GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Servus tuturor,
Sambata 23 iunie 2012, am plecat intr-o drumetie pe Ciucas. Pentru ca avem doi copii destul de mici, ma informez intotdeuna inainte de fiecare drumetie. Nu intotdeuna reusesc sa am toate informatiile (ex. drumetia noastra de la Tusnad la Lacul Sf. Ana - vezi impresii), de aceea incerc sa scriu despre drumetiile noastre pentru ca si eu caut informatii pe acest site si imi sunt de folos. Sa nu lungesc vorba. Traseul initial era: plecare de la Cabana muntele Rosu pe valea Berii, apoi varful Ciucas, apoi cazare la Cabana Varful Ciucas si duminica intoarcere pe Varful Muntele Rosu. Dar din pacate vremea nu ne-a fost favorabila dar sa va povestesc ce am vazut:
Am plecat de la Cabana Muntele Rosu, in jur de ora 9.00 pe banda galbena. Traseul porenste din spatele Cabanei Muntele Rosu spre stanga. Prima parte a traseului este prin padure. Absolut sperb, traseul foarte bine marcat, cararea ingrijita, fara probleme. Am intalnit o haita de 5-6 caini, de care ne-am speriat dar care ne-au ocolit prin padure, fara nici o urma de agresiune. Am ajuns la Fantana prof. Popa, unde am baut apa. De acolo stiam ca nu mai gasim apa asa ca am umplut recipientele goale si am pornit spre varf. De la fantana incepe de fapt partea cea mai dificila a traseului. Mergi pe un drum construit pentru accesul masinilor mari la Cabana Ciucas. Este un drum bun dar panta este foarte accentuata. Eu nu am vazut masini urcant in afara masinii 4x4 de la Cabana. Drumul este abrupt dar se poate face. Noi cu copii nostri l-am facut in 50 de minute.
Am ajuns la cabana o data cu primele picaturi de ploaie si primele tunete. Ne-am cazat la cabana, era inainte de ora 12 dar nu am intampinat nici un fel de dificultate. Ideia noastra era sa urcam la varf dar ploaia ne-a blocat.
Sa va povestesc despre cabana. Este foarte frumoasa. Camerele sunt mari, curate, mobilate corect, lenjerie de pat curata. Aceasta noua cabana este cea mai frumoasa cabana de munte pe care am vazut-o noi pe munti in drumetiile noastre in ultimii ani. Se poate compara cu o cabana de munte din Austria. Seara au dat drumul si la caldura desi era destul de cald. Am coborat in restaurant unde copii au mancat papanasi. Foarte buni! Preturi, daca va intereseaza: bere de la 5 lei la 8 lei. suc 5 lei, ciorba de la 8 la 10 lei, cam 22 lei felul principal de mancare, papanasi 9 lei, sper sa nu fi gresit nici un pret.
Cand ploaia a facut o mica pauza am pornit spre varful Ciucas, peisajul absolt sperb. Am urcat pe cruce rosie in ideia de a cobara pe banda rosie dar sunt doua stanii de oi pe acolo si una dintre ele are locatia foarte aproape de traseul banda rosie, asa ca am hotarat ca ne vom intoarce pe acelasi traseu. Am pornit cu forta pe canionul care urca spre varf din piatra in piatra. Traseul senzational. Am fost deosebiti de incantati atat noi cat si copii. Cand am ajuns langa varf si admiram stancile superbe din jur, ne-am dat semana ca ne inconjoara ceata si pentru siguranta noastra si in special al copiilor am coborat, desi mai avea cativa pasi pentru a ajunge in varf, dar asa este mai sigur. Am coborat destul de tensionati pentru ca nu vrem sa speriem copii. Dupa ce am termiant coborarea canionlui cand incepe pajistea, in iarba, am gasit doua flori de colt superbe. Le-am facut poze si le-am lasat acolo. Am coborat prin ploaie pana la cabana, unde am ramas blocati.
Duminica cand am vazut ca vremea nu este favorabila am renuntat la traseul din program, adica Varful Muntele Rosu si coborare spre cabana pe triunghi rosu, si am coborat pe Valea Berii pe banda galbena, pana la Cabana Muntele Rosu. Eram singuri pe traseu, pentru ca am plecat destul de devreme, si ploua mocaneste, pasarele cantau, absolut superb. Un pic ne-a fost frica de ursi, dar am ajuns cu bine in vale. Recomand tutror acest traseu. Noi vrem sa-l mai facem o data in aceasta vara, poate reusim sa-l parcurgem conform planului initial.
Marcajele sunt bine facute. Cabana este superba. Traseul se poate face intr-o singura zi fara probleme. Atentie la hainele ploaie!
Trimis de CODR in 25.06.12 23:57:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL CIUCAȘ.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (CODR); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@CODR, pe viitor n-ar fi rau sa desparti recomandarile de cazare de cele referitoare la zona vizitata.
S-ar obtine astfel o structurare mai buna a informatiei - despre cazare si despre zona/imprejurimi (cine cauta doar info despre cazare o gaseste mai eficient) si, nu in ultimul rand, notele acordate ar reflecta mai bine recomandarile despre cele doua "obiective" distincte (se intampla cateodata sa stai intr-un hotel pe care nu doresti sa-l recomanzi, dar zona sau orasul in sine ar merita cu totul alte note - sau viceversa).
Frumos traseu ai ales si frumoasa descriere. Anul trecut am ajuns pana la Cabana Muntele Rosu, dar nefiind pregatiti pentru un drum mai lung ne-am intors in Cheia. Saptamana viitoare doresc sa fac si eu un traseu in zona. Imi poti spune cat dureaza urcusul de la Cabana Muntele Rosu pana la Varful Ciucas si pana la Varful Muntele Rosu? Sunt probleme cu ursii in zona? Multumesc!
Servus,
Traseul nu este greu. Mergi prin padure cam o ora, traseu usor. Ajungi la parau pe care il traversezi usor, apoi ajungi la drumul forestier pe care mergi pana la izvorul Profesor Popa, de unde trebuie sa te aprovizionezi cu apa, pentru ca pana la cabana nu mai ai alta sursa de apa. De la izvor drumul devine foarte inclinat. De aici incepe partea cea mai grea a traseului, dar este pe drum forestier si nu te "alearga" nimeni. Partea asta o urci in maxim 40 de minute. Deci total traseu maxim 2 ore. Noi am urcat cu cei doi copii ai nostri, care sunt destul de mici si am avut nevoie de o ora si 40 de minute total. Comparativ cu alte drumetii pe care le-am mai facut acesta este destul de circulat asa ca nu apar ursii pe carare, dar sa sti ca sunt destul de multi prin zona. Pune in rucsacul tau un fluier sau un clopotel si poti face galagie cu ele. Personalul care lucreaza la Cabana Ciucas urca tot pe traseul acesta. Daca ai probleme poti apela la masina Cabanei, am auzit ca ei pot sa transporte persoane contra unei sume destul de mici. Noi nu am apelat la ei pentru ca nu am avut nevoie. Nu uita de bocanci, pentru ca bucata de sus a drumului forestier este grea de coborat fara bocanci.
Poti merge cu incredere este, un traseu destul de scurt, foarte frumos si destul de usor.
Drum bun si astept parerea ta despre acest traseu.
PS. Atentie traseul incepe din spatele Cabanei Muntele Rosu, exista un indicator destul de prost orientat , urcare spre padure. Restul traseului este bine marcat.
@Madalina M Colegul CODR a facut o descriere buna a traseului dintre cabana Muntele Rosu si cabana Ciucas. Din cate am vazut in ecoul dumneavoastra va intereseaza si detalii despre potecile catre varful Ciucas, respectiv Muntele Rosu asa ca sper sa nu se supere autorul ecoului de mai sus ca intervin.
De la cabana spre varful Ciucas traseul este marcat cu banda rosie. Primele 20-30 de minute, acest marcaj este comun cu un alt marcaj -cruce rosie. Bifurcatia de la poalele Tigailor nu este semnalizata dar despartirea potecilor este foarte clara asa ca nu veti avea probleme. Este un traseu frumos, nu foarte greu desi are si cateva portiuni de urcus mai accentuat. Se strabate in aproximativ o ora si jumatate, dar acest timp este relativ -poate scadea sau creste, in functie de pregatirea fiecaruia. De la varf, pentru intoarcerea la cabana, se poate folosi acelasi traseu sau se coboara pana in Saua Tigailor (tot pe banda rosie), de unde se face stanga si se urmeaza, timp de o ora-o ora si jumatate (aceeasi poveste cu timpul) poteca marcata cu cruce rosie. Binenteles ca la un moment dat veti ajunge la aceeasi bifurcatie de care spuneam mai sus.
De la cabana Muntele Rosu pana in zona varfului cu acelasi nume traseul este marcat cu triunghi rosu. Poteca marcata insa nu urca pana pe varf ci il ocoleste prin imediata apropiere. Cararea se continua apoi pana pe culme, timpul necesar pentru a ajunge de la cabana pana acolo fiind de o ora jumatate-doua ore. Bifurcatia este corect semnalizata si veti gasi indicatoarele care sa va indrume catre cabana. Mai exact, veti face stanga si timp de un sfert de ora veti urma poteca de pe culme (marcata cu cruce rosie). La urmatorul indicator veti face din nou stanga si veti incepe sa coborati. Puteti gasi si aici o descriere a acestui traseu. La fel ca majoritatea potecilor din Ciucas, nici aceasta nu este foarte dificil de abordat.
In functie de rezistenta fizica, aceste doua trasee se pot lega si strabate intr-o singura zi dar... dumneavoastra va stiti mai bine limitele.
Va doresc sa aveti parte de carari insorite si daca mai aveti nevoie de informatii nu ezitati sa intrebati.
@CODR: Iti multumesc mult pentru informatii. De ursi imi era cel mai teama, am avut o experienta cu mos-martin (stiam ca era in tufisuri undeva in fata nostra pe o carare), dar eram multi si nu ne-am facut griji. Acum vom merge doar 2 persoane. Cu siguranta nu vom apela la nici o masina pentru ajutor. Asta ne dorim, putina miscare in are liber, fara galagie si fara nici un sunet de motor, doar peisaje frumoase pe care sa le fotografiez.
Abia astept sa pot sa-mi exprim incantarea pentru acesti munti intr-un viitor review.
iti multumesc inca o data!
@urjanclaudiu: nu cred ca se va supara pentru adaugarile tale. Suntem cu totii iubitori de munte si cred ca nu poate decat sa ne bucure si sa ne fie de folos toate aceste informatii. Este adevarat, vrem sa facem intr-o singura zi tot acest traseu. Se poate innopta la cort in zona Cabanei Muntele Rosu?
Multumesc mult pentru toate informatiile!
Servus,
Dialogul este ceea ce ne atrage pe toti pe acest site. Nici o problema.
Apropo de inoptat cu cortul; da se poate, exista o zona in apropiere de Cabana Muntele Rosu unde sunt o multime de coruturi campate. De cate ori am fost in zona am vazut corturi pe pajistea din fata Cabanei. Se poate dormi in cort si sus langa Cabana Ciucas.
Apropo de Mos Martin l-am vazut acum o saptamana (de fapt era Doamna, cu doi pui), in padure intre Cheile Rasnoavei si Cabana Trei Brazi. Incep sa fie foarte multi, suntem un pic ingrijorati din cauza asta.
Sti ceva de traseul Cabana Izvorul Muntelui pana la Cabana Dochia din Ceahlau? Stie cineva mai multe despre acest traseu? Vreau sa mergem la mijlocul lui septembrie si inca nu am toate inforatiile.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Căutând răcoarea pe Vârful Ciucaș — scris în 12.10.21 de monik-50 din BRAILA - RECOMANDĂ
- Nov.2020 Pe Vârful Gropșoarele prin Culmea Șuvițelor și Culmea Stâncoasă — scris în 29.11.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Pe urmele ursilor in Cheile Cheitei — scris în 18.09.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Pe Creasta Zăganului... again — scris în 24.09.20 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Bujori de munte, gențiene și alte floricele de la Valea Stânii pe Gropșoarele — scris în 13.06.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Nebun de roz la Gropșoarele — scris în 09.06.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Stare de alertă pe Vârful Gropșoarele — scris în 18.05.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ