ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2005
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mlastina cu borviz de la Sancraieni Ciuc

TIPĂREȘTE

Mlastina cu borviz

In anul 2005, perioada cand am vizitat mlastina cu borviz, soselele din cel mai turistic judet al tarii, Harghita, nu erau prea grozave. L-am denumit "cel mai turistic" pentru ca nu multe alte judete ale tarii se pot mandri cu niste Chei spectaculoase precum cele ale Bicazului cu lacul Bicaz sau cu Lacul Rosu, cu un Tusnad sau cu lacul Sfanta Ana. Asadar langa mlastina cu borviz, dupa ce am sondat cu cauciucurile adancimea a o multime de gropi, m-am impotmolit pe o pajiste de laga mlastina cu pricina. Autotusimul meu nu mai mergea nici inainte nici inapoi. Rotile patinau in noroi. Din motor iesea fum. Ah! ce n-as fi dat acuma acuma sa am sub ele iarasi soeaua proasta de adineaori... Noroc ca apare un satean cu o caruta trasa de doi cai putere ce reuseste sa-mi tracteze automobilul dotat cu 55 de cai putere. Ce-a a facut omul? S-a dus undeva, a luat niste fan uscat si l-a presarat pe sub roti, apoi au mai ajutat si cei doi cai, struniti de el.

Sancraieni Ciuc, e o localitate apropiata de Miercurea Ciuc si care este vestita prin statia de imbuteliere a catorva sortimente de apa minerala. Esti tentat deci sa privesti spre dreapta ratand de multe ori panoul ce indica rezervatia ecologica numita "Mlastina cu borviz", ce se afla pe stanga. Mlastina nu e altceva decat un loc unde sa se acumuleaza apa a 104 izvoare minerale si cred ca e unica in lume. O micro-mlastina similara se mai afla totusi la Bilbor, in valea Dobreanu, dar aceasta aduna doar apa a 12 izvoare minerale. Mlastina cu borviz este un imperiu vegetal intins pe 12 hectare din care 2 hectare, situate chiar langa sosea, sunt vizitabile. E declarata rezervatie naturala si ecologica. Adica acolo n-ai voi sa construiesti vreun cartier de vile... dar cine ar inrazni? , peste cativa ani si le cauta la cativa metri pe sub pamant. Aici au supravietuit inca din era glaciara, cand pamantul era imperiul triceratopsilor, stegozaurilor si pteranodonilor, cateva specii rare de plante-mesteacanul pitic (Betula Humulis), roua cerului (Drosela Angelica) galbeneaua (Liguria Sibirica), saxifraga (Saxifraga Hirculkis) si asa zisa "floare cenusie", toate mari iubitoare de apa dar si de saruri minerale. Rezervatia este un paradis al paleobotanistilor. Precum plantele de saraturi ce vestesc prezenta sarii, aceste plante sunt adevarate "busole vii" ce vestesc vecinatatea apei minerale. Privind longevitatea acestor plante ce au sfidat trecerea timpului, ne putem forma o imagine aproximativa asupra infatisarii pamantului in urma cu milioane de ani si mai ales atunci cand acesta traversa perioade mai reci, fiind lipsit de razele binefacatoare ale soarelui, cand plantele erau nevoite sa foloseasca pentru supravietuire, doar apa si elemente chimice. Un astfel de fenomen se petrece astazi si in adancul intunecat al oceaneleor, acolo unde, in vecinatatea unor conuri vulcanice submarine ce aduc din adnacul pamantului multe elemente chimice dar in absenta totala a soarelui, a aparut viata... viermi, alge, creveti, crabi. Exista viata in absenta luminii? Iata ca da!

Langa mlastina cu borviz mai exista inca un izvor, folosit des de sateni, al 105-lea, oare cine a avut rabdare sa le numere pe toate? Nefiind echipat si mai ales dupa patania cu automobilul, nu mi-am virit decat nasul in mlastina, facand doi trei pasi printr-un desis de nedescis. E foarte usor sa te pierzi in ea, dezorientandu-te.

Un sfat de amic pentru cei ce vor sa patrunda in acest Jurassic parc vegetal - nu porniti fara niste cizme de cauciuc pana-n gat si fara un ghid insotitor!

Dorgo

.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 10.07.10 22:09:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MIERCUREA CIUC. A mai fost în/la: aproape peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3542 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 se zice ca acesti cai care beau apa de la Sancraieni,traiesc 40 de ani, de doua ori mai mult decat ar fi normal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4401 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[10.07.10 22:20:48]
»

Te vom lua pe tine ghid, binenteles daca esti de acord

dorgoAUTOR REVIEW
[10.07.10 22:50:14]
»

eu as merge si descult, dar daca nu ma mai intorc, va pierde site-ul o sumedenie de review-uri de valoare pe care am de gand sa le scriu in viitor...de aceea mai am nevoie de ceva timp de gandire...

Admin
[11.07.10 07:32:56]
»

Aprob si sustin cele de mai sus -- multe locuri deosebite din zona am descoperit cu suprindere - habar nu aveam de ele! - cu ajutorul tau, dorgo, si sunt convins ca "desaga" inca nu ti-e goala - astfel ca avem nevoie, clar, de tine si in continuare.

Pepsi1970, cu parere de rau, dar va trebui sa-ti alegi alt ghid

--

Am relocat descrierea si recomandarile de mai sus in sectiunea MIERCUREA CIUC

magdalena
[11.07.10 10:39:55]
»

Nu stiu de ce, am senzatia ca @dorgo le scoate dintr-o carte! Pasionat de calatorii, trebuie sa fi scris de-alungul vietii una-alta, ma stiu pe mine, ar trebui sa scotocesc si eu prin notitele mele de calatorii si sunt convinsa ca mai are de povestit spre incantarea noastra a tuturor!

dorgoAUTOR REVIEW
[11.07.10 13:14:11]
»

ai dreptate @magdalena, nu puteam in 3 saptamani sa scriu atatea review-uri, daca nu, o parte din ele ar fi fost deja scrise pe hartii imprastiate prin pod sau magazie dar cele mai multe la am bine fixate in computerul meu personal si biologic, cu care calatoresc mereu, e vorba de un "site" situat in genunile inca neexplorate ale creierului, printre neuroni, sinapse si cirumvolutiuni cenusii despre care, cu cat incerci sa afli mai multe, observi ca te adancesti tot mai mult in ignoranta...

biancuta
[11.07.10 13:20:50]
»

Multe frumuseti are Harghita! Un superbonus pentru aceasta fascinanta descriere!

Qvadratvus
[30.05.11 00:55:39]
»

O mică inadvertenţă (apropo de Harghita care ar conţine Cheile Bicazului şi Lacul Bicaz):

Potrivit Legii 2/ 1968, graniţa cu judeţul Harghita este la confluenţa pîrîului Bicaz cu parîul Cupaş, iar Cheile Bicazului se află astfel, aproape in totalitate pe teritoriul judeţului Neamţ.

Neamţ sau Harghita, cele 2 administraţii au grijă în mod mizerabil de aria respectivă... asta ca să nu mai vorbim de DN 12c ce arată ca după bombardament.

Cît despre Lacul Bicaz, no coment, o privire pe hartă ar fi de ajuns...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, dorgo, magdalena, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin zona Miercurea Ciuc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0610671043396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1