GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu ocazia zilelor libere din 24 ianuarie am petrecut 3 zile la Harghita Băi. Din cauza schimbărilor climatice drastice nu mai putem discuta despre cel mai rece loc din țară iar precipitațiile asemenea multor locuri din țară lipseau. Și totuși stațiunea era plină, erau multe de făcut și în aceste condiții.
Noi ne-am cazat aici vezi impresii iar experiența a fost pozitivă. Din punct de vedere peisaj lipsea decorul de iarnă dar sporturile specifice se puteau practica
Despre cum se ajunge acolo și ce se mai poate face am scris aici anul trecut — vezi impresii — dar acum detaliez puțin despre sejurul din prezent
Plimbări și drumeții
Străbaterea localității în lung și în lat, respirând acel aer de munte deja ne-a bine-dispus. Toate străzile se află în pantă/rampă și ne-am deplasat de la cel mai jos punct, baza pârtiei Csipike și izvorul care poartă același nume până la viitorul resort Ozon aflat în partea superioară a stațiunii. Localitatea are rang de sat și există ceva locuitori permanenți pe aici astfel am văzut și școală/grădiniță, cimitir, biserici, iar autobuzele circulă regulat.
Stânca Kosuth
Se poate ieși din stațiune folosind diferite cărări marcate. Pentru a ajunge pe Stânca Kosuth formațiune stâncoasă care se ridică deasupra unui versant este nevoie de aproximativ 1 oră de mers lejer. Pe indicatorul care duce spre acest obiectiv scrie 1350 m înălțime pe diferite siteuri scrie 1399 m, cert este faptul că stânca se ridică peste cel mai înalt punct a stațiunii. (1250-1400 m)
Pentru a ajunge pe Stânca Kosuth se pot folosi mai multe cărări, drumuri forestiere. Acestea duc spre celelalte 2 pârtii (Miklos și Kosuth) de asemenea pe drum se pot observa instalațiile de teleschi. Ajuns pe versant se va observa și stânca dar și văile de pe cealaltă parte. Lângă cărare turistul se poate odihni la locurile amenajate constând în bânci și mese din lemn. Ajuns pe stâncă observăm că în trecut au crescut brazi aici, dar probabil seceta din ultima perioadă le-a uscat. De pe vârf se poate observa băile Harghita, municipiul Miercurea Ciuc și localitățile din jur. Pe drum nu am întâlnit nici un urs de și urme pe zăpadă erau destule.
Piatra Bufniței (1680 m-3 km-1,5 ore) și Vârful Harghita Ciceu (1756 m-2 km-1 oră) se va accesa din partea opusă dinspre viitorul resort Ozon care se află în construcție/renovare. Am văzut aici resortul în construcție un complex de clădiri noi plus cabana veche înconjurat de brazi, o pârtie și o nocturnă precum cărările descrise. Se va ajunge la Harghita Ciceu, acolo se află antenele descrise, stație meteo.
Am revăzut colina de caolin iar bocancii mei s-au umplut cu acel noroi alb din care e făcut porțelanul sau anvelopele. Oficial accesul în acest loc este interzis, dar am văzut pe lacul înghețat turiști și în noroiul alb am văzut mai multe urme de urs decât urme de om.
Schi la pârtia Csipike
La momentul vizitei era doar această pârtie deschisă. Este pârtia cea mai apropiată de stațiune pentru celelalte este nevoie de deplasare pe drumurile forestiere amintite mai sus. Pârtia are 300 m lungime 30 m lățime și o diferență de altitudine de 35 m, Partea superioară a pârtiei se află la Cabana Balu,
Orarul este 9.00-17.00 în caz de folosire nocturnă 18.00-21.00. Închirierea unui echipament de schi complet este 30 lei/oră dar noi am avut, folosirea ski liftului 110 lei zi/80 lei/zi copil. La 4 ore costă 80/60 lei la 2 ore 65/50 lei. 3 ore seara pe pârtia luminată costă 90/70 lei. Tubingul (colacii de zăpadă) sau Ho-Panko este pe puncte 8 lei/punctul probabil o coborâre. Am văzut și o pârtie în devenire pt colaci în dreptul Cabanei Piatra Bufniței.
Pârtia era folosibilă dar cu gheață pe alocuri, nu am văzut tunul de zăpadă în funcțiune. Probabil s-a schimbat situația acum cu ocazia venirii iernii în România.
Săniuș
Zona era mult mai bogată în derdeluș, toate drumurile forestiere erau acoperite de zăpadă bătătorită sau gheață. După ce am rupt cu succes sania veche adusă de acasă am închiriat una cu 10 lei/oră (30 lei/zi) Lângă centrele de închiriere echipamente se promovează închirierea ATV urilor sau săniilor motorizate precum plimbări cu sania trasă de cai. Nu sînt expuse prețuri doar niște numere de telefon.
Altele de făcut
Am văzut reclame pentru echitație sau plimbare cu ponei pentru copii. Și am văzut turiști folosind aceste servicii. Poți inhala gazele fostului vulcan stins în mofeta din stațiune. Poți lua apă din izvoarele din jur. Noi am luat 25 l pentru acasă de la Izvorul Vallato, acesta are iarna/vara temperatura de 7 grade și o multitudine de minerale existând indicații teraputice benefice pentru sănătate. Parcul de aventuri Balu nu funcționa (doar între aprilie-octombrie) de și condițiile meteo permiteau acest lucru.
Alte prețuri din zonă
Am văzut prețuri mari pentru mâncare, voi atașa poze cu meniuri. 25 lei o ciorbă, 90 lei un platou, 35 lei un fel doi fără garnituri, tării 12-30 lei, pahar vin, cafea 10 lei. Muult... Nu am cumpărat am avut pensiune completă la cabană, am luat în schimb Kurtos Kalacs 18 lei/bucata. Pentru acasă am luat niște bere Csiki Sor 6% alcool 6 lei/0,5 l în magazinul de la intrarea din stațiune. Mai este un magazin în centru cu diferite produse.
Cam asta fost mini sejurul nostru, recomand.
Trimis de AZE in 29.01.23 22:01:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HARGHITA-BĂI.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2021 Harghita Băi – o stațiune liniștită — scris în 05.05.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2021 Super plimbare cu sania trasa de Husky — scris în 12.04.21 de EllaMiha din MIOVENI [AG] - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Harghita Băi — scris în 23.11.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Harghita-Bai — scris în 30.05.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Horor! — scris în 17.07.17 de aivlis din LIEşTI [GL] - nu recomandă
- Aug.2013 O zi petrecuta in Harghita Bai — scris în 01.07.14 de Testosu' din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2009 Raul galben si muntele alb de la Harghita-Bai — scris în 25.07.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ