ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Calatorie prin Harghita

TIPĂREȘTE

In perioada 22-24.02.2013 am participat la frumoasa intalnire anuala a membrilor AFA, o comunitate care implinea 5 ani de existenta si care, la initiativa mentorului ei, a hotarat sa sarbatoreasca acest fericit eveniment la hotel Septimia Welness&Spa din Odorheiu Secuiesc, un hotel bun pe care l-au descris cu mult spirit de observatie cativa dintre userii prezenti.

Participarea mea si a sotiei mele au fost sub semnul intrebarii pana in ultima zi datorita unei raceli pe care am neglijat-o la inceput urmata de o viroza respiratorie puternica care m-a ‘’umflat’’ de antibiotice vreo 10 zile si m-a tinut numai in casa fix o saptamana, deoarece n-am vrut sa risc nimic pt a putea fi prezent la intalnire.

Vroiam sa rezolv si ceva treburi in zona Baraolt cu ocazia asta dar am renuntat din acelasi motiv dar si pt faptul ca nu stiam cum mai e drumul de-acolo pana la Odorhei asa ca dupa ce am ‘’pescuit’’ o familie de tineri simpatici din Brasov am urmat sfatul lui BOGDAN DSN si am mers pe varianta Sfantu Gheorghe-Miercurea Ciuc care s-a dovedit excelenta pana la urma.

Daca drumul pana la Miercurea Ciuc il cunosteam destul de bine, in special pana la Sfantu Gheorghe unde ajung de cateva ori pe an, tronsonul dintre Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc nu-l mai ‘’facusem’’ de peste 12 ani asa ca a fost portiunea cea mai interesanta din acest drum mai ales ca, in pasul Vlahita am avut parte de o ninsoare ca-n povesti si o circulatie in conditii de iarna veritabila.

Trebuie sa spun ca acea ninsoare ne-a luat prin surprindere iar aparatul foto era in bagaje asa ca a trebuit sa apelam la urjanclaudiu (caruia ii multumesc pt amabilitate!) pt a imortaliza niste imagini pe care nu ma asteptam sa le vad in acel weekend.

Ajungem la hotel Septimia pe inserat si dupa ce ne odihnim putin (eram cam in urma cu somnul!) am coborat la masa unde am aflat de la admin ca nu se poate vizita parcul de animale salbatice de la Izvoare, singurul obiectiv din cele propuse care ma interesa cu adevarat si de care aflasem cu aceasta ocazie.

Cum celelalte obiective propuse (Sighisoara, Praid si Corund) le vizitasem cu alte ocazii iar pt ski nu eram pregatit nici dpdv medical, nici logistic am hotarat sa facem un semitur al judetului Harghita care sa cuprinda locuri pe care nu le mai vazusem pana atunci.

Astfel ca, a 2-a zi dimineata dupa micul dejun, am plecat pe drumul spre Miercurea Ciuc iar dupa cativa kilometri, in localitatea Bradesti, am virat la stanga spre Gheorghieni pe o sosea destul de buna, trecem prin Zetea si ajungem in localitatea Sub Cetate, loc unde ar fi trebuit sa viram la dreapta daca aveam posibilitatea sa vizitam ‘’vadaspark’’ de la Izvoare.

Asa ca i-am lasat pe colegii nostri Dragos si cristian_an 3000 sa mearga pe acest traseu si mai departe la ski in Madaras Harghita (de unde Dragos ne-a impartasit impresiile lui!) iar noi am mers mai departe pe 13A iar dupa ce am iesit din SubCetate am dat de lacul de acumulare cu acelasi nume, un lac inghetat si acoperit cu un strat de zapada proaspata care ii dadea un farmec aparte.

Aveam sa ma informez la intoarcere ca este singurul lac artificial al raului Tarnava Mare, a fost construit intre anii 1976-1992 pt a asigura apa potabila si industriala pt orasele Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Sighisoara si Medias, are rol de a preveni inundatiile si de a produce energie electrica, are o lungime de 2,6 kilometri si o latime de 400-800 metri se afla la confluenta raurilor Tarnava Mare cu raul Sicasau iar digul are o inaltime de 50 de metri si o lungime de 520 de metri si mai este cunoscut sub numele de barajul Zetea.

Dupa ce lasam aceasta frumusete in urma ocolindu-l prin partea dreapta trecem prin localitatile Sicasau si Liban pe un drum neasteptat de bun si liber, cu privelisti foarte frumoase, cu multe case de vacanta in cele doua localitati a caror trasatura comuna am observat a fi folosirea panourilor fotovoltaice; ne aflam deci intr-o zona ‘’eco’’ dpdv al producerii energiei electrice daca tinem cont si de hidrocentrala de la lacul de acumulare.

Mai departe acelasi drum bun ne duce printr-un pas mai inalt dupa care coboram spre Gheorghieni iar in localitatea Suseni viram la dreapta (in stanga se mergea la Joseni, unul din ‘’polii frigului’’ de la noi din tara) pana in localitatea Valea Stramba iar de acolo pe DN 12 pana la Miercurea Ciuc si mai departe pe drumul pe care-l facusem cu o seara in urma pana in pasul Vlahita.

Pasul Vlahita, aflat la o distanta de 16 km de Miercurea Ciuc si 36 km de Odorheiu Secuiesc, se afla la o altitudine de 985 metri si este saua care desparte Harghita Centrala de Harghita de Sud pe DN 13A.

De aici am virat la dreapta pe DJ138A si dupa un drum de circa 7 km, drum acoperit de zapada din seara precedenta si pe care in mod surprinzator nu actiona nici un utilaj, ajungem cu ceva greutate datorita celor cateva masini cu garda mai joasa ramase in urmele adanci de zapada, in statiunea Harghita Bai.

Harghita Bai sau Baile Harghita, parte a orasului Miercurea Ciuc este o statiune balneoclimaterica montana situata la cea mai inalta altitudine din judetul Harghita-1350m (Harghita Madaras este la circa 1500m dar este decat de ski!) -este cea mai cautata statiune de catre ciucani atat pt efectele curative ale mofetelor pe timp de vara cat si de iubitorii sporturilor de iarna care se pot bucura de cele cateva partii de schi de diferite grade de dificultate timp de circa 4 luni pe an (2 partii au nocturna).

Am vazut aici numeroase posibilitati de cazare in cabane, vile si pensiuni, unele destul de vechi (unele vile din piatra datand chiar din timpul celui de-al 2-lea razboi mondial) iar altele foarte cochete si moderne care dau o nota aparte acestei statiuni; tot aici am observat si un parc tematic - Balu Park - care probabil e mai solicitat pe timp de vara.

Am petrecut vreo 2 ore in aceasta cocheta dar inghesuita statiune, timp in care am mancat niste langosi extraordinari, ne-am incalzit cu ceai fierbinte intr-un mic barulet din capatul partiei (Csipike parca), am privit cu jind la schiorii de pe acea partie medie, am cumparat suveniruri, dupa care am plecat inapoi spre DN13A cu o impresie placuta despre ceea ce am vazut, adica o statiune altfel fata de cele cu care eram obisnuiti - cele de pe Valea Prahovei.

In drum spre hotel ne-am mai oprit pt circa un sfert de ora in statiunea Baile Homorod, o statiune balneara amplasata pe valea raului Homorodul Mare, la 18 km de Odorheiu Secuiesc, aflata la o altitudine de 750 metri, unde am vazut o partie de schi excelenta, larga, aerisita si destul de lunga fata de cele din Harghita Bai dar care, datorita altitudinii mici si a climei mai blande dadea impresia ca petrece ultimele zile de sezon.

Am ajuns la hotel ceva mai tarziu decat ne propusesem initial asa ca am intarziat la festivitatea de premiere (mii de scuze admin si onorata asistenta!) ce a precedat petrecerea jubiliara, o petrecere foarte frumoasa unde am intalnit oameni de calitate, simpli in aparenta, joviali, prietenosi si sensibili!

Dar asta este o alta poveste pe care vreau sa o tratez separat candva (pt ca venisem cu oarece temeri la aceasta intalnire!), o poveste care merge mai departe!


[fb]
---
Trimis de marocanu21 in 17.04.13 09:04:20
Validat / Publicat: 17.04.13 10:09:16
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3810 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 peisaje in drum spre Gheorghieni
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.04.13 09:49:10]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.04.13 09:45:23]
»

@marocanu21 Ne-a făcut o mare plăcere să vă cunoaştem şi să călătorim alături de dumneavoastă şi vă mulţumim tare mult pentru amabilitate. Sper să ne revedem şi cu alte ocazii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin zona Miercurea Ciuc:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059535980224609 sec
    ecranul dvs: 1 x 1