GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pace celor ce vin, binecuvântare celor care pleacă
Asta scrie la intrarea în Mânăstirea Sâmbăta de Sus un obiectiv vizitat de mine în trecut. S-au scurs niște ani de la ultima vizită, așa am hotărât ca într-o duminică însorită de septembrie să mă deplasez până acolo. Vizita zonei nu înseamnă doar complexul monahal mai sînt ceva atracții pe aici inclusiv drumeții montane.
Stațiunea Climaterică din Sâmbăta de Sus este cunoscută în toată țara, la fel și drumul pana acolo. Totuși repet din DN1/E68 dinspre Sibiu spre Brașov înainte de Făgăraș în dreptul localității Sâmbăta de Jos se va vira spre dreapta pe DJ105B, se va străbate Sâmbăta de Sus iar în câteva minute ajungem la complex. În stațiune se va vira la dreapta pe DJ 108B spre Viștișoara. Drumul care continuă pe Valea Sâmbetei spre munte este DC79.
Din Sibiu până în localitatea Sâmbăta de Sus sînt 68 km, din Brașov 85 km. Din localitate până la complex mai sînt 8 km.
Spre deosebire de Sâmbăta de Jos care este un sat înființat în 1733 aparținând comunei Voila, Sâmbăta de Sus este satul de reședință a comunei cu aceeași nume. 1437 este anul în care este menționat prima dată și până în 2003 tot de Voila aparținea. Ambele așezări se află în județul Brașov. Din punct de vedere geografic Sâmbăta de Sus se află aici 45°45′31″N 24°49′32″E la poalele munților Făgăraș într-un loc situat de unde se pot vedea cei mai înalți culmi din zonă. Locuitorii care au fost în 2011 numărați 1439 se ocupă/s-au ocupat de agricultură, turism sau angajați în firmele din orașele din apropiere. Complexul climateric Sâmbăta se află la o altitudine de 670 m deasupra mării.
Mânăstirile în această zonă de obicei se construiau puțin mai departe de cele lumești așa s-a înființat putin mai departe de sat în 1657 o mânăstire ortodoxă de călugări, un schit. Prima biserică a fost construită din lemn purtând hramul Izvorul Tămăduirii și Adormirea Maicii Domnului. Domnitorul din acea perioadă Constantin Brâncoveanu a avut grijă să se finanțeze corespunzător construirea unei biserici din piatră și cărămidă. 11 ani au durat lucrările (1696-1707) și așa avem un prim ctitor în persoana lui Brâncoveanu după care s-a denumit mânăstirea. Al doilea ctitor a fost Regele Mihai I cel care a refăcut biserica acesta aflându-se în paragină (1926-1946)
De la începuturi până în prezent s-au construit multe anexe de exemplu pridvorul cu arcade pe coloane de piatră (1926-1938), biserica este înconjurată acum de un complex de clădiri, chilii, turnuri clopotniță, ziduri garduri, parcuri, un muzeu, o academie dar si cu destinație cazare, lacuri, eleștee și multe zone de odihnă, foișoare, etc. Este un loc foarte cunoscut și vizitat mai ales în sezonul cald.
Pe traseul Sâmbăta de Sus-Complexul climacteric se pot observa primele pensiuni, hoteluri care se înmulțesc pe zi ce trece. Am citit și citesc despre aceste și pe AFA mai ales că în perioada 2016 a existat un minipremiu constând în sejur la o pensiune de aici. Printre locurile de cazare publice se observă și cabane, clădiri private. După întrarea în stațiune pentru mânăstire se virează la dreapta pe DJ 108B iar după aproximativ 200 m ne aflăm la intrare în mânăstire. Acești 200 m de la intersecție și până la parcare sînt plini de magazine, terase și tarabe atât pe partea stângă cât și pe partea dreaptă. Aici putem cumpăra un souvenir din zonă sau partial made in China, se poate servi masa, bea ceva sau se pot cumpăra produse de patiserie proaspete (de acolo am cumpărat pâine de casă) sau cozonacul secuiesc. Obiecte bisericești se vor cumpăra din magazinul din incinta complexului.
Parcarea a fost murdară și plină de gunoaie de vină sînt atât turiștii cât și administratorii (s-a observat că nu s-au ridicat deșeurile de mult timp) Locuri de parcare sînt destule atât pentru autoturisme cât și pentru autocare. Înainte de intrarea principală pe stânga observăm o cruce de lemn, un heleșteu cu păstrăvi și câteva locuri de odihnă, foișoare. La intrare o poartă de lemn tradițională și sculptată observăm inscripția Pace celor ce vin, bucurie celor ce rămân, binecuvântare celor ce pleacă. De la poartă și până la prima anexă din mânăstire vom trece pe aleea principală. Întotdeauna am admirat florile plantate dealungul aleii, precum și grădina care se află pe partea dreaptă. Pe partea stângă se poate observa o porțiune largă de iarbă cosită dar nicidecum gazon, tot pe această parte mai spre mânăstire se află cimitirul.
Ajunși în dreptul primelor anexe observăm în fața noastră Turnul clopotniță integrat în celelalte clădiri (stăreția la stânga), la dreapta un magazin cu obiecte bisericești (am în casă câteva cumpărate de aici) , clopotnița veche, o capelă pentru aprins lumânările. Locul este larg și aerisit sînt ceva locuri de parcare. Tot aici lângă turnul clopotniță găsim câteva panouri informative utile turistului despre Istoria mânăstirii, harta complexului și indicatore cu referire privind purtarea unei ținute decente.
Am intrat pe sub turnul clopotniță în curtea interioară. La intrare vom observa niște picturi murale deosebite și o inscripție despre construirea mânăstirii, tot aici s-a făcut referire la un al treilea ctitor cel care a contribuit la construcția ultimelor adăugiri, ziduri, anexe între 1985-1993.
În interior observăm însfârșit obiectivul de văzut numărul unu aici biserica istorică. Pe panoul de informații scria că biserica are un plan triconc cu abside semicircular în interior și poligonale în exterior, turlă pe naos și decor caracteristic arhitecturii de la sud de Carpați.
După vizita interiorului bisericii am văzut Fântâna Izvorul Tămăduirii (în spatele bisericii) se poate bea de acolo, Paraclisul de lemn (la dreapta bisericii spre chili, sala de consiliu și Mormintele Mitropoliților Ardealului și Palatul Brâncovenesc aflat în partea dreaptă de biserică și integrată în celelalte clădiri. Tot în acest corp se află biblioteca și muzeul în care se află colecția mitropolitului Dr Antonie Plămădeală.
Ieșind spre lacul mânăstirii am trecut pe lângă casa de oaspeți și o mică cascadă artificiala. Între lac și mânăstire se află o altă grădină decorativă cu ape curgătoare. Lânga lac mai găsim o altă cruce de lemn, un foișor și o bancă de piatră pe care se poate sta. Lacul parcă este viu iar exemplarele din lacul mânăstirii sînt de o mărime de invidiat (mai ales de pescari si mai ales cele care se văd în mijlocul lacului care nu se apropie de mal) Tot lângă lac se dorește a se amenaja un parc expozițional în aer liber unde se vor amplasa portaluri de biserici (dubluri realizate la scara 1:1 cu originalul) Eu am văzut doar unul Portalul Orțâța din Maramureș)
Revenind de la heleșteu ne-am oprit la Clădirea Academiei Brâncoveanu. Clădirea a
avut diferite destinații printre care reședință de vară a nepoților lui Brâncoveanu, casă de vacanță a mai marilor statului, tabără, depozit, etc. În prezent funcționează ca spațiu de cazare
(vezi impresii pe AFA) iar în spațiile comune o sală de conferințe. Forma cea de astăzi a primit-o în 2003 atunci când a fost deschis publicului, cel religios în primul rând deoarece a fost proiectat să servească unor întruniri pe teme religioase. Dar citind articolele AFA am văzut că oricine se poate caza aici.
După vizitarea acestei anexe am luat-o pe o alee după clădire și am ajuns la o biserică construită tip foișor în care se pot oficia slujbe în aer liber. Această biserică se poate accesa și dinspre grădina de la aleea de intrare principală. Pe acolo ne-am întors la parcare.
La 1,5 km de mânăstire ne putem distra la Parcul de aventuri Drăguș. Aici găsim trasee diferite pentru fiecare, tiroliană, cățărare, și se poate trage în ținte cu ajutorul arcului, puștii cu lunetă sau se poate juca paintball.
În trecut am intrat aproape de fiecare dată pe Valea Sâmbetei. Pe malul pârâului Sâmbata se poate sta la un picnic, un grătar, se poate merge cu cortul. Mai sînt pensiuni, păstrăvării, o sală de evenimente, nunți. De aici se pleacă la Cabana Sâmbăta aflată la 1400 m altitudine. Marcajul din pădure pe traseu este triunghi roșu și se ajunge în 3 ore. Am fost aici în trecutul mai îndepărtat.
În Sâmbăta de Sus putem vizita bisericile Adormirea Maicii Domnului construită în 1786 și Sfântul Teodor Tiron (apuseană) construită în 1784
La Sâmbăta de Jos se poate vizita Palatul Brukenthal construit în 1878 și herghelia de cai din această localitate. A și să nu uităm de nuneroasele păstrăvării din zonă.
Aceste fiind spuse (scrise) recomand vizita. Rog WM să atașeze la început, mulțumesc
Trimis de AZE in 13.10.19 22:52:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.69057150 N, 24.79533280 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus — scris în 22.02.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Mănăstirea Sâmbăta de Sus cu apa care face minuni a părintelui Arsenie Boca — scris în 06.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 O alta manastire deosebita — scris în 07.10.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Renaşterea „Mănăstirii Brâncoveanu” – Sâmbăta de Sus — scris în 07.07.16 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Mânăstirea Brâncoveanu – impresionanta ctitorie brâncovenească — scris în 11.06.16 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Câteva repere privind Mănăstirea Sâmbăta de Sus — scris în 30.01.20 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 La Sâmbăta de Sus, pe urmele Sfinților Martiri Brâncoveni și ale lui Arsenie Boca... — scris în 08.03.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ