GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sfânta Mănăstire Cozia din sec. XIV, Călimănești, jud. Vâlcea
În a treia zi am pornit într-o plimbare ușoară de la Hotelul Oltul 3* (vezi impresii) să vizitam Mănăstirea Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, cu hramul "Sfânta Treime".
De la poarta de intrare, am urmat aleea pietruită din curtea mănăstirii care ne-a condus spre biserica Mănăstirii Cozia. Privirea mi-a rămas fixată pe pridvorul bisericii, decorat cu picturile, arcadele și ornamentele sale deosebit de frumoase, realizate prin tehnica de dantelărie în piatră.
În timpul lui Consantin Brâncoveanu, a fost construit pridvorul bisericii, între anii 1706 -1707, în stilul caracteristic brâncovenesc.
Ușa din lemn de la intrarea în biserica este pictată, cu șase medalioane reprezentând pe Sf. Gheorghe, Sf. Dimitrie, pe Arhanghelii Mihail și Gavril, pe ierarhii Vasile Cel Mare și Grigorie Teologul. Toate aceste medalioane au ancadramente florale executate în lemn, la fel ca ușa de la intrare în biserică.
Primul care a făcut o ctitorie la Cozia a fost Radu I, tatăl lui Mircea cel Bătrân, locașul cunoscut sub denumirea de Cozia Veche, este în prezent dispărut datorită degradării apărute de-a lungul timpului. Din acest motiv, Mircea cel Bătrân a înălțat un nou locaș la Cozia, finalizandu-l în luna mai 1388.
Biserica este construită din piatră și cărămidă, grosimea zidurilor exterioare fiind de1,30 m.
Planul bisericii este alcătuit din altar, naos, pronaos și pridvor.
Pictura murală în stil bizantin păstrată la Mănăstirea Cozia reprezintă o valoare de patrimoniu inestimabilă atât națională cât și europeană. Aici se regasesc fresce datând din perioada cuprinsă între secolul al XIV-XIX -lea.
Mănăstirea a fost aleasă de ca loc de odihnă de către ctiorul acesteia, Mircea cel Bătrân, acesta fiind înmormântat în pronaosul bisericii, destinat după tradiție, funcției funerare.
Anul acesta se aniversează 600 de ani de la mutarea în neființă a lui Mircea cel Batran, în anul 1418.
Aici mai sunt înmormântați și alți membrii ai familiei domnitorului, precum și mama domnitorului Mihai Viteazu, care s-a călugărit sub numele de maica Teofana.
Mănăstirea a fost reparată și renovată de mai multe ori de voievozii: Neagoe Basarab, Radu Paisie și Constantin Brâncoveanu.
Decorațiunile exterioare sunt deosebit de frumoase, realizate din dantelarie în piatră, se remarcă rozetele, ancadramentele ferestrelor, arcadele.
In partea dreapta a intrării în biserică se remarcă “Fântâna lui Neagoe Basarab “, din 1521, care mai păstrează un fragment de inscripție. În interiorul acesteia se observă un cap. Pe fântână sunt mai multe pahare pentru vizitatori, iar în fântână veți vedea bani aruncați de turiști cu dorința de a reveni?
La Bolnița Mănăstirii Cozia nu am ajuns, era peste drum de mănăstire. Aceasta a fost construită de Radu Paisie (fiul lui Radu cel Mare), domn al țării Românești între 1535-1545.
Am vizitat Muzeul și magazinul cu obiecte religioase, unde sunt expuse pe două nivele icoane vechi pictate pe lemn și pe sticlă, manuscrise, cărți în limba slavonă, obiecte de cult, hărți cu Țara Românească în timpul domniei lui Mircea Voievod (1386-1418).
Aici funcționa o școală mănăstireasca, în secolul al XVI -lea, unde peste 50 de dieci munteni au învățat carte românească și slavonă la Cozia.
Deosebit de frumoasă este Icoana Sfântului Nicolae pictată în ulei pe lemn în anul 1862 și protejată cu sticlă.
Aici la ferestre sunt vitralii cu Mircea Voievod și Mihail Voievod, ținând în mâini Biserica Cozia. Un alt vitraliu îi reprezintă pe Petru Voievod ținând în mână biserica și Familia voievodului.
Pe o ușă roșie am intrat în Kunia (bucătăria) Brincoveneasca din sec. XVIII. Dacă traversați această încăpere, ieșiți în afara zidurilor mănăstirii, pe malul Oltului. Aici sunt amenajate mai multe bănci, iar priveliștea este foarte frumoasă, cu munții și barajul din Parcul Rezervația Naturală Cozia, la orizont.
Vă recomand să vizitați Mănăstirea Cozia, care este o inestimabilă bijuterie medievală.
Trimis de Dana2008 in 18.04.18 14:49:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
usa de la intrare
- Coordonate GPS: 45.27127400 N, 24.31485100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Asa cum spuneai, s-au postat impresii despre acelasi obiectiv in aceeasi luna... A durut?
@iulian68: și mai tare e ca am postat în același timp cu tata123 impresii din luna martie despre mănăstirea Cozia! ????
Mulțumesc frumos pentru vizită!
@Dana2008: Asta spuneam, ca am fost trei 'dintr-o lovitura'! ????????
@Dana2008: Un articol se poate redacta într-o mulțime de moduri, de la simplu la complex, de la înșiruiri de date istorice la narațiune, de la fraze seci la trăiri personale. Trei articole despre același obiectiv apărute într-o lună de zile, fiecare având un stil aparte, nu ar trebui să deranjeze pe nimeni. Cine dorește citește și apreciază cu un vot (dacă nu uită).
Mi s-a părut interesantă povestea lespezii de mormânt a lui Mircea cel Bătrân - turcii profanează locul de veci în 1821, piatra originală a fost spartă de soldații germani în Primul Război Mondial și abia în 1936 se pune o nouă piatră peste mormânt, confecționată în România, având un text alcătuit de Nicolae Iorga. Peste doar doi ani, în 1938, Comisia Monumentelor Istorice schimbă piatra și montează actuala lespede funerară, importată din Bulgaria.
@tata123: Multumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Completările tale sunt întotdeauna foarte interesante.
Călătorii plăcute si spor la scris și citit!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2022 Mânăstirea Cozia! — scris în 25.06.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Locul de suflet a lui Mircea cel Batran — scris în 13.08.21 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Recomand — scris în 15.01.20 de SORIN62 din TG.MURES - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Mănăstirea Cozia și Mircea cel Bătrân — scris în 18.04.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Un pic mai aproape de Dumnezeu — scris în 10.04.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 La Mănăstirea Cozia — scris în 10.05.16 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Umbra lui Mircea la Cozia — scris în 16.10.15 de nikki arb* din BUCURESTI - RECOMANDĂ