GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In vizita la Catedrala Reîntregirii Neamului si alte obiective istorice
Ajungem in Alba Iulia dupa un drum lung, veniti fiind tocmai din Maramures; ne impresioneaza frumusetea acestui oras, curatenia si eleganta lui. Scopul principal al vizitei? Catedrala Reîntregirii Neamului.
Cunoscută şi sub numele „Catedrala Încoronării” este un simbol al reîntregirii României şi a Unirii. Aici au fost încoronaţi Regele Ferdinand I şi Regina Maria în anul 1922 în calitate de suverani ai României Mari. Spectaculozitatea ei rezida nu numai in marime ci si in suprafata imensa pe care o ocupa curtea ce o inconjoara, recent renovate si intregul ansamblu este situat la randul lui in interiorul fostei Cetati Alba Iulia. Nu am reusit sa vedem decat partial celebrele Porti ale cetatii (cea mai importanta fiind poarta a 3-a), intrucat aceasta se intinde pe o suprafata mult prea mare pentru a putea fi strabatuta la pas, intr-o singura zi, de un turist insetat de istorie si aflat in trecere prin oras...
De cum intram, de o parte si de alta a usilor catedralei, in pronaos, apar portretele suveranilor romani amintiti cat si portretul Domnitorului Mihai Viteazul, portret binecunoscut de generatia mea (nu cunosc daca si de cea actuala) de pe coperta unui manual de istorie din anii '80 -'90.
Este slujba si atat catedrala cat si curtea acesteia sunt pline de lume care asculta cu mult interes; ne alaturam si noi lor...
Foarte aproape de catedrala, mai precis in partea din spate a acesteia de cum se iese din curte, admiram statuia impunatoare a lui Mihai Viteazul si vizitam apoi Muzeul de Istorie cat si Sala Unirii situate fata in fata.
Dupa cum spune si numele, Sala Unirii este locul unde a avut loc adunarea celor 1228 de reprezentanti ai romanilor din Transilvania si care au decis unirea cu Romania in memorabila zi de 1 Decembrie 1918. In acesta impunatoare sala sunt expuse în original documentele unirii, steagurile cu care delegatii din întreaga tara au venit la Marea Unire, biroul si stiloul folosite pentru acest maret eveniment si portretele personalitatilor prezente atunci. Nu pot sa nu amintesc faptul ca printre oamenii mari ai acestei tari prezenti atunci a fost si Iuliu Maniu - socant este insa faptul ca numai cu cateva zile inainte vazusem celula in care acesta a fost intemnitat de comunisti la Inchisoarea de la Sighet, sub acuzatia de " tradator de tara " si unde dealtfel si-a gasit sfarsitul 2 ani mai tarziu. Cata ipocrizie poate ascunde uneori istoria!!!
La finaul vizitei noastre, Muzeul de Istorie ne-a oferit mai multe lectii de istorie cu poze, marturii, ... ale Marii Uniri, dar si dovezi ale civilizatiei dacice existente de mii de ani pe acele meleaguri...
O amintire plina de emotie in care sentimentul patriotic ne-a urmarit pe tot parcursul vizitei, ne-a intarit caracterul si ne-a modelat sufletul!
Trimis de mirelutza in 03.02.10 22:15:19
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bravo, inca un review care mi-a mers la suflet. Felicitari!
Pune cateva poze sa ne reamintim locurile
am postat acum, dar astept ca w sa mi le valideze; si articolele tale imi merg la suflet!
si mie mi-au placut aceste randuri , cred insa ca lectura lor curge mai usor alaturi de Hora Unirii
http://www.trilulilu.ro/valeri5913/f8d137dda7a84f
atasat propunerea lui Cristian_h, sper ca si mirelutza sa fie de acord.
@mirelutza&WM:
"În această sală a avut loc adunarea celor 1228 de reprezentanţi ai românilor din Transilvania, care au decis unirea cu România în memorabila zi de 1 Decembrie 1918.
În sala principală sunt expuse în original documentele unirii şi steagurile cu care delegaţii din întreaga ţară au venit la Marea Unire. "
http: //www. albaiulia-aida. ro/albaiulia/turism. php
" Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, cunoscută şi sub numele „Catedrala Încoronării”, este un monument istoric de importanţă naţională, simbol al reîntregirii României şi a Unirii. Aici au fost încoronaţi regele Ferdinand I şi regina Maria în 15 octombrie 1922 în calitate de suverani ai României Mari"
http: //enciclopediaromaniei. ro/wiki/Catedrala_Re%C3%AEntregirii_Neamului
Nu e mult, mai putin decat la mirelab, insa e vorba de doua aspecte:
primul, nu folositi cuvinte/expresii personale, de fapt printre cele personale adaugati si altele care nu va apartin;
cel de-al doilea, nu faceti referire la sursele de inspiratie, indiferent cat de mici sunt ele.
Talentul nativ va este de ajutor, insa nu e nevoie sa va transformati in muzeografi sau istorici de prima clasa in momentul in care postati review-uri pe site, doar de dragul unor laude, alaturi de puncte (pma).
Spor la scris!
P. S. Stiu ca maine/astazi va fi o zi a criticilor indreptate catre subsemnatul, mi le asum anticipat.
In cea ce ma priveste davio , nu te critic si nu sunt suparata pe tine ; recunosc ca m-am inspirat putin privind istoria locului , caci nu aveam de unde sa stiu exact , de ex. , de cei 1228 reprezentanti veniti la marea unire ; in plus, am terminat facult , unde am si facut ceva istorei a Romaniei , acum 13 ani si de , se mai uita cifrele, evenimentele.... ; SINCER nu am vrut sa gresesc ceva , sa scriu aiurea - mai era si trecut de ora 23.00 ! Dar cred ca ti-ai dat seama clar ca am fost acolo .....si cred ca asta e cel mai important. Simteam nevoia sa scriu ceva istorie a locului si nu doream sa bat campii ; nici mie nu-mi plac cei care se dau literati , dar dau copy/paste de la alte pagini net .... si paradoxal , mai primesc si laude ....
Te-am votat si vreau sa fim prieteni.
divio, esti cumva detectiv?
inspiratia este permisa daca nu este copiata.
e bine (sau nu?) ceea ce faci, dar nu vei reusi sa verifici toate postarile.
Inspiratia (ca documentare) este permisa (poate imbogati clar continutul) dar insusirea unor fragmente semificative in mod categoric NU. Si asta o spun in primul rand regulile bunului simt, inaintea Regulamentelor unui site sau altul.
Folosirea unor fragmente de text fara specificarea sursei citate ESTE o incalcare a regulilor discutate si ras-discutate si afisate chiar in fereastra de adaugare a unor impresii noi.
As fi vrut sa-ti acord circumstante atenuante, mirelutza (esti user mai nou, stilul "repezit", poate nu esti la curent cu toate discutiile si para-discutiile legate de aceste incercari de trisare), dar am reintrodus chiar de alaltaieri acel mesaj de avertizare EXPLICIT de dinainte de fereastra de adaugare impresii noi, asa ca - no way de circumstante atenuante.
MASURI DECISE:
Retras punctele si bonusurile acordate la acest review, care e declarat invalid din punct de vedere al concursului. Cartonas galben si pauza de reflectie 2 zile.
Am fost mai bland fata de cazul anterior, in care am aplicat cartonas albastru PLUS - cea mai grava sanctiune - un procent de penalizare la total puncte acumulate. Cred ca sunt inca prea somnoros pentru a-mi intra pe deplin in reflexele 'totalitare provocate de frustrari' asa cum sunt de obicei acuzat
divio, mi-ai facut rau fara sa vrei..... , dar mi-ai facut.
E, hai mirelutza ca asta-i buna! de ce altcineva trebuie sa fie de vina pentru greselile tale? stiu ca nu era treaba mea aici, dar atata timp cat avem mentalitatea asta, nimic nu poate sa mearga bine
In alta ordine de idei, daca o sa citesti regulamentul o sa vezi ca poti sa te "inspiri" atata timp cat mentionezi ca ai citat informatiile respective si spui si care este sursa
@mirelutza&all:
intamplator mi-am aruncat ochii pe cateva review-uri, printre care a fost si acesta. Insiruirea unor date, stilul parca luat din manualul de istorie m-au facut sa dau o cautare scurta pe google (am devenit buni prieteni de la o vreme incoace) si am gasit cele de mai sus, care se suprapun aproape identic.
Sunt convins ca nu ai vrut altceva decat sa aduci in fata ochilor nostri o adevarata pagina din istoria neamului, insa ai suficiente resurse proprii de exprimare incat sa nu fie nevoie sa folosesti mouse-ul pentru crearea unui colaj de impresii ce suna, in final, mai mult a ora prezentata de profesoara in clasa, decat a impresie venita din adancul inimii unei calatoare pe meleagurile natale (si nu numai).
Iti promit ca vei recupera punctele pierdute in scurt timp, vei primi voturile mele cu toata sinceritatea, cu conditia sa nu omiti sa mentionezi sursele, in caz ca le vei mai folosi.
O zi (mai) placuta in continuare!
P. S. Se vede ca WM e inca somnoros, altfel nu ar fi facut atata discriminare intre tine si mirelab, cel putin pana la aceasta ora...
divio: webmaster e somnoros (de obicei) pentru ca lucreaza noptile la dezvoltarea unor noi functionalitati ale site-ului. Chiar daca poate-i mai greu de intuit - ptr unii - nu mai ajung sa citesc tot ce scrieti si ma ocup doar de ce-mi sare in ochi sau imi este adus la cunostinta.
Nu stiu de ce-i vorba in cazul mirelei, dar la prima vedere e ceva din trecutul mai mult sau mai putin indepartat. O sa verific si celelalt caz, dar sunt aproape sigur ca nu-i vorba despre nicio discriminare ci de o cerere nefireasca de aplicare la modul retroactiv a unor prevederi ale Regulamentului actual. Nu poti pedepsi impresii scrise in trecut cu prevederi din Regulamentul actual, - in mod cert atunci, la momentul scrierii, acele prevederi lipseau ori erau in cu totul alta forma. Ce-i atat de greu de inteles sincer nu... inteleg
@WM:
nu-s atat de greu de cap precum insinuezi; am folosit cuvantul "discriminare" intrucat nu ai pomenit nimic despre celalat review, desi ecourile mele s-au succedat.
Mirelab a facut si ea acelasi lucru ca si alti useri, "norocul" ei este ca la momentul postarii acelui review despre care vorbesc inca nu erau atat de tulburi apele pe site, agitate de copy/paste-ul foarte la indemana tuturor, insa utilizat doar de unii.
Era vorba de acest review
http://amfostacolo.ro/romania-pareri,15/sighet,100,1168/memorialul-victimelor-comunismului-si-al-rezistentei,3450/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__4602.htm
O zi buna!
divio: erau niste "emoticoane" pe-colo, nu le-ai vazut???????
te pomini ca si tu esti somnoros...
Daca asemenea descoperiri despre reviews-uri actuale - pe baza carora se atribuie premii! - sunt mai mult decat binevenite si necesita clar intervenia mea, dezgroparea unor fapte similare din anii trecuti are doar eventuale implicatii morale si nu necesita din punctul meu de vedere interventia moderatorilor sau a adminului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Catedrala romano-catolică din Cetatea Alba Iulia — scris în 04.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Sinagoga Veche din Alba Iulia - istorie și contemporan — scris în 25.03.18 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Alba Iulia — două orașe într-unul singur — scris în 24.03.18 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Alba Iulia – puncte de atracție turistică — scris în 23.03.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Arca lui Noe - Cartier Micești, Alba Iulia — scris în 19.08.17 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Cateva ore in Alba Iulia — scris în 04.01.17 de PETROHAND din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Alba Iulia - in afara cetatii — scris în 30.08.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ