GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La întoarcerea de la Muzeul Pălăriilor de Paie vezi impresii, ne-am oprit pe malul lacului Bezid, un loc de relaxare pentru multe persoane care doresc în special să pescuiască dar și să se plimbe cu barca sau să facă un grătar pe malul lacului, plajă și baie.
De pe DN13A care leagă orașele Tîrgu Mureș de Sovata, pe la Sângeorgiu de Pădure DJ136A se ajunge la Baraj, la Bezidu Nou. Șoseaua este în stare bună, asfaltată și fără gropi.
Aici vin multe persoane care campează și se autogospodăresc cu măncarea pentru că nu sunt terase, doar o tonetă de unde puteți cumpăra băuturi sau cafea. Când eram eu copil, auzeam lumea că merge în weekend la Bezid. Piveliștea cu dealurile împădurite din jurul lacului este foarte frumoasă, relaxantă, natura este în forma ei nealterată, sălbatică. Lacul este populat periodic cu pesti.
  Scurt istoric
Localitatea Bezidu Nou atestată documentar din anii 1566 a fost sacrificată prin construirea unui baraj pentru a împiedica desele inundații provocate de viiurile de pe pârâul Cușmed în localitățile din aval dar și alimentarea cu apă potabilă și industrială a orașului Târnăveni. Pentru construirea barajului satul trebuia evacuat pentru a putea fi acoperit de ape. Între anii 1988-1989 întreg satul a fost scufundat. Din apele Lacului Bezid se putea observa până nu demult turla bisericii care în prezent s-a dărâmat.
În prezent există preocupări pentru reconstruirea acesteia, se colectează fonduri din partea mai multor asociații și cu sprijinul primăriei orașului Sângeorgiu de Pădure, ca un simbol al satului Bezidu Nou și ca un simbol al tuturor religiilor conviețuitoare.
Lacul Bezid se află la 2 kilometri de Sângeorgiu de Pădure, fiind singurul lac de acumulare din județul Mureș.
Aici este raiul pescarilor, lacul fiind populat în anul 1996 cu o varietete mare de specii de pești: crap, somn, caras, plătică, păstrăv, babușcă, roșioară, șalău, știucă, biban, avat, amur.
Barajul are o lungime la coronament de 670 metri și o înălțime de aproximativ 29 metri.
Lungimea lacului, în funcție de gradul de umplere al acumulării, vara seacă, este cuprinsa între 4,57 km și 6,54 km.
Lățimea maximă a lacului Bezid este cuprinsă între 570m - 860m.
Suprafața lacului variază între 184 și 285 hectare. Adâncimea medie este de 8,15m, iar cea maximă este de 27 metri.
Lacul de acumulare Bezid a fost studiat din punct de vedere biologic chiar din momentul umplerii și face parte din cele trei lacuri de acumulare studiate astfel, alături de acumulările Porțile de Fier I și Izvorul Muntelui-Bicaz.
Noi ne-am plimbat pe tronsonul pietonal de pe baraj lung de 80-90 metri, care este îngrijit, curat, amenajat cu coșuri de gunoi. Am mai fost aici și în primăvară, trecem des pe la Bezid, oprim pentru o plimbare în drumul nostru spre Sovata.
În februarie 2017 un tronson din pasarela pietonală cu o lungime de 20 metri și 20-24 tone, s-a rupt din senin în două și s-a prăbușit în apele lacului. Norocul a fost că în momentul prăbușirii nu se afla nici o persoană pe pasarela pietonală și nici sub aceasta la pescuit. Între timp pasarela prăbușită a fost înlocuită.
Acesta este un lac special destinat pescarilor, dar și familiilor care vor să facă o plimbare cu barca pe un lac imens și să petreacă câteva ore sau un weekend în natură, la iarbă verde, departe de aglomerația și zgomotul orașului.
Trimis de Dana2008 in 07.10.19 13:31:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS].
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dana2008: Mulțumim pentru prezentarea actuală a zonei și un Superbonus. Un lac de acumulare care are o poveste în spate: pe de o parte rolul benefic al regularizării cursului de apă și utilizarea acumulării pentru alimenatarea cu apă a populației, dar și în domeniul industrial și agricultură (irigații), pe de altă parte sacrificarea unui sat. În 1989 a fost dat în folosință barajul, iar lacul a fost umplut între 1992-1994.
După strămutare satul Bezidul Nou a înregistrat o scădere bruscă cu aproape 70% a populației, în vremurile noastre doar câteva persoane locuind acolo (24 persoane în 2011). Singura soluție de creștere ar fi dezvoltarea industriei ospitalității, valorificarea turistică a zonei lacului.
P. S. România are peste 1200 de baraje și lacuri de acumulare și peste 10.000 km de diguri - o dotare impresionantă. Problema? Gestionarea lor!
@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecoul plin de informații și de aprecieri!
Ar fi potențial de dezvoltare turistică a zonei, acum drumul de acces este bun, oamenii din zonă sunt obișnuiți să meargă acolo, lipsește inițiativa privată... sau aceasta este îngrădită?
Acum am întrebat persoana care era cu sucurile de vânzare dacă nu are ceva de mâncare sau dacă găsesc în zonă, iar răspunsul a fost negativ.
Nu am văzut nicio pensiune, cred că sunt doar câteva case de vacanță în jurul lacului.
Călătorii plăcute! Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Bezidu Nou, una din multele drame ale epocii trecute — scris în 01.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Lacul Bezid și satul Bezidu Nou — scris în 01.07.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Satul scufundat — scris în 25.04.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Lacul cu A4 — scris în 30.08.10 de CRY din SIGHISOARA - nu recomandă
- Jul.2010 Lacul Bezid – “Eu te-am facut, eu te stric!” — scris în 28.08.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2008 Satul scufundat — scris în 30.06.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Nov.2007 Lacul Bezid - satul scufundat — scris în 22.02.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ