EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Barajul Frumoasa, un loc ce nu merita ratat!!
Aceasta este o continuare a experientei de care ne-am bucurat in urma cazarii la Miercurea Ciuc. Intr-un articol anterior am mentionat vizita facuta la Cetatea Miko si Muzeul Secuiesc al Ciucului (vezi impresii).
As vrea sa va povestesc despre un alt loc ce ne-a atras atentia, mai intai citind anumite impresii despre el, apoi vazandu-l cu ochii nostri. Este vorba despre Barajul Frumoasa.
Cum ajungem?
Din Miercurea Ciuc urmam traseul (indicatorul) catre Comanesti (jud. Bacau), mai exact pentru soferi DN 12A. Pentru mai putine griji folositi cu incredere Waze. Aceasta locatie se afla la 12 km de Miercurea Ciuc in satul Frumoasa. Drumul este asfaltat, pe alocuri mici denivelari din turnare (gasite frecvent la noi din pacate), este un drum mai mult in linie dreapta, cu usoare curbe spre dreapta si stanga inainte de a ajunge la baraj.
Satul Frumoasa
Frumoasa, este fostul centru de targ al ghimesenilor.
Are izvoare de ape minerale in jurul ei.
Localitatea are si Biserica Ortodoxa, construita in secolul 19 populatiei romanesti din periferia satului.
Turnul clopotului din Frumoasa a fost ridicat in secolul 19, este inregistrat in lista oficiala a monumentelor judetului.
Aici este unul dintre cele mai lungi pante de schi din judetul Harghita (900 m).
Oaspetii se pot relaxa in frumosul peisaj inconjurator in timpul excursiilor organizate, iar la doar 200 de metri de la rezervor se poate pescui.
Satele, traditiile bine pastrate si portile traditionale sunt foarte atractive pentru turisti.
Regiunea este populata de oameni care pastreaza si cultiva cu adevarat si astazi traditiile populare.
Ornamentarea portilor traditionale reflecta talentul si ingeniozitatea locuitorilor.
Dintre mestesugurile populare traditionale trebuie mentionate sculptura, filiatura de lana, ceramica, filiatura de paie, albinaritul, olaritul, scrisul pe oua dar nu putem uita nici fieraria si dulgheritul.
Aranjamentul diferitelor ornamentele sculptate in lemn, care sunt aproape de perfectiune, se bazeaza pe simtul mesterului formand astfel o lume de basme, unde exista alaturi forme abstracte geometrice si simbolice si diferite motive botanice, animaliere.
Regiunea are un puternic caracter rural.
Obiective turistice din Frumoasa:
Ruina capelei gotice langa localitate
Biserica Romano-Catolica
Biserica Catolica Armeana
Turnul de clopotnita
Rezervorul de apa
Baia Cibre
Pentru a ajunge la Barajul Frumoasa se merge inainte pe drumul principal pana ce pe partea dreapta se vede acest lac de acumulare. Chiar unde incepe Barajul Frumoasa exista o parcare sau un ponton unde inainte puteai lasa masina, acum este inchis cu o bariera.
Am gasit multe masini parcate pe drumul principal blocand traficul. Am ales sa continui drumul cu masina mai inainte si s-a dovedit o alegere inteleapta deoarece unde se termina o latura a barajului exista o parcare destul de mare.
Barajul ofera un peisaj frumos, insa intrarea pe baraj de pe drumul principal recomand sa o faceti la viteza mica pentru ca e plin de gropi.
Pentru cei care doresc sa ocoleasca barajul cu masina pot continua drumul (asfaltat), traversand un mic pod, apoi urmand drumul ce serpuieste pe marginea barajului.
Despre Barajul Frumoasa
" Barajul Frumoasa se afla in judetul Harghita. Acesta a fost creat cu o dubla utilizare: pentru a asigura alimentarea cu apă potabilă şi industrială a municipiului Miercurea Ciuc si pentru a putea fi folosit in cazul unor viituri. Lucrarile au inceput in anul 1980 si au fost terminate sase ani mai tarziu, in 1986. Barajul Frumoasa este realizat din umpluturi cu prisme de rezistenţă din balast realizat din materiale locale şi nucleu central de argilă.
Barajul are o înălţime de 38 de metri si retine un volum de peste 10 milioane de metri cubi de apă. Zona din apropierea barajului este cunoscuta pentru pescuit. In apele lacului Frumoasa sunt diverse specii de pesti cum ar fi: biban, caras, clean, crap românesc, păstrăv de lac, plătică, salău si somn. Pescuitul este posibil doar cu permis de pescuit sau taxa/zi. "
In apropiere s-au construit foarte multe pensiuni si case de vacanta devenind astfel o zona turistica destul de bine dezvoltata. Turistii care aleg sa vina la Barajul Frumoasa se pot relaxa intr-o zona linistita si superba, pot face diverse trasee turistice.
Barajul Frumoasa este deschis tuturor turistilor fara a se percepe taxa de vizitare.
Pot spune ca ne-am relaxat foarte bine in aceasta zona linistita, ne-am bucurat de natura, ne-am deconectat de la griji si am apreciat inca o zi de viata alaturi de cei dragi mie:familia mea!!
Acest loc a fost o incantare pentru ochi si pentru suflet.
Dragilor, daca aveti drum in zona, eu va recomand cu draga inima si acest obiectiv!!
Va doresc tot binele si sa va bucurati in primul rand de sanatate, iar cu cei dragi de vacante si obiective frumoase!!
Trimis de NELUTU D-tru in 18.08.20 13:43:01
- A fost prima sa vizită/vacanță în MIERCUREA CIUC
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (NELUTU D-tru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin zona Miercurea Ciuc, MIERCUREA CIUC" (deja existentă pe sait)
@NELUTU D-tru: Frumoasa recomandare precum numele. Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Multumesc pentru citire, apreciere si vot.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Cioboteni — scris în 04.12.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Miercurea Ciuc — la pas — scris în 09.10.20 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Plimbare de voie prin Miercurea Ciuc — scris în 21.11.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Ghid de vizitare (sau pelerinaj … ?) la Miercurea Ciuc, sau altfel spus: Szeklerburg (III – cheia geografică) — scris în 11.08.20 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Ghid de vizitare (sau pelerinaj … ?) la Miercurea Ciuc, sau altfel spus: Szeklerburg (II – cheia istorică) — scris în 29.07.20 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Ghid de vizitare (sau pelerinaj … ?) la Miercurea Ciuc, sau altfel spus: Szeklerburg (I – cheia etnică şi confesională) — scris în 02.05.19 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- May.2018 Călător prin țara mea. Merită să vezi: Miercurea Ciuc și Băile Tușnad — scris în 06.06.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ