ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Un oras cu o inima mare - Baia Mare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru ca nu zaboveam prea mult nici in Baia Mare am hotarat sa-mi las familia sa doarma ceva mai mult, eu sa ma prezint la prima ora la micul dejun si apoi sa plec in plimbare iar familia sa ma recupereze de pe drum.

Zis si facut am mancat la prima ora (bine ca mai era cineva ajuns inaintea mea ca sa nu-mi fie jena) si pe aici ti-e drumul, cu harta in mana si tableta la indemana pentru poze.

Primul lucru pe care il remarcasem deja cu o zi inainte in Baia Mare este felul relaxat in care este acest oras, cu artere drepte si largi, sa ma fi vazut pe mine dimineata cum stateam in mijlocul drumului fotografiind strada, plina de invidie pe traficul de acolo comparativ cu Bucurestiul, si cu putin noroc puteam sta in mijlocul drumului si sa beau si o cafea fara sa ma stinghereasca cineva (dimineata e probabil).

Stiam directia in care trebuie sa ma deplasez, insa am profitat si de fiecare lucru care mi se parea interesant si-mi iesea in cale astfel incat consider ca am vazut locuri frumoase in Baia Mare.

Dar mai intai sa facem cunostiinta cu orasul de malul raului Sasar de-a lungul istoriei. Asa cum spune prietenul wiki ro.wikipedia.org/wiki/Baia_Mare

Baia Mare (în maghiară Nagybánya, în germană Frauenbach) este municipiul de reședință al județului Maramureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Baia Mare (reședința), Blidari, Firiza și Valea Neagră. Orașul este situat în depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al râului Săsar, la poalele Munților Gutâi.

Chiar daca orasul este mentionat prima data in 1142 sub domnia regelui Geza al II-lea, prima atestare documentara dateaza din 1329, iar in 1469 in timpul domniei lui Matei Corvin orasul este fortificat. De altfel si acum se mai vad portiuni din zidul cetatii. In 2015 orasul si-a depus candidatura intrand chiar in finala pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2021, titlu castigat insa de Timisoara.

Acum imi cer scuze fata de o userita AFA , dar primele “obiective” care mi-au iesit in cale au fost doua biserici una Greco-catolica si cealalta ortodoxa. Biserica Greco-catolica “Sfanta Cruce” este o biserica simpla si interesanta, in care enoriasii erau asezati in banci si ascultau slujba. Alaturi de aceasta biserica se afla si o cruce, un monument inchinat episcopilor martiri ai bisericii Greco-catolice romane. Ca sa ajungi la biserica ortodoxa treci raul Sasar iar aici interesant este podul, nu este spectaculos, dar “canta”. Acum sa nu va imaginati cine stie ce, mi-este si greu sa va explic, insa ganditi-va la ornamentele care se agata in balcon si care in bataia vantului sau la atingere scot diferite zgomote. Asa este si acest pod care are aplicate niste tuburi pe care cand le atingi si se lovesc de metal fac zgomote de diferite intensitati si nuante. Cam greu de explicat insa interesant in sine.

Biserica ortodoxa este una noua, mare, pictata in culori intense, si in care se gaseau enoriasi la slujba. Pisania aflata deasupra usii la intrare prezinta istoria realizarii acestei biserici.

Peste drum de aceasta biserica se afla Palatul de Justitie iar biserica se oglindeste in geamurile acestei institutii si ma gandeam ca avem astfel fata in fata Justitia divina si Justitia pamanteana.

Am mers mai departe si am trecut pe langa diverse cladiri care fac parte din viata de zi de zi a locuitorilor, fie ca era vorba de o policlinica privata sau cate un hotel, am trecut chiar pe langa Eurohotel care a reprezentat cazarea flacaului meu cel mic care fusese la Baia Mare in urma cu o saptamana (mai frumos este insa cel in care am stat noi).

M-am distrat cand am intalnit nume de firme care au ceva vechime sau eventual sunt facute sa te atraga prin nume.

Un lucru util insa, pe drum gasesti indicatoare care iti arata cam in ce directie trebuie sa mergi pentru a vedea obiectivele de importanta (sa stiti ca sunt majoritatea grupate in centru).

De asemenea util, sursele de apa pentru insetati si care sunt niste “tasnitori” care fac si reclama firmei care le-a instalat.

Pana ajungi in centrul istoric treci si prin parc unde la intrare te intampina statuia lui Ion IC Bratianu. Si tot in drum spre parc (dar se vede de fapt din multe locuri ale orasului) nu se poate sa-ti scape vederii un turn foarte inalt care iti pare a fi mai degraba un far avand in vedere ca sunt lumini care se aprind periodic.

Turnul se vede ca este un fost furnal si am incercat sa aflu mai multe informatii despre el, iar ceea ce am aflat a fost foarte interesant. Acesta este Turnul Combinatului si este cel mai inalt furnal din Romania avand o inaltime de 351.5 m iar ca si constructie industriala este a treia din Europa. Este construit din beton rezistent la noxe captusit cu caramida speciala si asta totusi nu a impiedicat orasul sa fie considerat pe locul 3 ca si poluare.

Acum nefunctional multi au incercat sa gandeasca o utilitate turistica a acestui turn insa diametrul de 20 m la baza si 9 metri in varf nu-l pot face comparabil cu Turnul Eiffel. De ce am facut aceasta comparatie? pentru inaltime, sa realizati inaltimea turnului fata de turnul Eiffel care conform wiki are 324 m inaltime.

In drum imi rasar si niste licee sau facultati si cel putin in fata liceelor cu nume rasunatoare se afla busturile celor ce le poarta numele, astfel avem Liceul Gheorghe Sincai, Liceul Mihai Eminescu. Si asa usor, usor am ajuns in Piata Revolutiei unde de la distanta se vedea o statuie aflata in fata unei cladiri, institutie publica aflata acum in paragina. Cand am ajuns langa statuie am descoperit ca si aceasta este in paragina. Statuia Minerului ar trebui sa se afle la loc de cinste emblema Maramuresului fiind simbolul muncii miniere. Este o statuie ridicata in 1958 si este realizarea lui Vida Gheza si Toth Alexandru.

Am ajuns si intr-o zona ceva mai verde a orasului si unde intr-o cladire destul de putin aratoasa se afla Primaria si Consiliul Local, asta prin comparatie cu cladire de peste drum inconjurata de verdeata si care este dupa cum arata inscriptia din exterior: Palatul Administrativ.

Langa Palatul Administrativ se afla o cladire gen turn si care am aflat ca este un sediu cultural, din pacate nu am facut o poza stralucita, este Uniunea … … …. din Romania, filiala Cluj, reprezentanta Maramures (astept completare din partea lui @adiso8)

In continuare am descoperit insa niste statui interesante si ma bucur ca le-am fotografiat avand in vedere ca localizarea lor era perfecta incadrata intre niste brazi inalti iar in fata lor trandafiri de mai multe culori.

Intreband prietenul google, am aflat despre acest grup statuar asezat in fata Prefecturii ca se numeste “Sfatul Batranilor” si am mai aflat urmatoarele Realizat în 1974 de acelaşi Vida Gheza, cei cinci bătrâni reprezintă perioada medievală, de pe vremea cnezatelor şi voievodatelor, când forma de organizare era obştea sătească, iar deciziile erau luate de cei înţelepţi şi drepţi.

Vechimea orasului o regasim si prin placuta atasata unui castan batran si care ii atesta existenta cu peste 250 de ani in urma.

Si incet, incet trecand pe langa o gradinita aflata intr-o cladire mai veche, dar si pe langa Teatrul Municipal am zarit de departe un obiectiv care ma interesa foarte mult si asa mi-am dat seama ca am ajuns in centrul istoric.

Recunosc cinstit ca mi-am dorit sa vad (chiar daca doar si la exterior) Turnul lui Stefan si cam de asta am avut parte.

Turnul lui Stefan se afla in Piata Cetatii si este singura constructie care s-a pastrat din Catedrala Sfantul Stefan ridicata in secolul XV de Iancu de Hunedoara. Turnul este inalt de 40 de metri si servea in special pentru supravegherea orasului. Nu am reusit insa (fiind prea de dimineata sa urc si in turn de unde as fi avut o priveliste minunata asupra orasului Baia Mare)

Piata Cetatii a reprezentat o surpriza foarte placuta, a fost supusa unui proces de refacere astfel incat acum este un loc de plimbare foarte placut.

Tot aici gasim si Biserica Sfanta Treime construita la inceput de secol XVIII, si care este minunata atat in exterior dar mai ales in interior si mai multe despre acest loc veti vedea in poze.

Am mers mai departe trecand pe langa case al carui exterior arata trist amintind insa de frumusetea de odinioara prin ornamentele peste care vremea si-a spus cuvantul. O astfel de casa este cea reprezentata asa cum aveam sa descopar de Clastrul Minoritilor. In secolul XVI orasul a fost convertit la religia reformata iar celelalte confesiuni desfiintate, astfel incat mai mult de 100 de ani in Baia Mare nu a mai fost nici un ordin. In secolul XVII apar din nou insa iezuitii si minoritii. Iar in secolul XVIII ordinul minoritilor primeste un teren in mijlocul orasului construind cladirea pe care eu am fotografiat-o.

Am ajuns in Piata Centrala (Circulus fori), un loc de promenada apreciat dupa o anumita ora, acum fiind inca dimineata am vazut vreo 2-3 persoane la o cafea. Am sa trec aici si un link ro.wikipedia.org/wiki/Cen ... c_din_Baia_Mare deoarece as vrea sa va atrag atentia asupra unui monument din aceasta piata si care se numeste asa cum am gasit pe site Monumentul Rovulus Dominarum, cu Sf Rege Stefan, ocrotitorul Baii Mari, monument realizat de Karoly Kadar si ca sa-l vedeti pe Stefan si mai bine va mai indic un link. vezi foto

Acum am sa va rog sa va uitati la poza facuta de mine cu acest monument si care prezinta ceva modificari (si nu vorbesc doar de apa, ci de Stefan). Aici iar apelez la colegul @adiso8 poate stie mai multe.

Am trecut si pe langa Biserica reformata in care am intrat si am facut cateva poze (interiorul bisericilor reformate am observant si in alte locuri, este simplu), am trecut apoi pe langa Zidul Orasului, zid ridicat sub domnia lui Matei Corvin si din care acum se mai pot admira cateva portiuni.

Plimbarea de dimineata s-a incheiat la poarta Muzeului de Istorie si Arheologie pe care insa nu am apucat sa il vedem desi se facuse ora 10 si ar fi trebui sa se deschida.

Insa cine stie, au ramas multe de vazut in Baia Mare printre care: Monetaria, Turnul Macelarilor, Planetariul si Observatorul astronomic, dar poate om mai reusi sa mai ajungem pe acolo.

Va invit insa sa vedeti un filmulet in care se regasesc cateva dintre obiectivele vazute de mine iar doua dintre muzeele vizitate fac obiectul unor articole viitoare.

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 14.09.17 09:21:40
Validat / Publicat: 14.09.17 11:50:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAIA MARE.

VIZUALIZĂRI: 4059 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Baia Mare - Sfatul Batranilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64200 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

27 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [14.09.17 10:07:20] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu [14.09.17 12:32:09] »

@webmaster26: Multumesc frumos.

Yolanda [14.09.17 12:33:20] »

Superb castanul! si înca e viguros. La Baia Mare stiu ca este si un festival al castanelor comestibile coapte.

O matusa de-a mea a trait peste 20 de ani aici si din pacate poluarea si-a pus amprenta asupra sanatatii ei...

Ai surprins în fotografii o parte din frumusetea acestui oras. P29 e favorita mea.

Am citit cu placere acest review.

elviramvio [14.09.17 15:20:50] »

@mishu:

Amintiri, P08 o slujba trista acum 4 ani.

mishu [14.09.17 15:25:07] »

@Yolanda: Si mie mi s-a parut acel copac minunat, ziceai ca era desenat. Oricum Baia Mare mi-a placut si mi-a parut rau ca nu am putut sta mai mult acolo. Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.

mishu [14.09.17 15:27:15] »

@elviramvio: Imi pare rau ca starnesc amintiri triste, dar iti muultumesc pentru lectura si vot.

Mihai18 [14.09.17 17:07:58] »

Un review reușit despre un oraș care arată mult mai frumos acum.

Din fotografiile postate, nu am reușit să recunosc nimic din ce am văzut în urmă cu mulți ani. Eram student și la sfârșitul anului 3 am făcut practică 3 săptămâni în acest oras. În timpul după-amiezilor și seara am avut timp să vedem bine orașul. Îmi spun eu doar ce era atunci. Centru vechi cu un parc mic în mijloc și o stradă principală care se termina în centrul nou, cu o piață mare în mijloc. Pe o latură era Hotelul București și pe latura opusă sediul Comitetului Județean de Partid. În rest, străzi și case obișnuite.

Ai scris un review frumos care ne îndeamnă să vizităm acest frumos și liniștit oraș.

Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18 [14.09.17 17:12:32] »

Web, nu știu pe ce buton am apăsat și același ecou apare scris de 2 ori. Te rog ajută-mă. Folosesc acum Google crom care este puțin altfel. Mulțumesc.

webmasterX [14.09.17 19:43:31] »

@Mihai18: Rezolvat

mishu [14.09.17 20:34:11] »

@Mihai18: Multumesc pentru vizita si aprecieri si mai ales pentru acest frumos ecou. O seara buna.

Mihai18 [14.09.17 21:52:39] »

@webmasterX:

Sunteți elegant.

Din nou, un mulțumesc.

Yersinia Pestis [14.09.17 21:53:11] »

Uite-aici m-ai pierdut, în Baia Mare n-am fost niciodată! și nici în Zalău sau, ai să râzi, Botoșani.

De-aia-am citit cu interes. Și votat cu plăcere! F. Util, off course! ????

Dana2008 [15.09.17 09:45:10] »

Mulțumesc frumos pentru plimbarea prin Baia Mare. FELICITĂRI pentru articolul plin de obiective turistice și ilustrarea lor!

Călătorii plăcute!

roth [15.09.17 21:22:49] »

Uite asa, cu putin ajutor mai "calatorim' si noi prin tara noastra, bine virtual... dar calatorim.

Un oras interesant, ce pare a avea multe de spus/aratat si o poveste/povestitoare minunata.

Minunate poze, interesanta tasnitoarea si ce observ eueste ca orasul este f curat.

mishu [15.09.17 21:25:21] »

@Yersinia pestis: Nici eu nu am fost nici la Zalau si nici la Botosani dar nu au intrat zilele in sac, insa pana atunci iti multumesc pentru vizita si vot.

mishu [15.09.17 21:27:23] »

@Dana2008: Multumesc frumos si eu pentru lectura si vot.

mishu [15.09.17 21:29:40] »

@roth: Si eu inca nu am spus toata povestea, dar de cand cu AFA incerc sa fiu mult mai atenta cu locurile pe unde calatoresc si sa descopar frumusetea si am reusit astfel sa am parte de surprize minunate. O seara frumoasa si un weekend de vis. ????????

Zoazore [16.09.17 22:28:24] »

@mishu: Mare curaj ai avut sa pozezi din mijlocul strazii! Acum... la ce de circulatie era...

Uite-asa am calatorit si eu la Baia Mare...

mishu [18.09.17 08:55:00] »

@Zoazore: Eu am avut curaj sa pozez din mijlocul strazii, dar tu n-ai avut curaj sa votezi .

Multumesc pentru vizita si... vot sper

Zoazore [18.09.17 09:12:18] »

@mishu: Ba da! Am vrut sa fie rotund, cu 0 pe coada!

mishu [18.09.17 10:14:35] »

@Zoazore: Rotund asa ca mine . Multu'

Zoazore [18.09.17 10:21:37] »

@mishu: Ba ca mine, ca-s mai... reprezentativa!

webmaster [25.09.17 15:02:15] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-------

Împreună cu continuarea sau continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu [25.09.17 15:22:10] »

@webmaster: Multumesc foarte frumos, un inceput bun de saptamana pentru mine, o saptamana minunata tuturor.

liviu49 [08.10.17 10:03:27] »

@mishu: Acum la o cana de cafea pe masa si o burnita, care sper sa se opreasca, ce pot spune, citind acest articol.

Nu am fost niciodata la Baia Mare si inca din armata vazusem multe poze cu acest oras, pe care mi-as fi dorit sa-l vad si eu. Si pentru ca l-ati descris asa de frumos, merg pe mana dvs. si imi intaresc parertea pe care o aveam demult. Baia Mare trebuie vizitat. Colegul meu de birou din armata, Leontin Badea, care era din Baia Mare, mi-a vorbit asa de frumos despre orasul lui, ca eu nu mai puteam sa ma laud cu Giurgiul meu. De atunci ma tot gandeam sa ved daca ce mi-a spus el este adevarat. Si articolul dvs, dar mai ales pozele comfirma laudele lui.

Va felicit pentru turul de forta facut si cu Baia Mare si cu tot acest concediu. Va multumesc si pentru vizita facuta de mine, prin intermediul acestui articol. |Mai ramane sa rontai o piatra si pot spune ca am fost si eu in Maramures.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [08.10.17 11:02:31] »

@liviu49: Sa stiti ca am incercat sa fac acest tur de forta deoarece intr-un ecou am retinut ca este unul dintre orasele pe care nu le-ati vazut. O zi frumoasa va doresc, multumesc de vizita si aprecieri.

AncaGO [13.09.18 14:01:07] »

Singurele zone din tara unde nu am fost deloc, spre dezamagirea mea, sunt Maramuresul si Delta Dunarii. Demult caut informatii despre Maramures, indeosebi, si tot sper ca "anul viitor" e anul cand voi vedea si eu frumusetea locurilor acelora.

M-au bucurat review-ul tau si pozele.

Acum sa imi gasesc timp sa ajung acolo.

Votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AncaGO, elviramvio, liviu49, Mihai18, mishu, roth, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Baia Mare și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083086013793945 sec
    ecranul dvs: 1 x 1