ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.04.2012
DE kmy
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Jilava [IF]
ÎNSCRIS: 08.09.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Lectii despre viata la Schitul Turnu Rosu

TIPĂREȘTE

La 25 km de Sibiu pe drumul spre Rîmnicu Vîlcea, am văzut că deodată soțul a virat brusc la stînga spre localitatea Turnu Roșu. Mirată l-am întrebat de ce a luat-o pe acolo și mi-a spus simplu: pe aici n-am fost niciodată. Am fost surprinși de întorsătura pe care o lua apa Oltului de am avut impresia că pe o anumită porțiune apa curge in amonte. De-a lungul apei am văzut numeroși pescari.

Localitatea Turnu Roșu ni s-a arătat ca un sat de poveste. Peste noapte a nins ușor, iar peste tot încă mai persista un covor firav de omăt.

În fața noastră se inălța falnică biserica din sat, dar noi am urcat pe lîngă troița frumos pictată, pe firul Vaii Caselor pînă am ieșit din localitate și am luat-o pe un drum forestier spre Manăstirea Turnu Roșu. Un indicator ne arăta că avem de strabatut un drum de trei kilometri de un pitoresc inedit.

Am urcat pe un drum forestier destul de îngust de-a lungul văii și mă tot rugam să nu ne întîlnim cu vreo altă mașină sau căruță că nu era loc pentru ocolire. Am avut noroc. Fortele divine ne-au fost alaturi. Pot spune că am urmat stîlpii de electricitate, semn că la mănăstire ne puteam bucura de confort. Cînd ne apropiam de biserică am văzut oprite multe mașini acolo unde drumul era mai lat. Vara cred că a urca pe jos pe acest drum este o încîntare, fiind însoțiți de trilul păsărilor, de răcoarea pădurii de conifere și foioase și de murmurul apei ce te conduce parcă pe colina unde este amplasat așezământul monahal.

Am parcat mașina în locul special amenajat lîngă alte 20 de mașini care mai de care mai luxoase și am coborît în aerul tare și curat al munților. În partea stîngă a așezămîntului monahal se ridică o biserică din cărămidă roșie, destul de mare, pe care încă mai erau schelele semn că se lucrează la ea. Hramul mănăstirii este Adormirea Maicii Domnului și în fiecare an, in prima duminică dupa 15 august (Sfânta Maria), se serbează acest hram cu preoți de la bisericile din jur si inalte fețe bisericești.

Această biserică se ridică din banii localnicilor, contribuția multor donatori dar și cu taxele și impozitele plătite de noi... În dreapta erau chiliile călugărilor, de fapt o construcție modernă, parter și etaj, camere care pot fi și închiriate la turiști.

Slujba era ținută într-o bisericuță de lemn, așezată central, iar curtea răsuna din boxele de la stația de amplificare de vocea puternică a preotului care lămurea bărbații ca în postul Paștelui s-o lase mai moale cu ,,Manuela’’ și să-și folosească mîna pentru închinăciune și nu pentru cele spurcate. M-a umflat rîsul și l-am întrbat pe soțul meu dacă are rost să stăm la o astfel de parodie... După ce a terminat cu explicațiile despre ,,Manuela’’ a mai ținut să le amintească bărbaților să nu se mai uite la filmele XXX și pe internet și să țină posturile corect ca să se poată spovedi și împărtăși. Dar cum astea erau învățăminte pentru barbați nici femeile n-au fost iertate… Lor, părintele le amintea despre avorturi și canoanele ce trebuie să le ducă, plus că trebuie să țină tot postul nu numai la început și sfîrșit că doar ele nu poartă o cămasă curata doar la mîneci. Plin de învățăminte preotul acesta! …

Nu știu dacă trebuie să urci trei kilometri în inima muntelui și să asculți o astfel de predică. Acum sunt subiectivă și de aia scriu această pățanie a mea, poate că așa a fost să fie, tocmai cînd am ajuns noi să vorbescă preotul acela așa și în rest să fie OK, dar noi am refuzat să-l mai ascultăm și imediat am urcat în mașină și am făcut cale întoarsă. As vrea sa stiu si parerea altora care au fost acolo si sa-mi spuna ca ar fi bine sa mai urc si alta data in acel colt de paradis…

Deci, la această mănăstire te poți duce dacă ai sufletul împovărat și putere să-l asculți pe preot care-ți spune să nu faci aia și ailaltă… El de unde știe să-ți spună ce să nu faci?

Și dacă cineva vrea totuși să-l asculte pe acel preot poate încerca aici. Cu părere de rău nu este fragmentul din predica ce mi-a fost dat să ascult eu... păcat că aveam bateria descărcată și nu l-am înregistrat.

manastireaturnurosu.occ.r ... ndex.php/despre


[fb]
---
Trimis de kmy in 04.04.12 09:53:27
Validat / Publicat: 04.04.12 11:19:37
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12638 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kmy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 TURNU ROSU - primavara nu prea e spectaculos, dar cred ca vara e un traseu minunat spre manastire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

amero
[04.04.12 13:14:58]
»

draga kmy, ti-am notat experienta

eu cred ca ar mai trebui sa urci, sa vizitezi, insa nu in timpul slujbei

calatorii frumoase

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.04.12 18:37:38]
»

Acum doi ani am fost și eu la această mănăstire (schit). Dar vremea era alta, era plină vară, vegetație pretutindeni și căldură toridă. Cu toate acestea, când am ajuns după un drum care parcă nu se mai sfârșea, am fost surprinși să găsim acolo atât de multă lume venită la Sfânta Liturghie! Faptul că sătenii se osteneau a străbate acel drum forestier deloc scurt, numai pentru a asista la Sfânta Slujbă de duminică, pentru noi era o dovadă a harului pe care îl aveau cei ce slujeau mănăstirea. Firește că am stat și noi până la sfârșit și mărturisesc că slujba a fost cu totul și cu totul deosebită. Nu știu dacă preotul era una și aceeași persoană cu cel pe care ni l-ai descris tu, dar predica, ah, predica ne-a mers la suflet! Dacă-mi aduc bine aminte, era duminica ”vindecării slăbănogului”, iar cuvântul preotului, neobișnuit de lung, a fost plin de învățăminte pentru cei ce vor să se tămăduiască trupește și sufletește, dar și pentru cei care sunt dăruiți cu harul tămăduirii semenilor și-i pot ajuta pe cei în nevoință. E drept că predicatorul părea ba un om foarte aspru și neîndurător, ba unul șugubăț, gata să dea exemple ”fără perdea”, dar doar pentru a se face mai bine înțeles și pentru a nu lăsa loc de interpretări. Era cu adevărat ca un părinte care-și muștruluiește copiii pentru că nu au fost cuminți, promițându-le că pedeapsa va fi una aspră, dar dreaptă, pentru ca apoi să-i îmbrățișeze și să-i împace, luând-o de la capăt cu sfaturile părintești. Ei bine, eu cred că predica la care ai asistat nu era ”o parodie”, preotul chiar credea în ceea ce spunea, dar modul cum se exprima poate ți s-a părut necioplit și dezgustător. Noi, oamenii, avem așteptări diferite de la cei de lângă noi și e firesc, pentru că și noi suntem atât de diferiți. Dar cântărirea trebuie să se facă cu măsură, pentru că ceea ce ție nu ți-a plăcut, altora trebuie să li se fi părut dovada onestității și lipsei de ipocrizie. Oare câți nu-l apreciază pe Vadim sau pe Becali pentru că vorbesc ”pe șleau și pe înțelesul tuturor”, în timp ce altora le par personaje de circ?

Se spune că părintele Arsenie Boca era un om aspru atunci când vorbea cu mirenii; el le spunea adevărul în față, scurt și fără ocolișuri, dar cei ce înțelegeau mesajul lui cu adevărat, tot se mai întorceau la el, deși riscau o nouă mustrare. Cu asta vreau să spun că dacă ai rămas cu un gust amar vizitând această mănăstire, doar pentru că predica sau preotul nu au fost ceea ce așteptai, merită să mai încerci o dată. Alege o zi însorită și calmă și un moment când nu se desfășoară acolo slujbe sau alte ritualuri creștine (nunți, botezuri). Încearcă să stai de vorbă cu vreunul din călugări, sau chiar cu părintele paroh. Sunt sigură că vei percepe altfel acest loc de închinăciune, dăruit cu har și sfințenie nu numai prin rugăciunile strămoșilor (mănăstirea a fost înființată la începutul anilor 1600, deși nu a supraviețuit nimic din vechea vatră de credință), ci și a nevoitorilor ei slujitori de azi.

kmyAUTOR REVIEW
[04.04.12 19:07:52]
»

@mariana. olaru: mulțumesc mult de sfaturi.

De aceea am postat aceste impresii despre Manastirea Turnu Roșu ca să împărtășesc cu voi această experiență și să-mi spuneți voi, cei care ați fost acolo că întradevăr merită să mai merg.

Era foarte multă lume Duminică la slujbă, stăteau pînă afară oamenii, ceea ce m-a făcut să cred că părintele, așa cum ai spus și tu, era cînd aspru cînd îngaduitor. A asemuit perioada de a tine post zi de zi nu doar prima și ultima săptămînă cu trecerea unui pod lung și a spus că nu poti trece pe partea cealalta dacă vrei să pășești doar la inceputul podului, apoi să ajungi la capatul celalalt.

O să încerc să mai ajung acolo și vara.

Mulțumesc pentru încurajare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kmyAUTOR REVIEW
[04.04.12 19:09:52]
»

@amero: mulțumesc. Sigur o să mai merg acolo. Nu sunt genul care renunță așa ușor.

webmasterX
[03.11.18 17:33:33]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Turnu Roșu [Turnu Roșu, SB]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Boka Vista Apartments [Donja Kostanjica]]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, kmy, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Turnu Roșu [Turnu Roșu, SB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055203914642334 sec
    ecranul dvs: 1 x 1