GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Viata la tara pe Dealul Florilor - Muzeul Satului, Baia Mare
Cand am citit ca Muzeul Satului din Baia Mare se afla pe Dealul Florilor mi-am dorit imediat sa-l vad, o asemenea asociere frumoasa nu putea decat sa fie de bine.
Dealul Florilor – ce frumos suna. Tot aici se gaseste si Muzeul de Etnografie si Arta populara iar Muzeul Satului este de fapt sectia in aer liber a acestui muzeu si a fost deschis in 1978.
Am ajuns in zona putin dupa ora 10, insa prea devreme pentru ca Muzeul de Etnografie sa para ca s-ar deschide. Am ocolit Muzeul de Etnografie cautand o usa deschisa, degraba insa, dar am putut admira un frumos spatiu verde iar pe fundal orasul si cateva biserici. Am aflat mai apoi ca acest camp verde se numeste foarte frumos “Campul Tineretului” si daca vreti sa il vedeti (si cele doua muzee) o puteti face vazand filmuletul din acest articol obiectivele 12, 13, 14 - vezi impresii.
Ne-am continuat drumul spre Muzeul Satului trecand sis pre un loc de joaca unde ai mei copii si-au mai adus aminte de niste ani trecuti si am ajuns si la Muzeul Satului care spre norocul nostru se deschidea.
Masinile pot fi lasate langa muzeu, exista o parcare destul de generoasa.
Pana sa intram sa vizitam am mai stat putin la intrare deoarece doamna care urma sa ne dea biletele deschidea usile caselor pentru a fi vizitate si cred ca din acest punct de vedere se bucura ca acest muzeu nu este de marimea celui din Bucuresti .
Programul de vizitare este de marti pana duminica in intervalul 10.00-18.00. Am luat biletele (preturi diferentiate 5 lei adult, 3 lei pensionar si 10 lei taxa foto pe care recunosc cinstit am evitat-o pentru ca m-a deranjat ca pentru elevi/studenti nu sunt preturi mai mici) si am inceput cercetarea, fiecare in legea lui (ziceai ca suntem pe mosia noastra) in functie de ce dorea sa faca.
Am luat-o noi metodic, am zis de la dreapta la stanga si hai sa vedem. Acum sa nu credeti ca am luat-o pe zone sau in ordine alfabetica, am aflat insa ca aici sunt case traditionale din 4 zone etnografice ale Maramuresului: Tara Maramuresului, Tara Chioarului, Tara Lapusului si Tara Codrului, dar si case din zona de campie dinspre Satmar.
Un lucru pe care l-am admirat la aceste case este acela ca aveai impresia ca este o casa locuita iar locatarii sunt dusi la munca campului de nu-i vezi pea casa. Am vazut si placute prin care se aduceau multumiri satenilor care au inzestrat casele astfel incat acestea sa fie asa cum le vedem noi acum.
Am gasit aici chiar si o mica bisericuta, pe care m-am multumit doar sa o fotografiez de la distanta pentru a nu deranja enoriasii prezenti la slujba dar pe care i-am admirat pentru tinuta de sarbatoare cu care veneau la slujba.
Despre aceasta bisericuta am aflat ca este o bisericuta de lemn adusa din Chechis, construita in 1630 dar care a fost mutata aici pe Dealul Florilor in 1939, Muzeul Satului construindu-se ulterior in jurul acesteia.
In gospodariile care se gasesc aici intalnim si constructiile utile legate fie de cresterea animalelor, fie gasim instalatii tehnice, asa cum am spus, doar locuitorii lipseau din acele gospodarii.
Am stat si la odihna sub pomi batrani, pe bancute de lemn respirand aer curat si ne-am infruptat si din roadele pomilor (prune, mere, pere) si ce bune sunt cand le culegi direct din pom si nu de pe taraba.
Desi era doar inceputul de program am sesizat totusi ca veneau turisti sa viziteze acest muzeu si pot spune ca a fost o vizita placuta.
Chiar daca nu este atat de mare precum Muzeul Satului din Bucuresti, este un muzeu care mi-a placut si este placut de vizitat mai ales pe vreme frumoasa. In continuare va las sa vedeti pozele si daca acestea va arata muzeul vara, filmuletul vi-l va arata iarna (cam greu de vazut cand este multa zapada, dar ai senzatia ca esti pe ulita copilariei.
https://www.youtube.com/watch?v=f50YgKsT11Q
Trimis de mishu in 25.09.17 08:38:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAIA MARE.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Muzeul de Etnografie și Artă populară / Muzeul Satului, BAIA MARE" (nou-creată pe sait)
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Impresii și fotografi care te îndeamnă să vrei să vizitezi Satul în realitate. Superbe sunt casele vechi acoperite cu șindrilă și mai ales cele cu paie (cât de ingenios). Mi-a plăcut prezența decorurilor interioare (sunt multe ale muzee ale satelor în care casele nu au nimic în interior). Poate că pasul următor va fi aducerea unor manechine astfel că proprieatrii să nu mai fie plecați de acasă.
@mishu:
Dealul Florilor cred că este prin multe locuri în Ardeal, au ei așa o atracție pentru numele ăsta. Pentru mine cel mai frumos Dealul Florilor a rămas cel din Dej, acolo am locuit o iarnă cu multă zăpadă și nu-ți spun ce săniuș era, pentru copii și adulți! Baia Mare e frumoasă deși sunt încă probleme de sănătate de la mineritul din zonă (plumbul în special) dar acolo este o parte din Dacia liberă, 3/4 s-au pierdut la alții.
Frumos concediu românesc ai avut.
@Lucien: Pentru ca vizitasem si alte Muzee ale Satului aici mi s-au parut ca acele case sunt in asteptarea proprietarilor, iar felul in care erau asezate, si cu pomii fructiferi in curte, totul facea sa te simti ca de acolo. Culegeam fructele direct din pom si nu te certa nimeni, iar fructele chiar aveau gust. Intradevar acoperisul caselor facea (si asta am uitat sa spun) ca in casa sa nu simti racoare si desi afara se incalzise bine in casa era perfect.
Multumesc de vizita si aprecieri.
@elviramvio: Eu m-am bucurat anul acesta cand am citit (si inca citesc) calatoriile prin tara facute de multi uzeri AFA si care prin articolele lor ma fac sa gandesc si pentru anul ce va veni un concediu tot prin Romania.
Este atat de frumos sa descoperi partea frumoasa a tarii tale de sub colbul cu care se straduie multi sa o tina acoperita.
Romania trebuie luata la pas si vazut nu numai ce apare in ghidurile comerciale si-mi doresc sa am timp sufficient sa fac asta.
Multumesc frumos de vizita si aprecieri.
@mishu:
N-am ajuns pe acele meleaguri, încă, într-o vacanță de relaxare. Când am să ajung, lucru pe care mi-l doresc să se întâmple cât mai curând, sigur am să vizitez și acest muzeu al satului, datorită și articolului tău.
Mi-a plăcut ce am citit și am văzut și am votat cu drag!
@doinafil: Iti multumesc frumos pentru vot dar mai ales pentru cuvintele frumoase. Iti va placea in mod sigur acolo, asa ca mergi cu toata increderea, si daca mai prinzi si muzeul de etnografie deschis, cu atat mai bine.
O zi frumoasa sa ai.
@mishu: Frumos acest muzeu al satului si felicitări pentru sejur. Am admirat toate pozele si la următoarea vizita in Zalau (am ceva neamuri acolo) poate resusesc sa fac un circuit călătorind mai departe de cel mai nordic punct din tara in care am ajuns (jud Sălaj)
@AZE: Multumesc frumos pentru aprecieri, a fost un concediu minunat, mai sunt povesti de spus, si asa cum am spus avem o tara minunata care ne asteapta sa o descoperim.
@mishu: Acum ati mancat fructe bio din pomi, dar imagineaza-ti cum ar fi in aprilie, cand infloresc acei pomi si da coltul ierbii?
Si-acum, sincer, tu nu te-ai fi dat in leaganul ala? Ca eu da!
@Zoazore: Cum sa nu, cand esti intr-un asemenea loc (mai ales cand nu este foarte multa lume) iti cam vine sa pui proprietate pe ce este in jurul tau asa incat in case ne asezam pe lavite, iar sub pomi cred ca mai aveam putin si asezam masa.
Te simti acolo extraordinar si sfatuiesc pe cei care ajung in zona sa nu ocoleasca acest muzeu, accesul nu este scump iar casutele sunt chiar frumoase.
Multumesc frumos de vizita si aprecieri.
@mishu: Și eu caut satul din ce în ce mai mult în ultima vreme, iar când eram acolo nu știam cum să fug. Deee, vârsta, cred.
@Aurici: Ei, acum cred ca il cautam pentru relaxare si nu pentru munca , pare mai idilic asa si mai relaxant.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
@mishu: Foarte frumoase locuri, noi n-am reușit să ajungem acolo vara trecută; de fapt, Baia Mare și obiectivele din jurul său erau pe listă, dar eram conștienți că în 4 zile nu vom putea "cuprinde" tot Maramureșul! Ne-am propus să revenim, nu știu exact când, dar sigur se va întâmpla într-o zi!
Felicitări pt excursie și pt fotografii!
@crismis: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri, ii spuneam la un moment dat mamei ca daca stiam peste ce o sa dau cred ca imi luam cate o saptamana de concediu pentru cate un judet, asta ca sa simti cum trebuie, nu sa le faci in viteza.
Si eu mi-as dori sa mai ajung prin zona insa nici eu nu stiu cand se va intampla asta. O seara frumoasa iti doresc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Minerit și arheologie – puncte forte la Muzeul de Istorie și Arheologie din Baia Mare — scris în 27.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Pe ulițele satului în Baia Mare - Muzeul Satului — scris în 05.09.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ