ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.03.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.05.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAR-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul 'Casa Muresenilor' - un muzeu nu doar frumos ci si interesant

TIPĂREȘTE

Recunosc ca daca nu era @krondia, in mod sigur nu ajungeam sa vizitez acest muzeu, care imi va ramane in memorie mult timp de acum incolo.

Poate va veti intreba ce m-a putut "da atat de tare pe spate" la un muzeu. Nu este doar un motiv, ci sunt mai multe.

La prima vedere Casa Muresenilor nu iese cu nimc in evidenta fata de celelalte muzee vizitate: o casa, cateva poze si articole de mobilier. INSA, la o privire mai atenta in momentul cand am inceput sa privesc fotografiile agatate pe perete am intrat efectiv intr-o alta lume, aceea a secolului al XIX-lea.

Expozitia din muzeu cuprinde fotografii ale descendentilor familiei Muresianu, incepand de la Iacob Muresianu, compozitor si scriitor, fiind trecuti in revista toti membrii familiei care s-au facut remarcati prin eforturile artistice pe care le-au sustinut in domeniul muzicii, dansului, literaturii.

Fotografiile de pe pereti ne atrag atentia nu doar asupra personalitatilor (feminine) ale familiei ci si asupra modei secolului al XIX-lea, in poze putandu-se observa rochiile cu crinolina sau turnura, camasile brodate manual sau evantaiele care devenisera adevarate opere de arta. La fel, am putut observa coafurile la moda in acea perioada sau moda hainutelor pentru copii.

Imi pare sincer rau acum ca nu am achitat taxa de fotografiat, insa motivul principal pentru care m-am razgandit de la a o mai achita a fost faptul ca nu era permisa folosirea blitzului, iar camerele mi s-au parut intunecate si deci, nu ar fi iesit nicio poza de calitate. Acum regret, dar Brasov nu e f departe si poate voi reusi pe viitor sa revizitez acest muzeu.

Spre uimirea mea, dupa ce am vizitat partial muzeul, am fost readusi intr-una din camerele principale ale institutiei unde la un televizor de ultima tehnologie se pusese o inregistrare cu dansul Romana, renumit in perioada secolului al XIX-lea, compus de Iacob Muresianu in anul 1850, dans ce are in componenta sa pasi din mai multe dansuri traditionale romanesti, care sunt si astazi interpretate de unele ansambluri folclorice (am avut bucuria sa pot interpreta si eu, pe vremea cand faceam parte din colectivul Chindiei dansul Hategana si Brasoveanca): Hategana, Brasoveanca, Invartita, Pe picior sau Ardeleana. Dansul pe care l-am urmarit la televizorul din muzeu fusese interpretat in 2007 de dansatori de la Opera din Brasov. Mi s-a parut extrem de interesanta ideea reinvierii acestui dans. Am aflat apoi ca Romana a mai fost interpretata si pe alte scene romanesti si internationale, ca un omagiu adus parintelui sau, Iacob Muresianu.

Am vizitat apoi si partea din spate a casei, unde ne-am "clatit" ochii cu alte lucruri interesante. Astfel, am descoperit o camera dedicata instrumentelor muzicale, o camera inchinata aparaturii muzicale din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, incepand cu cutiile muzicale pe baza de zimti si terminand cu casetofoanele de la inceputul anilor 1980. Cea din urma camera mi s-a parut insa de departe cea mai interesanta, pe peretii ei fiind impartite, in functie de vechimea lor, tot felul de instrumente de stocat muzica, incepand cu discurile din metal cu perforatii, care se foloseau la cutiile muzicale si terminand cu CD-urile cele mai actuale. Foarte, foarte interesant!!!

Am avut surpriza apoi sa descoperim, iesind din aceasta parte a cladirii si urmarind ghidul care ne-a dat tot felul de informatii interesante, o alta parte din muzeu, care este dedicata expozitiilor lunare, pe care cei de la muzeu la modifica mereu, pentru a prezenta lucruri noi si interesante.

Mai degraba ca pentru o joaca de adulti, am intrat in ultima camera a acestei parti din muzeu, unde se gaseau cate o costumatie de pe vremuri, pentru doamne si pentru domni si locuri bine delimitate unde puteai sa stai si sa te fotografiezi, astfel incat sa dai impresia ca erai imbracat ca in secolul al XIX-lea. Evident ca nu am putut sa ratez ocazia de a ma imbraca in rochita cu crinolina. Sotul meu si-a luat si el jobenul pe cap si am trecut la poze: "Hai mai in stanga! , Putin mai la dreapta! , Capul inspre oglinda! , Ridica-te pe varfuri! , Stai asa, Nu te mai misca... " :)). Ma simteam mai ceva ca dupa o ora de aerobic, si inca nici nu facusem poza :)) Multumim pe aceasta cale si @Daneinecula, fara ea nu am fi avut poze asa dragute! Vizitarea muzeului alaturi de ea a fost o placere!!

Cand am plecat din muzeu aveam un sentiment tare ciudat de parere de rau ca trebuia sa parasim aceasta casa. M-am simtit tare bine acolo si nici n-am simtit cand au trecut cele doua ore pe care le-am petrecut in muzeu!

Dragii mei, daca cumva mai ajungeti in Brasov si aveti timp si chef de vizitat muzee, va recomand cu placere Casa Muresenilor. In mod sigur nu va veti plictisi!!

Informatii utile: taxa de vizitare pentru adulti – 4,5 lei, pentru elevi si studenti – 1,5 lei iar pentru pensionari – 3 lei. Muzeul este deschis de marti pana vineri intre orele 09 si 17 iar luni si sambata intre 10-17, duminica fiind inchis.


[fb]
---
Trimis de spezam in 13.03.12 23:12:42
Validat / Publicat: 14.03.12 08:18:11
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2414 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (spezam); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Blondina, cu jobenul in care ar fi intrat cu usurinta pana la gat :) si ghidul muzeului, care ne-a povestit tot felul de lucruri interesante despre familia Muresenilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.03.12 10:38:32]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

krondia*
[14.03.12 11:54:08]
»

Mă bucur că v-a plăcut Casa Mureşenilor, am vizitat şi eu muzeul de câteva ori şi nu încetează să mă surprindă. Este acolo o echipă de oameni foarte inimoşi care, cu fonduri puţine dar multă pasiune şi muncă, reuşesc să desfăşoare o mulţime de evenimente/activităţi interesante menite să atragă vizitatori de toate vârstele şi preocupările. În Braşov se ştie în mod special de Recitalul de la ora 5, concerte care au loc împreună cu soliştii de la opera din Braşov în fiecare miercuri la 17:00 la sediul muzeului dar au şi programe cultural-educaţionale pentru copii, printre care "Vacanţa artelor la muzeu". Mai multe detalii găsiţi pe site-ul lor, muzeulmuresenilor.ro/.

Un alt muzeu interesant dar din păcate destul de puţin cunoscut este Casa Memorială Ştefan Baciu, primul muzeu închinat memoriei unui român din diaspora. Muzeul aparţine de Casa Mureşenilor dar este situat în zona Poarta Schei –Complexul Sportiv „Ion Ţiriac”, într-o casă aparent ca oricare alta dar care ascunde o bogată şi frumoasă colecţie de lucrări de artă decorativă şi plastică (mobilier stil Biedermeier, portelanuri, picturi), fotografii, manuscrise şi o impresionantă bibliotecă, obiecte care au aparţinut întregii familii poetului Baciu, „poetul oraşului” cum este supranumit la Braşov. Se poate face şi un tur virtual al muzeului: vrbrasov.ro/culturabrasov ... efanbaciubrasov

Sper că este un motiv in plus să reveniţi la Braşov…

Costi
[14.03.12 12:41:43]
»

@spezam

Ba, să ştii că vă stă bine amândurora şi în costume de epocă!

Cât timp v-a luat îmbrăcatul şi dezbrăcatul?

Recunosc că nu am vizitat acest muzeu, cu siguranţă, după ce l-ai descris aşa frumos, la următoarea vizită în Braşov, nu-l voi rata. Mulţumesc pentru informaţiile oferite.

Să ne revedem cât mai curând, la alte întâlniri AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Petrescu*
[14.03.12 13:00:55]
»

Initial am crezut ca este gresit

Muzeul este deschis de marti pana vineri intre orele 09 si 17 iar luni si sambata intre 10-17, duminica fiind inchis.

dar am vazut si pe siteul lor ca asa este dar inca mi se pare cam aiurea ca un muzeu sa fie ichis duminica, tocmai cand vin turistii in vizita. Dar nu am sa ma apuc eu sa le fac o analiza SWOT despre cum sa se promoveze.

Felicitarile si multumirile noastre pentru acest Minighid AFA!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Larissa
[14.03.12 20:58:14]
»

@Petrescu: Dragă coleg/ă, nu vii la mine la servici să mă ajuți, pentru că toți îmi cer câte o analiză Swot și eu nu am timp să le fac?!!!

spezam: frumoase costume iar fetița ta este foarte frumușică, părul ei este superb, ca al daneinecula!

ARA
[14.03.12 21:14:01]
»

Felicitari curajosilor!

Noi am "taiat-o" cand ne-au propus sa ne costumam. Marele meu regret va ramane muzeul civilizatiei urbane unde nu am mai ajuns!

spezamAUTOR REVIEW
[14.03.12 21:36:50]
»

@krondia. Am apucat sa vizitam doua dintre muzeele recomandate de tine, pe cel de-al treilea il vom vizita pesemne data viitoare cand mai ajungem in Brasov. Oricum, inca o data: MULTUMESC! Si te pup!!

@Costi. Sa stii ca nu a durat asa mult. Doar 2 ore si jumatate!! Glumeam, evident! Intr-un minut eram cu sireturile incheiate, gratie ajutorului dat de @Dananecula.

@Petrescu. Multumesc pentru aprecieri, m-au bucurat f mult!

@larissa2012. Asa-i, parul ei este superb. Si seamana cu al mama-sii. Si asa e, si Dana are parul ca noi. Cei de la muzeu au crezut ca suntem rude

@ARA. Stai linistita, poate reusim sa-l vedem impreuna, noi inca o data, chiar m-as intoarce acolo fara probleme sa-l revizitez.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ARA, Costi, Petrescu*, spezam
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee din Brasov și zonele apropiate:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0641188621521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1