ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Moscheea Carol I - Constanţa

TIPĂREȘTE

Colegul @tata123, a scris săptămâna trecută un articol despre ce obiective turistice putem vedea în Constanţa. Din cele expuse de el l-am vizitat apoape pe toate. M-am uitat pe site să vad despre care din aceste obiective nu s-a scris nici un articol, şi am văzut ca despre Moscheea Mare nu s-a scris nimic şi atunci m-am hotărât să scriu eu un articol.

Moscheea Mare, numită şi Moscheea Carol I, am vizitat-o de două ori păna acum, şi de fiecare dată mi-a plăcut.

Moscheeia Mare este situată în zona peninsulară a oraşului Constanţa, în apopierea statuii poietului Ovidiu, pe strada Crangului, la numarul 1 şi are următoarele coordonate GPS N 44.173301 şi E 28.659688. Acestă moschee este edificiul principal al cultului musulman din zona Dobrogei.

Moscheea a fost construită de către statul român în timpul domniei lui Carol I. Lucrările au început în anul 1910 şi s-au terminat în anul 1913, Moscheea a fost donată de catre Carol I cultului musulman, de altfel acestă moschee mai poartă şi numele de Moscheea Carol I. Enoriaşii musulmani o denumesc Kiral Camii adică Geamia Regelui. La inaugurarea din 1913 a participat şi regele Carol I împreună cu regina Elizabeta

Acestă moschee a fost ridicată pe locul altei geamii, de la care s-a păstrat doar mirabul (altarul). Edificiul este una dintre primele constructii din beton şi cărămidă din România, este o îmbinare între stilul egiptean, bizantin cu motive arhitecturale româneşti. Moscheea are un singur minaret, acesta are o înălţime de 47 metri, Accesul în balconul acestuia se face pe o scară în spirală care are 140 de trepte. Din balconul minaretului se poate adimira panorama portului şi a oraşului Constanţa. În vârful minaretului se află o semilună – simbolul islamului. Sala de rugaciune are dimensiuni de 14x14 metri, iar balconul care este destinat femeilor musulmane are lungimea tot de 14 metri şi lăţimea de 3 metri. În interiorul moschee se află un covor foarte frumos. Acest covor a fost adus, în anul 1965 de pe insula Ada Kaleh (insulă unde traiau peste 1000 de turci, distrusă când s-a construit barajul de la Portile de Fier I). Covorul a fost cusut în Turcia la centrul de artizanat din Hereke şi a fost dăruit de către sultanul Abdul Hamid, turcilor din Ada Kaleh. Covorul are dimensiunile de 14 metri lungime şi 9 metri lăţime, şi cântăreste 490 kilograme.

În curtea moscheei se află două spălatoare (unul în stânga şi unul în dreapta) care sevesc ritualului de abluţiune – spalarea corpului pentru purificare.

Tot în curtea moscheeii se află şi un magazin de suveniruri.

Dacă aveti drum, în zona faceţi-vă timp şi vizitaţi acestă moschee, este frumoasă iar oameni de aici sunt primitori chiar dacă suntem de altă religie.

Informaţile tehnice despre moschee au fost luate de pe un pliant cumpărat de la magazinul din curtea moscheei.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 04.04.16 10:48:33
Validat / Publicat: 04.04.16 12:16:05

VIZUALIZĂRI: 1597 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Moscheea Carol I văzută din parcare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.04.16 12:13:31]
»

Mutat la reorganizare în rubrica "Moscheea 'Carol I', CONSTANȚA" (nou-creată pe sait).

tata123 🔱
[04.04.16 21:22:50]
»

@zlatna - Of, of... nu ai căutat bine: chiar în această rubrică @urjanclaudiu a publicat un articol dedicat Moscheii Carol I din Constanța (vezi impresii), clasificat drept MiniGhid.

Dar nu e o problemă, pe AmFostAcolo contează orice percepție asupra unui obiectiv turistic - oamenii sunt diferiți, impresiile sunt diferite. Și eu am fost de două ori în vizită la Marea Moschee și m-am bucurat în balconul minaretului de priveliștile de la înălțime asupra Tomisului - accesul pe scara îngustă în spirală e „palpitant”.

Moscheea Carol I a apărut din nou în atenția publicului în ultimele luni de zile - se vorbește despre utilizarea aceluiași model arhitectural de la Constanța și la preconizata moschee din București (gandul.info/stiri/moschee ... pitala-15190447).

Existența Moscheii Carol I e pusă în pericol, starea de degradare a monumentului e vizibilă cu ochiul liber (umezeală, mucegai, crăpături). Problema restaurării a ajuns și în Parlamentul României în 2015, prin intermediul unei interpelări adresată Ministrului Culturii (vezi textul aici: cdep.ro/interpel/2015/i2081B.pdf). Sper ca monumentul „să scape” și minaretul să „suporte” mii de vizitatori în continuare.

zlatnaAUTOR REVIEW
[05.04.16 07:41:59]
»

@tata123 - Multumesc pentru completarile aduse. Eu pe pagina prinicala la rubrica cauta am scris Moscheea Carol I si nu am gasit-o. Dupa ce am scris articolul webmasterul la mutat la rubrica Muzee din Constanta.

Si eu sper ca acest monument sa fie restaurat, caci intr-adevar uzura este vizibila in unele locuri.

webmaster26
[27.04.16 20:57:41]
»

@zlatna - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

zlatnaAUTOR REVIEW
[27.04.16 21:54:11]
»

@webmaster26 - Este ok.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMoscheea 'Carol I':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07004189491272 sec
    ecranul dvs: 1 x 1