschide usa de la intrare, cumparam biletele care costa 6 lei de persoana, apoi doamna ne invita sa luam o carticica cu toate bisericile fortificate din zona (gratuit). Aceste cărţulii erau in trei limbi: romana, germana si maghiara. Traversam curtea bisericii spre intrare. Pe drum, doamna ne spune ca aici se mai tin slujbe o data la doua saptamani, pentru ca sunt putini enoriasi. Patrundem in interior, doamna mai deschide o usa spre curtea interiora, ne spune ca putem vizita toata biserica, chiar si podul ei, si dă să plece inapoi la casa de bilete (poate mai vine vreun turist). Cand am luat carticica cu bisericile din zona, langa carti se aflau si pliante care anuntau ca in biserica se tin concerte la orga. O intreb pe doamna de aceste concerte si imi spune ca acestea au loc odata pe luna.

Biserica Evanghelica din Saschiz a fost ridicata intre anii 1493-1496 in locul unei vechi bazilici romane si face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Biserica este construita in stil gotic si este inchinata Sfantului Rege Stefan al Ungariei. Ramasi singuri in biserica am inceput cercetarea ei, am inceput cu altarul care este de mari dimensiuni iar in centrul are o pictura care il infatiseaza pe Isus. In dreapta altarului, puse in rame, sunt trecute numele localnicilor ucisi in cele doua Razboaie Mondiale. In fata Altarului se afla cristelnita. Putin mai incolo admiram si amvonul. Ne mai invartim prin biserica si apoi urcam pe niste trepte din piatra si caramida, construite in spirala, pana in podul bisericii. Aici avem ocazia sa vedem nava bisericii rasturnata, aceasta a fost ancorata intr-un cadru metalic care are rolul de sustinere a acoperisului. De-a lungul podului este o punte de lemn pe care ne putem plimba dintr-un capat in celalalt al acesteia, iar pe micile ferestre care lumineaza interiorul podului se poate admira privelistea inconjuratoare. Am coborat in biserica, iar apoi am urcat la nivelul unde se afla orga. Aceasta este de dimensiuni mari si este inca functionala. Pe un stativ langa aceasta se aflau mai multe portative cu muzica religioasa.

Dupa ce am admirat orga si intreaga biserica de sus, de la balconul orgii, am coborat, iar apoi am iesit in curtea interioara. Curtea interioara este inconjurata la exterior de un zid fortificat care in unele locuri atinge o inaltime de 9 metri. Zidurile au fost construite intre secolele XIV si XV.

In curtea bisericii se afla si Turnul cu Ceas al Saschizului sau Turnul clopotnita al bisericii. Acest turn seamana cu Turnul cu Ceas din Sighisoara. Acesta nu este vizitabil deoarece scara interiora este deteriorata si nu prezinta siguranta. Gazda noastra de la pensiune ne-a spus ca turnul va fi restaurat in cel mai scurt timp. Turnul clopotnita nu este lipit de biserica ca si la majoritatea turnurilor bisericilor evanghelice. Tot gazda noastra ne-a spun o legenda (anecdota) legata de acest lucru: se spune ca intr-o noapte sasii din satul vecin Cloaşterf incantati de frumusetea turnului au vrut sa-l fure si sa-l duca la biserica lor, dar dupa cativa metri acestia au fost prinsi de catre cei din Saschiz si au lasat turnul jos in locul unde se afla si astazi. Turnul este acoperit cu o tigla multicolora si are in cele patru colturi cate un turnulet mai mic. Pe partea nordica acesta are montat ceasul care se vede de la mare departare. Tot pe partea nordica se afla o statuie care tine in mana un clopot, care pana nu demult rasuna din 15 in 15 minute.

Celalalt obiectiv turistic pe care l-am vizitat a fost Cetatea Taraneasca din Saschiz. Distanta din centrul satului pana la cetate este de aproximativ 2 kilometri si se poate parcurge fie pe jos, fie o parte cu masina apoi pe jos. Am ales varianta a doua, asa ca am mers cu masina cat s-a putut apoi am luat-o pe jos vreo 5 minute pana la cetate. Acest traseu trece printr-o padure a carei umbra si racoare au fost binevenite in acea zi calduroasa de iulie. Am ajuns si la portile cetatii, aici nu a fost nimeni sa ne opreasca intrarea in cetate. Aceasta cetate a fost ridicata in secolul XIV si a avut rolul de a apara satul si localitatile invecinate de atacurile dusmanilor. Cetatea a fost inzestrata cu 6 turnuri, cate unul in fiecare colt si doua la poarta. Aceste turnuri aveau rolul de aparare si observare. Fiecare turn poarta si cate un nume si anume Turnul Portii, Turnul de Paza, Turnul Munitiei, Turnul Voievodal, Turnul Scoalei si Turnul Preotului. In interiorul cetatii se afla si o capela. Astazi cetatea este doar o ruina, din ea ramanand doar cativa pereti din zidul de aparare, o jumatate de turn si alte constructii interiore ruinate si ele. In mijlocul cetatii se afla o fantana adanca de 65 de metrii, care face legatura printr-un tunel intre cetate si centrul satului. Gazda noastra care ne-a oferit multe informatii, ne-a zis ca s-au aprobat fonduri pentru renovarea cetatii si construirea unui drum de acces pana la portile ei. Pana atunci, in cetate domneste vegetatia crescuta peste tot, inclusiv pe ziduri si cativa nuci.

In orele cat am stat cu gazda noastra la un pahar de vorba ne-a spus ca in localitate, ar mai fi un obiectiv turistic, aflat pe dealul din partea opusa a cetatii. Acest obiectiv se numeste Cetatea Uriasilor. In locul unde se presupune ca ar fi aceasta nu se mai afla nimic. Legat de aceasta cetatea exista si o legenda: sub dealurile din zona care au mai multe „cocoase” ar fi ingropati uriasii.

Pentru cei care doresc sa viziteze Saschizul, aici in luna august au loc doua evelimente majore, Saptamana Haferland - intalnirea sasilor de petrutindeni. Acesta are loc in perioada 10-15 august, al doilea eveniment major are loc in data de 20 august si se numeste Transilvania Bike Trails Race – o cursa de bicilete pe dealurile din zona. Conform spuselor gazdelor noastre, pana acum s-au inscris peste 300 de particpanti iar organizatorii se astepta la peste 500 de participanti.

Daca v-am trezit pofta de aventura vizitati aceste locuri.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 20.07.16 08:52:55
Validat / Publicat: 20.07.16 10:56:47

VIZUALIZĂRI: 3745 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Turnul bisericii fortificate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[20.07.16 15:21:26]
»

Chiar frumos loc! Prin review dar și prin poze am văzut și eu Saschizul. Am fost la Sighișoara de mai multe ori dar pentru Saschiz nu mi-am făcut timp. Ce asemănare între turnuri?

zlatnaAUTOR REVIEW
[21.07.16 13:15:42]
»

@mprofeanu - mă bucur că prin acest articol am reusit să vă duc in lumea minunată a Saschizului. La Sighişoara am fost şi noi de multe ori, dar sincer de Saschiz nu am auzit până cand nu a fost mediatizat (ca de altfel întrega zonă) datorită printului Charles.

Turnul cu ceas din Saschiz seamănă foarte mult cu cel din Sighişoara.

Vă doresc concedii plăcute.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Saschiz:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087625980377197 sec
    ecranul dvs: 1 x 1