GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ca sa inchei asa zisul de prin presa a triunghiului manastirilor tulcene (n.r. - autorul a mai scris aici click aici despre Manastirea Celic-Dere si Manastirea Saon) am poposit la Manastirea Cocos.
Prezentare:
Manastirea Cocos exista din 1833, ctitori fiind calugarii Visarion, Gherontie si Isaia din manastirea Neamt, care au trecut pe la Muntele Athos, inainte de a se opri aici. Ei au venit pana la Isaccea, unde s-au si asezat, dar manastirea figureza ca asezamint religios de prin 1679.
In anul 1971, pe teritoriul comunei Niculitel, in apropierea manastirii, sapaturile arheologice au adus la lumina o cripta care adapostea moastele a patru sfinti mucenici, primele descoperite pe teritoriul tarii noastre. Acestia sunt crestini martiri din secolele III-IV. Inscriptiile in limba greaca din interiorul criptei atesta astazi moastele a patru martiri pentru Hristos: Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos. La doi ani de la descoperirea lor, Sinodul Bisericii Ortodoxe a decis ca moastele celor patru sa fie depuse in patru racle, la Manastirea Cocos din apropiere
Moaştele au fost aduse de la Niculiţel de la Mănăstirea Cocoş. Au fost descoperite acolo în urma unor ploi: la o intersecţie de drumuri, după retragerea apelor, a rămas o boltă şi căutând acolo, oamenii au găsit un mormânt cu osemintele. (inf culese de pe internet)
Manstirea se afla in proces de restaurare incepind de la zidurile exterioare cit si in interior se refac chiar si picturile, cu toate acestea nu si-a pierdut din frumusete.
In interior pe partea dreapta se poate observa chiliile vechi dar care arata foarte bine.
In curtea interioara o curatenie desavirsita ce m-a suprins cosurile de gunoi care erau structurate pe tipul de gunoi pe care il arunci (hirtie, platic, sticla sau metal). Nu am mai intinit la nici o manastire asa ceva.
Curtea este plina de verdeata si flori, am observat si vrro doi brazi arginti care sau acomodat foarte bine la climatul dobrogei.
Interiorul manastiri a fost renovat (tencuit) iar acum se lucreaza la picturi care par a fi facute in fresca cu foite dintr-un materia galben (poate fi aur) foarte stralucitor.
In interiorul manastiri sunt cele patru racle cu moastele celor patru sfinti mucenici care au fost descoperiti in zona Niculitelului.
Aici la cei patru sfinti, pelerini vin sa se roage pentru sanatate si pentru usurarea sufletului.
Din magazinul de obiecte bisericesti se poate achizitiona vin productie proprie al manastiri precum si miere de albine.
Am pasit spre iesirea manastirei cu pare de rau ca timpul este dusmanul cel redutabil.
Pe aici zilnic vin zeci de pelerini spre a gasi pacea si linistea sufletului.
Chiar daca noi ne departam de Dumnezeu, Dumnezeu ramâne aproape de noi. (Sfântul Ioan Gura de Aur)
Trimis de dannek in 09.06.10 10:04:21
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.21235200 N, 28.41544300 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@danek:
”(inf culese de pe internet)
Asta se cam vede; ce nu se vede insa (dar e cerut de regulament) este locul anume de unde ai 'cules' acele date.
dannek, e totusi important sa delimitezi mai bine (folosind ghillimele, sau cum vrei tu) portiunile citate. Te rog sa tii cont pe viitor de aceasta cerinta.
Eu in textul pe care l-am scris citatele aveau caracter italic dar la paste a disparut toate normale. De ghilimele am crezut ca daca totusi scriu ca sunt culese de pe internet adica nu imi asum responsabilitea ca eu as fi scris acel rinduri este de ajuns.
Data viitoare o sa folosesc si ghilimele
Eu nu am fost rau intentionat daca totusi am scris in parateze ca nu sunt vorbele mele.
Eu sper sa nu fie nevoie dar le voi folosi negresit.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Triunghiul lăcaşurilor sfinte de lângă Niculiţel: Mănăstirea Cocoş (II) — scris în 01.10.21 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Sfinte lăcașuri dobrogene - Mănăstirea Cocoș — scris în 19.11.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Descoperă Dobrogea; în vizită la Mănăstirea Cocoș — scris în 25.05.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Impresii — scris în 02.05.18 de Iustinian din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Slujba de duminică la Mânăstirea Cocoş — scris în 31.07.10 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- May.2010 Cea mai frumoasa manastire din Dobrogea — scris în 01.09.10 de ninaa din BUCURESTI - RECOMANDĂ