ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Cetatea Saschiz

Ilustrație video-muzicală
Rod Stewart - Have You Ever Seen The Rain
TIPĂREȘTE

Majoritatea cetatilor taranesti din Transilvania au unele elemente comune. Unul apare insa mai pregnant, imediat dupa ce-ai zarit cetatea, ea e situata intotdeauna, sus, in varf de deal, cocotata undeva mult deasuprea ta si te gandesti tot atat de imediat, la febra musculara ce te-asteapta daca vrei s-o vizitezi. Dar cred ca febra mea le era indiferenta constructorilor tarani de pe la anul 1500, care se gandeau mai degraba cum sa-si salveze ei pielea atunci cand pamantul se cutremura sub copitele cotropitoare ale migratoarelor popoare barbare.

Transilvania e-un tinut valurit, boselat, plin de “cucuie impadurite”. Pe o astfel de frumoasa cocoasa a naturii, cu care Quasimodo ar fi cucerit probabil toate tinerele fete gitane din Franta, nu numai pe Esmeralda (ca-n clopotnita sa de la Notre Dame mai era inca loc destul), a fost construita si cetatea de la Saschiz.

Am promis c-o sa las deoparte poezia, legendele, filozofeala, povestile de adormit copiii, glumele, si o sa va dau informatii turistice utile, precise, unele chiar matematice. Asadar…

Amplasament

Cetatea Saschiz este situata pe DN 13, tronson din soseau europeana E60, ce leaga Brasovul de Sighisoara, mai exact la 20 de Km de Sighisoara. Fata de Bucuresti, Saschizul este situat la 266 Km.

Coordonate GPS

Si in acest caz pot sa va dau o informatie foarte exacta…aceea ca n-am GPS la masina.

Dar veti gasi fara indoiala biserica si cetatea de care aproape ca va veti impiedica, ele va stau in cale si se vad de la distanta mare, n-aveti cum sa treceti pe langa ele decat daca veniti dinspre Brasov. Cand va apropiati de Viscri, cetatea printului Charles, e posibil ca acesta, nostalgic si coplesit de dorul de casa, sa fi comandat cateva camioane de ceaţă londoneza pe care-a imprastiat-o pe intreaga vale a Scroafei.

Dar stati, am gasit! Saschizul e strapuns de la stanga la dreapta de paralela de 46°12’ latitudine nordica si de sus in jos de meridianul de 24° 58”, longitudine estica, cu alte cuvinte, Saschizul este situat chiar in centru tarii. Saschizul este strabatut si de paraul Scroafei, parau care ma asteptam sa atraga toti porcii din sat, doar e perioada “rut”-ului la animale, dar n-am vazut pe-acolo, atunci cand l-am traversat pe-un frumos pod acoperit, decat cateva gaste făloase cu moţ in frunte.

Obiectivul turistic

Sunt doua…in vale e biserica evanghelica Sfantul Stefan si in deal, la 1,2 Km distanta, e cetate taraneasca fortificata.

1. -Biserica evanghelica a fost construita intre anii 1493 si 1525, peste fundatia unei biserici romane si apoi deasupra uneia gotice si e situata chiar in centrul satului (care e situat in centrul Romaniei). Dar pe-aici prin sat, de-a lungul timpului, s-au construit şapte biserici fortificate din care astazi au mai ramas doar patru.

Biserica evanghelica e dediicata, nu Sfantului Stefan cel Mare ci Sfantului Stefan al Ungariei. Biserica e una dintre cele mai mari si mai lungi din aceasta parte a Transilvaniei avand 22 de contraforturi si tot atatea arcade. Biserica dispune si de o orga iar turnul clopotnitei e foarte bine conservat, peretii sai au 3 metri grosime, imitand intr-o oarecare masura, “Turnul cu ceas” din Sighisoara. Distrus de flacari de mai multe ori, acoperisul turnului a fost restaurat pentru ultima data, intre anii 1930 si 1932. Vechiul zid de aparare al bisericii a fost descoperit prin sapaturi arheologice iar cel actual, e construit deasupra celui vechi. Biserica face parte din patrimoniul UNESCO. La intrarea in perimetrul bisericii, se gaseste un “centru de informare turistica” (centru care se afla in centrul satului care se afla in centrul tarii noastre), loc in care coexista in buna intelegere, obiecte din ceramica locala, dulceturi din fructe de padure, o harta a obiectivelor turistice si numeroase pliante. In limba romana nu mai erau ci doar in germana si franceza…”Stiti, a fost un grup mare de romani si pliantele sunt gratis”, s-a scuzat, foarte amabil, fata de la “info”. Primesc un pliant in franceza, ca limba lui Goethe s-a lipit de mine ca si lebenita de tavan, si cumpar cu 15 lei, o monografie a Saschizului.

Fata imi spune ca biserica e inchisa, “au venit, au luat cheia si au plecat”. Mai multe n-am putut sa scot de la ea. Mi-a zis totusi ca in sat au fost 7 biserici si sus in cetate au fost 6 bastioane si ca azi a vandut 3 borcane cu dulceata de fructe de padure. M-a lasat sa fotografiez dulceturile din borcane si harta turistica de pe perete.

Am inceput sa fotografiez si biserica. Dar biserica e mare, de-abia o cuprind pe ecranul aparatului foto. Cea mai buna pozitie o ai daca te opresti in mijlocul soselei DN 13, dar n-am riscat, 13 e numar cu ghinion. Ai nevoie de 2 politisti care sa opreasca circulatia din ambele sensuri pentru cateva minute. Mai e totusi un loc de unde cuprinzi intreaga biserica si mai ales turnul clopotnitei. Treci drumul, unde vei intalni trei case darapanate, alegi una la intamplare si la noroc, te urci la etaj si faci repede o fotografie. Daca poza nu iese bine, nu repeta figura, ca norocul nu vine de doua ori la rand in aceeasi zi. Intre doua treceri de-ale mele prin Saschiz, un zid, s-a prabusit. Nu, nu era un zid al bisericii, nu va speriati, biserica a rezistat aproape 5 secole si cred ca va mai rezista inca pe atat.

2. -Cetatea taraneasca fortificata…de ce taraneasca? ... pentru ca a fost construita, la fel ca si cetatea Rasnov, in scop de aparare, de catre taranii din Saschiz si din satele din jur, Cloasterf, Archita, Daia, Crit, Diawaldia si Adamsdorf, acestea doua din urma, disparute. Locuitorii lor, aveau dreptul de a se refugia in ceteate, in caz de nevoie.

Hotararea construirii cetatii fortificate din Saschiz a fost luata dupa invazia Sibiului de catre turci, din anul 1493.

Cetatea are forma ovala, are 92 de metri lungime si 45 de metri largime. In vremurile ei bune, avea 6 turnuri…Cel mai mare era Turnul de Garda, (disparut), acesta comunica printr-un coridor ingust cu al doilea turn, numit Turnul Slaninii. Apoi, urmau Turnul Preotului, Turnul Bogatilor, Turnul Prafului de pusca si Turnul Scolii, toate reunite printr-o pasarela de aparare. In cetate, in afara unor mici constructii civile se mai gaseau doua balti cu peste, o capela si un put cu apa dulce, adanc de 60 de metri dar care deasupra nivelului apei avea o galerie subterana secreta, foarte lunga, ce ajungea pana in sat, in caz ca cetatea era cucerita. Pentru accesul şaretelor bogaţilor si a căruţelor saracilor, a fost construit in jurul cetatii, un drum in serpentina. Inclinatia pantei de 35-40 de grade, ingreuna mult cucerirea cetatii.

La centrul de informare turistica ti se spune ca intrarea in cetate e libera, ca nu s-au obtinut inca fonduri UE pentru renovare si pentru punerea cetatii in circuitul turistic, (precum la cetatea Rupea), chiar daca si cetatea Saschiz este membra al selectului club numit UNESCO, ti se mai explica si pe unde trebuie s-o apuci ca sa nu te ratacesti (dar tot o sa te ratacesti), esti intrebat daca n-ai cumva nevoie de un ghid si ti se mai spune din ce fructe e facuta dulceata de pe rafturi.

Eu am luat-o pe jos, la intamplare, cu ochii atintiti mereu pe cetate, dar drumul e anevoios, urca in serpentina, sunt vreo 4-5 curbe in "ac de par" ca la circuitul automobilistic al principatului Monaco, daca ai ratat curba, poti ajunge intr-un final, la Sighisoara sau la Rupea. Poti s-o iei si pieptis, dar nu va sfatuiesc, e aproape imposibil, panta e prea abrupta, chiar daca cetatea ti se pare aproape. Sunt 1,2 Km pana sus si drumul se parcurge in aproximativ 30-40 de minute. Un pahar mare de ţuică de fructe de livada, servit inainte de pornire, poate sa va fie de mare ajutor, dupa ce-l beti, lasa-ti-va paşii condusi de licoarea cu margele si veti ajunge negresit sus, mergand in serpentina. Pe traseu ai cateva bancute de lemn unde poti sa-ti mai tragi sufletul. Cararea e marginitata de zeci de trunchiuri de copac retezate cu drujba. No comment! Eu cred ca cei ce le-au taiat n-au urmarit decat un scop nobil si altruist, de interes turistic major sau poate de mandrie locala, au dorit ca cetatea sa fie mai usor observabila din sosea, caci nu-mi pot inchipui nici in ruptul capului ca la noi in tara sa se taie copaci din paduri si mai ales chiar de langa sosea.

Am ajuns in cetate gafaind ca prima locomotiva cu aburi construita de Stephenson, dupa 35 de minute de cautari si urcus. Mai batea si vantul, a mai si plouat torential. Norocul meu a fost ca odata cu mine urca si un "domnu’ diriginte" cu o clasa de copii, pentru o lectie de istorie in aer liber si timpul a trecut mai usor. Am tras si eu cu urechea si am aflat cateva povesti despre cetate, despre o printesa virgina careia e bine inca si azi sa-i spui "sarut mana" si "la revedere", despre misterul galeriei subterane sau despre Turnul Slaninii. Dar astea sunt doar niste povesti frumoase si eu am promis ca de-acum incolo voi da doar informatii utile, si-atat. Povestile sunt pentru copii mici.

Cetatea e in ruina, doar 3 turnuri mai stau in picioare, restul s-au daramat. Cetatea e inconjurata din trei parti de padure, in spatele ei se casca o râpă adanca, in fata ei sunt puternice ziduri de aparare. Plus de asta, cetatea era inconjurata si de cateva centuri de fortificatii, disparute intre timp. Am urcat in Turnul Slaninii printr-o galerie foarte ingusta, dandu-mi astfel seama, care era talia si gabaritul oamenilor de pe la anul 1500 si ceva. "Domnu’ diriginte" le arata copiilor niste arbusti care au crescut tocmai sus, pe marginea Turnului. Nu e de mirare, in Ardeal se face cea mai buna slanina din tara, apreciata, observ, nu numai de regnul animal ci si de cel vegetal. De pe meterezele cetatii am fotografiat satul, care mi-a parut frumos dar indepartat. Mi-a parut rau ca n–am luat cu mine parapanta baiatului cel mare, in doua minute, as fi fost jos si daca nu aterizam cumva tocmai in mijlocul soselei, aveam sanse sa ajung si acasa.

Impresia pe care mi-a lasat-o in final cetatea Saschizului, e aceea ca, aceasta impozanta fortificatie sateasca ce n-a putut fi ingenuncheata nici de nemilostiva clepsidra a vremii, nici de biciul tracasant al ploii si al vantuluii, nici de forta ghiulelelor barbarilor, a fost doborata, la fel ca si arborii ce-o inconjoara, de cupiditatea si indiferenta omului zilelor noastre.

M-am asezat pe-o banca si-am privit in departare. Ploaia, care n-a durat nici 5 minute, a incetat brusc, iar soarele a aparut iarasi dintre nori. M-am adapostit o vreme sub marea arcada de la intrare, apoi m-am strecurat printr-un crater din zid si-am facut ocolul cetatii. E-atat de frumos totul pe-aici, pe acest deal, pana si ploaia are farmecul ei…

Ati vazut cumva vreodata cum ploua prin Transilvania?

"Have you ever seen the rain, coming down on a sunny day? "

Daca nu, opriti va rog primul taxi si rugati-l pe sofer sa va duca la gara si pe sefu’ sa va dea o zi libera…

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 07.05.11 09:33:14
Validat / Publicat: 07.05.11 11:58:13
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6532 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sub un soare timid de mai, Transilvania isi trezeste la viata, unul cate unul,"cucuiele-i impadurite"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[07.05.11 09:35:19]
»

@Web, te rog ataseaza melodia formatiei Smokie "Have you ever seen the rain", are 4 min si 13 sec... mersi!

webmaster
[07.05.11 09:49:37]
»

din pacate varianta Smokie da ceva eroare si nu functioneaza, am atasat aceeasi melodie in interpretarea lui Rod Stewart, sper sa nu fie o problema.

adryana
[07.05.11 12:02:58]
»

al doilea vot vine de la mine, felicitari pentru impresii si poze.

webmaster77
[07.05.11 12:04:08]
»

Mutat la DESPRE SASCHIZ, sectiune deja existenta.

Michaell
[07.05.11 12:58:55]
»

@ dorgo

un review bun si foarte informativ. cu toate ca am trait multi ani nu departe de acest loc, recunosc ca nu am stiut multe din cele scrise de tine.

totusi un lucru foarte important, cred eu, mie mi-a fost si imi este cunoscut, si anume cine a construit aceasta cetate vizitata si descrisa atit de bine de tine.

poate vrei totusi sa ne spui tu, respectiv sa adaugi acest punct important...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DoreD
[07.05.11 15:54:57]
»

Un review interesant, despre inca un loc ignorat din tara asta, lasat sa se degradeze an dupa an. Platim o armata de functionari la turism, la cultura... degeaba. Altii stiu sa-si pretuiasca mostenirea si... sa scoata si bani de pe urma ei. Noi stim sa o ignoram.

dorgoAUTOR REVIEW
[07.05.11 16:35:20]
»

@Michaell... iata ce-am gasit in acea monografie numita "Saschiz 700 de ani" (scrisa de Alin Pora, Florentina Calugar si Paul Blotor)... cand trec prin Sibiu ti-o fac cadou, daca cumva n-o ai deja, e f. interesanta...

"... in acea zona a Transilvaniei, sasii se organizeaza in scaunele Sibiu si Sighisoara. In aceasta perioada, a sec. XV-lea, sunt ridicate sau se intaresc, din motive de aparare, cetati taranesti ca cea de la Saschiz, pe buza dealului ce strajuieste in vest localitatea. Acesta este doar una din cele 927 de fortificatii identificate in zona. Bisericii de la Saschiz este in stil gotic tarziu. Constructia este suportata de sasii din Saschiz impreuna cu sasii din Sibiu, care, acestia din urma, dupa mari eforturi financiare, au trimis ajutoare banesti in etape succesive (1494,1497,1521) pentru urgentarea lucrarilor. Populatia germana din zona si-a adus o valoroasa contributie la dezvoltarea vietii sale economice, au aparut in zona o serie de targuri, care mai tarziu au primit statut de orase. La inceputul sec. XVI-lea, Saschizul, cu cele 209 de gospodarii infloritoare, se situa pe locul 2 dupa Sighisoara, care avea 600 de gospodarii.

Constructia bisericii Sfantul Stefan, incepe in anul 1493. Sub preotul Johanes Polner, plebonul Kyzdensis si in acelasi timp episcopul Neutriei si secretarul reginei Ana a Ungariei, biserica ne apare in anul 1503 ca gazduind lucrari de finisaj ce se efectueaza pana in anul 1525, dupa cum reiese din diferite documente".

Monografia are 50 de pagini si este ilustrata cu cateva fotografii rare, de arhiva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michaell
[07.05.11 17:52:02]
»

@ dorgo

multumesc ptr.completarea facuta. exact la asta ma refeream.

cu toate ca sunt de origina germana si plecat din acea zona, nu sunt nationalist, dar cred ca este important de stiut cine a lasat aceste amprente impozante.

frumos din partea ta ca vrei sa-mi faci cadou acea cartulie... (cand treci prin sibiu)... dar nu sunt nici de loc din sibiu, ci din sighisoara, si din pacate (sau din fericire - nu stiu nici eu...?!) nu mai locuiesc pe acele meleaguri de aproape 25 de ani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
popescu.borsa*
[07.05.11 19:03:34]
»

Foarte frumoasă si documentată descrierea. Aştept cetatea Viscri, dacă tot ai adus vorba despre ea.

dorgoAUTOR REVIEW
[07.05.11 20:39:49]
»

@popescu. borsa... la Viscri, cred ca printul Charles ar fi mai bucuros daca s-ar duce o useriţă intre 20-30 de ani ca sa faca review-ul...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, DoreD, dorgo, Michaell, popescu.borsa*
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Saschiz:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.44711709022522 sec
    ecranul dvs: 1 x 1