ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea lui Traian de la Adamclisi

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am vizitam monumentul de la Adamclisi, următoarea destinaţie la care doream s¬ă ajungem era Mănăstirea Sfântului Andrei. Am introdus pe GPS coordonatele mănăstirii şi am pornit la drum. Dacă în articolul despre casa tovarăşului Ceauşescu am “certat” GPS-ul pentru că ne-a dus pe nişte coclauri din Scorniceşti spre Drăgăşani, de data aceasta îi mulţumesc, pentru că după ce am plecat de la monument, pe un drum lateral, la aproximativ doi kilometri, am dat de o parcare, aproape goală, unde se afla o singură maşină, şi nişte ruine. Am virat şi noi imediat spre parcare să vedem despre ce este vorba, iar o pancartă aflată la intrarea în aceste ruine, ne-a lămurit că este vorba despre cetatea din Adamclisi, numită Tropaeum Traiani, despre a cărei existenţă habar nu aveam.

Aşadar am parcat maşina în parcarea amenajată din faţa cetaţii. Această parcare are următoarele coordonate GPS: N – 44.092082 şi E – 27.946804. Am pornit spre cetate, la intrarea în cetate este un panou pe care este trecută o mică istorie a cetaţii si zice aşa: “ Intemeiat de împăratul Traian după războaiele dacice de la începutul secolului II p. Chr. şi reconstruit de împăraţii Constantin cel Mare şi Licinius în secolul IV, municipiul Tropaeum Traiani a devenit un important centru religios. La jumătatea secolului al VI-lea era sediul episcopal. Marile bazilici ale cetăţii sunt plasate de-a lungul viei principalis. In secolul al IV-lea, bazilicii forensic, civilă prin excelenţă, i-a fost adăuguată o anexă pe latura de nord. In afara incintei au fost identificate o bazilică parohială şi alta cimiterială. In apropierea bazilicii episcopale a fost cercetat şi un babtisterium. Trei dintre bazilicile din interiorul cetăţii dispun de o criptă sub altar. Monumentele au fost părăsite în urma invazilor avaro-slave din secolul VII. ”

După ce am citit aceste informaţii am pătruns pe poarta cetăţii în iteriorul acesteia. Nu se plăteşte nici o taxă şi cel puţin în momentul vizitei noastre nu se afla nici un ghid care să ne îndrume. Dar acea zi a fost una norocoasă, cum v-am spus mai sus în momentul sosirii noastre în parcare mai era o maşină. Din această maşină au ieşit trei persoane, două dintre ele au mai fost la această cetate şi îi povesteau celei de-a treia ce ştiau de la vizita anterioară când au avut norocul să aibă un ghid pentru că fusese o excursie oraganizată. Am stat cât mai apoape de ei pentru a trage cu urechea (ştiu că nu e frumos, dar doream să aflu şi eu informaţii). Aşa am aflat că şanţurile care încadrează drumul principal al cetăţii au fost special amenajate, pentru căruţele locuitorilor cetăţii care au fost construite cu acelaşi ecartament, diferit de alte căruţe din aceea vreme. Acest lucru l-au făcut pentru a atrage atenţia paznicilor cetăţii când se apropia o altă căruţă din afara cetăţii, ingenios nu? Pe urmă vorbeau de un alt şanţ, un apeduct, care era folosit pentru a aduce apă în cetate. Ultimele fraze pe care le-am mai auzit de la ceilalţi vizitatori au fost legate de o bazilică care se numea Bazilica Cisternş, denumire care provine de la faptul că lăcaşul de cult a fost ridicat pe locul unde se afla o construcţie, “cisternă”, care alimenta cu apă cetatea. Pe urmă colegii s-au îndepărtat de noi, urcând pe nişte ruine şi nu ne-am permis să-i însoţim, oricum le mulţumesc pe această cale pentru informaţiile oferite.

Am pornit singuri prin cetate, care este imensă, are o suprafaţă de aproximativ 10 hectare. Cetatea a fost construită din ordinul împâratului Traian şi a fost considerată cea mai mare aşezare civilă de pe teritoriul Dobrogei, în cetate fiind aduse familiile veteranilor care au participat la razboaiele dacice. Oraşul construit de împăratul Traian a fost distrus de către goţi, acest popor migrator care a adus multe distrugeri omenirii. Oraşul a fost reconstruit în timpul împăratului Constantin cel Mare în anul 316, dar nici acest nou oraş nu a rezistat prea mult, fiind distrus în anul 587 de către alt popor migrator şi anume avari. După această distrugere, oraşul nu a mai fost reconstruit, a rămas o ruină şi a fost dat uitării, până prin anul 1882, când arheologul Grigore Tocilescu, a început săpături aici pentru a scoate la lumină vechiul oraş. Munca sa a fost continuată de un alt celebru arheolog, Vasile Pârvan. Datorită muncii acestora vedem şi noi astăzi vechiul oraş a lui Traian.

Am ajuns şi la locul unde a fost Bazilica Forensis, aceasta a fost construită în timpul împăratului Constantin cel Mare şi reprezintă locul unde se desfăşura activitatea publică şi administrativă a oraşului. Era şi locul unde se încheiau tranzacţii economice. Aici se mai observă şi astăzi, aşezate pe două rânduri, urmele unor coloane care cred că aveau dimensiuni mari, astăzi sunt vizibile 18 baze ale acestor coloane. Sub această bazilică în urma unor săpături arheologice desfăsurate între anii 1971-1973 au fost descoperite, într-o criptă secretă, osemintele unor martiri care au murit în numele creştinismului.

Am mai umblat prin cetate dar peste tot sunt numai ruine şi ce e mai rău că în unele cazuri buruienile depăşeau în înălţime ruinele. În interiorul cetăţii turistul poate umbla pe unde doreşte, nu este un traseu anume, se poate urca pe ruine, în mare poate face orice aici şi cred eu, nu este un lucru bun, pentru că, nu toată lumea are grijă să nu distrugă ruinele acestei cetăţi. Ar trebui ca în interiorul ruinelor să fie montate mai multe panouri informative pentru ca turistul să afle ce se ascunde în spatele ruinelor pe care le are în faţă. Si cred că ar fi bine dacă ar exista şi un ghid aici, o casă de bilete de unde să se cumpere bilet de intrare, camera de luat vederi pentru ca turişti să nu distrugă ruinele, o mediatizare şi o promovare a acestui obiectiv pentru că multă lume nu ştie de el şi mă opresc aici pentru că mă supăr fiindcă nu ştim să facem turism şi ne mirăm că lumea pleacă în vacanţe pe afară.

Mulţumesc GPS-ule că mai dus la acest obiectiv turistic.

Vă doresc concedii plăcute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 24.10.16 09:16:43
Validat / Publicat: 24.10.16 12:14:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 4068 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 via Principalis din cetate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[24.10.16 13:20:27]
»

@zlatna: Sunt ruine asa cum spui tu si cum din pacate daca nu sunt luate in seama nu o sa mai avem ce privi peste niste ani, insa ele reprezinta o particica din istoria noastra, cu care ar trebui sa ne mandrim.

Felicitari pentru obiectivul vizitat, pozele sunt frumoase, de o frumusete aparte si care lasa frau liber imaginatiei de a ne inchipui ce era pe acolo odata.

Votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[24.10.16 15:22:44]
»

@mishu: Multumesc pentru vizita si vot.

Eu ma mandresc cu istoria tarii noastre, dar autoritatile trebuie sa se implice mai mult. Daca de monumentul de la Adamclisi stiam, despre cetate, cum am spus si in articol, nu stiam ca exista. Poate se invata la istorie despre ea, dar eu nu imi amintesc.

Daca in statiunile de pe litoral ar exista un panou cu mai multe obiective turistice din zona Dobrogiei, ar afla mai multa lume despre mai multe obiective turistice din zona, si asa turistii ar putea sa isi umple timpul cand se plictisesc de stat la plaja sau in zilele ploioase.

Va doresc o zi buna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[24.10.16 15:22:53]
»

@zlatna: Uite așa mai află românii despre monumente importante, personalități, muzee și zone naturale minunate: din întâmplare, plimbându-se prin țară ori citind pe AmFostAcolo.

Cetatea Tropaeum Traiani, situată doar la o azvârlitură de băț de monumentul triumfal, nu este foarte bine amenajată și, în timp, au mai dispărut și o parte din vechile plăcuțe metalice explicative. Chiar și așa „pietrele vorbesc” despre civilizația romană și cea bizantină care au lăsat urme durabile dar nepuse în valoare.

Chiar istoricul Nicolae Iorga scria în „România cum era până la 1918” despre lipsa de interes față de acest loc istoric: După așezarea locului înțelegi, oricare ar fi sensul precis al biruinții, de ce aici s-a cheltuit truda, comemorativă, a împăratului iberic. În adevăr trei lumi erau de legat: cea dacică de apus, lumea moesică de pe malul drept, de mult cucerit și consolidat, și acea lume comercială, mult mai veche și atât de înalt dezvoltată, a coloniilor grecești de pe malul mării. Această regiune învălmășită, potrivită pentru apărare, acest nod de modâlci argiloase, care, în același timp, oferea, prin rodnicia pământului, prin bogăția vegetației de arbori, condiții favorabile pentru o așezare, putea fi un centru, un centru roman. Simplă și dârză, sigură de sine, gata de răspuns la orice ofensă și la orice ofensivă, așa e așezarea de la Tropaeum. Ce păcat că nu înțelegem azi ce se poate face aici! Și ce păcat că din grija noastră pentru cetatea lui Traian n-a rămas decât sătișorul românesc, cu oameni inteligenți, vioi, dar săraci... terenul desfundat de arheologi și un mic muzeu, întemeiat de Pârvan, până la care e greu de străbătut. O, cum nu știm unde să punem mândria noastră!

Carmen Ion
[25.10.16 13:01:23]
»

@zlatna: Într-adevăr, cetatea a fost lăsată în ruină şi parctic nu este amenajată pentru vizitare. Este oarecum de mirare, având în vedere grija cu care a fost restaurat Monumentul de la Adamclisi şi muzeul aferent. Chiar nu înţeleg de ce nu s-a acordat atenţia cuvenită unor vestigii care întregesc imaginea unui sit arheologic roman şi creştin important din Dobrogea. Mulţumesc pentru informaţiile oferite şi felicitări pentru articol.

Aurici
[26.10.16 13:29:33]
»

@zlatna: Ruine, ruine, dar vedem pe Via Principallis canalizarea de pe vremea aceea! Noi am fost impresionați de fiecare dată când am constatat ce deștepți au fost înaintașii nostri.

Am fost și noi acolo acum ceva ani cu copiii și ne-a plăcut mult. Am fost doar noi în ziua aceea, nu ne-a deranjat nimeni cât am stat pe acolo, am luat fiecare loc la picior și ne-am imaginat tot felul de lucruri care s-ar fi întâmplat acolo. Copiii au fost întotdeauna curioși în astfel de locuri pentru că soțul meu le spunea tot felul de povești iar ei stăteau cu gura căscată. Păcat că este lăsată așa de izbeliște!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[26.10.16 15:21:33]
»

@tata123: Se dovedeste inca o data utilitatea acestui site.

"Cetatea Tropaeum Traiani, situată doar la o azvârlitură de băţ de monumentul triumfal... " asa este cetatea este foarte aproape de monument dar nu este nici macar un indicator care sa te indrume spre ea si daca GPS-ul nu ne ducea pe langa ea, cred ca nici acum nu stiam de existenta ei.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[26.10.16 15:25:31]
»

@Carmen Ion: Va multumesc pentru aprecieri, vizita si vot.

Despre muzeul din localitate am aflat de la dv. din ecoul scris la articolul despre Monumentul Triumfal, daca stiam de el il vizitam. Va dau dreptate, monumentul este renovat iar cetatea este in paragina, s-a miscat ceva prin asfaltarea drumului si amenajarea parcarii din fata, dar cam atat.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[26.10.16 15:35:58]
»

@Aurici: Multumesc pentru vizita si vot.

Ca erau destepti oameni din perioada aceea nu ma indoiesc, la tehnologia din aceea vreme au facut foarte multe. Si chestea cu ecartamentul carutelor este o idee isteata.

Copii dv. sunt norocosi, pentru ca in lipsa unui ghid care sa le povesteasca istoria cetatii l-au avut pe tatal lor si sunt sigur ca povestile au avut succes daca au ramas cu gura cascata.

E mare pacat ca este lasata in paragina.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Carmen Ion, mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMonumentul Tropaeum Traiani şi cetatea Adamclisi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059846878051758 sec
    ecranul dvs: 1 x 1