ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.02.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus

TIPĂREȘTE URM de aici

Știu că despre Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus s-a scris mult. Chiar și aici, pe AFA, sunt nu mai puțin de 19 articole, majoritatea sub semnătura unora dintre cei mai prolifici scriitori ai site-ului. M-am întrebat dacă mai au rost și cele câteva rânduri pe care le-aș putea scrie și eu, dar - tot întrebându-mă și tot amânând - iată că am ajuns la finalul relatărilor mele despre circuitul Povești din Țara Făgărașului, cel care timp de cinci zile m-a plimbat prin cele mai frumoase și mai interesante locuri din zonă. Și cum Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus este unul dintre acestea, puteam oare să omit acest subiect? Așadar, să trec la treabă! Doar, și eu AmFostAcolo!

Dacă pandemia a spulberat două din încercările mele de a ajunge la Mănăstirea Brâncoveanu - e vorba despre Întâlnirea AFA 2020 planificată a avea loc în apropiere, la Pensiunea Miruna din Sâmbăta de Sus, apoi de minicircuitul pe care intenționam să-l fac ulterior pe cont propriu, doar cu soțul meu - iată că cea de-a treia șansă (aceea a circuitului organizat de o agenție turistică) s-a materializat!

Cazați în toate cele patru nopți ale circuitului la Complexul Turistic "Păstrăvăria Albota", cu autocarul, plecam în fiecare dimineață - după micul dejun - spre alte și alte destinații. Cea de-a doua zi a circuitului avea programat ca prim obiectiv Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, remarcabila ctitorie a domnitorului martir renăscută din propria cenușă după atacul devastator al generalului Preiss.

Din Arpașu de Sus, de la Complexul Turistic "Păstrăvăria Albota" și până la Sâmbăta de Sus, la Mănăstirea Brâncoveanu, autocarul ne-a dus în mai puțin de jumătate de oră. Prin Arpașu de Sus și Ucea de Sus, trecând prin orașul Victoria, distanța este de aprox. 25 km.

Cei care vin cu mașina pe DN1/E68, fie dinspre Sibiu, fie dinspre Brașov, în dreptul localității Sâmbăta de Jos vor vira pe DJ105B, spre Sâmbăta de Sus. De aici, în câteva minute se ajunge la Stațiunea Climaterică Sâmbăta de unde, pe DJ 108B, se ajunge la mănăstire.

Autocarul ne-a lăsat chiar în poarta așezământului monahal, în parcarea mare, liberă la momentul sosirii noastre acolo. Poarta de lemn sculptat în stil tradițional are în exterior, în dreapta, înscris (în română, franceză, germană și engleză), următorul text: "Mănăstirea este un loc de evlavie și liniște, un loc închinat lui Dumnezeu. Rugăm vizitatorii să respecte acest loc binecuvântat prin ținuta lor exterioară și prin comportament. " De asemenea, pe partea dinspre curte, pe același panou scrie: "Pace celor ce vin, bucurie celor ce rămân, binecuvântare celor ce pleacă. "

Pe aleea mărginită de tuia, lăsând în stânga micul cimitir, iar în dreapta magazinul de obiecte bisericești și vechea clopotniță, ajungem la falnicul turn al clopotniței noi, integrată în latura în care se află stareția și Paraclisul Sfinților Martiri Brâncoveni. Lângă turnul clopotniță, vizitatorii vor remarca panouri informative privind istoria așezământului monahal, precum și o schemă explicativă a întregului complex. Gangul de la intrare este pictat, în reprezentările murale apărând și chipurile martirilor brâncoveni. Tot aici, o inscripție pe marmură prezintă un foarte scurt istoric al lăcașului începând cu 1696, anul ctitoririi bisericii de Voievodul Țării Românești Constantin Brâncoveanu și sfârșind cu 1985-1993, perioada ultimelor refaceri și adăugiri.

Vizita noastră la Mănăstirea Brâncoveanu a fost făcută în foarte mare grabă, asta pentru că - după spusele ghidului însoțitor, certificate ulterior - aveam propuse pentru acea zi încă multe obiective, unele dintre ele mari consumatoare de timp. Părerea multora - și bineînțeles și a mea - este că la Mănăstirea Brâncoveanu trebuie să-ți acorzi răgazul de a fi teleportat în istorie, în vremea lui Constantin Brâncoveanu, meditând la destinul lui ca voievod al Țării Românești, la martiriul lui și al familiei sale, dar și pentru a-ți lăsa sufletul să fie, măcar pentru o clipă, mai aproape de Dumnezeu.

Incinta mănăstirii a fost străbătută în goana mare, abia identificând - ajutați de schema de la intrare - Paraclisul Sfinților Martiri Brâncoveni (Constantin Brâncoveanu, cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și ginerele voievodului, sfetnicul Ianache), stăreția, chiliile, trapeza, mormintele mitropoliților Ardealului (Nicolae Bălan și Antonie Plămădeală), Academia Brâncoveanu (clădire cu spații de cazare, sală de conferințe, sală de mese), magazinul de obiecte bisericești, locul în care se aprind lumânările, Fântâna "Izvorul Tămăduirii" - atestată documentar din sec. XVI, cel mai vechi element constitutiv al ansamblului monahal, restaurată și adăpostită acum de o construcție minunat sculptată în lemn de stejar.

Despre o vizită la muzeul mănăstiresc cu bogatele sale colecții de picturi vechi, religioase, datând din sec. XVIII-XIX, nici nu putea fi vorba. Nu era timp. Despre acesta, ca și despre școala de zugravi întemeiată de Brâncoveanu, despre atelierul de pictură pe sticlă astazi cea mai împortantă școală de pictură de acest gen din țară, ghidul ne-a vorbit în autocar.

Biserica-monument istoric, biserica veche, a fost obiectivul căruia i-am acordat cea mai mare parte a timpului nostru petrecut la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Frumusețea exterioară a acestui sfânt lăcaș cu ziduri albe, cu nișe fără pictură, este dată de ancadramentele de piatră ale ușilor și ferestrelor, dar mai ales de pilaștrii sculptați și de panourile din piatră traforată din pridvorul bisericii, o adevărată dantelărie.

În partea superioară, sub nișe, remarcăm două brâie de cărămidă așezată în zimți. Acoperișul de șindrilă este încununat de o singură turlă octogonală la exterior și circulară în interior, prevăzută cu ferestre înguste și înalte. Biserica în formă de cruce, cu abside poligonale la exterior și semicirculare în interior este împărțită în pridvor, pronaos, naos și altar. Icoana de hram - Adormirea Maicii Domnului - este pictată în două nișe alăturate, deasupra intrarii în pridvor. Pridvorul este decorat în întregime cu scene din Vechiul Testament - Judecata de apoi, Raiul și Iadul. Intrarea în pronaos se face prin ușa din lemn de stejar, cu ancadrament de piatră sculptată, iar deasupra ușii se poate vedea pisania și ea dăltuită în piatră. Pe peretele vestic al pronaosului este pictată Maica Domnului, dar și tabloul votiv al ctitorilor Brâncoveni. În naos pereții sunt împodobiți cu pictură reprezentând sfinţi mucenici, prooroci, scene din Noul Testament, Schimbarea la Faţă, Învierea Domnului. Catapeteasma din zid masiv, are trei uşi și este pictată cu icoane conform canonului bisericesc. În altar, în cupolă este reprezentată Maica Domnului pe tron, înconjurată de Sfinţii Ierarhi.

La istoricul mănăstirii ctitorite de Preda Brâncoveanu, strămoș al voievodului martir Constantin Brâncoveanu, la etapele evoluției (și involuției) în timp a lăcașului nu voi face referire. Cei dornici să afle mai multe, pot accesa site-ul mănăstirii sau orice altă sursă de pe internet legată de acest subiect.

După ce am vizitat mănăstirea, noi am revenit la autocar pentru a ne deplasa la Izvorul părintelui Arsenie Boca, cel de-al doilea obiectiv al zilei.

Știam că în perioada 1940-1944 părintele Arsenie Boca a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu. Mai știam și că și-a construit o chilioară, un sălaș retras, la vreo două ore și ceva distanță de mănăstire, pe Valea Sâmbetei. Izvorul părintelui Arsenie Boca - sfântul Ardealului - situat mult mai aproape de mănăstire, era trecut de mult pe lista mea de opțiuni turistice măcar că știam că până acolo aveam de străbătut un drum pietonal. Am avut însă surpriza ca autocarul să ne ducă până aproape de izvor, nouă rămânându-ne de străbătut la picior doar ultima porțiune de drum, mai îngustă și în pantă, nepropice accesului unui autovehicul lung și greu. Dar, n-a fost mult de mers. Doar vreo 100 de metri.

Ce am văzut acolo? O zonă întărită cu piatră, cu acoperiș din șindrilă susținut de stâlpi de lemn sculptat, care protejează icoane și flori depuse de credincioși. Izvorul cu apa binefăcătoare țâșnește din piatră prin două țevi deasupra cărora cineva a scris TURIȘTI 0,5 - 2 l/pers. și RIVERANI max. 5 l/pers. M-am mirat de această logică, de această... discriminare.

Pentru cei care vizitează Țara Făgărașului, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus este fără îndoială un obiectiv musai de atins. Nu trebuie să fii un mare religios ca să-ți dorești să ajungi la Mănăstirea Brâncoveanu (deși mulți vin acolo în primul rând pentru asta, pentru că părintele Arsenie Boca - sfântul Ardealului - și-a petrecut acolo o parte din zbuciumata-i viață). Istoria atât de îndepărtată și atât de complicată a așezământului monahal, precum și frumusețea stilului arhitectonic brâncovenesc sunt alte motive care ne atrag la mănăstirea de la Sâmbăta de Sus.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 22.02.23 11:51:05
Validat / Publicat: 22.02.23 13:56:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].

VIZUALIZĂRI: 1189 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Sâmbăta de Sus - Mănăstirea Brâncoveanu. Pictură în gangul clopotniței.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

liviu49
[22.02.23 14:07:18]
»

Start vot si felicitari si pentru acest articol!

Nu am reusit pana acum sa ajung in aceasta zona si chiar imi pare rau. Am fost in urma cu mai bine de 40 de ani cu un sofer de la ITBN, incarcati cu marfa pentru Sibiu, pe niste drumuri pe sub Fagaras, dar la Sambata nu am ajuns. Norocul meu ca altii au ajuns si asa imi mai clatesc si eu mintea si ochii cu cele descrise de ei. Poate reusesc sa conving pe cineva sa facem un miniconcediu la Sambata si poate sa ma apropii putin si de muntii Fagarasului.

Numai bine si calatorii placute!

webmaster
[22.02.23 14:56:54]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

iulianicAUTOR REVIEW
[23.02.23 05:24:34]
»

@liviu49: Mulțumesc! Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus chiar merită vizitată, dar nu așa cum am făcut-o noi. Noi am fost cu timpul prea drămuit pentru că mai aveam și alte locuri în care trebuia să ajungem în aceeași zi.

Dacă mergi pe cont propriu, dacă își calculezi singur timpul, cred că e mai bine. Un miniconcediu la Sambata ar fi - poate - și mai indicat. Atunci, într-o plimbare pietonală, poți ajunge și la chilia sfântului Ardealului - părintele Arsenie Boca. În plus, te poți bucura mai mult de frumusețea stilului brâncovenesc.

Călătorii frumoase oriunde și oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[23.02.23 05:27:17]
»

@webmaster: Mulțumesc!

Michi
[24.02.23 11:10:03]
»

@iulianic: Cum am lucrat trei ani în stagiatură în oraşul Victoria (1958-1961), duminicile evadam fie spre Sâmbăta, fie în munţii Făgăraş. Am vizitat de câteva ori mănăstirea dar era prost întreţinută şi nu găseai nicăieri informaţii despre ea. Mai târziu, când am fost prin Tara Făgăraşului am vzitat-o cu alţi ochi, fotografiind-o şi aflând amănunte despre ea, aşa că ce ai scris mai sus sunt o completare binevenită. În 2015 când am vizitat mănăstirea pt ultima oară, Izvorul părintelui Arsenie Boca nu era amenajat iar la chilie nu se punea problema să ajungem, aveam 80 de ani şi erau 2.5 ore de urcuş. Excelente pozele pe care le-ai făcut.

iulianicAUTOR REVIEW
[25.02.23 07:50:52]
»

@All: Constantin Brâncoveanu a fost unul dintre cei mai importanți ctitori de biserici și mănăstiri din Țara Românească. Mai înainte de a ajunge domn, a înălțat două biserici, una la Potlogi - Dâmbovița și alta la Mogoșoaia - lângă București.

Urcat pe tronul Țării Românești, Brâncoveanu a mai ctitorit trei biserici în București, pe locul altora mai vechi: Biserica "Sfântul Ioan cel Mare" - demolată în sec. XIX, Biserica Mănăstirii "Sfântul Sava" - demolată și ea în sec. XIX și Biserica "Sfântul Gheorghe Nou", existentă și azi în centrul capitalei. În această biserică, în anul 1720, au fost depuse osemintele ctitorului aduse pe ascuns de la Constantinopol, de soția sa, doamna Marica.

În 1706, Constantin Brâncoveanu a zidit și Biserica din satul Doicești - Dâmbovița.

Împreună cu unchiul său, spătarul Mihai Cantacuzino, Brâncoveanu a ridicat Mănăstirea din Râmnicu Sărat, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", închinată Mănăstirii "Sfânta Ecaterina" din Muntele Sinai.

În vara anului 1690, Constantin Brâncoveanu a pus piatra de temelie a celei mai de seamă dintre ctitoriile sale, Mănăstirea Horezu (numită și Hurezi), cu hramul "Sfinții Împărați Constantin și Elena".

Alte biserici și mănăstiri ctitorite sau refăcute de Brâncoveanu: Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Surpatele, Mănăstirea Polovragi și Mănăstirea Turnu din Târgșoru Vechi.

adso
[28.02.23 17:34:24]
»

@iulianic: Bisericile Sf. Ioan și Sf. Sava au fost demolate în sec. XIX, care nu (mai) este „secolul trecut”

iulianicAUTOR REVIEW
[28.02.23 17:54:18]
»

@adso: Ai dreptate. Mulțumesc! Eu stau mai rău cu aritmetica.

ux129653
[09.07.23 12:30:57]
»

Manastirea este foarte bine amenajata si are foarte multe locuri de vizitat printre care muzeul cu icoane foarte diversificat, cladirile cu arhitectura impresionanta, biserica veche si clopotnita. Aerul curat de munte si atmosfera linistita fac ca aceasta manastire frumoasa sa fie o bucata rupta din rai.

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, liviu49, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Brâncoveanu [Sâmbăta de Sus]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07780909538269 sec
    ecranul dvs: 1 x 1