ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2021
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2019
DURATA: 5 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Expoziția Comunismul în Dobrogea

TIPĂREȘTE

Conceptul de „muzeu al vieții cotidiene” este destul de răspândit în afară și atrage mult public. Eu m-am întâlnit cu el prima dată în Germania (într-un sat am găsit un... Muzeu al satului, unde copilul neamț trăitor în mediul rural vede cum arată o lampă cu gaz, o saltea de paie, un fier de călcat cu cărbuni, un aparat de radio pe baterii, un car, o sanie, un plug, precum și găina, rața, porcul, oaia ????), dar cred că l-au brevetat americanii. Există, pe Viasat History, o serie intitulată Mistere din muzeu en.wikipedia.org/wiki/Mys ... s_at_the_Museum, în care ni se spun povești fascinante care pleacă de un șurub ruginit care zace undeva, într-o vitrină prăfuită a unui muzeu din centrul Statelor Unite, și ajung la un cumplit accident de cale ferată care a avut loc la cinci kilometri de acel orășel uitat de lume – și câte altele. Aici, nu vechimea unui exponat contează, ci semnificația acestuia și evenimentele pe care le evocă – dacă cineva se pricepe să îl pună în valoare.

În aceeași categorie intră muzeele de păpuși, cele vestimentare, cele care descriu nașterea și creșterea (și prăbușirea, de ce nu) unei mărci, cele care prezintă produsele” la modă” dintr-o anumită zonă sau epocă, muzeele de atmosferă etc. Până la urmă, un muzeu etnografic tot pe aici se încadrează, puține colecții de pe la noi având un veac sau mai mult.

Ținând cont de istoria noastră recentă, ar fi fost de așteptat ca în România să fie o adevărată invazie de muzee dedicate comunismului. Urmărind două fire narative: în memoria victimelor acestuia, pe de o parte, și prezentând viața de fiecare zi din acea perioadă, pe de alta. Prima direcție (care este și cea mai importantă: cine uită trecutul, e condamnat să-i repete greșelile) a fost mai mult explorată: în primul rând, prin Memorialul de la Sighet, dar cred că nu există muzeu românesc în care să nu se fi organizat expoziții temporare dedicate teribililor ani 1947-1964. Citeam despre intenția de a se deschide un Muzeu al Ororilor Comunismului în București, dar nu știu dacă evenimentul a avut loc.

În ce privește cea de-a doua direcție, nu s-a întâmplat mare lucru până în 2010. În urbea mea au apărut niște expoziții temporare acum vreo șapte-opt ani, organizate de Muzeul Literaturii Române din Iași. Care muzeu, împreună cu Primăria Botoșani (care a pus la dispoziție sediul, anume fostul CET din Botoșani, dezafectat; mai toate orașele Moldovei au trecut la neecologicele și tot mai costisitoarele centrale de apartament și, în același timp, sponsorizează prețul gigacaloriei din București, că doar au bani-bani ????) a anunțat cu surle și trâmbițe, prin 2015, deschiderea primului Muzeu al Vieții Cotidiene în Comunism din România (și, bineînțeles, cel mai mare din Europa de Sud-Est ????). Expozițiile de la Iași au fost mutate într-o sală a Muzeului Județean Botoșani, s-a creat site dedicat muvicc.ro, pagină Facebook (ultima postare e din 2017, în total am găsit vreo trei) și, de atunci, nu am mai auzit nimic. Posibil să fie din vina mea, dacă cineva știe că s-a deschis, îl rog să anunțe cumva.

Au apărut însă expoziții temporare în diverse locuri (există urme ale lor pe internet: afișe, anunțuri ale vernisajelor, recenzii în presa locală), precum și inițiative particulare care au acoperit acest gol. Nu le-am văzut, dar mi-au atras atenția în mod deosebit două: Muzeul Consumatorului Comunist din Timișoara, prezentat aici ghidulbanatului.ro/aminti ... unism_5442.html sau aici dilemaveche.ro/sectiune/t ... t-din-timisoara, precum și Ferestroika din București, cu site oficial (care mie mi se pare nefuncțional) ferestroika.com.

Colecții permanente în muzeele clasice cunosc doar două: una în Constanța, vernisată în 2017, și proaspătul Muzeu al Copilăriei în Comunism din Iași, despre care am scris aici: vezi impresii.

EXPOZIȚIA „COMUNISMUL ÎN DOBROGEA”

Am vizitat Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța cam din zece în zece ani, prima dată prin 2000. Nu mai țin minte ce era la etajul al doilea al clădirii și nici pozele nu mă ajută: mi se pare că cele din 2009 se termină cu aceleași exponate cu care se termină primul etaj în cele din 2019.

În prezent, două săli și un hol de la al doilea etaj sunt ocupate de o expoziție permanentă minac.ro/expozitia-permanenta.html care nu este prezentată în recenziile de pe acest site ale MINAC – pentru că este mai nouă decât ultimul review. Este prima de gen pe care am văzut-o și țin minte că mi-a plăcut destul de mult. Întregul muzeu este unul de prim rang, iar această completare mi se pare binevenită, deși este clar că exponatele de aici nu au nici pe departe aceeași valoare ca cele de la etajele inferioare.

Prima sală este intitulată Gulagul comunist și este dedicată memoriei victimelor comunismului. Impresionează, în primul rând, lista (incompletă) care conține sute de nume ale celor care au murit, în anii 1950, la construcția Canalului Dunăre - Marea Neagră. Inițial, construcția Canalului nu a fost motivată de considerente economice, a fost gândit din start drept lagăr de exterminare a celor indezirabili noului regim (ce-i drept, nici în zile noastre nu e rentabilă întreținerea sa, el va fi amortizat în următorii 600 de ani ????).

Modelul său a fost Belomorkanal, care unește Marea Baltică de Marea Albă, și care a fost terminat într-un timp record de 3 ani, începând din 1930, folosind munca a peste 150000 de condamnați politici - mulți dintre ei murind acolo. Construcția canalului nostru a început în 1949, iar în 1952 cam 85% dintre cei care munceau la el erau deținuți, parte din ceilalți fiind paznici sau torționari. Construcția a fost sistată în 1953, reluată în 1976 cu muncitori angajați (dar și cu muncă patriotică a militarilor în termen, de exemplu) și finalizată în 1984.

Cei mai negri ani au fost 1952-53; afișajul din sală ne ajută să ne formăm o idee despre evenimentele acelor timpuri, inclusiv prin mărturii ale unor supraviețuitori. Există o celulă reconstituită, cu un deținut înăuntru, sau un grup de deținuți muncind, reprezentați prin manechine. Sunt amintite și alte închisori, precum cele de la Periprava sau Capul Midia. Într-o vitrină este expusă o fărâmă din ultima bucată de pâine primită la Gherla, pe 24 martie 1963, înainte de liberare, de Alexandru Mihalcea. În alta vedem biletul de liberare din 1961 al lui Paul Andreescu, arestat în 1956, la vârsta de 17 ani. O parte dintre obiectele expuse sunt de la Fortul 13 Jilava, printre ele aflându-se cătuşe de picioare pentru bărbaţi, cătuşe de mâini pentru femei, o gamelă şi o cană. Toate obiectele din expoziţie, în afară de reconstituirea de la Canal, sunt obiecte autentice, strânse cu foarte multe eforturi. Unele dintre ele au avut o mare valoare sentimentală şi familiile s-au despărţit cu greu de ele, spune unul dintre cercetătorii care au constituit expoziția.

Holul este intitulat Aspecte din evoluția politică, economică și culturală a Dobrogei (1945-1989) . Vedem exclusiv panouri care prezintă nomenclatura comunistă din prima perioadă, cea de până la moartea lui Gheoghiu-Dej, dar și pe cea mai recentă, din timpul lui Nicolae Ceaușescu. Apoi, urmărim cum s-a creat cultul personalității marelui cârmaci, dar și imagini ale Dobrogei și ale Constanței de acum 50 de ani. Toate panourile sunt acoperite cu sticlă, iar becurile erau așezate în toate pozițiile, așa că majoritatea pozelor pe care le-am făcut sunt cel mult mediocre (nici vechiul telefon nu m-a ajutat, nu avea cine știe ce cameră).

În sfârșit, a doua sală este dedicată Vieții cotidiene în Comunism. Este centrată pe trei teme: Școala, Magazinul, Apartamentul. Exponatele sunt cele la care te poți aștepta; am atașat câteva poze. O prezentare bună, cu fotografii mult mai reușite decât cele făcute de mine, am găsit la discoverdobrogea.ro/comun ... e-sira-spinarii.

Un muzeu excepțional, care de câțiva ani include această expoziție, și ea - de văzut.


[fb]
---
Trimis de adso in 27.07.21 19:10:42
Validat / Publicat: 27.07.21 20:05:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CONSTANȚA.

VIZUALIZĂRI: 687 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Construcția Canalului Dunăre - Marea Neagră
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[28.07.21 00:21:39]
»

O istorisire a anilor 80 - pe care îi recunosc în respectiva poveste - am avut plăcerea de citi chiar pe acest site. E vorba despre articolul lui AZE, pe care nu îl știam:

vezi impresii.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.07.21 10:50:47]
»

Ținând cont de istoria noastră recentă, ar fi fost de așteptat ca în România să fie o adevărată invazie de muzee dedicate comunismului.

Nu demult, vizitând orașul Cisnădie, în prima curte a cetății pe care atunci nu am putut să o vizităm pentru că era în renovare, am descoperit Expoziția "Cei șapte piloni ai comunismului în România".

Într-o încăpere destul de mare, nesupravegheată de nimeni, am văzut tot felul de lucruri care ne-au amintit de perioada comunistă, toate mult prea cunoscute nouă: steaguri, decupaje din ziare, fragmente din discursuri, chipul lui Ceaușescu și al soției sale, Revista Munca de Partid, carnetele unor foști membri de partid, Statutul Partidului Comunist Român, cravata de pionier și mai presus de toate evidențierea cu claritate, pe ani, a celor mai importante realizări comuniste - Naționalizarea fabricilor, Introducerea economiei planificate, Naționalizarea școlilor, Conducerea partidului prin Ghe. Gheorghiu Dej, Înlăturarea de la putere a lui Pauker, Pătrășcanu și Luca, Plata datoriilor naționale, Raționalizarea alimentelor, Plan de demolare a satelor, Politica demografică.

Expozițiile de acest gen sunt pentru noi triste aduceri aminte. Cei tineri, care nu au trăit acele vremuri, trebuie neapărat să le viziteze.

adsoAUTOR REVIEW
[28.07.21 10:57:11]
»

@iulianic: Aveți mare dreptate cu ultima afirmație.

Mika
[28.07.21 12:56:47]
»

@iulianic: Poate că cei tineri ar trebui să viziteze aceste muzee deși nu știu cât de mult vor ințelege sau realiza despre viața noastră in acea perioadă. Cred insă că aceste muzee ar trebui vizitate și de nostalgici, de cei care deși au trăit in acele timpuri au uitat toate aspectele negative ale vieții din perioada comunistă.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.07.21 10:14:33]
»

Desigur, acest gen de muzee sau de expoziții având ca tematică perioada comunistă cu tot ceea ce implica ea, trebuie vizitate de toată lumea. Adulții (nostalgici sau nu) pentru a-și aminti sau pentru a nu uita, iar tinerii – cei care nu au trăit efectiv acele vremuri – pentru a le cunoaște și altfel decât din povestirile părinților.

Nepotul meu, acum având 40 de ani, fost șoim al patriei în perioada comunistă, își amintește și ne amintește și nouă – făcând haz – că a fost și pionier. Dar, numai o singură zi. Asta pentru că în ziua următoare comunismul a căzut.

Cornelius803
[05.07.22 20:45:31]
»

Am vizitat muzeul împreună cu soția și fiul nostru de 9 ani în data de 4 iulie 2022. Clădirea muzeului, ea însăși monument istoric, era într-o degradare avansata, ignorată de autorități și instituțiile statului de profil. Frumusețea ei se putea vedea așa degradata cum era, și parca ți se rupea sufletul văzând cum sunt tratate obiective și clădiri de valoare.

La casa de bilete de la intrare, ne-a întâmpinat o doamna drăguță cu zâmbetul pe buze. Am cerut 2 bilete pentru adulți și unul pentru copii. 20 de lei prețul pentru adult și 5 lei pentru copii. Am întrebat dacă se poate achita cu cardul, dar mi s-a spus ca nu le funcționează aparatul. Am achitat Cash cei 45 de lei și am intrat în muzeu cu cele trei bilete tipărite de către doamna zâmbitoare de la casa.

Muzeul e interesant. Mi-a lăsat un sentiment plăcut, deși e destul de neîngrijit. Sunt convins ca se poate mai mult. La un moment dat ma uit la biletele ce le aveam în mână. Achitasem 45 de lei, contravaloarea a doua bilete pentru adulți și unul pentru copii. În mana aveam un bilet de 20 de lei și doua bilete de 5 lei. În acel moment realizasem de ce nu le funcționa POS-ul. Doamna, cu zâmbetul pe buze, tocmai furase 15 lei din banii muzeului. Oare cu câți vizitatori procedase la fel?

Statul e corupt. Fură politicienii pe rupte din banii publici care sunt destinați pentru diferite proiecte la care nu mai ajung, dar fura și funcționarii din puținul ce se adună. Măi oameni! nu mai furați! Pe voi va furați, și cum spune proverbul "Ce semeni aia culegi".

Cu drag

Din Cluj.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, iulianic, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de Istorie Naţională şi Arheologie:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.35836005210876 sec
    ecranul dvs: 1 x 1