ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Theodor Aman – un atelier, o epocă

TIPĂREȘTE URM de aici

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor 2022” am vizitat mai multe muzee bucureștene (vezi impresii), primul pe listă fiind Muzeul Theodor Aman, o clădire de o frumusețe aparte aflată în centrul Capitalei.

Theodor Aman a fost unul din deschizătorii de drumuri în arta românească a veacului al XIX-lea, a reușit să îndrepte artistul român către profesionalism prin modelul oferit – tehnici și genuri variate, de inspirație europeană. Având o personalitate complexă și o solidă cultură, pictorul Aman a grupat în jurul său viața artistică bucureșteană din epoca Renașterii naționale. Alt artist celebru, Theodor Pallady, îl caracteriza astfel pe Aman într-un interviu: … desăvârşit cunoscător al meseriei... un artist serios, extrem de conştiincios şi cu o reală putere de pătrundere psihologică, un pictor care dovedește nobleţe de stil, calm, armonie. Ca prim director și cofondator al Școlii de Arte Frumoase din București Theodor Aman a proclamat faptul că arta măsoară înălțimea civilizației unui popor.

Întors de la studii din Paris cu idei de revoluționare a vieții artistice românești și de ridicare a statutului artiștilor, Aman întocmește planurile unei case-atelier care azi este cel mai vechi muzeu de artă deschis în București. Casa Aman e monument istoric de categoria A și a fost gândită de artist ca o dovadă a statutului pe care trebuia să îl aibă un artist al vremurilor acelea.

Aman și-a imaginat cu mulți ani înainte cum va arăta casa-atelier, a schițat planuri, a proiectat piese de mobilier și elemente decorative, a făcut schițe în acuarelă cu picturile murale, a sculptat dulapul neogotic aflat acum în expoziție. După căsătoria cu Ana Politimos (aflată la a doua căsătorie, după mariajul cu Iorgu Niculescu-Dorobanțu, a cărui familie a jucat un rol important în biografia pictorului Nicolae Grigorescu – zf.ro/ziarul-de-duminica/ ... si-aman-2882606 – câte legături!), care îi aduce drept zestre un teren în Mahalaua Boteanu, Theodor Aman încheie un contract pentru ridicare casei după propriile planuri, construcția încheindu-se în 1869.

După moartea lui Aman soția sa s-a zbătut să îi îndeplinească dorința: casa-atelier să devină muzeu. Abia la 1908 se deschide oficial Muzeul „Theodor Aman” , la inaugurare fiind prezente personalități politice și artistice ale vremii.

Poziționare și acces. Frumoasa reședință urbană a pictorului Theodor Aman se află pe str. C. A. Rosetti nr. 8, lângă Biblioteca Centrală Universitară (fosta Fundație Universitară „Carol I” ) și Palatul Regal. Programul de funcționare a muzeului este de miercuri până duminică între orele 10.00-18.00. Prețul unui bilet este de 10 lei/adult; există și o taxă foto de 15 lei, dar în timpul Nopții Muzeelor nu s-a aplicat. Nu există locuri de parcare dedicate muzeului. Adresă site web: muzeulbucurestiului.ro/mu ... 7-4c0cfa17-da21.

Puncte de interes în casa-muzeu

????Vizita în muzeu se efectuează sub forma unui circuit care pornește dintr-un hol central cu luminator, împodobit cu frumoase picturi murale de mari dimensiuni legate de domnia lui Mihai Viteazul – Bătălia de la Călugăreni și Intrarea lui Mihai Viteazul în București după bătălia de la Călugăreni;

????În cea de-a doua cameră pe dreapta (biroul artistului) interesant este tapetul original din hârtie, tapet ce imită pielea de Cordoba, realizat într-o manufactură franțuzească. Pentru a fi restaurat a fost extras de pe perete în 2005, ulterior operațiunea de restaurare fiind efectuată de o echipă de specialiști austrieci. Pe tavan tronează un medalion pictat – Venus purtată de amorași;

????Atelierul pictorului se detașează prin înălțimea spațiului (7 m) și provoacă admirație prin decorul neogotic: ancadramente de uși cu inițialele lui Aman, mobilier executat de pictor, șemineul de teracotă executat de Karl Storck. Atelierul pictorului era deschis vizitatorilor, însuși regele Carol I vizitând acest spațiu plin de tablouri;

????Încăperile de pe latura stângă sunt mai puțin ornamentate, dar totuși ușile pictate și stucaturile de pe tavan atrag privirile;

????Fațada nordică și cea estică ne încântă cu elemente ale arhitecturii clasice grecești și renascentiste: două basoreliefuri în medalion ale lui Leonardo da Vinci și Michelangelo, friza de teracotă cu scene alegorice și cele două replici în metal ale unor statui antice (Diana de Gabies și Satir odihnindu-se);

????Casa a fost înconjurată de o frumoasă grădină care apare în multe din picturile lui Aman.

Concluzii. Muzeul Aman prezintă o imagine a vieții artistului, dar și a vieții artistice din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Cele peste 350 de piese expuse acoperă toate laturile artei în care a creat Theodor Aman, atmosfera este una plăcută, iar ochiul și sufletul celui interesat vor fi mângâiate de operele de artă de tot felul.

Alegeri inspirate!

P. S. Theodor Aman:

*Este considerat peintre-graveur roman care prin cele circa 80 gravuri – plăci de aramă și zinc (fără a pune la socoteală încercările) și-a adus o valoroasă contribuție la dezvoltarea acestui gen de artă pe plaiurile românești;

* Este creatorul simbolurilor regalității – sceptrul și coroana țării. Aman a proiectat sceptrul, Coroana de Oțel după dorința Regelui Carol I, precum și ordinal de decorații „Coroana României” .


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.06.22 13:11:51
Validat / Publicat: 29.06.22 21:48:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 288 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Exponate în atelierul lui Aman - dulap realizat chiar de artist.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[30.06.22 15:14:44]
»

@tata123 ????: Am citit cu interes reviewul tău, cu atât mai mult cu cât şi eu vizitasem muzeul Th. Aman în 2020, înainte de pandemie. Ce ai scris, completează amănuntele pe care le descrisesem eu, spre o mai bună cunoaştere a pictorului. Ce m-a frapat a fost că încă din 2020 ai venit cu completări pertinente la reviewul meu, desi muzeul l-ai vizitat acum, în Noaptea Muzeelor. (asta vine în sprijinul răspunsului pe care l-am dat ecoului tău la descrierea mea recentă privind zona Obor).

mihaelavoicu
[30.06.22 23:43:14]
»

Asemenea construcții speciale pentru a adăposti ateliere de creații, nu sunt de colea. Nu cred să fie 4-5 în tot Bucureștiul. Valoarea unui astfel de atelier este cu atât mai mare, cu cât, mare parte din talentul și spiritul artistic al locatarului este investită în construcție, mobilier și interioare. Acest nuzeu Aman rivalizează cu Muzeul Marmottan-Monet din Paris.

Ei, durerea mare este că săptămâna trecută văzui pe Face book postarea unui amic se la Monumente Istorice în care prezenta o „crimă” . Casa-atelier a sculptorului Ion Dimitriu Bârlad din zona Floreasca, autorul sculpturii „Ultima grenadă” din gara Bușteni ș câte multe altele extrem de cunoscute, exact cu cele două medalioane, Da Vinci și Michelangelo pe fațada spre stradă, era pusă la pământ. Prezenta o poză a casei. Doi pereți erau din ochiuri din sticlă pentru o bună iluminare a atelirului. Întrebare. O fi recuperat cineva medalioanele?

Non comment!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.07.22 10:57:07]
»

@mihaelavoicu: Păcat de asemenea distrugeri! Case cu o arhitectură deosebită cad pradă intereselor imobiliare în mai toate orașele țării.

Am căutat și eu acum informații pe Internet despre imobil - o casă ridicată la 1927 care includea și atelierul maestrului Ion Dimitriu-Bârlad (o încăpere de 6x8 m și 6 m înălțime, cu ferestre de mari dimensiuni pe ambele laturi). Proprietarul a cerut peste 800.000 de euro pe clădire, care a fost demolată deja, iar viitorul plan ne arată o construcție cu 2 etaje și mansardă, mai avantajoasă din punct de vedere financiar pentu cumpărător.

Interesant este faptul că celebra cântăreață Margareta Pâslaru a copilărit în această casă, mama sa - Magda - fiind una din fiicele sculptorului Ion Dimitriu-Bârlad.

Din fotografia postată pe FB parcă disting faptul că medalioanele (5 la număr) au fost extrase înainte de operațiunea de demolare a clădirii. Doar era vorba de opere de artă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Theodor Aman:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078664064407349 sec
    ecranul dvs: 1 x 1