ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
    DIN: Alba Iulia
    ÎNSCRIS: 15.06.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    JUL-2010
    DURATA: necesar o zi zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Remember

    TIPĂREȘTE

    Călătorul ce trece prin bătrânul Bălgrad şi vrea să aducă un pios omagiu înaintaşilor o poate face liniştit în burgul încărcat de istorie. Ca punct de plecare să alegem Gara, în apropierea ei aflânduse şi Drumul Ţării, adică DN 1 sau E. 15 A, cum este cunoscut de automobilişti. Aici este intersecţia Bulevardelor Ferdinand cu Încoronării străjuite de fosta moară Nicolae Bălcescu şi actuala benzinărie. Pe Bulevardul Încoronării se merge spre Cetate ţi la mică distanţă se află Cimitirul Municipal. Prima poartă duce la cimitirul parohiilor Maieri I şi Maieri II, cimitir în care-şi dorm somnul de veci Ion Arion, participant la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, prima victimă căzută sub gloanţele duşmane ale armatei Austro-Ungare în gara Teiuş. Mai sus, spre vârful dealului este mormântul memorandistului Rubin Patiţia.

    Mergând pe Bulevardul Încoronării se ajunge la Cimitirul Eroilor, unde este îngropat şi sublocotenentul Mihail Sadoveanu, fiul marelui scriitor cu acelaşi nume. Crucea pe care-i este scris numele se află la mijlocul rândului nr. 1, pe partea stângă, cum se intră în cimitir, unde sunt îngropaţi ostaşii români şi germani căzuţi la datorie. Ostaşii sovietici sunt îngropaţi în partea dreaptă a cimitirului. Sus, în vârful dealului este amenajat Cimitirul Veteranilor de Război. Oameni care au trăit în anonimat şi s-au stins aidoma unei lumânări, unii la adânci bătrâneţe.

    Continuându-ne drumul pe Bulevardul Încoronării, ajungem la monumentul ridicat pe Dealul Furcilor în memoria martirilor Horea, Cloşca şi Crişan, care şi-au găsit sfârşitul aici, în cetatea unde avea să fie semnat actul Marii Uniri.

    După ce trecem şi de acest loc, se ajunge pe Platoul Romanilor, situat pe latura vestică a Cetăţii Vauban, ridicată de Împăratul Carol al VI-lea, Cetate în care a intrat la 1600 Mihai Viteazul pentru a săvârşi Mica Unire a Principatelor Române.

    Revenind la intersecţia Bulevardelor Ferdinand şi Încoronării, mergând în sens opus drumului spre Cetate, se ajunge la Gară. Din Piaţa Gării porneşte spre centrul Oraşului Vechi strada Iasilor. La mică distanţă (cca. 100 m) de Gară este Biserica Maieri II, zidită cu materiale rezultate din demolarea Mitropoliei lui Mihai Viteazul. Mergând mai departe, se ajunge la Biserica Maieri I, unde au fost spovediţi Horea, Cloşca şi Crişan, înainte de execuţie, de către preotul paroh Nicolae Raţiu şi pe unde a trecut marele poet Eminescu.

    După ce se ajunge în Centrul Oraşului Vechi, la mică distanţă se află şi Biserica Centru, unde este înmormântat preotul Nicolae Raţiu devenit între timp protopop, Biserica Centru fiind mult timp sediul protopopiatului. Tot aici îşi dorm somnul de veci şi alte personalităţi ale vremii.

    Aşadar călătorule, când treci prin Alba Iulia nu uita să spui în gând: „Doamne, odihneşte în pace pe Eroii Neamului! ”


    [fb]
    ---
    Trimis de abbilbal* in 09.07.10 04:55:56

    VIZUALIZĂRI: 2464 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (abbilbal*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Intrarea în Cimitirul Eroilor. Aici este şi Cimitirul Veteranilor de război.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 400 PMA (din 2 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [09.07.10 05:31:45]
    »

    Dacă până în 1989 mormintele eroilor erau întreţinute de pionieri, acum nu mai are cine face aceste mici lucrări.

    magdalena
    [09.07.10 08:48:56]
    »

    Frumoase fotografii! Daca as putea sa ma ajung in toate locurile frumoase din tara asta, nici ca mi-ar mai trebui altceva!

    abbilbal*AUTOR REVIEW
    [11.07.10 12:10:13]
    »

    Ţara asta mică este totuţi mare pentru a putea ajunge în toate locurile să-i cunoaştem minunăţiile. Şi de aici a plecat "fixul" meu să nu cunosc alte ţări până nu-mi cunosc propria ţară, ţară în care oricât a fost sau este de rău, nu am murit de foame şi nici nu am îngheţat de frig. La alţii este mai rău decât la noi, dar nu se spune nimic de acele locuri.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abbilbal*, magdalena
    Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alba Iulia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060235977172852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1