ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
colegi
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Hosasău - Satul harghitean din povești, cu un singur locuitor

TIPĂREȘTE

"La câțiva kilometri de Miercurea Ciuc, într-o vale străjuită de brazi înalți, unde umblă mai des urșii decât oamenii, se află Hosasău, satul cu un singur locuitor, care pare desprins dintr-o carte de povești. "

Titlul impresiilor mele parafrazează un articol jurnalistic care a apărut în septembrie 2014 şi al cărui conţinut cu date oficiale m-a ajutat. Vina recunoscută este pe jumătate iertată! Oricum, articolul respectiv merită citit pentru-că are multe de spus şi de arătat în afara celor povestite de mine: agerpres.ro/social/2014/0 ... cuitor-10-10-04

Satul Hosasau aparţine de comuna Leliceni (DJ123B Miercurea Ciuc - Leliceni - Bancu - Sânmartin) şi se află izolat în mijlocul pădurii, la câţiva kilometri est de Miercurea Ciuc. În sat se poate ajunge cu mijloace auto pe drumuri de pământ şi anume dinspre satul Fitod, pe valea Fitod (DJ113c), vreo 4-5 Km, sau dinspre satul Misentea (DJ 144) peste deal, vreo 2-3 Km. Fiind atât de aproape de "metropola" în care locuiesc, am ajuns aici în mai multe rânduri, fie în interes de serviciu, fie în interes turistic. De asemenea, pe drumuri forestiere sau cărări de munte am ajuns dinspre est (satul Potiond) sau dinspre nord-vest (satul Cioboteni). Oricum, ceea ce trebuie să reţineţi că puteţi ajunge aici cu mijloace auto doar dacă aveţi o maşină 4x4 foarte tare sau dacă vă urâţi propria maşină şi vreţi s-o pedepsiţi.

Numele românesc al satului Hosasău, desigur că privine din maghiară şi anume din Hosszúaszó (care se pronunţă aproximativ Ho-su-a-so, cu accente pe silabele "ho" şi "a"). Căutând pe net aflu că s-ar traduce "Asăul Lung". "Hoszu" înseamnă "lung". După mine, conform colegilor mei maghiari, numele satului se traduce în "Cuvântul Lung" ("szó"=cuvânt), şi trebuie să recunoaştem că e denumire foarte poetică ducând la ideea ciobanilor care "cuvântează" de pe un deal pe altul. De altfel, primele referiri istorice la aşezare sunt foarte vechi, din 1309, cu numele de Longavelle şi parcă s-ar potrivi - longa=lung, velle=cuvânt (în germană) - dar poate speculez greşit.

În valea pârâului Fitod, pe la mijlocul distanţei între satele Fitod şi Hosasău, într-o oază de linişte înconjurată de păduri de molid, se găseşte Capela Xantus. Capela a fost ridicată pe mormântul Judecătorului regal al Scaunului Ciuc, Xantusz Keresztes, ucis în luptele din timpul invaziei tătărăști din anul 1694. Invadatorii au fost respinși, dar Xantus și-a găsit sfârșitul aici. Capela a fost restaurată în anul 1990. În versantul opus al văii s-ar găsi și ruinele castelului Xantus, loc marcat de o cruce.

Zona satului Hosasău este incredibil de frumoasă şi mai ales satul în sine, cu vreo 20 de gospodării, de un pitoresc arhaic greu de descris. Satul şi-ar fi trăit vremurile bune pe la jumătatea secolului XX când numărul locuitorilor s-a apropiat de 100. După Colectivizare, numărul lor a scăzut constant, dramatic, ajungându-se la situaţia din 2014, un singur locuitor:

"Până anul trecut (2013), nu a existat niciun locuitor care să aibă trecut în buletin Hosasăul ca domiciliu și micul cătun harghitean era unul dintre cele câteva din județ aflate în această situație. Ultimul locuitor murise în 2007 și părea că satul era condamnat la uitare. În acest an, însă, un tănăr din Miercurea Ciuc, venit cu treburi prin zonă, a zărit o casă veche, frumoasă, cum vezi doar în muzeele etnografice, de care s-a îndrăgostit, a cumpărat-o și a decis să se mute în sat. "

De pe o platformă mai plană situată în versantul drept al văii, satul este dominat de o capelă romano-catolică construită de contele Lazăr în anul 1494, cu hramul Sfânta Maria. În curtea capelei se află locurile de veci ale ultimilor săteni. În vale, în dreptul capelei, este un izvor de apă minerală carbogazoasă (borviz; bor=vin, viz=apă, deci "apă de vin"), adăpostit de un frumos pavilon din lemn. Apa are gust bun şi se spune că ar fi ajuns şi la curţile imperiale de la Viena.

Pentru încurajarea repopulării satului, în ultimii ani s-a tras curent electric. Există chiar şi internet. "Aflu, însă, că în Hosasău, în fiecare primăvară, există doar trei familii, foști săteni sau urmașii lor, care își petrec aici vara și toamna. În plus, există mai multe persoane care și-au cumpărat case, în speranța că zona va deveni, cândva, un paradis turistic sau pentru a avea un loc de relaxare, departe de zgomotele orașului. Autoritățile locale au în gând să pună bazele unei stațiuni turistice. Pentru a pune bazele unei stațiuni de recreere, administrația locală a prevăzut în planul urbanistic spațiu pentru construirea de case de vacanță. În perspectivă se are în vedere amenajarea unei băi comunale cu apă minerală, dar și alte dotări necesare atragerii turiștilor"

Ce spuneţi, v-am dat idei?


[fb]
---
Trimis de Lucien in 27.02.17 12:37:02
Validat / Publicat: 27.02.17 13:20:34

VIZUALIZĂRI: 1770 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Peisaj rural în partea de jos a satului Hosasău.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Cris
[28.02.17 16:48:39]
»

@Lucien:

în speranța că zona va deveni, cândva, un paradis turistic sau pentru a avea un loc de relaxare, departe de zgomotele orașului.

Absolut superbe pozele, mie deja mi se pare un paradis turistic. Unul din ăla în care să mergi și să îți auzi și gândurile.

Mi-ar plăcea să stau acolo o săptămână, fără televizor și semnal la telefon și să nu fac altceva decât lungi plimbări pe dealurile înverzite.

Frumoasă, foarte frumoasă plimbarea pe care am făcut-o cu ajutorul tău. !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[28.02.17 17:09:00]
»

@Cris: Mulțumesc! Aceasta este reacția pe care o așteptam din partea cititorilor. Un mic colț de rai. Iar vecinătatea cu secuii, pentru români, nu trebuie să fie decât un atu în plus.

mishu
[02.03.17 17:30:20]
»

@Lucien: Foarte interesante locuri intradevar, felicitari, votat cu placere.

LucienAUTOR REVIEW
[02.03.17 17:46:57]
»

@mishu: Mulțumesc! Un loc al contastelor: aproape de oraș - dar totuși izolat, superb - dar tutuși (cvasi) abandonat

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin zona Miercurea Ciuc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047191143035889 sec
    ecranul dvs: 1 x 1